Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2011 z dne 2. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2011 z dne 2. 12. 2011

Kazalo

4176. Pravilnik o zagotavljanju sredstev za ohranjanje in vzdrževanje premične in nepremične kulturne dediščine na območju občine Krško, stran 12916.

Na podlagi Zakona o varstvu kulturne dediščine (ZVKD-1, Uradni list RS, št. 16/08 in 123/08), Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 56/08, 4/10 in 20/11), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09 in 51/10) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo, 5/03, 57/06 in 47/10) je Občinski svet Občine Krško na svoji 12. seji dne 21. 11. 2011 sprejel
P R A V I L N I K
o zagotavljanju sredstev za ohranjanje in vzdrževanje premične in nepremične kulturne dediščine na območju občine Krško
I. SPLOŠNO
1. člen
Ta pravilnik opredeljuje pogoje za pridobitev sredstev, izvedbo postopka, ter način izvajanja nadzora pri izvajanju ohranjanja in vzdrževanja premične in nepremične kulturne dediščine, ki se sofinancira iz proračuna Občine Krško na podlagi javnega razpisa ali javnega poziva (v nadaljevanju: javni razpis) in izvaja na njenem območju.
Do sredstev so upravičeni dejanski oziroma zemljiškoknjižni lastniki, posestniki ali upravljavci kulturne dediščine.
2. člen
Sredstva so namenjena ohranjanju in vzdrževanju nepremične kulturne dediščine. Mednje sodijo:
– kulturni spomeniki državnega in lokalnega pomena, ki so razglašeni z odloki o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena na območju občine Krško,
– nepremična dediščina (enote, vpisane v Register nepremične kulturne dediščine),
– premična dediščina (spomenik), ki je del registrirane nepremične kulturne dediščine.
3. člen
Pogoji za sodelovanje na razpisu:
– enota je razglašena za kulturni spomenik državnega ali lokalnega pomena na območju občine Krško oz. je ovrednotena kot kulturna dediščina (enota je vpisana v Register kulturne dediščine)
– posegi, za katere so dodeljena sredstva po tem pravilniku, morajo biti izvedeni do konca meseca novembra tekočega leta,
– predlagatelj mora imeti zagotovljeno finančno konstrukcijo za izvedbo prijavljenega projekta,
– predlagatelj mora pridobiti ustrezno dovoljenje za poseg, v kolikor je to potrebno, v skladu z zakonom o graditvi objektov,
– predlagatelj mora pridobiti kulturnovarstvene pogoje oz. soglasje pristojnega ZVKDS; OE Ljubljana,
– za obnovo oz. vzdrževanje premične dediščine mora predlagatelj pridobiti mnenje lokalno pristojnega muzeja (Mestnega muzeja Krško).
II. POSTOPEK JAVNEGA RAZPISA
4. člen
Občina Krško vsako leto objavi javni razpis za zbiranje ponudb za sofinanciranje projektov ohranjanja in vzdrževanja nepremične kulturne dediščine v občini Krško, ki se bodo sofinancirali iz občinskega proračuna.
Postopek javnega razpisa, strokovne presoje in ocenjevanje kulturnih programov oziroma projektov v skladu s tem pravilnikom in veljavnimi predpisi o izvrševanju proračuna ter s predpisi s področja kulture opravi strokovna komisija, ki šteje najmanj pet in največ devet članov.
Župan imenuje člane komisije z njihovim soglasjem, pri čemer so najmanj trije člani strokovnjaki ali poznavalci na področju kulturne dediščine oziroma kulture ter določi še trajanje mandata, naloge in način dela komisije.
Komisija veljavno odloča, če je na seji navzoča večina vseh njenih članov. Komisija sprejema odločitve z večino opredeljenih glasov navzočih članov. V primeru enakega števila glasov odloči glas predsednika strokovne komisije. Strokovna opravila za komisijo opravlja občinska uprava.
Član komisije ne sme opravljati dejavnosti upravljanja, predstavljanja, nadzora ali zastopanja pri predlagatelju projekta.
5. člen
Sredstva se oblikujejo na ustrezni postavki proračuna Občine Krško. Višina sredstev v posameznem proračunskem letu je odvisna od zmožnosti občinskega proračuna za posamezno proračunsko leto.
Besedilo javnega razpisa oziroma poziva se objavi v Uradnem listu in na spletni strani Občine Krško.
Predlagatelji svoje predloge oddajo na posebnih enotnih obrazcih.
Obvezna dokazila se določijo v razpisni dokumentaciji.
Rezultati javnega razpisa se objavijo na spletni strani Občine Krško.
6. člen
Za obravnavo, ocenjevanje in vrednotenje vlog ter izbor se poleg razpisne dokumentacije še smiselno uporabljajo določbe veljavnih zakonskih in podzakonskih predpisov na področju izvrševanja proračuna, veljavnega Zakona o splošnem upravnem postopku in kulture.
7. člen
Sklepanje pogodb z izbranimi prijavitelji se opravi v petnajstih dneh od pravnomočnosti odločb o izboru. Če kateri od izvajalcev v roku petnajstih dni od vročitve pogodbe le-te ne podpiše, se šteje, da odstopa od predloga investicije.
Pogodba o sofinanciranju se sklene na podlagi veljavnega proračuna.
8. člen
Pogodbeni znesek bo prijavitelj prejel v enem delu in sicer po oddaji vsebinskega in finančnega poročila o izvedeni investiciji z dokazili o izvedbi, v roku, ki je določen z veljavnimi predpisi o izvajanju proračuna Republike Slovenije in Občine Krško.
Vrsta dokazil, s katerim izvajalci izkazujejo, katere programe, v kakšnem obsegu in na kakšen način izvajajo v posameznem letu, ter obdobje, v katerem morajo ta dokazila predložiti, se opredeli v razpisnih pogojih.
V primeru, da izvajalec ne more dokazati porabe sredstev v višini zneska, določenega v finančni konstrukciji, se odobri izplačilo le sorazmerno v višini dokazane in upravičene porabe.
9. člen
Kot upravičeni stroški se upoštevajo:
– stroški za pridobitev projektne dokumentacije ter stroški za izdelavo konservatorskega načrta oz. projekta,
– gradbena in obrtniška dela v skladu s citiranim katalogom konservatorsko-restavratorskih del, ki je priloga razpisa,
– konservatorsko-restavratorski posegi.
III. KRITERIJI IN MERILA
10. člen
Merila in kriterije se podrobneje določi v vsakoletni razpisni dokumentaciji.
Pristojni organ in strokovna komisija lahko, v skladu z javnim interesom za varstvo dediščine na območju občine Krško in če je to potrebno, po prostem preudarku ocenjujeta in odločata o sofinanciranju projektov na področju ohranjanja in vzdrževanja kulturne dediščine.
IV. NADZOR IN NAMENSKA PORABA SREDSTEV
11. člen
Izvajalci poročilo o izvedenih programih oddajo na obrazcih, ki jih pripravi strokovna komisija in so že del razpisne dokumentacije.
Poročila obravnava tudi strokovna komisija, praviloma pred vsakoletno objavo javnega razpisa za naslednje leto.
Izvajalci, ki so bili izbrani na javnem razpisu, so dolžni projekte izvajati v skladu s tem pravilnikom ter področnimi predpisi.
Prejemnik sredstev iz proračuna lokalne skupnosti je na zahtevo sofinancerja dolžan predložiti dokazila o namenski porabi sredstev.
Kolikor je ugotovljena nenamenska poraba sredstev iz proračuna lokalne skupnosti, se sofinanciranje takoj prekine, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
Izvajalec, ki krši pogodbena določila, ne more kandidirati za sredstva na naslednjem javnem razpisu občine.
V. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-14/2011-O703
Krško, dne 21. novembra 2011
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti