Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2012 z dne 13. 4. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2012 z dne 13. 4. 2012

Kazalo

1136. Odlok o lokalni turistični vodniški službi v Občini Jesenice, stran 2355.

Na podlagi 41. in 42. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT, Uradni list RS, št. 2/04 in spremembe) in 10. člena Statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 1/06 in spremembe) je Občinski svet Občine Jesenice na 16. redni seji dne 29. 3. 2012 sprejel
O D L O K
o lokalni turistični vodniški službi v Občini Jesenice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja program turističnega vodenja, pogoje za izvajanje lokalne turistične vodniške službe, usposabljanje za lokalno turistično vodniško službo, register lokalnih turističnih vodnikov, pridobitev dovoljenja za lokalnega turističnega vodnika, naročilo, izvajanje in evidenco turističnih vodenj ter nadzor nad izvajanjem tega odloka in kazenske določbe.
2. člen
Izvajanje lokalne turistične službe po tem odloku pomeni spremljanje in vodenje domačih in tujih obiskovalcev, raziskovanje in strokovno pojasnjevanje naravnih in kulturnih znamenitosti, zgodovinskih spomenikov, pomembnih dogodkov, umetniških del, etnografskih in drugih znamenitosti na območju Občine Jesenice.
Osebe, ki opravljajo dejavnost lokalnega turističnega vodenja na območju Občine Jesenice, so lokalni turistični vodniki na območju Občine Jesenice.
Lokalno turistično vodniško službo na območju Občine Jesenice organizira in vodi Turistično informacijski center Jesenice (v nadaljevanju: TIC Jesenice).
II. PROGRAM TURISTIČNEGA VODENJA
3. člen
Programi vodenja se izvajajo v obliki standardnih in posebnih programov na območju Občine Jesenice.
Standardni programi obsegajo programe vodenja obiskovalcev po vnaprej pripravljenih programih, ki vodijo k ogledu najpomembnejših znamenitosti na območju Občine Jesenice in jih pripravlja TIC Jesenice. Potrdi jih oddelek pristojen za področje turizma na Občini Jesenice. Predloge sprejema TIC Jesenice.
Posebni programi turističnega vodenja obsegajo vodenje obiskovalcev k znamenitostim, spomenikom ali dogodkom na območju Občine Jesenice, skladno z interesi naročnika.
III. POGOJI ZA IZVAJANJE LOKALNE TURISTIČNE VODNIŠKE SLUŽBE
4. člen
Lokalno turistično vodniško službo lahko opravljajo osebe, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– imajo najmanj srednjo strokovno izobrazbo, ki se dokazuje s spričevalom srednje strokovne šole oziroma pooblaščene organizacije za opravljanje tovrstne izobrazbe,
– imajo pridobljeno znanje najmanj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe, ki se dokazuje s spričevalom zaključene najmanj srednje strokovne šole ali s potrdilom o uspešno zaključenem tečaju tujega jezika, ki ga izda pooblaščena organizacija za opravljanje tovrstnih izobraževanj,
– imajo opravljen tečaj in uspešno opravljen preizkus strokovnega usposabljanja za lokalnega turističnega vodnika na območju Občine Jesenice (v nadaljevanju: tečaj in preizkus znanja),
– so vpisane v Register lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice, ki ga vodi TIC Jesenice.
Določbe prvega odstavka tega člena ne veljajo za opravljanje dejavnosti turističnega vodnika na območju Občine Jesenice:
– kadar tuj državljan spremlja organizirane skupine obiskovalcev, ki so začeli svoje potovanje zunaj Republike Slovenije,
– če so za vodenje z zakonom določena posebna znanja (vodenje v muzejih, galerijah, spomenikih, gorsko vodenje ipd.),
– kadar je za vodenje možno pridobiti licenco (dovoljenje, soglasje) na podlagi posebnega programa usposabljanja, ki ga potrdi pristojen strokovni organ in h kateremu je dalo soglasje, ministrstvo, pristojno za turizem.
5. člen
Licenca turističnega vodnika Gospodarske zbornice Slovenije velja kot dokazilo o usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika na območju Občine Jesenice.
Strokovni delavci v muzejih, galerijah, šolah in drugih inštitucijah, v katerih opravljajo delo vodnika v okviru svoje službe, niso lokalni turistični vodniki na območju Občine Jesenice.
Strokovni delavci v muzejih, galerijah, šolah, in drugih institucijah na območju Občine Jesenice lahko opravljajo vodniško delo v okviru svojih službenih del in nalog. Vodniško delo lahko opravljajo tudi pedagoški delavci v vzgojno-izobraževalnih organizacijah, ki poučujejo predmete, povezane s strokovnimi znanji, ki vključujejo poznavanje turističnih znamenitosti v Občini Jesenice in to delo opravljajo v okviru službenih del in nalog.
IV. USPOSABLJANJE ZA LOKALNO TURISTIČNO VODNIŠKO SLUŽBO
6. člen
Tečaj in preizkus znanja izvaja strokovna institucija, ki jo vsakoletno oziroma po potrebi izbere oddelek pristojen za področje turizma na Občini Jesenice. Vsebino programa tečaja za usposabljanje lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice potrdi oddelek pristojen za področje turizma na Občini Jesenice.
7. člen
Stroške tečaja in preizkusa znanja, pridobitve dovoljenja za opravljanje lokalne turistične vodniške službe na območju Občine Jesenice (v nadaljevanju: dovoljenje) skupaj s stroški vpisa (izkaznice) v register turističnih vodnikov krije kandidat za turističnega vodnika oziroma turistični vodnik sam, kolikor ni drugače dogovorjeno.
V. REGISTER LOKALNIH TURISTIČNIH VODNIKOV
8. člen
Register lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice vodi TIC Jesenice.
Register lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno številko dovoljenja,
– ime in priimek,
– prebivališče,
– telefonsko številko,
– elektronski naslov,
– podatke o številu vodenj za preteklo leto,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti,
– podatke o znanjih tujih jezikov,
– obrazec za poročanje.
Seznam lokalnih turističnih vodnikov mora biti objavljen na spletnih straneh TIC Jesenice. Seznam obsega ime in priimek lokalnega turističnega vodnika in navedbo tujega jezika v katerem vodnik lahko izvaja turistično vodenje.
VI. PRIDOBITEV DOVOLJENJA ZA LOKALNEGA TURISTIČNEGA VODNIKA
9. člen
Osebe, ki izpolnjujejo pogoje iz 4. člena tega odloka se vpišejo v register lokalnih turističnih vodnikov za območje Občine Jesenice na podlagi dovoljenja. Dovoljenje za lokalnega turističnega vodnika podeli oddelek pristojen za področje turizma na Občini Jesenice skupaj z izkaznico za obdobje 5 let.
Izkaznica vsebuje zlasti:
– ime in priimek,
– prebivališče,
– številka dovoljenja,
– navedbo tujih jezikov za katere je lokalni turistični vodnik usposobljen voditi,
– datum izdaje,
– čas veljavnosti,
– žig in podpis odgovorne osebe.
Oseba, ki izpolnjuje pogoje 4. člena in na podlagi pridobljenega dovoljenja, pridobi naziv: lokalni turistični vodnik na območju Občine Jesenice.
10. člen
Dovoljenje se vodniku samodejno podaljša za nadaljnjih 5 let, če je aktiven.
Za aktivnega lokalnega turističnega vodnika se šteje tisti vodnik, ki v petih letih opravi vsaj pet vodenj. V tem primeru se mu izda nova izkaznica za obdobje naslednjih 5 let. Za aktivnega turističnega vodnika se šteje tudi udeležba na izobraževanju, ki ga organizira TIC Jesenice najmanj enkrat na dve leti.
Aktivnost o vodenju se dokazuje na podlagi izpolnjenega letnega poročila za preteklo leto, ki ga morajo lokalni turistični vodniki na območju Občine Jesenice, dostaviti na TIC Jesenice do 31. januarja tekočega leta. Obrazec za poročanje pripravi TIC Jesenice in vsebuje najmanj:
– ime in priimek,
– število vodenj v preteklem letu,
– naročnik vodenja,
– število obiskovalcev, ki jih je vodil,
– kraj in država vodenih obiskovalcev,
– v katerem jeziku je bilo opravljeno vodenje,
– datum in podpis lokalnega turističnega vodnika.
Če lokalni turistični vodnik poročila ne poda v predpisanem roku brez upravičenega razloga ali navaja napačne podatke, se izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov in nima več pravice vodenja na območju Občine Jesenice, dokler ponovno ne opravi tečaja, preizkusa znanja in se vpiše v register.
11. člen
Če lokalni turistični vodnik v petih letih izvede manj kot pet vodenj, se z odločbo oddelka pristojnega za področje turizma na Občini Jesenice izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice in nima več pravice vodenja na območju Občine Jesenice, dokler ponovno ne opravi tečaja in preizkusa znanja in se vpiše v register.
Lokalni turistični vodnik, ki je bil deležen kritik in pritožb s strani naročnika. Upravičenost le-teh, preveri TIC Jesenice. Pri ugotavljanju upravičenosti kritik in pritožb, oddelek pristojen za področje turizma na Občini Jesenice z odločbo izbriše vodnika iz registra lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice.
Po dokončnosti odločbe, TIC Jesenice lokalnega turističnega vodnika izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice.
Po preteku enega leta od dokončnosti odločbe ima lokalni turistični vodnik možnost pridobiti dovoljenje in izkaznico za opravljanje lokalne turistične vodniške službe, če ponovno uspešno opravi tečaj in preizkus in izpolnjuje vse ostale pogoje določene v 4. členu tega odloka.
VII. NAROČILO, IZVAJANJE, IN EVIDENCA TURISTIČNIH VODENJ
12. člen
Domači in tuji turisti morajo za vodenje po območju Občine Jesenice najeti:
– lokalnega turističnega vodnika, ki je evidentiran v registru lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice pri TIC Jesenice,
– turističnega vodnika, ki je vpisan v registru turističnih vodnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije.
Oseba, ki nima veljavne izkaznice lokalnega turističnega vodnika območja Občine Jesenice, ne sme voditi organiziranih turističnih skupin na območju Občine Jesenice.
13. člen
Naročila za vodenje sprejemajo: TIC Jesenice, turistična društva, lokalni turistični vodniki neposredno in druge organizacije, registrirane za dejavnost turističnega vodenja.
Po sprejemu naročila za vodenje, TIC Jesenice določi turističnega vodnika in mu izda nalog za turistično vodenje na obrazcu, ki ga pripravi TIC Jesenice. Po opravljenem turističnem vodenju, lokalni turistični vodnik vrne izpolnjen nalog na TIC Jesenice.
Lokalni turistični vodnik mora v času izvajanja nalog turističnega vodenja na vidnem mestu nositi izkaznico.
VIII. NADZOR IN KAZENSKE DOLOČBE
14. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka izvaja občinski inšpektor. Lokalni turistični vodnik se je na zahtevo pristojnih služb dolžan predstaviti z veljavno izkaznico, ki jo je prejel po uspešno opravljenem preizkusu znanja za lokalne turistične vodnike oziroma izkaznico, ki jo je prejel od Gospodarske zbornice Slovenije.
15. člen
Z globo 50 € se za prekršek kaznuje fizična oseba, če za opravljanje dejavnosti turističnega vodnika nima pridobljene veljavne izkaznice lokalnega turističnega vodnika na območju Občine Jesenice ali veljavne izkaznice Gospodarske zbornice Slovenije.
Z globo 300 € se kaznujeta za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, če ne zagotovita turističnega vodnika ali ne izpolnjujeta pogojev, ki so navedeni v 4. členu tega odloka, pri vsaki izvedbi potovanja na območju Občine Jesenice.
Z globo 150 € se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe.
Pri izvajanju pooblastil so zbrane kazni prihodek občinskega proračuna.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
Lokalni turistični vodniki na območju Občine Jesenice, ki ob uveljavitvi tega odloka že opravljajo dejavnost lokalnega turističnega vodenja, lahko nadaljujejo z opravljanjem te dejavnosti pod pogojem, da dostavijo dokazila, skladna s 4. členom tega odloka, in se vpišejo v register lokalnih turističnih vodnikov ter da v roku enega leta od sprejema tega odloka, opravijo tečaj in preizkus znanja, kot to določa 6. člen tega odloka.
Lokalnim turističnim vodikom na območju Občine Jesenice, ki so pridobili licenco vodenja od leta 2010 dalje do uveljavitve tega odloka, določbe iz prejšnjega odstavka ni potrebno upoštevati, ker so že vpisani v Register lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Jesenice.
17. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem začetka veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o lokalni turistični vodniški službi v Občini Jesenice (Uradni list RS, št. 124/04).
Št. 007-1/2012
Jesenice, dne 29. marca 2012
Župan
Občine Jesenice
Tomaž Tom Mencinger l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti