Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2011 z dne 22. 7. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2011 z dne 22. 7. 2011

Kazalo

2747. Odlok o organiziranju pomoči na domu in merilih za plačilo storitev, stran 8498.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2), 43. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2, 23/07 – popr., 41/07 – popr.), 5. in 6. člena Pravilnika o standardih in normativih socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95, 114/98, 19/99, 28/99, 127/03, 125/04, 60/05, 120/05, 2/06, 140/06), Uredbe o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 110/04, 124/04, 114/06), Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 87/06, 127/06, 8/07) in 15. člena Statuta Občine Križevci (Uradni list RS, št. 27/99, 17/01 in 74/02) je Občinski svet Občine Križevci na 7. seji dne 6. 7. 2011 sprejel
O D L O K
o organiziranju pomoči na domu in merilih za plačilo storitev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pomoč na domu obsega socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo.
2. člen
Pomoč družini na domu se zagotavlja v okviru javne službe, ki je organizirana kot redna dejavnost. Javna služba na območju Občine Križevci se lahko izvaja:
– s sklenitvijo pogodbe o izvajanju javne službe z javnim zavodom, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje storitev pomoči na domu,
– s podelitvijo koncesije.
3. člen
Koncesija se podeli na podlagi javnega razpisa pravni oziroma fizični osebi, ki izpolnjuje pogoje na podlagi veljavnih predpisov s področja socialnega varstva. V javnem razpisu za podelitev koncesije občina, na osnovi nacionalnega programa socialnega varstva in razvojnih programov občine, določi vrsto in obseg storitev.
4. člen
Upravičenci do socialne oskrbe na domu so osebe, ki imajo na območju Občine Križevci stalno bivališče in jim preostale psihofizične sposobnosti omogočajo, da z občasno organizirano pomočjo drugega ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje in lahko živijo v znanem bivalnem okolju tako, da jim vsaj za določen čas ni potrebno institucionalno varstvo v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki. Upravičenci do socialne oskrbe na domu so:
– osebe, stare nad 65 let, ki lahko z občasno ali nekaj-urno dnevno pomočjo ohranijo zadovoljivo duševno in telesno počutje tako, da jim institucionalno varstvo ni potrebno,
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogočata občasno oskrbo na domu,
– druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje nege in pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij,
– kronično bolne in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, pa so po oceni pristojnega centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje,
– družine s kronično bolnimi otroki ali otroki z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, če jim uporaba storitev nadomešča institucionalno varstvo.
II. OBSEG STORITEV
5. člen
Socialna oskrba na domu obsega naslednje vrste storitev:
– gospodinjska pomoč,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
6. člen
Kot gospodinjska pomoč, do katere je upravičenec upravičen, se šteje:
– prinašanje enega pripravljenega obroka, oziroma nabavo živil in pripravo enega obroka hrane,
– pomivanje uporabljene posode,
– osnovno čiščenje bivalnega dela prostorov z odnašanjem smeti,
– postiljanje in osnovno vzdrževanje spalnega prostora,
– druga dela po dogovoru.
Kot pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, do katere je upravičenec upravičen, se šteje:
– pomoč pri oblačenju ali slačenju,
– pomoč pri hranjenju,
– pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb,
– vzdrževanje in nega osebnih ortopedskih pripomočkov,
– kopanje in umivanje.
Kot pomoč pri ohranjanju socialnih stikov, do katere je upravičenec upravičen, se šteje:
– družabništvo,
– vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, s prostovoljci in sorodstvom,
– spremljanje pri opravljanju nujnih obveznosti,
– informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičencev ter priprava upravičenca ter njegove družine na institucionalno varstvo.
Obseg posameznih storitev glede na posebnosti upravičencev določi strokovni delavec izvajalca javne službe, ki posamezni primer obravnava. Neposredno izvajanje storitve na upravičenca traja največ do 4 ure dnevno oziroma največ do 20 ur tedensko.
III. CENA IN PLAČILO STORITEV
7. člen
Občinski svet Občine Križevci daje, na predlog izvajalca javne službe, soglasje k ceni storitve pomoč družini na domu, ki mora biti oblikovana skladno z določili Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev.
8. člen
Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni sami plačevati celotne stroške storitve do višine subvencionirane cene pomoči na domu. Občina v skladu z 99. členom ZSV sofinancira stroške storitve, najmanj v višini 50 % ekonomske cene na uro. Občinski svet Občine Križevci lahko ob sprejemanju soglasja k ceni storitve pomoč družini na domu določi višji odstotek subvencioniranja ekonomske cene naveden storitve.
Zavezanec ali zavezanka je fizična oseba, ki ni družinski član, če jo z upravičencem do storitve veže preživninska obveznost po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, in druga pravna ali fizična oseba, ki jo k plačilu stroškov oskrbe za upravičenca zavezuje izvršljiv pravni naslov ali pravni posel.
IV. OLAJŠAVE IN OPROSTITVE PLAČILA STORITEV
9. člen
Pravico do oprostitve plačila ima upravičenec, ki ni plačilno sposoben oziroma njegova plačilna sposobnost ne dosega subvencionirane vrednosti storitve. Upravičenec vloži vlogo za oprostitev plačila stroškov pri pristojnem centru za socialno delo.
10. člen
O oprostitvah cene plačila storitve upravičenca odloča pristojni center za socialno delo po postopku in na način, kot je določeno s predpisi o socialnem varstvu.
11. člen
Vsakdo je v celoti upravičen do oprostitve tistega dela storitve, ki je namenjen pripravi in sklenitvi dogovora o izvajanju pomoči na domu.
Plačila storitve pomoči na domu je v celoti oproščen vsak, ki sklene dogovor o izvajanju storitev v skladu z zakonom o socialnem varstvu, in če:
– nima družinskih članov ali drugih zavezancev,
– nima dohodkov ali če njegov ugotovljeni dohodek ne dosega meje socialne varnosti,
– ne prejema dodatka za pomoč in postrežbo ali drugih dodatkov, namenjenih zagotavljanju nege in pomoči druge osebe.
Upravičenec do storitve pomoči na domu, ki prejema dodatek za pomoč in postrežbo, je dolžan del dodatka prispevati za plačilo storitve. Dodatni prispevek upravičenca znaša en odstotek dodatka za pomoč in postrežbo za vsako uro opravljene storitve, vendar skupno lahko doseže največ polovico celotnega zneska prejetega dodatka.
12. člen
Če je uporabnik storitve, ki uveljavlja oprostitev plačila storitve pomoč družini na domu, lastnik nepremičnine, se mu lahko prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino, v korist občine, če gre za nepremičnino na kateri uporabnik storitve nima prijavljenega stalnega prebivališča oziroma v skladu z veljavnimi predpisi.
13. člen
Upravičenec oziroma zavezanec, ki je deloma ali v celoti oproščen plačila storitve, je dolžan takoj ali najpozneje v roku petnajstih dni sporočiti vsako spremembo, ki bi lahko vplivala na obstoj pravice ali na višino oprostitve.
Če se ugotovi, da sporočena sprememba dejansko vpliva na obstoj pravice ali na višino oprostitve, se izda nova odločba, s katero določi višino oprostitve s prvim dnem naslednjega meseca po nastanku spremembe.
Če upravičenec oziroma zavezanec, ki mu je bila priznana pravica do oprostitve, ne sporoči spremembe, ki bi lahko vplivala na višino oprostitve ali je ne sporoči v roku iz prvega odstavka tega člena, je dolžan povrniti razliko, ki je nastala zaradi spremenjenih okoliščin, skupaj z zakonskimi obrestmi od dneva nastanka spremembe.
Če je bila upravičencu ali zavezancu priznana oprostitev na podlagi lažnih dokazil ali lažnega prikazovanja dejanskega stanja, je dolžan povrniti vse stroške, ki so nastali v zvezi s priznanjem oprostitve, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, in sicer od dneva, ko mu je bila pravica neupravičeno priznana.
14. člen
Storitve po tem odloku se za vsakega upravičenca evidentirajo mesečno pri izvajalcu pomoči na domu na obrazcu, sestavljenem v skladu z veljavnimi predpisi.
15. člen
Občina Križevci z izvajalcem storitve pomoči na domu sklene pogodbo s katero uredi medsebojne pravice in obveznosti.
Nadzor nad delom javne službe pomoč na domu organizira in izvaja v skladu z Zakonom o socialnem varstvu socialna inšpekcija.
V. KONČNI DOLOČBI
16. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
17. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Sklep o ustanovitvi javne službe pomoči na domu v Občini Ljutomer (Uradni list RS, št. 45/98).
Št. 01504-1/2011-34
Križevci, dne 6. julija 2011
Župan
Občine Križevci
mag. Branko Belec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti