Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2011 z dne 16. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2011 z dne 16. 12. 2011

Kazalo

4476. Odlok o denarnih pomočeh v Občini Medvode, stran 13893.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10 in 84/10 – odl. US), 31.b člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 36/04 – uradno prečiščeno besedilo, 69/05 – odl. US, 21/06 – odl. US in 105/06) in 25. člena Statuta Občine Medvode (Uradni list RS, št. 29/06 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Medvode na 8. seji dne 6. 12. 2011 sprejel
O D L O K
o denarnih pomočeh v Občini Medvode
1. člen
S tem odlokom se določijo upravičenci, nameni in kriteriji za določitev višine denarne pomoči (v nadaljevanju: denarna pomoč) ter postopek dodeljevanja in izplačevanja denarne pomoči v Občini Medvode (v nadaljevanju: občina).
2. člen
Upravičenci do denarne pomoči so osebe s stalnim bivališčem v občini, ki so brez lastnega dohodka, in osebe, ki z lastnim dohodkom do 50 % presegajo minimalni dohodek na posameznega družinskega člana po zakonu, ki ureja socialno varstvo.
3. člen
Denarna pomoč se lahko dodeli za naslednje namene:
1. delno kritje stroškov ob začetku novega šolskega leta za otroke v osnovni in srednji šoli;
2. delno kritje stroškov kosil učencem v osnovnih in malic dijakom v srednjih šolah;
3. premostitev trenutne materialne ogroženosti;
4. kritje stroškov kosil osebam, starejšim od 65 let.
4. člen
Denarna pomoč za namena iz 1. in 3. točke 3. člena tega odloka se dodeli v enkratnem znesku in se nakaže na račun upravičenca.
Denarna pomoč za namen iz 2. točke 3. člena tega odloka se dodeli kot plačilo razlike med subvencionirano in polno ceno kosila v osnovni šoli ter subvencionirano in polno ceno malice v srednji šoli. Upravičencem se denarna pomoč dodeli največ za obdobje do konca koledarskega leta in se nakazuje šolam na podlagi mesečno izstavljenega računa s priloženo specifikacijo.
Denarna pomoč za namen iz 4. točke 3. člena tega odloka se dodeli kot plačilo cene kosila, ki jih organizirajo javni oziroma zasebni zavodi z območja občine, ki nudijo kosila tudi zunanjim uporabnikom. Upravičencem se denarna pomoč dodeli največ za obdobje do konca koledarskega leta in se nakazuje zavodom na podlagi mesečno izstavljenega računa s priloženo specifikacijo.
5. člen
Znesek denarne pomoči za namene iz 1. in 3. točke 3. člena tega odloka znaša 200,00 evrov. Višina zneska denarne pomoči se enkrat letno uskladi glede na letno rast cen in ga s sklepom določi župan.
6. člen
Denarna pomoč za namen premostitve trenutne materialne ogroženosti iz 3. točke 3. člena, se lahko v posameznem letu izjemoma dodeli večkrat.
7. člen
Upravičencem, ki so brez lastnega dohodka in upravičencem, ki z lastnim dohodkom presegajo minimalni dohodek do 50 % na posameznega družinskega člana po zakonu, ki ureja socialno varstvo, se denarna pomoč dodeli:
– za namen iz 1. točke 3. člena tega odloka za vsakega otroka v osnovni in srednji šoli 50 % zneska denarne pomoči;
– za namen iz 2. točke 3. člena tega odloka v višini razlike med subvencionirano ceno in polno ceno obroka;
– za namen iz 3. točke 3. člena tega odloka v višini zneska denarne pomoči;
– za namen iz 4. točke 3. člena tega odloka v višini cene kosila.
8. člen
Denarna pomoč za namene iz 1. in 2. točke 3. člena tega odloka se, ob izpolnjevanju pogojev, dodeli za vsakega posameznega otroka v družini upravičenca.
9. člen
V postopku dodelitve denarne pomoči (v nadaljevanju: postopek) se uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek, če ni s tem odlokom drugače določeno.
Pri odločanju o dodelitvi denarne pomoči se poleg določb tega odloka smiselno uporabljajo tiste določbe zakona, ki urejajo socialno varstvo in se nanašajo na denarno socialno pomoč.
10. člen
Občinska uprava vodi in odloča v postopku na prvi stopnji.
Upravičenci vlagajo vloge za dodelitev denarne pomoči od 1. januarja do praviloma 30. novembra tekočega leta, in sicer na obrazcu, ki ga določi uprava.
Vlogi morajo priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z zakonom in tem odlokom.
O upravičenosti in višini denarne pomoči odloči občinska uprava z odločbo v roku 15 dni od dneva prejema popolne vloge.
Zoper odločbo prve stopnje je dovoljena pisna pritožba, ki se poda v roku 15 dni od vročitve odločbe.
O pritožbi zoper odločbo prve stopnje odloči župan občine.
11. člen
Sredstva za denarne pomoči se zagotovijo z vsakoletnim proračunom občine.
12. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati 1. 1. 2012.
Odločbe Centra za socialno delo Ljubljana Šiška, izdane do uveljavitve tega odloka, ostanejo v veljavi do datuma, navedenega v izreku odločb.
13. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o denarni pomoči v Občini Medvode (Uradni list RS, št. 49/09).
Št. 122-20/2011
Medvode, dne 6. decembra 2011
Župan
Občine Medvode
Stanislav Žagar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti