Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2012 z dne 1. 6. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2012 z dne 1. 6. 2012

Kazalo

1756. Odlok o dodeljevanju mesečnih subvencij za otroke, ki zaradi pomanjkanja prostora niso vključeni v javne vrtce Občine Trebnje, stran 4321.

Na podlagi 28., 34. in 37. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05, 25/08, 98/09, 36/10) in 18. člen Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 45/07) je Občinski svet Občine Trebnje na 11. redni seji dne 23. maja 2012 sprejel
O D L O K
o dodeljevanju mesečnih subvencij za otroke, ki zaradi pomanjkanja prostora niso vključeni v javne vrtce Občine Trebnje
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta odlok ureja dodeljevanje mesečnih subvencij za otroke, ki niso vključeni v programe predšolskega varstva, za katere je Občina Trebnje (v nadaljevanju: občina) v skladu z določili 28., 34. in 37. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05, 25/08, 98/09, 36/10) dolžna zagotavljati proračunska sredstva za subvencioniranje varstva predšolskih otrok, določa upravičence, višino subvencije in postopek za uveljavljanje subvencije.
II. UPRAVIČENCI DO SUBVENCIJE
2. člen
Do subvencije so upravičeni starši otrok, ki izpolnjujejo navedene pogoje:
– da ima otrok vsaj z enim od staršev stalno prebivališče v Občini Trebnje;
– da je otrok dopolnil starost 11 mesecev;
– da se je staršem že iztekel dopust za nego in varstvo otroka, za katerega se subvencija uveljavlja;
– da so starši pravočasno oddali vlogo za vpis in sprejem otroka v javni vrtec za tekoče leto in jim je vpis zaradi pomanjkanja prostora v vrtcih na območju Občine Trebnje zavrnjen;
– da otrok ni vključen v drug vrtec ali kakršnokoli drugo organizirano obliko varstva, ki ga je v skladu z Zakonom o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05, 25/08, 98/09, 36/10) dolžna (so)financirati občina;
– da je otrok vključen v varstvo pri varuhu predšolskih otrok, ki je vpisan v register ministrstva, pristojnega za izobraževanje in opravlja dejavnost v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe.
3. člen
Pravico do subvencije uveljavlja eden od staršev oziroma zakoniti zastopnik (v nadaljnjem besedilu: vlagatelj) pod pogojem, da imata oba z otrokom/-ci, ki ni/-so vključeni v javni vrtec, stalno prebivališče v Občini Trebnje.
III. VIŠINA SUBVENCIJE
4. člen
Višina subvencije znaša 20 % ekonomske veljavne cene programa, v katerega bi bil otrok vključen, če bi bil v javni vrtec sprejet.
IV. UVELJAVLJANJE SUBVENCIJE
5. člen
Vlagatelj uveljavlja pravico do subvencije z vlogo. Obrazec vloge je dosegljiv v sprejemni pisarni občine in na spletni strani občine: www.trebnje.si.
Vloga mora vsebovati:
– podatke o vlagatelju: ime in priimek, naslov stalnega prebivališča, EMŠO, davčna številka, številka osebnega računa;
– podatke o otroku: ime in priimek, datum rojstva, naslov stalnega prebivališča.
K vlogi je potrebno priložiti:
– obvestilo vrtca, s katerim je bil staršem odklonjen sprejem otroka v vrtec;
– dokazilo o vključenosti otroka v varstvo pri registriranem varuhu predšolskih otrok;
– dokazilo o izteku pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela;
– fotokopijo dokumenta iz katerega je razvidna številka transakcijskega računa vlagatelja.
6. člen
V primeru, da vloga za uveljavljanje subvencije ni popolna, občinska uprava vlagatelja pozove k dopolnitvi vloge. Če vlagatelj vloge v 8 dneh po prejemu poziva ne dopolni, občinska uprava po preteku roka za dopolnitev vlogo s sklepom zavrže.
7. člen
Vlagatelj lahko vloži vlogo, ko otrok dopolni 11 mesecev starosti. V primeru podaljšane pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela enega od staršev, vlagatelj vloži vlogo po izteku starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
Kolikor vlagatelj uveljavlja subvencijo za več kot enega otroka, odda le en obrazec vloge za vse otroke.
8. člen
O dodelitvi subvencije odloči občinska uprava z odločbo v roku enega meseca od prejema popolne vloge.
Zoper odločbo je dovoljena pritožba, ki se vloži v roku 15 dni od prejema odločbe. O pritožbi zoper odločbo odloča župan.
Občinska uprava izplačuje subvencije na podlagi dokončne odločbe do 20. v mesecu za pretekli mesec, na račun vlagatelja.
Pogoj za izplačilo mesečne subvencije je, da vlagatelj vsak mesec do 10. v mesecu, občini predloži kopijo računa, ki ga je izstavil varuh predšolskih otrok za pretekli mesec.
V obdobju začasnega financiranja občine se izplačilo subvencij zadrži in se s poračunom nadaljuje po sprejetju proračuna občine.
V. IZGUBA PRAVICE DO SUBVENCIJE
9. člen
Otrok je upravičen do prejemanja mesečne subvencije do vključitve v organizirano predšolsko vzgojo in varstvo.
Pravica do subvencije preneha v primeru, da starši po prejemu obvestila o sprejemu otroka v javni vrtec, odklonijo vključitev otroka v vrtec.
Z dnem vključitve otroka v program vrtca otrok izgubi pravico do subvencije po tem odloku. V primeru vključitve v vrtec sredi meseca, pripada otroku sorazmerni del subvencije, glede na število dni v mesecu, ko ni bil vključen v program vrtca.
VI. ODGOVORNOST ZA RESNIČNOST PODATKOV
10. člen
Vlagatelj je materialno in kazensko odgovoren za resničnost podatkov, ki jih navede v vlogi in prilogah.
Vlagatelj je dolžan v 15-ih dneh občinski upravi sporočiti vse spremembe dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za dodelitev subvencije.
Kolikor se ugotovi, da je vlagatelj prejemal subvencijo na podlagi neresničnih podatkov oziroma v nasprotju z določbami tega odloka, vlagatelj izgubi pravico do subvencije. Vse neupravičeno prejete subvencije je v roku 8 dni od vročitve sklepa o vračilu prejete subvencije, dolžan vrniti v proračun Občine Trebnje, skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila dalje.
VII. VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV
11. člen
Podatki na vlogi za uveljavljanje subvencije so osebni podatki, ki morajo biti varovani v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.
Vse osebe, ki imajo v postopku uveljavljanja subvencije in pri izvajanju plačil vpogled v osebne podatke vlagatelja, so jih dolžne varovati kot poklicno skrivnost.
Pri uveljavljanju subvencije se za zbiranje in varovanje osebnih podatkov smiselno uporabljajo določbe pravilnika, ki ureja varovanje osebnih podatkov na področju vzgoje in izobraževanja.
VIII. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. septembra 2012.
Št. 007-4/2011
Trebnje, dne 23. maja 2012
Župan
Občine Trebnje
Alojzij Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti