Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2011 z dne 23. 9. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2011 z dne 23. 9. 2011

Kazalo

3188. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za poslovno trgovski objekt Jager v Poljčanah, stran 9811.

Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07; v nadaljnjem besedilu: ZPNačrt) in na podlagi 31. člena Statuta Občine Poljčane (Uradni list RS, št. 5/07) je župan Občine Poljčane sprejel
S K L E P
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za poslovno trgovski objekt Jager v Poljčanah
1. člen
S tem sklepom se začne priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta (v nadaljevanju: OPPN) za gradnjo poslovno trgovskega objekta Jager v Poljčanah. Pravna podlaga za izdelavo podrobnega načrta je Zakon o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) (Uradni list RS, št. 33/07) ter vsi ostali relevantni zakonski ter podzakonski predpisi.
Pripravljalec: Občina Poljčane, Bistriška cesta 65, 2319 Poljčane
Investitor in pobudnik: Jagros d.o.o., Laše 1/B, 3241 Podplat
Načrtovalec bo izbran s strani investitorja.
2. člen
(Ocena stanja in razlogi za izdelavo prostorskega akta)
Predmet izdelave OPPN je določitev izvedbenih urbanističnih pogojev za gradnjo poslovno trgovskega objekta Jager v Poljčanah. Obravnavano zemljišče se nahaja ob Bistriški cesti v Poljčanah.
Zemljišče leži v ureditvenem območju, katerega prostorsko urejanje opredeljuje:
– Prostorske sestavine planskih aktov občine: Dolgoročni plan Občine Slovenska Bistrica za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnjen 2003 (Uradni list RS, št. 42/92, 35/94, 41/97, 72/99, 59/03, 131/04 in 47/06),
– Prostorski ureditveni pogoji: Odlok o začasnih prostorskih ureditvenih pogojih za centralni naselji v Občini Poljčane (UPB1, Uradni list RS, št. 97/08).
Ureditveno območje je v Dolgoročnem planu Občine Slovenska Bistrica opredeljeno kot stavbno zemljišče v ureditvenem območju naselja, v začasnih ureditvenih pogojih za centralni naselji v Občini Poljčane pa kot območje za proizvodne dejavnosti (cona E).
Razlog za izdelavo OPPN je investicijska namera pobudnika Jagros d.o.o., Laše 1/B, 3241 Podplat, da na obravnavanem območju izgradi poslovno trgovski objekt s potrebno prometno, energetsko, komunalno in drugo infrastrukturo.
3. člen
(Predmet, programska izhodišča in namen)
Predmet OPPN je prostorska ureditev, ki bo ob upoštevanju danosti in omejitev obravnavanega območja ter veljavnih normativov podala pogoje prostorske umestitve poslovno trgovskega objekta v funkcionalno in oblikovno povezano območje naselja Poljčane.
Pobuda se nanaša na območje za proizvodne dejavnosti v naselju, znotraj katerega se omogoči gradnja novega poslovno trgovskega objekta. Gradnja novega objekta pogojuje izgradnjo novih parkirnih mest na gradbeni parceli objekta, ustrezno prometno dostopnost na parcelo, ureditev potrebne komunalne infrastrukture ter znotraj gradbene parcele zadostne zelene površine.
Pri zasnovi prostorske ureditve je potrebno smiselno upoštevati priporočila Prostorskega reda Slovenije (Uradni list RS, št. 122/04).
4. člen
(Območje OPPN)
Območje se nahaja v severnem delu Poljčan in je na vzhodni strani omejeno s cesto Slovenska Bistrica–Poljčane, na zahodni strani z železniško progo Slovenska Bistrica–Poljčane, na južni strani z Železniško postajo Poljčane in na severni strani z lastniško parcelo in objektom Lesno industrijskega podjetja Poljčane d.d.
Ureditveno območje OPPN za poslovno trgovski objekt Jager v Poljčanah so zemljišča s parcelnimi številkami 492/9, 492/15 in 492/17, vse k.o. Pekel, v skupni velikosti cca 6000 m2, predvideno za gradnjo poslovno trgovskega objekta.
Območje obravnave je v fazi izdelave možno spremeniti glede na boljšo prostorsko zasnovo in glede na pogoje nosilcev urejanja prostora.
5. člen
(Način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavano zemljišče izdela načrtovalec, ki ima pridobljen status pooblaščenega prostorskega načrtovalca in ga izbere pobudnik oziroma investitor. Investitor zagotovi tudi idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so odvisni od načrtovane prostorske ureditve in morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora. OPPN se pripravi v skladu z veljavno prostorsko zakonodajo in mora biti predan pripravljavcu v dveh izvodih v standardni obliki in elektronski obliki, na primernem nosilcu. OPPN v elektronski obliki mora biti izdelan tako, da je možen vnos v GIS občine.
Potrebno je upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave, relevantna za izdelavo naloge:
– Prostorske sestavine planskih aktov občine: Dolgoročni plan Občine Slovenska Bistrica za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnjen 2003 (Uradni list RS, št. 42/92, 35/94, 41/97, 72/99, 59/03, 131/04 in 47/06),
– Prostorski ureditveni pogoji: Odlok o začasnih prostorskih ureditvenih pogojih za centralni naselji v Občini Poljčane (UPB1, Uradni list RS, št. 97/08).
Kolikor se v postopku priprave OPPN na podlagi smernic nosilcev urejanja prostora ali drugih razlogov ugotovi, da je utemeljeno potrebno izdelati dodatne strokovne podlage, se te pripravijo med postopkom izdelave OPPN.
6. člen
(Roki za postopek sprejemanja sprememb OPPN)
Rokovno je priprava OPPN vezana na pogodbene obveznosti izbranega načrtovalca z investitorjem. Postopek priprave in sprejemanja OPPN poteka skladno z določili 57., 58., 59., 60. in 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07).
7. člen
(Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci)
(1) Nosilci urejanja prostora, ki v postopku priprave načrta dajejo smernice k osnutku in mnenja k predlogu, so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za porečje reke Drave, Oddelek za porečje reke Drave, Krekova 17, 2000 Maribor
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Pobreška cesta 20, 2000 Maribor
– RS, Ministrstvo za kulturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Slomškov trg 6, 2000 Maribor
– RS, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– RS, Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana
– RS, Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest, Območje Maribor, Ulica Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor
– Telekom Slovenije d.d., Sektor za vzdrževanje omrežja in zagotavljanje storitev, Center za vzdrževanje omrežja in zagotavljanje storitev Maribor, Titova cesta 38, 2000 Maribor
– Kabel TV d.o.o., Dobriša vas 3, 3301 Petrovče
– Slovenske železnice d.o.o., Področje za nepremičnine, Kolodvorska ulica 11, 1506 Ljubljana
– Elektro Maribor, podjetje za distribucijo električne energije, d.d., Vetrinjska ulica 2, 2000 Maribor
– Komunala Slovenska Bistrica, d.o.o., Ulica Pohorskega bataljona 12, 2310 Slovenska Bistrica
– Občina Poljčane, Občinska uprava, Bistriška cesta 65, 2319 Poljčane
– OKP Javno podjetje za komunalne storitve Rogaška Slatina d.o.o., Celjska cesta 12, 3250 Rogaška Slatina
– drugi organi in organizacije, kolikor bi se v postopku priprave OPPN izkazalo, da so tangirani.
(2) MOP v skladu z 58. členom ZPNačrt sporoči, ali je za PA potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Kolikor se v postopku priprave PA ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
8. člen
(Obveznosti v zvezi s financiranjem)
Izdelavo geodetskega načrta, vseh strokovnih podlag in idejnih zasnov, ki jih bodo zahtevali nosilci urejanja prostora, vključno z vsemi potrebnimi podlagami v okviru postopka CPVO (kolikor bo CPVO potrebna), celotno izdelavo OPPN, bo financiral pobudnik oziroma investitor OPPN.
9. člen
(Končne določbe)
Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-0014/2011-201
Poljčane, dne 13. septembra 2011
Župan
Občine Poljčane
Stanislav Kovačič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti