Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2012 z dne 17. 2. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2012 z dne 17. 2. 2012

Kazalo

486. Pravilnik o subvencioniranju najemnin poslovnih prostorov, stran 1025.

Na podlagi 14. člena Statuta Občine Mirna Peč (Uradni list RS, št. 59/07, 14/08, 40/10) je Občinski svet Občine Mirna Peč na 11. redni seji dne 24. 1. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o subvencioniranju najemnin poslovnih prostorov
I. SPLOŠNE DOLOČBE IN CILJI
1. člen
(splošne določbe)
(1) S tem pravilnikom se pomoč dodeluje v skladu z Uredbo Komisije (ES) 1998/2006 z dne 15. decembra 2006 o uporabi členov 87 in 88 Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti za državno pomoč »de minimis« (Uradni list EU L 379, 28. 12. 2006, str. 5–10).
(2) Pomoči dodeljene podjetjem, ki delujejo v cestnoprometnem sektorju, ne bodo namenjene za nabavo vozil za cestni prevoz tovora.
2. člen
(oblika pomoči)
Sredstva za ukrepe po tem pravilniku se dodeljujejo v določeni višini za posamezne namene kot nepovratna sredstva v obliki dotacij in v obliki subvencioniranih storitev.
Cilj ukrepa: ohranitev primarne zdravstvene oskrbe na lokalni ravni
Instrument pomoči: subvencija najemnine poslovnih prostorov.
3. člen
S tem pravilnikom se urejajo pravila in kriteriji za subvencioniranje najemnin za prostore osnovne zdravstvene oskrbe na primarni ravni v Občini Mirna Peč. V pravilniku so določeni tudi kriteriji, na podlagi katerih se izberejo upravičenci do subvencioniranja najemnine (v nadaljevanju: subvencija).
4. člen
Cilj ukrepa je zagotavljanje osnovne zdravstvene oskrbe prebivalstva na primarni ravni.
Upravičeni stroški ukrepa:
– stroški najemnin poslovnih prostorov.
II. UPRAVIČENCI
5. člen
Upravičenci do subvencije po tem pravilniku so pravne in fizične osebe, samostojni podjetniki, zasebniki ter mala in srednje velika podjetja (v nadaljevanju: upravičenci), ki imajo ob dnevu vložitve vloge podeljeno koncesijo za opravljanje zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti v Občini Mirna Peč. Za določitev malih, srednje velikih in velikih podjetij se uporabljajo določila Zakona o gospodarskih družbah.
6. člen
Subvencija se dodeli za najem poslovnih prostorov na območju Občine Mirna Peč, v katerih se izvaja primarna zdravstvena dejavnost. Subvencija se ne dodeli za najemanje skladiščnih, razstavnih, prodajnih ali parkirnih površin.
7. člen
Subvencija se dodeli v skladu s kriteriji po tem pravilniku in v skladu z določili predpisov s področja dodeljevanja državnih pomoči.
III. IZBIRA
8. člen
Subvencija se dodeli na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi župan po sprejemu letnega proračuna. Župan pred objavo javnega razpisa s sklepom določi, za katere poslovne prostore se najemnine subvencionirajo.
9. člen
Javni razpis se objavi na spletnih straneh Občine Mirna Peč in na oglasni deski Občine Mirna Peč. Rok prijave ter rok odpiranja vlog se natančno dotočita v javnem razpisu. Upravičenci do subvencije oddajo vloge na obrazcih iz razpisne dokumentacije. Vlogi morajo biti obvezno priloženi naslednji dokumenti:
– izpisek iz sodnega registra oziroma poslovnega registra, ki ne sme biti starejši od 30 dni,
– podatki o upravičencu,
– čas delovanja ponudnika,
– potrdilo o poravnanih davkih in prispevkih, ki ni starejše od 30 dni
– dokazilo iz katerega je mogoče razbrati obseg opravljanja privatne dejavnosti.
– Pisno izjavo o:
– že prejetih »de minimis pomočeh«, vključno z navedbo pri katerih dajalcih in v kakšnem znesku je v relevantnem obdobju še kandidiral za »de minimis« pomoč,
– drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške.
– Morebitna dodatna dokazila se navedejo v javnem razpisu.
10. člen
Tričlanska strokovna komisija, ki jo imenuje župan, oceni vloge ter pripravi predlog dodelitve subvencij. 0 dodelitvi subvencije s sklepom odloči direktor občinske uprave oziroma od njega pooblaščena oseba. Pritožbe rešuje župan.
11. člen
Javni razpis se izvede takoj, ko so na voljo razpoložljiva sredstva v tekočem proračunskem letu. V primeru, da razpisana sredstva ne zadoščajo za sofinanciranje vseh prispelih vlog z max. 50 % deležem financiranja ob upoštevanju vseh kriterijev se  % financiranja zniža sorazmerno na razpoložljiva sredstva.
IV. DODATNI KRITERIJI PRI DODELJEVANJU SUBVENCIJE
1. OBSEG KONCESIJE
a) 100 % podeljena koncesija = 10 % znižanje max. deleža financiranja
b) 90 % podeljena koncesija = 8 % znižanje max. deleža financiranja
c) 80 % podeljena koncesija = 6 % max. deleža financiranja
d) 70 % podeljena koncesija = 4 % max. deleža financiranja
e) 60 % in manj  % podeljena koncesija = 0 % znižanje deleža financiranja.
2. DELEŽ PRIVATNE DEJAVNOSTI
a) 10 % delež vseh prihodkov iz privatne dejavnosti = 10 % znižanje deleža sofinanciranja
b) 20 % delež vseh prihodkov iz privatne dejavnosti = 20 % znižanje deleža sofinanciranja
c) 30 % delež vseh prihodkov iz privatne dejavnosti = 40 % znižanje deleža sofinanciranja
d) 40 % delež vseh prihodkov iz privatne dejavnosti = 50 % znižanje deleža sofinanciranja
e) 50 % delež vseh prihodkov iz privatne dejavnosti in več = 100 % znižanje deleža sofinanciranja (oziroma ni upravičen do sofinanciranja najemnine).
Pri izračunu se najprej upošteva kriterij 1 (obseg dejavnosti). Nato se preveri kriterij 2 (delež privatne dejavnosti) in se v primeru znižanja višine subvencije najemnine na račun kriterija 2 izhaja iz zneska znižanega že upoštevajoč kriterij 1.
V. DODELITEV SUBVENCIJE
12. člen
Višina subvencije se določi v skladu z upoštevanjem dodatnih kriterijev ocenjevanja do 50 % višine najemnine in v skladu s sprejetim proračunom tekočega leta.
Višina pomoči:
– skupna vrednost pomoči, dodeljena istemu podjetju na podlagi pravila »de minimis« ne bo presegla 200.000,00 EUR v obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko ali namen pomoči (v primeru podjetij, ki delujejo v cestnoprometnem sektorju, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000,00 EUR).
Klavzula o kumulaciji:
Če je prejemnik za iste upravičene stroške prejel ali namerava prejeti tudi drugo državno pomoč, skupni znesek prejete državne pomoči ne sme preseči dovoljenih intenzivnosti državnih pomoči.
Do pomoči po pravilu »de minimis« niso upravičena podjetja iz sektorjev:
a) ribištva in ribogojstva,
b) premogovništva,
c) primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti,
d) pomoči, dodeljene podjetjem, ki delujejo na področju predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi v naslednjih primerih:
i. če je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine zadevnih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih zadevna podjetja dajo na trg,
ii. če je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce,
e) podjetja v težavah.
Pomoč ne bo namenjena izvozu oziroma z izvozom povezane dejavnosti v tretje države ali države članice, kot je pomoč, neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo.
Pomoči ne bodo pogojene s prednostjo rabe domačega blaga pred rabo uvoženega.
Dajalec pomoči bo pisno obvestil prejemnika, da je pomoč dodeljena po pravilu “de minimis”.
13. člen
Občina Mirna Peč bo z izbranimi upravičenci sklenila pogodbe za subvencioniranje najemnine za celotno obdobje sofinanciranja (tekoče proračunsko leto).
VI. KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Urad­nem listu Republike Slovenije.
Št. 3529-1/2012-2
Mirna Peč, dne 25. januarja 2012
Podžupan
v začasnem opravljanju funkcije župana
Andrej Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti