Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2011 z dne 2. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2011 z dne 2. 12. 2011

Kazalo

4178. Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov za otroke in mladino, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Krško, stran 12918.

Na podlagi 27. člena Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju (Uradni list RS, št. 42/10), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09 in 51/10) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo, 5/03, 57/06 in 47/10) je Občinski svet Občine Krško na svoji 12. seji dne 21. 11. 2011 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju programov in projektov za otroke in mladino, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik opredeljuje pogoje za pridobitev sredstev, izvedbo postopka ter način izvajanja nadzora pri izvedbi programov in projektov za otroke in mladino (v nadaljevanju: programi za mladino), ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Krško na podlagi javnega razpisa ali javnega poziva in izvajajo na njenem območju.
2. člen
Sofinanciranje programov za mladino se izvede na podlagi javnega razpisa ali javnega poziva (v nadaljevanju: javni razpis), ki se objavi v Uradnem listu in na spletni strani občine. Postopek javnega razpisa izvede občinska uprava Občine Krško.
3. člen
Namen javnega razpisa po tem pravilniku je podpora kvalitetnim programom za mladino, ki prispevajo k usposabljanju in pridobivanju veščin ter socialnemu vključevanju otrok in mladih.
Namen javnega razpisa po tem pravilniku je tudi spodbujanje udejstvovanja otrok in mladih ter primerno koriščenje mladinske infrastrukture.
4. člen
Med prednostna področja sofinanciranja programov za mladino uvrščajo:
– spodbujanje delovnih navad, prostovoljstva, solidarnosti in medgeneracijskega sodelovanja,
– spodbujanje zdravega, aktivnega načina življenja otrok in mladih in preprečevanje različnih oblik odvisnosti,
– spodbujanje kulturne ustvarjalnosti in inovativnosti otrok in mladih,
– spodbujanje participacije in sodelovanja otrok in mladih pri upravljanju družbe in različnih skupnosti v njej,
– aktivnosti za aktivno in kvalitetno preživljanje prostega časa,
– vključevanje otrok in mladih z manj priložnostmi,
– raziskovalno delo,
– neformalno izobraževanje in usposabljanje za mladinsko delo,
– prostovoljno delo mladih,
– mednarodno delo mladih,
– informiranje in svetovanje.
5. člen
Pravico do sofinanciranja po tem pravilniku imajo mladinske organizacije in organizacije za otroke in mlade, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– pravne osebe s statusom društva, ustanove, mladinskega sveta, zasebnega zavoda ali druge organizacije in so registrirane za opravljanje programov/projektov na razpisanem področju,
– imajo sedež v občini Krško,
– imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za izvajanje prijavljenih programov/projektov,
– delovanja v razpisanem letu nimajo sofinanciranega iz proračuna občine Krško v okviru posebnih ali drugih proračunskih postavk, razen če gre za sofinanciranje javnega dela oziroma drugih oblik zaposlovanja, ki so po smislu podobna javnim delom,
– imajo izdelano finančno konstrukcijo za prijavljene mladinske programe oziroma projekte, iz katerih so razvidni prihodki in odhodki, delež lastnih sredstev, delež javnih sredstev, delež sredstev uporabnikov in delež sredstev iz drugih virov,
– so v celoti in pravočasno izpolnili pogodbene obveznosti do občine na podlagi razpisa predhodnega leta.
Skladno z določbami tega pravilnika se ne sofinancira:
– programov/projektov, ki so sofinancirani iz drugih javnih razpisov Občine Krško ali iz posebnih proračunskih postavk Občine Krško,
– izvajalcev, ki resorno spadajo na druga področja (šport, zdravstvo, sociala, kultura, gospodarstvo idr.
II. POSTOPEK DODELJEVANJA SREDSTEV
6. člen
Postopek javnega razpisa, strokovne presoje in ocenjevanje programov za mladino, ter vodenje in odločanje v postopku, v skladu z veljavnimi določbami zakonskih in podzakonskih predpisov na področju izvrševanja proračuna, veljavnega Zakona o splošnem upravnem postopku in veljavnimi predpisi na področju mladinskega sektorja opravita strokovna komisija in pristojen občinski organ.
Strokovna komisija šteje najmanj pet in največ devet članov.
Župan podrobneje imenuje člane komisije z njihovim soglasjem, pri čemer so najmanj trije člani strokovnjaki ali poznavalci področja programov za mladino, ter določi še število članov, trajanje mandata, naloge in način dela komisije.
Član komisije ne sme opravljati dejavnosti upravljanja, predstavljanja, nadzora ali zastopanja pri predlagatelju programa oziroma projekta s področja programov za mladino. Za vse ostale primere interesne povezanosti se smiselno uporabljajo veljavni predpisi.
Komisija veljavno odloča, če je na seji navzoča večina vseh njenih članov. Komisija sprejema odločitve z večino opredeljenih glasov navzočih članov. V primeru enakega števila glasov odloči glas predsednika strokovne komisije. Strokovna opravila za komisijo opravlja občinska uprava.
Letno višino sredstev določi Občinski svet s proračunom, ki se oblikujejo na ustrezni proračunski postavki. Višina sredstev v posameznem proračunskem letu je odvisna od zmožnosti občinskega proračuna za posamezno proračunsko leto.
Ne glede na določbe tega pravilnika lahko župan na predlog strokovne komisije posebej opredeli, katerih vsebin, vrste programov in projektov, ne bo sofinancirala.
Za javni razpis oziroma poziv se pripravi ustrezna razpisna dokumentacija, v kateri se podrobneje določijo merila in kriteriji ter dokazila, ki jih morajo predlagatelji priložiti k prijavi.
Predlagatelji svoje predloge oddajo na posebnih enotnih obrazcih.
Rezultati javnega razpisa se objavijo na spletni strani Občine Krško.
7. člen
Sklepanje pogodb z izbranimi prijavitelji se opravi v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo področje mladinskega sektorja.
Pogodba o sofinanciranju se sklene na podlagi veljavnega proračuna.
8. člen
Izvajalec bo pogodbeni znesek prejel po oddaji vsebinskega in finančnega poročila o izvedenem programu oz. projektu z dokazili o izvedbi, v roku, ki je določen z veljavnimi predpisi o izvajanju proračuna Republike Slovenije in Občine Krško.
Vrsta dokazil, s katerim izvajalci izkazujejo, katere programe, v kakšnem obsegu in na kakšen način izvajajo v posameznem letu, ter obdobje, v katerem morajo ta dokazila predložiti, se opredeli v razpisnih pogojih.
III. MERILA IN KRITERIJI ZA VREDNOTENJE
9. člen
Kriteriji in merila se določijo z vsakoletnim javnim razpisom.
Pristojni občinski organ in strokovna komisija lahko v skladu z javnim interesom v mladinskem sektorju na območju občine Krško in če je to potrebno, po prostem preudarku ocenjujeta in odločata o sofinanciranju programov in projektov.
IV. NADZOR IN NAMENSKA PORABA SREDSTEV
10. člen
Izvajalci poročilo o izvedenih programih oddajo na obrazcih, ki jih pripravi strokovna komisija in so že del razpisne dokumentacije. Poročila obravnava tudi strokovna komisija, praviloma pred vsakoletno objavo javnega razpisa za naslednje leto.
Izvajalci, ki so bili izbrani na javnem razpisu, so dolžni projekte izvajati v skladu s tem pravilnikom ter področnimi predpisi.
Prejemnik sredstev iz proračuna lokalne skupnosti je na zahtevo sofinancerja dolžan predložiti dokazila o namenski porabi sredstev ter dokazila o zagotovitvi drugih virov, navedenih v finančni konstrukciji.
Kolikor je ugotovljena nenamenska poraba sredstev iz proračuna lokalne skupnosti, se sofinanciranje takoj prekine, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
Izvajalec, ki krši pogodbena določila, ne more kandidirati za sredstva na naslednjem javnem razpisu občine.
11. člen
Strokovni nadzor nad izvajanjem programov za mladino v občini Krško izvaja občinska uprava ter enkrat letno poroča Občinskemu svetu o realizaciji programov v okviru zaključnega računa proračuna. Evidenca se objavi enkrat letno, predvidoma do konca januarja na spletni strani Občine Krško.
V. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-16/2011-O703
Krško, dne 21. novembra 2011
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti