Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2012 z dne 13. 4. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2012 z dne 13. 4. 2012

Kazalo

1165. Pravilnik o subvencioniranju stroškov prevoza pitne vode v Občini Trebnje, stran 2400.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, 76/08, 70/09 in 51/10) in 18. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 45/07 in 11/09) je Občinski svet Občine Trebnje na 10. redni seji dne 4. 4. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o subvencioniranju stroškov prevoza pitne vode v Občini Trebnje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pravilnik o subvencioniranju stroškov prevoza pitne vode v Občini Trebnje (v nadaljnjem besedilu: pravilnik) določa upravičence do subvencioniranja stroškov prevoza pitne vode, pogoje, postopek in višino subvencioniranja stroškov prevoza pitne vode občanom Občine Trebnje.
2. člen
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku imajo naslednji pomen:
– »pitna voda« je voda v skladu s predpisom, ki ureja pitno vodo,
– »uporabnik pitne vode« skladno s tem predpisom je vsak občan Občine Trebnje, ki nima možnosti priključitve na ustrezno javno vodovodno omrežje in je le-to od mesta njegovega stalnega prebivališča oddaljeno več kot 500 metrov, kot edini vir pitne vode pa uporablja vodnjak, ki se polni s kapnico oziroma je priključen na drug, v sušnem obdobju presihajoč, vodni vir,
– »upravičenec do subvencioniranja stroškov prevoza pitne vode« je vsak uporabnik pitne vode, ki ima stalno prebivališče na naslovu, ki ustreza opisu iz prejšnje alinee (v nadaljnjem besedilu: »upravičenec«),
– »ustrezno javno vodovodno omrežje« je sistem za oskrbo s pitno vodo, ki ga tvorijo elementi vodovoda kot so cevovodi, črpališča, vodohrani in čistilne naprave ter oprema, kot so priključki in hidranti, ki pretežni del rednega obratovanja deluje kot samostojen vodovodni sistem, hidravlično ločen od drugih vodovodov,
– »dobavitelj pitne vode« je fizična oseba, pravna oseba javnega ali zasebnega prava ali društvo, ki opravlja prevoz in dobavo pitne vode ter ima za ta namen usposobljena vozila,
– »upravljavec vodovodnega omrežja« je pravna oseba ali drug subjekt, ki ga je Občina Trebnje pooblastila za upravljanje vodovodnega omrežja na območju Občine Trebnje.
(2) V besedilu uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
II. POGOJI ZA DODELITEV SUBVENCIJE
3. člen
(1) Do subvencioniranega prevoza pitne vode je upravičenec upravičen pod pogojem, da vodo uporabi izključno za lastne potrebe.
(2) Subvencioniranje prevoza pitne vode ne pripada za izvajanje gospodarske, obrtne ali druge pridobitne dejavnosti. Prav tako subvencioniranje ne pripada upravičencem, ki onemogočajo gradnjo javne komunalne infrastrukture oziroma ne dovolijo, da trasa predvidene infrastrukture poteka po njihovem zemljišču in upravičencem, ki so imeli oziroma imajo možnost priključitve na ustrezno javno komunalno infrastrukturo, pa te možnosti niso oziroma je ne izkoristijo.
(3) V naseljih, ki so priključena na javni vodovodni sistem, občani nimajo pravice do subvencioniranega prevoza pitne vode, razen v tistih delih naselij, ki nimajo javnega vodovodnega omrežja.
4. člen
(1) Upravičenec je do subvencioniranja stroškov prevoza pitne vode upravičen na podlagi predhodno pridobljene odločbe občinske uprave Občine Trebnje, s katero mu je priznano subvencioniranje stroškov prevoza pitne vode (v nadaljnjem besedilu: odločba).
(2) Odločbo iz prejšnjega odstavka tega člena lahko upravičenec pridobi na podlagi vložene vloge za subvencioniranje stroškov prevoza pitne vode na Obrazcu 1, ki je sestavni del tega pravilnika. Vloga za subvencioniranje stroškov prevoza pitne vode mora vsebovati podatke o mestu dobave pitne vode oziroma točen naslov upravičenca ter imena in priimke vseh uporabnikov pitne vode, ki imajo urejeno stalno prebivališče na istem naslovu.
(3) Vsako spremembo podatkov iz prejšnjega odstavka tega člena je upravičenec dolžan vsaj 15 dni pred naslednjim koriščenjem subvencije sporočiti Občini Trebnje.
(4) Občina Trebnje vodi evidenco izdanih odločb po tem pravilniku, ki vsebuje vse podatke iz drugega odstavka tega pravilnika, podatke iz izdanih odločb ter druge podatke v zvezi z izvajanjem subvencije po tem pravilniku (v nadaljnjem besedilu: evidenca subvencioniranja stroškov prevoza pitne vode).
(5) Občina Trebnje lahko podatke iz evidence subvencioniranja stroškov prevoza pitne vode nadalje obdeluje in uporablja za namene določitve območij v Občini Trebnje, ki nimajo javnega vodovoda in pripravo s tem povezanih programov za izgradnjo javne komunalne infrastrukture.
III. POSTOPEK ZA DODELITEV SUBVENCIJE
5. člen
(1) Upravičenec naroča dobavo pitne vode neposredno pri dobavitelju in ob prevzemu poravna znesek lastne udeležbe za prevoz vode.
(2) Upravičenec je dolžan svojo upravičenost do subvencioniranega prevoza pitne vode dobavitelju na njegovo zahtevo izkazati s prejeto odločbo iz četrtega člena tega pravilnika.
(3) Upravičenec mora vozilu za prevoz pitne vode zagotoviti neoviran dostop do vodnjaka oziroma do mesta polnjenja.
(4) Upravičenec je odgovoren za higienično neoporečen dostop do vodnjaka in za higiensko ustreznost vodnjaka.
6. člen
(1) Dobavitelj lahko opravi odvzem pitne vode samo na za to določenih mestih po predhodno pridobljenem pisnem soglasju upravljavca vodovodnega omrežja in v skladu z veljavnim odlokom, ki ureja pogoje dobave, način odjema in oskrbo naselij s pitno vodo na območju Občine Trebnje.
(2) Dobavitelj mora o času in lokaciji odvzema ter količini odvzete vode voditi evidenco, ki jo je dolžan predložiti Občini Trebnje na njeno zahtevo.
(3) Dobavitelj je dolžan upravičencu dobaviti vodo čim prej oziroma najkasneje v štiriindvajsetih urah po prejemu naročila.
(4) Ob vsakem opravljenem prevozu in dobavi pitne vode lahko dobavitelj od upravičenca zahteva predložitev odločbe o upravičenosti do subvencioniranja stroškov prevoza pitne vode.
(5) Ob vsakem opravljenem prevozu izda dobavitelj dobavnico o količini dobavljene vode ter jo preda upravičencu v potrditev.
(6) Dobavitelj na podlagi potrjene dobavnice iz prejšnjega odstavka tega člena izda upravičencu račun za znesek lastne udeležbe za prevoz vode. Razliko v višini subvencije iz 8. člena pokriva Občina Trebnje iz sredstev proračuna.
(7) Cena za m3 pitne vode za gospodinjstva s predpisanimi dajatvami in za ostale uporabnike se obračuna po veljavni ceni, ki jo je sprejel Občinski svet Občine Trebnje.
(8) Dobavitelj je odgovoren za neoporečnost pitne vode v dostavnem vozilu ter cevovodih, ki jih uporablja pri polnjenju.
7. člen
(1) Dobavitelj pitne vode uveljavlja povračilo zneska subvencioniranih stroškov prevoza pri občinski upravi Občine Trebnje. V ta namen je dolžan mesečno izstaviti račun.
(2) Dobavitelj je dolžan k izstavljenemu računu iz prejšnjega odstavka tega člena predložiti naslednjo dokumentacijo:
– seznam upravičencev s količino dobavljene pitne vode po tem pravilniku ter
– kopije dobavnic in računov za opravljene prevoze in dobavo pitne vode.
(3) Prevozi, ki ne bodo opravljeni v skladu z določili tega pravilnika, ne bodo upravičeni do izplačila subvencije.
IV. VIŠINA SUBVENCIJE
8. člen
(1) Občina Trebnje subvencionira pitno vodo največ do višine 30 m3 na leto za vsakega uporabnika pitne vode.
(2) Občina Trebnje subvencionira stroške prevoza pitne vode v višini razlike med polno ceno prevoza in zneskom lastne udeležbe upravičenca. Višina subvencije za stroške prevoza znaša 40 % stroškov prevoza pitne vode.
(3) Strošek prevoza pitne vode po prejšnjem odstavku, ki je upravičen do sofinanciranja po tem pravilniku ne sme presegati 20 EUR na en m3 dobavljene vode (polna cena).
(4) Znesek iz prejšnjega odstavka se 1. februarja v tekočem letu revalorizira z indeksom rasti cen na drobno v Republiki Sloveniji v prejšnjem koledarskem letu, kot ga objavi pristojni državni organ.
V. KONČNA DOLOČBA
9. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-9/2012
Trebnje, dne 10. aprila 2012
Župan
Občine Trebnje
Alojzij Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti