Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2011 z dne 29. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2011 z dne 29. 12. 2011

Kazalo

4875. Odlok o koncesiji za izvajanje javne službe pomoči družini na domu, stran 14779.

Na podlagi 45. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 5/08, 73/08, 8/09, 53/09, 7/10, 56/10, 3/11, 57/11, 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 40/11 – ZUPJS-A in 40/11), 3. člena Pravilnika o koncesijah na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 72/04, 113/08 in 45/11) in 7. člena Statuta Občine Cerkno (Uradni list RS, št. 112/01) je Občinski svet Občine Cerkno na 6. redni seji dne 22. 12. 2011 sprejel
O D L O K
o koncesiji za izvajanje javne službe pomoči družini na domu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa predmet, območje izvajanja, obseg koncesije in ureja druga vprašanja v zvezi s podelitvijo koncesije za izvajanje javne službe pomoči družini na domu v Občini Cerkno.
2. člen
Izrazi v tem odloku imajo enak pomen kot so definirani v predpisih, ki urejajo izvajanje dejavnosti socialnega varstva.
Koncedent je Občina Cerkno, ki podeli koncesijo za izvajanje javne službe pomoč družini na domu.
Koncesionar je pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje pogoje po zakonu in na podlagi zakona izdanih izvršilnih predpisih in ji je na podlagi javnega razpisa in mnenja socialne zbornice podeljena koncesija.
Uporabniki so upravičenci do storitve pomoči družini na domu, ki izpolnjujejo pogoje po zakonu in na podlagi zakona izdanih izvršilnih predpisih.
II. PREDMET, OBMOČJE IZVAJANJA, OBSEG IN TRAJANJE KONCESIJE
3. člen
Predmet koncesije po tem odloku je izvajanje javne službe pomoči družini na domu, ki obsega:
– pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih,
– gospodinjsko pomoč,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
4. člen
Krajevno območje izvajanja koncesije je območje Občine Cerkno.
5. člen
Obseg koncesije je določen in se usklajuje z nacionalnim razvojnim programom socialnega varstva.
6. člen
Koncesija se podeli za določen čas in sicer za dobo 10 let. Pogodba se lahko na predlog koncesionarja pod pogoji in na način, ki ga določa zakon in na podlagi zakona izdani izvršilni predpisi podaljša največ še za čas, za katerega je sklenjena koncesijska pogodba.
III. POSTOPEK PODELITVE KONCESIJE
7. člen
Na podlagi tega odloka se v Uradnem listu Republike Slovenije objavi razpis za podelitev koncesije. Vsebino javnega razpisa določa Zakon o socialnem varstvu. Razpis se lahko objavi samo za storitev oziroma posamezno obliko storitve. Koncesije ni mogoče razpisati le za del storitve.
8. člen
Občinska uprava Občine Cerkno imenuje najmanj tričlansko komisijo za pregled in presojo prispelih ponudb (v nadaljevanju: komisija). Vsaj en član komisije mora biti zaposlen pri občinski upravi Občine Cerkno.
O vsaki ponudbi, ki je pravočasna, jo je podal ponudnik, ki izpolnjuje predpisane pogoje in je podana za območje Občine Cerkno ter je popolna, pridobi komisija mnenje socialne zbornice. Zbornica mora mnenje dati v 20 dneh od prejema pisne zahteve komisije, sicer komisija pripravi predlog podelitve koncesij brez tega mnenja.
Komisija najkasneje v roku 60 dni po pridobitvi mnenja socialne zbornice oziroma po izteku roka iz prejšnjega odstavka opravi pregled in presojo popolnih ponudb po kriterijih in merilih, objavljenih v javnem razpisu in na tej podlagi in ob upoštevanju mnenja socialne zbornice, če je bilo dano, pripravi predlog podelitve koncesij.
9. člen
Občinska uprava Občine Cerkno o vseh ponudbah za izvajanje storitve pomoči na domu na območju Občine Cerkno odloči z eno odločbo, s katero podeli koncesijo najugodnejšemu ponudniku ali ponudnikom in določi čas trajanja koncesije v skladu z razpisom in zavrne neuspešne ponudbe.
V odločbi se določi rok po vročitvi dokončne odločbe, v katerem mora izbrani ponudnik skleniti koncesijsko pogodbo.
Če je v predpisu ministra, da lahko določene pogoje za začetek opravljanja storitev koncesionar izpolni po podelitvi koncesije in sklenitvi pogodbe, se v odločbi določi rok, v katerem mora koncesionar izpolniti te pogoje in način, kako jih mora izpolniti. Organ, ki je izdal odločbo, lahko navedeni rok iz upravičenih razlogov podaljša.
10. člen
Če se na razpis ne prijavi noben ponudnik ali če nobena ponudba ni pravočasna, ali ni popolna, ali ni podana za v razpisu določeno območje, ali noben ponudnik ne izpolnjuje razpisanih pogojev, koncedent s sklepom ugotovi, da razpis ni uspel. Razpis lahko ponovi v roku, ki ne sme biti daljši od 60 dni od izdaje sklepa o neuspelem razpisu.
11. člen
Zoper odločbo o podelitvi koncesije ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
12. člen
Pogodbo o koncesiji s koncesionarjem podpiše župan občine. S pogodbo o koncesiji koncedent in koncesionar uredita medsebojno koncesijsko razmerje in razmerje do uporabnikov.
IV. PRENOS KONCESIJE
13. člen
Koncedent lahko na koncesionarjev predlog ali v sporazumu z njim prenese koncesijo na drugo osebo, ki ima koncesijo za izvajanje javne službe, ki je predmet koncesije, in če je iz okoliščin mogoče sklepati, da bo prevzemnik koncesije izvajal javno službo skladno s predpisi in koncesijsko pogodbo, učinkovito in v skladu z interesi uporabnikov.
Koncedent prenese koncesijo s tem, da novemu koncesionarju izda odločbo o podelitvi koncesije in razveljavi prejšnjo odločbo. Zoper odločbo ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
Koncesija se prenese pod enakimi pogoji, kot je bila podeljena prvotnemu koncesionarju in za preostali čas trajanja koncesije.
Novi koncesionar sklene po vročitvi dokončne odločbe iz drugega odstavka tega člena novo koncesijsko pogodbo s koncedentom.
V. POGOJI ZA PRENEHANJE IN ODVZEM KONCESIJE
14. člen
Koncesionar ne sme odpovedati koncesijske pogodbe zaradi kršitev koncedenta, razen v primeru, ko koncedent ne izpolnjuje svojih obveznosti iz koncesijske pogodbe tako, da to koncesionarju onemogoča izvajanje koncesijske pogodbe.
Koncesijsko razmerje preneha zaradi prenehanja koncesionarja, razen če koncesije koncedent v skladu s prejšnjim členom ne prenese na koncesionarjevega pravnega naslednika.
15. člen
Pristojni organ koncedenta z odločbo odvzame koncesijo iz razlogov, ki jih določa zakon.
Pristojni organ koncedenta mora pisno opozoriti koncesionarja na razlog za odvzem koncesije, mu določi primeren rok za odpravo kršitev, slabega finančnega stanja ali za sporazumno spremembo oziroma razvezo pogodbe, in ga opozori, da bo v nasprotnem primeru uvedel postopek odvzema koncesije.
Če v določenem roku koncesionar ne odpravi kršitev, slabega finančnega stanja ali v njem ne pride do sporazumne spremembe oziroma razveze pogodbe, pristojni organ koncedenta po uradni dolžnosti izda odločbo, s katero odvzame koncesijo.
Zoper odločbo o odvzemu koncesije ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
16. člen
Če je koncesija prenehala zaradi odvzema ali iz drugih razlogov, ki ne dopuščajo, da bi koncesionar še naprej opravljal dejavnost, ki je predmet koncesije, pa je to dejavnost treba še naprej opravljati, mora koncedent zagotoviti, da dejavnost še naprej izvaja javni zavod ali drug koncesionar v objektih oziroma prostorih, v katerih se je izvajala do prenehanja koncesije, po potrebi pa tudi z zaposlenimi, ki so pri dotedanjem koncesionarju opravljali to dejavnost.
V ta namen je prejšnji koncesionar ali katerikoli lastnik teh prostorov dolžan oddati te prostore in njihovo pripadajočo opremo, potrebno za izvajanje javne službe, v najem novemu izvajalcu te javne službe, in sicer najdalj za 3 leta od prenehanja koncesije.
O obveznosti oddaje v najem odloči organ, pristojen za podelitev koncesije, z odločbo, ki jo izda po uradni dolžnosti in s katero določi najemnika, obseg prostorov, na katere se nanaša obveznost oddaje v najem, trajanje najema, višino najemnine in druge pogoje najema. Zoper odločbo o obveznosti oddaje v najem ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
Najemnina se določi v višini stroškov prostorov, ki so bili prejšnjemu koncesionarju priznani v ceni storitve v skladu z veljavno metodologijo za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev.
Koncedent mora nemudoma začeti z zagotavljanjem možnosti, da dejavnost, ki je predmet koncesije trajno prevzame javni zavod ali da v skladu z zakonom prenese koncesijo na novega koncesionarja, ali nemudoma začeti s postopkom nove podelitve koncesije.
VI. FINANCIRANJE JAVNE SLUŽBE POMOČI DRUŽINI NA DOMU
17. člen
Cena storitve se določa v skladu z zakonskim predpisom, ki določa metodologijo za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev. Soglasje k cenam storitev, ki jih oblikuje poslovodni organ koncesionarja, izda Občinski svet Občine Cerkno.
18. člen
Sredstva za plačilo storitev pomoči družini na domu se zagotavljajo v proračunu Občine Cerkno najmanj v višini 50   % subvencije k ceni storitev in v višini, za katero so uporabniki delno ali v celoti na podlagi upravne odločbe oproščeni plačila. Preostali del sredstev za plačilo storitev se zagotavlja s plačili uporabnikov ali drugih zavezancev v skladu z zakonom in na njegovi podlagi izdanih izvršilnih predpisov.
19. člen
O zagotavljanju sredstev koncedent in koncesionar na podlagi odločbe o podelitvi koncesije in pogodbe o koncesiji skleneta letno pogodbo o financiranju, s katero se določi tudi način izvršitve plačila na podlagi mesečnega zahtevka koncesionarja.
20. člen
Za zakonitost, upravičenost in namembnost porabe sredstev je odgovoren poslovodni organ koncesionarja.
VII. POROČANJE KONCESIONARJA IN NADZOR
21. člen
Koncesionar je dolžan koncedentu enkrat letno do konca marca predložiti letno poročilo, ki obsega bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in prilogo s pojasnili k izkazom ter poslovno poročilo, ki se nanaša na izvajanje storitve.
22. člen
Če koncesionar poleg storitve, za katero mu je bila podeljena koncesija, izvaja tudi druge storitve ali dejavnosti, je dolžan upoštevati predpise o računovodstvu in zagotavljati ločeno spremljanje poslovanja in prikaz izida poslovanja s sredstvi javnih financ in drugih sredstev za opravljanje javne službe od spremljanja poslovanja sredstvi, pridobljenimi iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu.
23. člen
Nadzor nad delom koncesionarja izvaja socialna inšpekcija.
KONČNI DOLOČBI
24. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o organiziranju pomoči na domu in merilih za določanje plačil storitev (Uradni list RS, št. 39/00).
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije
Št. 162-0002/2011-6
Cerkno, dne 22. decembra 2011
Župan
Občine Cerkno
Miran Ciglič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti