Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2011 z dne 12. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2011 z dne 12. 12. 2011

Kazalo

4341. Pravilnik o pogojih za opravljanje zdravilske dejavnosti, stran 13534.

Na podlagi tretjega odstavka 9. člena Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in 87/11) izdaja minister za zdravje
P R A V I L N I K
o pogojih za opravljanje zdravilske dejavnosti
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa minimalne tehnične zahteve, sanitarno zdravstvene pogoje, opremo in pribor za opravljanje zdravilske dejavnosti.
2. člen
(napis na objektu)
(1) Na objektu, v katerem so prostori za opravljanje zdravilske dejavnosti, mora biti napis, ki označuje firmo družbe in oznako, da gre za zdravilsko dejavnost.
(2) Napis iz prejšnjega odstavka ne sme biti po vsebini, videzu, velikosti ali obliki oglaševalske narave.
II. MINIMALNE TEHNIČNE ZAHTEVE
3. člen
(prostori)
(1) Prostor, v katerem se opravlja zdravilska dejavnost, se ne sme uporabljati za stanovanjske potrebe ali za druge namene, in mora biti ločen od stanovanjskih prostorov.
(2) Poleg prostora, v katerem se opravlja zdravilska dejavnost, družba zagotovi še naslednje pomožne prostore ali opremo:
– za shranjevanje zdravilskih izdelkov in pripomočkov,
– za odlaganje, čiščenje, razkuževanje oziroma sterilizacijo opreme in pribora,
– čakalnico,
– sanitarni prostor,
– garderobne kabine oziroma prostor za preoblačenje in garderobne omarice za shranjevanje oblačil, pri vrstah zdravilske dejavnosti, kjer se mora uporabnik sleči ali preobleči.
(3) Velikost, razporeditev, izvedba in opremljenost prostorov, v katerih se opravlja zdravilska dejavnost, mora:
– omogočati učinkovito naravno ali umetno prezračevanje in primerno osvetlitev glede na velikost prostora, zdravilsko dejavnost, ki se v njem opravlja, oziroma namen uporabe,
– omogočati učinkovito čiščenje in razkuževanje ter preprečevanje križanja čistih in nečistih poti, glede na zdravilsko dejavnost, ki se tam opravlja.
(4) Sanitarni prostor mora biti opremljen z umivalnikom s toplo in hladno vodo, tekočim milom in brisačami za enkratno uporabo oziroma sušilcem za roke. Uporabniki lahko uporabljajo iste sanitarije kot osebje.
4. člen
(voda)
(1) Družba mora za opravljanje zdravilske dejavnosti zagotoviti oskrbo s toplo in hladno pitno vodo.
(2) Pri vrstah zdravilske dejavnosti, kjer se uporabljajo kopeli, morajo kadi oziroma bazeni in voda v njih ustrezati zahtevam predpisa, ki ureja minimalne higienske in druge zahteve za kopalne vode.
5. člen
(prva pomoč)
V prostoru, v katerem se opravlja zdravilska dejavnost, mora biti nameščena oprema za prvo pomoč v skladu s pravilnikom, ki ureja organizacijo, material in opremo za prvo pomoč na delovnem mestu.
III. SANITARNO ZDRAVSTVENI POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI
6. člen
(preprečevanje pojava in širjenja nalezljivih bolezni)
(1) Zdravilska dejavnost se mora opravljati v skladu z zahtevami predpisov, ki urejajo preprečevanje pojava in širjenja nalezljivih bolezni.
(2) Osebje, ki kaže znake nalezljive bolezni, mora pri zdravilskih dejavnostih, kjer je možen prenos nalezljive bolezni, zaradi preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni, obvezno uporabljati zaščitno varovalno opremo. Družba mora pripraviti navodila za uporabo zaščitne varovalne opreme.
7. člen
(dobra higienska praksa)
(1) Družba mora zagotavljati izvajanje dobre higienske prakse, ki obsega:
– izpolnjevanje minimalnih tehničnih zahtev,
– vzdrževanje opreme in pribora,
– čiščenje,
– razkuževanje,
– ravnanje z odpadki,
– higieno rok.
(2) Za zagotavljanje dobre higienske prakse mora družba v primerih iz tega pravilnika zagotavljati sterilizacijo.
8. člen
(odpadki)
Družba mora zagotoviti zbiranje in ravnanje z odpadki v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki.
IV. OPREMA IN PRIBOR
9. člen
(uporaba opreme in pribora)
(1) Družba mora zagotavljati, da oprema in pribor, ki se uporabljata za opravljanje zdravilske dejavnosti, ustrezata zahtevam tega pravilnika in drugih predpisov.
(2) Oprema in pribor iz prejšnjega odstavka morata biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca.
(3) Družba mora opremo in pribor iz tega člena uporabljati v skladu z navodili proizvajalca ter pri tem ravnati s poklicno skrbnostjo.
10. člen
(oprema in pribor, ki prihaja v stik s telesnimi tekočinami – sterilizacija)
(1) Oprema in pribor, ki pri opravljanju zdravilske dejavnosti prihajata v stik s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami, morata biti sterilna.
(2) Družba, ki izvaja sterilizacijo opreme in pribora, mora imeti izdelan načrt sterilizacije, ki mora vsebovati naslednje: kaj se sterilizira, kdaj se izvaja sterilizacija, kdo izvaja sterilizacijo, način sterilizacije, nadzor delovanja sterilizatorja s kemičnimi indikatorji in način vzdrževanja sterilizatorja. S kemičnimi indikatorji je treba nadzorovati vsako serijo sterilizacije opreme in pribora.
11. člen
(oprema in pribor, ki prihajata v stik z zunanjimi deli človeškega telesa)
Oprema in pribor, ki pri opravljanju zdravilske dejavnosti prihajata v stik z zunanjimi deli človeškega telesa, morata biti:
– čista,
– izdelana iz materialov, ki omogočajo ustrezno čiščenje, vzdrževanje in po potrebi razkuževanje oziroma sterilizacijo,
– pri predvideni in običajni uporabi, varna za uporabnika.
12. člen
(pokrivala in brisače)
(1) Kadar pri opravljanju zdravilske dejavnosti pridejo površine za sedenje ali ležanje v neposredni stik s kožo uporabnika, se uporabljajo pokrivala za enkratno uporabo.
(2) Kadar se pri opravljanju zdravilske dejavnosti uporabljajo brisače, mora družba za uporabnike zagotoviti čiste brisače.
V. KONČNA DOLOČBA
13. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-152/2011/15
Ljubljana, dne 6. decembra 2011
EVA 2011-2711-0073
Dorijan Marušič l.r.
Minister
za zdravje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti