Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2011 z dne 7. 10. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2011 z dne 7. 10. 2011

Kazalo

3356. Odlok o urejanju in vzdrževanju javne razsvetljave v Občini Naklo, stran 10192.

Na podlagi 3., 7. in 32. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98, 127/06, 38/10), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB4 s spremembami), 4. in 10. člena Odloka o gospodarskih javnih službah Občine Naklo (UVG, št. 16/2001), Odloka o koncesioniranih gospodarskih javnih službah v občini Naklo (UVG, št. 21/2001) in 12. člena Statuta Občine Naklo (Uradni list RS, št. 88/07) je Občinski svet Občine Naklo na 5. redni seji dne 29. 9. 2011 sprejel
O D L O K
o urejanju in vzdrževanju javne razsvetljave v Občini Naklo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo predmet, pogoji, postopek, pooblastila koncesionarja, koncesijsko razmerje, nadzor nad izvajanjem in druga razmerja v zvezi z izvajanjem obvezne gospodarske javne službe urejanja in vzdrževanja javne razsvetljave (v nadaljevanju: javna služba).
2. člen
Javna služba obsega naslednje storitve, opravljene na in v zvezi z javno razsvetljavo:
– zamenjava svetil in svetilk,
– zamenjava drogov svetil in drugih naprav,
– popravilo oziroma menjava sestavnih delov naprav za javno razsvetljavo,
– čiščenje in redno vzdrževanje drogov in drugih delov javne razsvetljave
– investicijsko vzdrževanje javne razsvetljave,
– intervencije na javni razsvetljavi,
– mesečni periodični pregledi javne razsvetljave,
– priprava letnih programov vzdrževanja, razvoja, načrtovanja, varčevanja z energijo in pospeševanja javne službe v skladu s programom občine,
– vodenje katastra in kontrolne knjige,
– izvedba novoletne okrasitve v skladu s programom občine,
– izvedba dodatnih obremenitev na javni razsvetljavi,
– strokovno svetovanje v zvezi z javno razsvetljavo,
– druge storitve, ki jih določa zakon ali drug predpis oziroma so potrebne skladno s standardi stroke zaradi vzdrževanja naprav javne razsvetljave.
3. člen
Za javno razsvetljavo po tem odloku se šteje:
– elektro omarice,
– drogovi,
– svetilke,
– energetski kabli,
– drugi pripadajoči elementi, ki so potrebni za nemoteno delovanje javne razsvetljave.
4. člen
Javna razsvetljava je del komunalne infrastrukture koncedenta – Občine Naklo.
5. člen
Gospodarska javna služba urejanja in vzdrževanja javne razsvetljave se zagotavlja s podeljevanjem koncesije, ki jo izvaja izvajalec javne službe – koncesionar, na podlagi tega odloka in koncesijske pogodbe.
6. člen
Gospodarska javna služba, ki je predmet koncesije po tem odloku, se izvaja na območju Občine Naklo.
7. člen
Koncedent po tem odloku je Občina Naklo (v nadaljnjem besedilu: koncedent).
8. člen
Uporabniki storitev javne službe so vsi, ki uporabljajo komunalno infrastrukturo iz 4. člena tega odloka.
Uporabnik ima pravico opozoriti izvajalca javne službe na kvaliteto opravljenih storitev javne službe in oblikovati predloge ter pobude za boljše in učinkovitejše izvajanje. Izvajalec javne službe je dolžan o opozorilu, predlogu in pobudi uporabnika, podati odgovor uporabniku in koncedentu v pisni obliki, in sicer v roku 15 dni od dneva vložitve opozorila, predloga in pobude uporabnika.
II. POGOJI IN POSTOPEK ZA PODELITEV KONCESIJE
9. člen
Koncesionar mora za pridobitev koncesije izpolnjevati predvsem naslednje pogoje:
– da je fizična ali pravna oseba, registrirana v Republiki Sloveniji za opravljanje dejavnosti, ki je predmet koncesije,
– da ni v postopku stečaja oziroma likvidacije,
– da pripravi in predloži program izvajanja javne službe za čas trajanja koncesije glede kadrov, organizacije dela, strokovne opremljenosti, odzivnega časa v primeru višje sile ter razvojnega in finančnega vidika,
– da ima izkušnje na področju dejavnosti, ki je predmet koncesije, ter s tem v zvezi predloži ustrezna priporočila,
– da zagotovi, da bo izvajanje dejavnosti, ki so predmet koncesije, potekalo v okviru predpisanih standardov in normativov,
– da prevzame odgovornost za škodo, ki bi jo z opravljanjem ali v zvezi z opravljanjem dejavnosti koncesije lahko povzročil tretji osebi,
– da izpolnjuje vse pogoje, določene v javnem razpisu za izbor koncesionarja.
10. člen
Javni razpis za pridobitev koncesionarja in izbor koncesionarja se izvede na podlagi predpisov o javnem naročanju.
III. POOBLASTILA, OBVEZNOSTI IN PRAVICE KONCESIONARJA
11. člen
Koncesionar ima naslednja pooblastila:
– izključno pravico izvajati javno službo na območju Občine Naklo, razen v primerih, ki je z zakonom in predpisi, sprejetimi na podlagi zakona, posamezno opravilo naloženo drugi osebi,
– je prisoten pri tehničnem prevzemu,
– druga javna pooblastila v skladu z zakonom.
12. člen
Posamezne storitve iz 2. člena tega odloka se opravljajo ob upoštevanju predpisov ter drugih standardov in normativov, veljavnih za to področje ter v skladu z letnim načrtom urejanja javne razsvetljave.
Letni načrt urejanja javne razsvetljave izdela koncesionar vsako leto do 15. septembra za naslednje koledarsko leto. Izvedbeni načrt potrdi Občinski svet Občine Naklo.
Načrt urejanja javne razsvetljave mora vsebovati:
– program izvajanja javne službe,
– cene storitev,
– program varčevanja z energijo,
– navedbo višine sredstev, ki so namenjene za tekoče opravljanje službe,
– navedbo višine sredstev, ki so namenjena za investicijsko vzdrževanje,
– predlogi investicij v nove objekte in naprave javne razsvetljave po posameznih območjih Občine Naklo s finančno konstrukcijo.
Koncesionar je dolžan do 31. marca tekočega leta podati za preteklo leto koncedentu letno poročilo o opravljenih storitvah.
13. člen
Kataster vsebuje podatke o javni razsvetljavi in tehničnih lastnostih javne razsvetljave.
Kontrolna knjiga vsebuje podatke, ki jih določa državni predpis ter podatke o vseh izvedenih in neizvedenih storitvah javne službe.
Kataster, ki je last koncedenta, se vodi atributno in grafično v obliki računalniškega zapisa.
Kopijo ažuriranih podatkov izroča koncesionar koncedentu periodično, vendar najmanj štirikrat letno. Ob prenehanju koncesijske pogodbe mu jih izroči v celoti.
Koncesionar je dolžan s katastrom ravnati kot s podatki, za katere velja poslovna tajnost in jih sme dajati na vpogled samo koncedentu oziroma od njega pooblaščenim nadzornim organom in pristojnim inšpektorjem.
14. člen
Koncesionar je dolžan zagotavljati storitev izvajanja javne službe na poziv koncedenta ob vsakem času ter zagotoviti odpravo ugotovljenih nepravilnosti najkasneje v roku 24 ur.
S koncesijsko pogodbo se določi pogoje, ob katerih je koncesionar dolžan interventno posredovati ob vsakem času.
15. člen
Javno službo izvaja koncesionar ob uporabi delovnih priprav in drugih sredstev, potrebnih za opravljanje javne službe, ki so njegova last, oziroma jih najame ali kakor koli drugače priskrbi.
16. člen
Izbrani ponudnik mora pred podpisom koncesijske pogodbe:
1. Skleniti zavarovanje odgovornosti iz dejavnosti v višini 15 % od letne vrednosti koncesijske storitve, določene z proračunskimi sredstvi:
a. za škodo, ki pri opravljanju ali v zvezi z opravljanjem javne službe nastane uporabnikom ali drugim osebam;
b. za škodo, ki nastane iz objektivne odgovornosti za stvar.
2. Predložiti bančno garancijo oziroma zavarovalniško garancijo za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti v višini 10 % od letne vrednosti pogodbe, ki mora biti brezpogojna in plačljiva na prvi poziv, za dobo pogodbenega razmerja.
IV. KONCESIJSKO RAZMERJE
17. člen
Koncesijska pogodba se sklene za določen čas, za dobo 5 let.
Koncesijsko razmerje nastane s podpisom koncesijske pogodbe in traja do njenega prenehanja.
V imenu koncedenta pogodbo podpiše župan.
18. člen
Koncesija ni prenosljiva, razen s soglasjem koncedenta.
Koncesionar lahko ob soglasju ali pa na predlog koncedenta sklene z drugim usposobljenim izvajalcem storitve javne službe pogodbo o začasni vzajemni pomoči, v okviru katere lahko podizvajalec opravlja posamezne storitve na območju občine.
Koncesionar mora v primeru delnega izvajanja javne službe preko pogodbe s podizvajalcem v razmerju do koncedenta in uporabnikov ter javnosti v zvezi s tem nastopati v svojem imenu.
V. VIRI FINANCIRANJA
19. člen
Javna služba se financira iz proračuna koncedenta na podlagi cen, ki jih ponudnik ponudi v ponudbi na javnem razpisu za opravljanje javne službe. Koncesionar lahko predlaga povišanje cen storitev enkrat letno. Soglasje k povišanju cen daje občinski svet.
20. člen
Koncesionar, ki poleg javne službe iz tega odloka opravlja še druge dejavnosti, mora za to javno službo voditi ločeno knjigovodsko evidenco po določilih zakona, ki ureja gospodarske družbe.
VI. NADZOR NA IZVAJANJEM KONCESIJE
21. člen
Nadzor nad opravljanjem javne službe vršijo v okviru svojih pristojnosti pristojni inšpektorji, uprava Občine Naklo, nadzorni odbor in drugi občinski organi, kolikor imajo taka pooblastila.
22. člen
Koncesionar mora nadzornemu odboru Občine Naklo na njegovo vsakokratno zahtevo omogočiti vpogled v poslovne knjige v smislu kontrole fakturirane realizacije od opravljenih storitev koncesionirane gospodarske javne službe.
Člani nadzornega odbora Občine Naklo morajo podatke o poslovanju koncesionarja za katere so izvedeli med opravljanjem nadzora iz prejšnjega odstavka tega člena varovati kot poslovno skrivnost.
VII. PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA
23. člen
Koncesijsko razmerje preneha s potekom roka, za katerega je bilo sklenjeno, s sporazumnim razdrtjem ali z odvzemom.
Koncesijsko razmerje preneha tudi v primeru stečaja ali likvidacije pravne osebe, ki je pridobila koncesijo oziroma z izbrisom fizične osebe iz ustreznega vpisnika.
24. člen
Koncesionar je dolžan koncedenta nemudoma obvestiti o spremembi okoliščin, ki so bile pomembne za sklenitev koncesijske pogodbe.
Koncesionar je dolžan obvestiti koncedenta o vsaki statusni spremembi, vključno s spremembo razpolaganja z osnovnimi sredstvi, ki so potrebni za izvajanje koncesije. Če koncesionar tega ne stori v roku, ki ga predlaga koncedent, če je zaradi sprememb prizadet interes koncedenta ali če so zaradi sprememb bistveno spremenjena razmerja iz koncesijske pogodbe, lahko koncedent koncesijo odvzame.
25. člen
Koncedent lahko koncesionarju odvzame koncesijo v primeru hudih kršitev koncesijske pogodbe ali drugih ponavljajočih se ali neodpravljenih kršitev.
26. člen
Hude kršitve koncesijske pogodbe so:
– nepravočasen pričetek opravljanja javne službe glede na rok, določen s koncesijsko pogodbo;
– ponavljajoče se neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti;
– ponavljajoče se neupoštevanje veljavnih tehničnih, strokovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov za dejavnost;
– hudi in dokumentirani primeri neučinkovitega in nepopolnega ali nestrokovnega opravljanja javne službe, zaradi česar pride do večje ogroženosti varnosti ljudi in premoženja, ne glede na to, ali so posledice nastopile ali ne;
– angažiranje podizvajalcev brez soglasja koncedenta;
– opustitev sklenitve zavarovanja;
– drugi primeri kršitev, določeni s tem odlokom ali s koncesijsko pogodbo.
27. člen
Druge kršitve koncesijske pogodbe, na podlagi katerih je možen odvzem koncesije, so:
– občasno neupoštevanje veljavnih tehničnih, strokovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov za dejavnost;
– opuščanje opravljanja javne službe na posameznih območjih;
– drugi primeri, neposredno določeni s tem odlokom ali s koncesijsko pogodbo.
Odvzem koncesije v primerih iz prvega odstavka je možen, če je koncedent na konkretno kršitev koncesionarja predhodno pisno opozoril, mu postavil rok za odpravo morebitnih posledic kršitve in ga pri tem opozoril na možnost odvzema koncesije.
28. člen
Koncesije ni mogoče odvzeti, če je do okoliščin, ki bi utemeljevale odvzem, prišlo zaradi višje sile.
Kot višja sila se štejejo izredne nepredvidene okoliščine, ki nastopijo po sklenitvi koncesijske pogodbe. Za višjo silo se štejejo zlasti potresi, poplave ter druge elementarne nesreče, stavke, vojna ali ukrepi oblasti, pri čemer pride do spremenjenih okoliščin ekonomskega ali sistemskega značaja, pri katerih izvajanje javne službe ni možno na celotnem območju občine ali na njenem delu na način, ki ga predpisuje koncesijska pogodbe.
Koncesionar je dolžan v pogojih višje sile nadaljevati z opravljanjem javne službe, koncedent pa je dolžan koncesionarju na ustrezen način povrniti morebitne povečane stroške, ki nastajajo v teh pogojih.
O nastopu okoliščin, ki pomenijo višjo silo, se morata stranki nemudoma medsebojno obvestiti in dogovoriti o izvajanju javne službe v takih pogojih.
29. člen
V primeru prenehanja koncesijskega razmerja zaradi odvzema ali razdrtja koncesijske pogodbe ne smejo biti prizadete pravice uporabnikov. Zato mora koncesionar gospodarsko javno službo opravljati, dokler koncedent ne zagotovi izvajanja javne službe na drug način oziroma podpiše pogodbo z drugim koncesionarjem, vendar najdlje eno leto.
30. člen
Odvzem koncesije se izvede z upravno odločbo, ki jo izda občinska uprava. Posledica odvzema je razdrtje koncesijske pogodbe.
Zoper odločbo o odvzemu je dovoljena pritožba. O pritožbi odloči župan Občine Naklo.
VIII. KONČNA DOLOČBA
31. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0016/2011-1
Naklo, dne 29. septembra 2011
Župan
Občine Naklo
Marko Mravlja l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti