Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2011 z dne 2. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2011 z dne 2. 12. 2011

Kazalo

4179. Pravilnik o sofinanciranju programov na področju socialnega in zdravstvenega varstva v občini Krško, stran 12920.

Na podlagi 36., 37., 43., 52. in 54. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo), 214. člena Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09 in 51/10) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo, 5/03, 57/06 in 47/10) je Občinski svet Občine Krško na svoji 12. seji dne 21. 11. 2011 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju programov na področju socialnega in zdravstvenega varstva v občini Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik opredeljuje pogoje za pridobitev sredstev, izvedbo postopka, ter način izvajanja nadzora pri izvedbi programov na področju socialnega in zdravstvenega varstva, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Krško na podlagi javnega razpisa ali javnega poziva (nadaljevanju: javni razpis).
2. člen
Občina Krško sofinancira programe s področja socialnega (A) in zdravstvenega varstva (B), ki zajemajo:
A1)
– programe humanitarnih društev in organizacij, ki delujejo v javnem interesu na področju socialnega varstva,
– programe za aktivno preživljanje prostega časa invalidnih otrok,
– organiziranje prostovoljnega dela z mladimi in preventivni program za delo z mladimi,
– programe za pospeševanje socialne vključenosti posameznih družbenih skupin zaradi revščine,
– programe za nenasilno vedenje za storilce nasilnih dejanj in žrtve nasilja v družini,
– programe za svetovanje, pomoč in rehabilitacijo ter programi zagovorništva za osebe z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju,
– programe pomoči urejanja in reševanja socialnih stisk, povezanih z uživanjem alkohola in prepovedanih drog ter drugih oblik zasvojenosti.
A2)
Programe društev upokojencev, ki imajo sedež v občini Krško:
– programe medgeneracijskih in drugih skupin za samopomoč ter drugi programi, ki v bivalnem okolju skrbijo za zmanjševanje socialne izključenosti starostnikov,
– programe pozornosti do starejših ob novem letu in jubilantov,
– druge programe, ki so utemeljeni na podlagi analiz in izraženih socialnih težav.
A3)
Programe društev in organizacij, ki se nanašajo na reševanje romske problematike v občini Krško.
B1)
– programe društev in organizacij, ki delujejo v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva,
– programe za zdravstveno rehabilitacijo invalidnih otrok med poletnimi počitnicami,
– programe za promocijo zdravja v občini,
– programe za vzgojo otrok in mladostnikov za zdrav način življenja,
– programe svetovanja, pomoči in rehabilitacije različnim kroničnim bolnikom in uporabnikom posameznih zdravstvenih storitev.
B2)
Programe za krepitev zdravja:
– zdravstveno terapevtska kolonija za otroke s cerebralno paralizo.
3. člen
Pravico do sofinanciranja po tem pravilniku imajo:
– javni socialno varstveni in javni zdravstveni zavodi, ki v okviru svoje redne dejavnosti ne izvajajo dejavnosti razpisanih programov,
– dobrodelne organizacije kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih z namenom, da bi reševale socialne stiske in težave občanov občine Krško, ustanovijo posamezniki v skladu z zakonom,
– organizacije za samopomoč, kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih v skladu z zakonom ustanovijo posamezniki z namenom, da bi v njih reševali socialne in zdravstvene probleme svojih članov - občanov občine Krško,
– invalidske in humanitarne organizacije kot prostovoljne neprofitne organizacije, ki jih ustanovijo invalidi in drugi posamezniki v skladu z zakonom, da v njih izvajajo posebne socialne in zdravstvene programe in storitve, utemeljene na značilnostih invalidnosti po posameznih funkcijskih okvarah, ki ogrožajo socialni položaj invalidov,
– druga društva in zavodi, ki izvajajo programe na področju sociale in zdravstva za uporabnike z območja občine Krško, ob pogojih, da:
a) imajo sedež v občini in delujejo na območju občine Krško oziroma za občane občine Krško, razen invalidskih in dobrodelnih organizacij, ki so zasnovane tako, da združujejo člane na področju regije (v tem primeru se upošteva število članov iz občine Krško),
b) so registrirani in delujejo najmanj eno leto na področju socialno varstvenih oziroma zdravstvenih dejavnosti,
c) imajo urejeno evidenco članstva, oz. lahko pri poročilu o delu izkažejo število uporabnikov občine Krško,
d) imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za uresničevanje načrtovanih programov,
e) se povezujejo in sodelujejo z drugimi sorodnimi organizacijami na izbranem področju,
f) v svojih aktih imajo jasno opredeljeno delovanje na področju, na katerega se prijavljajo v okviru razpisa,
g) prijavljajo program ali projekt, ki je predmet javnega razpisa in imajo izdelano finančno konstrukcijo, iz katere so razvidni prihodki in odhodki za izvedbo programa, delež lastnih sredstev, delež uporabnikov in sredstva, pridobljena iz drugih virov (občina, sponzorstva, donatorstva, volontersko delo, ...).
Na programski sklop A2: Programi društev upokojencev, ki imajo sedež v občini Krško se lahko prijavijo le društva upokojencev, ki imajo sedež v občini Krško.
Prijavitelji lahko v posameznem vsebinskem sklopu A ali B prijavijo največ pet različnih programov naenkrat, ki pa jih lahko strokovna komisija združi, če meni, da je to smotrno.
Zavodi, katerih ni ustanovitelj lokalna skupnost ali država lahko v posameznem vsebinskem sklopu A ali B prijavijo le en program.
II. JAVNI RAZPIS
4. člen
Postopek javnega razpisa, strokovne presoje in ocenjevanje programov oziroma projektov, ter vodenje in odločanje v postopku, v skladu s tem pravilnikom, veljavnimi predpisi o izvrševanju proračuna in veljavnega Zakona o splošnem upravnem postopku, opravita strokovna komisija in pristojen občinski organ.
Člane strokovne komisije z njihovim soglasjem imenuje župan, pri čemer so najmanj trije člani strokovnjaki ali poznavalci področja programov socialnega in zdravstvenega varstva, določi število članov, trajanje mandata, naloge in način dela komisije.
Član komisije ne sme opravljati dejavnosti upravljanja, predstavljanja, nadzora ali zastopanja pri predlagatelju programa oziroma projektu s področja socialnega in zdravstvenega varstva. Za vse ostale primere interesne povezanosti se smiselno uporabljajo veljavni predpisi.
Komisija veljavno odloča, če je na seji navzoča večina vseh njenih članov. Komisija sprejema odločitve z večino opredeljenih glasov navzočih članov. V primeru enakega števila glasov odloči glas predsednika strokovne komisije. Strokovna opravila za komisijo opravlja občinska uprava.
Ne glede na določbe tega pravilnika lahko župan na predlog strokovne komisije v razpisni dokumentaciji posebej opredeli, katerih vsebin, vrste programov in projektov, ne bo sofinancirala.
Letno višino sredstev določi Občinski svet s proračunom, ki se oblikujejo na ustrezni proračunski postavki. Višina sredstev v posameznem proračunskem letu je odvisna od zmožnosti občinskega proračuna za posamezno proračunsko leto.
Za javni razpis oziroma poziv se pripravi ustrezna razpisna dokumentacija, v kateri se podrobneje določijo merila in kriteriji ter dokazila, ki jih morajo predlagatelji priložiti k prijavi.
Predlagatelji svoje predloge oddajo na posebnih enotnih obrazcih.
Rezultati javnega razpisa bodo tudi javno objavljeni, praviloma na spletnih straneh Občine Krško oziroma na drug, krajevno običajen način.
Občina Krško lahko tudi posebej izvede javni poziv za sofinanciranje programov na področju socialnega in zdravstvenega varstva.
5. člen
Sklepanje pogodb z izbranimi prijavitelji se opravi v petnajstih dneh od dokončnosti odločb o izboru. Če kateri od prijaviteljev v roku osmih dni od prejema pogodbe le-te ne podpiše, se šteje, da umika vlogo in se nepreklicno odpoveduje pravici do sofinanciranja prijavljenega programa.
Pogodba o sofinanciranju se sklene na podlagi veljavnega proračuna.
6. člen
Izvajalec bo pogodbeni znesek prejel po oddaji vsebinskega in finančnega poročila o izvedenem programu oz. projektu z dokazili o izvedbi, v roku, ki je določen z veljavnimi predpisi o izvajanju proračuna Republike Slovenije in Občine Krško.
Vrsta dokazil, s katerim izvajalci izkazujejo, katere programe, v kakšnem obsegu in na kakšen način izvajajo v posameznem letu, ter obdobje, v katerem morajo ta dokazila predložiti, se opredeli v razpisnih pogojih oziroma v sklenjeni pogodbi o sofinanciranju programov.
III. MERILA ZA SOFINANCIRANJE
7. člen
Kriteriji in merila se določijo z vsakoletnim javnim razpisom.
Pristojni organ in strokovna komisija lahko v skladu z javnim interesom na področju socialnega in zdravstvenega varstva na območju občine Krško in če je to potrebno, po prostem preudarku ocenjujeta in odločata o sofinanciranju programov in projektov.
IV. NADZOR IN NAMENSKA PORABA SREDSTEV
8. člen
Izvajalci poročilo o izvedenih programih oddajo na obrazcih, ki jih pripravi strokovna komisija in so del razpisne dokumentacije. Poročila obravnava tudi strokovna komisija, praviloma za tekoče leto, pred vsakoletno objavo javnega razpisa za naslednje leto.
Izvajalci, ki so bili izbrani na javnem razpisu, so dolžni programe izvajati v skladu s tem pravilnikom ter veljavnimi predpisi na področju socialnega in zdravstvenega varstva.
Prejemnik sredstev iz proračuna lokalne skupnosti je na zahtevo sofinancerja dolžan predložiti dokazila o namenski porabi sredstev. Kolikor je ugotovljena nenamenska poraba sredstev iz proračuna lokalne skupnosti, se sofinanciranje takoj prekine, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
Izvajalec, ki krši pogodbena določila, ne more kandidirati za sredstva na naslednjem javnem razpisu občine.
9. člen
Strokovni nadzor nad izvajanjem programov na področju socialnega in zdravstvenega varstva v občini Krško izvaja občinska uprava ter enkrat letno poroča Občinskemu svetu o realizaciji programov v okviru zaključnega računa proračuna.
V. KONČNA DOLOČBA
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-17/2011-O702
Krško, dne 21. novembra 2011
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti