Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2011 z dne 16. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2011 z dne 16. 12. 2011

Kazalo

4484. Odlok o ustanovitvi Skupnega organa Občine Postojna in Občine Pivka za izvrševanje ustanoviteljskih pravic v Javnem podjetju Kovod Postojna, vodovod, kanalizacija d.o.o. Postojna, stran 13904.

Na podlagi 51. člena in šestega odstavka 61.c člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09 in 51/10), Zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 65/09 – UPB3), Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (Uradni list RS, št. 45/10 in 26/11), Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 30/07 in 53/10) ter Statuta Občine Pivka (Uradni list RS, št. 58/99, 77/00, 24/01, 110/05, 52/07, 54/10) sta Občinski svet Občine Postojna na 5. redni seji dne 21. 6. 2011 in Občinski svet Občine Pivka na 8. redni seji dne 5. 10. 2011 sprejela
O D L O K
o ustanovitvi Skupnega organa Občine Postojna in Občine Pivka za izvrševanje ustanoviteljskih pravic v Javnem podjetju Kovod Postojna, vodovod, kanalizacija d.o.o. Postojna
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Z Odlokom o ustanovitvi Skupnega organa Občine Postojna in Občine Pivka za izvrševanje ustanoviteljskih pravic v Javnem podjetju Kovod Postojna, vodovod, kanalizacija d.o.o. Postojna (v nadaljevanju: odlok) se ustanavlja skupni organ Občine Postojna in Občine Pivka, ki bo izvrševal ustanoviteljske pravice obeh občin v Javnem podjetju Kovod Postojna, vodovod, kanalizacija d.o.o. Postojna (v nadaljevanju: Kovod Postojna, d.o.o.).
Kovod Postojna, d.o.o. je ustanovljen za izvajanje gospodarskih javnih služb s področja oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalnih, odpadnih in padavinskih voda in oskrbe industrijskih objektov z vodo in oskrbo naselij s požarno vodo v javni rabi.
2. člen
S tem odlokom je določena sestava skupnega organa, njegov sedež, njegove naloge, organizacija dela organa in način sprejemanja odločitev, financiranje organa ter delitev stroškov za delovanje organa med občinami.
II. SESTAVA IN SEDEŽ SKUPNEGA ORGANA
3. člen
Skupni organ sestavljata vsakokratna župana Občine Postojna in Občine Pivka.
4. člen
Sedež Skupnega organa je na sedežu javnega podjetja Kovod Postojna, d.o.o, Jeršice 3, 6230 Postojna.
III. NALOGE SKUPNEGA ORGANA
5. člen
Skupni organ izvršuje naslednje ustanoviteljske pravice:
– imenuje in razrešuje direktorja javnega podjetja,
– imenuje in razrešuje predstavnika delavcev v nadzornem svetu,
– odloča o statusnih spremembah javnega podjetja in spremembah družbene pogodbe,
– daje soglasje k ustanovitvi gospodarske družbe, kadar bi bil ustanovitelj ali soustanovitelj Kovod Postojna, d.o.o. in k vlaganju kapitala v že ustanovljene gospodarske družbe,
– odloča o cenah oziroma tarifah za uporabo javnih dobrin,
– dajanje soglasij k odločitvam organov javnega podjetja o razpolaganju z nepremičnim premoženjem,
– dajanje soglasij k odločitvam organov javnega podjetja o notranji organizaciji javnega podjetja ter številu in vrsti delovnih mest,
– dajanje soglasij k odločitvam organov javnega podjetja o programih dela javnega podjetja,
– dajanje soglasij k odločitvam organov javnega podjetja o najemanju posojil, ki presegajo določen znesek,
– dajanje soglasja za sprejem cen komunalnih storitev, ki se opravljajo kot gospodarske javne službe,
– na predlog direktorja in nadzornega sveta sprejme poslovno poročilo, obračune in zaključni račun javnega podjetja,
– dajanje soglasij k odločitvam organov javnega podjetja o ustanovitvi gospodarske družbe, gospodarskega interesnega združenja ali ustanove,
– usklajuje odločitve občin ustanoviteljic v zvezi z zagotavljanjem javnih služb, ki jih izvaja Kovod Postojna, d.o.o.,
– odloča o drugih zadevah, določenih z zakonom in s tem odlokom.
Občinska sveta Občine Postojna in Občine Pivka dajeta mnenje k izvrševanju pravic iz prve do šeste alineje prejšnjega odstavka.
6. člen
Skupni organ opravlja svoje naloge v imenu in za račun občin ustanoviteljic.
IV. ORGANIZACIJA DELA
7. člen
Po funkciji sestavljata skupni organ vsakokratna župana Občine Postojna in Občine Pivka, ki izmenično, vsaki dve leti tudi vodita seje skupnega organa. V primeru, da je predsednik nadzornega sveta predstavnik Občine Postojna, sklicuje in vodi seje skupnega organa župan Občine Pivka in obratno.
Pobudo za sklic seje lahko dajo:
– župan Občine Postojna,
– župan Občine Pivka,
– član Nadzornega sveta Kovod Postojna, d.o.o.,
– direktor Kovod Postojna, d.o.o.,
– najmanj dva svetnika iz Občinskih svetov Občine Postojna in/ali Občine Pivka.
Na pisno pobudo župana oziroma ostalih pobudnikov za sklic seje je župan občine, ki sklicuje in vodi seje skupnega organa, dolžan sklicati sejo najkasneje v roku petnajstih dni od prejema pobude. Skupaj s pobudo za sklic seje morajo pobudniki za sklic seje podati tudi predlog dnevnega reda seje.
Pobuda za sklic seje mora vsebovati razloge za sklic seje in ustrezno gradivo. Pobuda se pošlje županu, ki v tem času sklicuje in vodi seje skupnega organa, ta pa o pobudi obvesti drugega župana in direktorja Kovod Postojna, d.o.o..
Župan, ki v tem času sklicuje in vodi seje, mora v osmih dneh od prejema pobude odločiti, ali bo sklical sejo in o svoji odločitvi obvestiti drugega župana in pobudnika. V primeru, da seje ne skliče, mora navesti razloge.
8. člen
Vabilo za sejo s predlogom dnevnega reda in gradivom mora biti poslano najkasneje tri dni pred sejo.
Na sejo se obvezno vabita oba župana, lahko se povabi direktorja Kovod Postojna, d.o.o. in druge pobudnike za sklic seje in po potrebi druge osebe, katerih prisotnost je zaradi lažjega dela organa smotrna.
Skliče se lahko tudi korespondenčna seja.
9. člen
O poteku seje se piše zapisnik, ki mora vsebovati sklepe, ki jih sprejme skupni organ. Prepis zapisnika mora biti pripravljen v treh dneh po seji in se ga pošlje v podpis obema županoma.
10. člen
Strokovne in administrativno-tehnične naloge, potrebne za nemoteno izvajanje nalog organa, zagotavlja Občinska uprava Občine Postojna.
V. ODLOČANJE SKUPNEGA ORGANA
11. člen
Skupni organ lahko sprejema odločitve, če sta na seji prisotna oba člana. Skupni organ sprejema odločitve soglasno. Odločitve morajo biti zapisane v obliki sklepov.
Skupni organ kot organ obeh družbenikov v funkciji skupščine kapitalske družbe odloča o vseh tistih vprašanjih delovanja javnega podjetja, ki so skupnega pomena za obe občini in ki po 505. členu Zakona o gospodarskih družbah sodijo v pristojnost skupščine kapitalske družbe in o vprašanjih iz 26. člena Zakona o gospodarskih javnih službah.
Vprašanja oziroma zadeve, ki so skupnega pomena za Občino Postojna in Občino Pivka se posebej opredelijo v statutu javnega podjetja, ki ga sprejme skupni organ na predlog direktorja.
V primeru, da pri odločanju skupnega organa v funkciji skupščine ni mogoče doseči soglasja, o zadevi odločata Občinski svet Občine Postojna in Občinski svet Občine Pivka. Odločitev občinskih svetov mora biti sprejeta s potrebno večino in je za skupni organ zavezujoča.
Skupni organ lahko kadarkoli odloči, da bo odločitev o posamezni zadevi prenesel na občinska sveta oziroma da bo občinska sveta zaprosil za mnenje.
12. člen
Za izvrševanje svojih pravic mora skupni organ, v skladu z določbami 5. člena tega odloka, pridobiti pisno mnenje Občinskega sveta Občine Postojna in Občinskega sveta Občine Pivka.
13. člen
Občinska sveta morata pisno odgovoriti na vlogo za izdajo mnenja v tridesetih dneh od prejema vloge. Če v tem roku Občinska sveta Občine Postojna in Občine Pivka ne odgovorita, se šteje, da je dano pozitivno mnenje.
14. člen
Skupni organ praviloma odloča samostojno, lahko pa za mnenje o posameznem vprašanju zaprosi zunanje izvedence.
15. člen
Skupni organ sprejema svoje odločitve v obliki sklepov, ki jih podpisujeta oba župana.
VI. FINANCIRANJE DELOVANJA SKUPNEGA ORGANA
16. člen
Sredstva za delovanje Skupnega organa zagotavlja Kovod Postojna, d.o.o.
Sredstva za delovanje obsegajo:
– materialne stroške,
– stroške strokovnih delavcev,
– ostale potrebne stroške.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Konstitutivno sejo skupnega organa skliče župan Občine Postojna v enem mesecu po uveljavitvi tega odloka.
18. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o ustanovitvi Skupnega organa Občine Postojna in Občine Pivka za izvrševanje ustanoviteljskih pravic v Javnem podjetju Kovod Postojna, vodovod, kanalizacija d.o.o. Postojna (Uradni list RS, št. 30/09).
19. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, ko ga sprejmeta Občinski svet Občine Postojna in Občinski svet Občine Pivka v enakem besedilu in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Postojna, dne 18. oktobra 2011
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.
Pivka, dne 18. oktobra 2011
Župan
Občine Pivka
Robert Smrdelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti