Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2012 z dne 1. 6. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2012 z dne 1. 6. 2012

Kazalo

1757. Odlok o sobodajalstvu v nestanovanjskih objektih v Občini Trebnje, stran 4322.

Na podlagi prvega odstavka 19. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04), 14. člena Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 93/07 – UPB2), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – UPB8, 43/11 Odl. US) in 18. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 45/07, in 14/11) je Občinski svet Občine Trebnje na 11. redni seji dne 23. 5. 2012 sprejel
O D L O K
o sobodajalstvu v nestanovanjskih objektih v Občini Trebnje
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(1) S tem odlokom se določi, da se lahko izvaja dejavnost sobodajalstva tudi v drugih prostorih, ne samo v lastnem, najetem stanovanju ali počitniški hiši, na območju Občine Trebnje (v nadaljnjem besedilu: občina).
(2) S tem odlokom se ureja tudi postopek za izdajo soglasja pristojnega organa občine za opravljanje dejavnosti sobodajalstva v nestanovanjskih objektih.
II. POSTOPEK ZA IZDAJO SOGLASJA
2. člen
(1) Sobodajalec po tem odloku je fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, ki nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali najetem stanovanju, počitniški hiši ali v drugih prostorih. Kot drugi prostori se po tem odloku štejejo tudi zidanice.
(2) Sobodajalec po tem odloku je lahko tudi fizična oseba, če opravlja dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu), gostom nudi do 15 ležišč in je vpisana v Poslovni register Slovenije pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES).
3. člen
(1) Oseba, ki želi opravljati dejavnost sobodajalstva, mora pridobiti soglasje Občine Trebnje.
(2) Vloga za soglasje iz prejšnjega odstavka se vloži na obrazcu št. 1, ki je sestavni del tega odloka. V vlogi je treba navesti podatke o subjektu, ki bo opravljal sobodajalstvo, podatke o objektu in lokaciji objekta, kjer se bo izvajala dejavnost, ter podatke o času opravljanja sobodajalstva.
(3) V vlogi je obvezna izjava, da objekt izpolnjuje pogoje v skladu s predpisi, ki urejajo merila in način kategorizacije nastanitvenih objektov.
(4) K vlogi je potrebno priložiti dokazilo o registraciji subjekta za opravljanje dejavnosti sobodajalstva in ustrezno dovoljenje za objekt, ki je v skladu z veljavno zakonodajo, ter soglasje ali najemno pogodbo, če subjekt ni lastnik prostora, kjer se bo dejavnost sobodajalstva opravljala.
4. člen
(1) Soglasje iz prvega odstavka 3. člena tega odloka izda občinska uprava Občine Trebnje.
(2) Občinska uprava z odločbo zavrne zahtevo za izdajo soglasja v primerih, ko pogoji za izdajo soglasja niso izpolnjeni:
– če subjekt nima ustrezne registracije dejavnosti,
– če za objekt ni pridobljeno ustrezno dovoljenje v skladu z veljavno zakonodajo,
– če v postopku ni izkazano, da lastnik objekta soglaša, da se v objektu opravlja dejavnost sobodajalstva.
(3) Občinska uprava Občine Trebnje vodi evidenco izdanih soglasij, ki vsebuje podatke iz prejšnjega člena.
5. člen
Za plačilo turistične takse se uporabljajo določila Odloka o turistični taksi v Občini Trebnje.
III. INŠPEKCIJSKO NADZORSTVO
6. člen
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka izvaja občinski inšpektor.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
7. člen
(1) Z globo 400,00 EUR se kaznuje za prekršek posameznik (sobodajalec fizična oseba) in odgovorna oseba pravne osebe, če opravlja dejavnost v nasprotju z določili tega odloka.
(2) Z globo 1.000,00 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki stori dejanje iz prejšnjega odstavka.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
8. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-7/2012
Trebnje, dne 25. maja 2012
Župan
Občine Trebnje
Alojzij Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti