Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2011 z dne 20. 5. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2011 z dne 20. 5. 2011

Kazalo

1859. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o Zazidalnem načrtu Tepanje, stran 5056.

Na podlagi 61. člena ter v povezavi s 46. in 96. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09 – ZPNačrt-A, 80/10 – ZUPUDPP) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na podlagi 7. in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 118/07 – uradno prečiščeno besedilo in 18/10) na 7. redni seji dne 5. 5. 2011 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o Zazidalnem načrtu Tepanje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) Odlok o Zazidalnem načrtu Tepanje (Uradni list SRS, št. 46/86 in Uradni list RS, št. 53/92, 41/99 in 59/01) (v nadaljevanju spremembe in dopolnitve ZN Tepanje), se spremeni na osnovi strokovne podlage za spremembe in dopolnitve ZN Tepanje, ki jo je izdelal BIRO 2001 Maksimilijana Ozimič Zorič s.p. iz Slovenske Bistrice v februarju 2011 pod št. 02/11-ZN/SP in je sestavni del tega odloka.
(2) Spremembe in dopolnitve ZN vsebujejo:
– besedilo odloka
– tekstualni del z obrazložitvijo.
2. člen
Spremembe in dopolnitve ZN Tepanje se nanašajo na celotno območje ZN Tepanje, in obravnavajo spremenjene pogoje oblikovanja novih stanovanjskih objektov, možnost gradnje nezahtevnih in enostavnih objektov ter umestitev objektov na zemljiško parcelo s tolerancami.
II. POGOJI IN USMERITVE ZA URBANISTIČNO TER ARHITEKTURNO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
3. člen
(1) V 3. členu, se črtata osma in deveta alineja. Deseta alineja se ustrezno preštevilči tako, da po novem postane deveta alineja.
(2) Doda se enajsta alineja, ki se glasi:
»Obstoječe objekte, ki so zgrajeni z ustreznimi dovoljenji je dovoljeno rekonstruirati oziroma na njih izvajati vzdrževalna dela. Montiranje naprav, ki proizvajajo električno energijo iz obnovljivih virov energije in iz soproizvodnje toplote in električne energije z visokim izkoristkom, in so opredeljene kot enostavne naprave za proizvodnjo električne energije, se štejejo kot investicijska vzdrževalna dela in se lahko izvajajo v skladu s predpisi, ki urejajo energetsko infrastrukturo.«
(3) Doda se drugi odstavek z naslednjim besedilom:
»Pogoji oblikovanja stanovanjskih objektov za vsa območja v območju ZN:
– Predvideni stanovanjski objekti so lahko tlorisne velikosti do 150 m2 pri čemer odmik objekta od sosednje parcelne meje ne sme biti manjši od 4 m; strehe so lahko dvokapne in tudi štirikapne s slemenom, pri čemer v primeru izzidkov orientacija osnovnega slemena ostaja enaka kot je zarisana v grafičnih podlogah (vzporedno s cesto), naklon strešin je do 400, barva kritine je rdeča oziroma prilagojena obstoječim objektom (po strukturi in materialu).
– Gradnja naj bo skladna z obstoječimi objekti. Prepovedani so nesprejemljivi dodatki na pročeljih (večkotni izzidki, stolpiči) in strehah objektov (strehe z nezdružljivimi različnimi nakloni in slemeni).
– Tolerance znotraj gradbene parcele – stavbnega zemljišča: Kjer je gradbena linija določena, se predvideni stanovanjski objekti lahko pomikajo vzdolž gradbene linije, kolikor to dopušča velikost parcele.«
(4) Za drugim odstavkom se doda tretji odstavek z naslednjim besedilom:
»Načrtovanje in graditev nezahtevnih in enostavnih objektov za lastne potrebe:
– Dovoljena je gradnja naslednjih nezahtevnih objektov: bazen, lopa za orodje, uta oziroma senčnica, garaža, ograja in steklenjak kot prizidava stanovanjski hiši ter enostavnih objektov: nadstrešek za osebna vozila in kolesa.
– Oblikovno in po izbiri materialov morajo biti nezahtevni in enostavni objekti usklajeni s kakovostnimi prostorskimi strukturami ob upoštevanju določil predpisa o vrstah objektov glede na zahtevnost. Načrtujejo se usklajeno z značilnostmi obstoječe kvalitetne pozidave. Višina nadzemnih objektov je le pritličje, brez kleti. Strehe objektov povzemajo elemente strehe nad osnovno stavbo (smer slemena, naklon strešine, material …) ali so ravne, kjer je to iz oblikovalskega vidika možno.
– Ograje se oblikovno podredijo tipu obstoječih ograj v soseščini. Medsosedske ograje v naseljih ne smejo presegati višine 1,80 m nad koto urejenega terena. Zgornji rob ograje oziroma lega ograje ob javni cesti ne sme segati v polje preglednosti. Ograja mora biti od roba vozišča postavljena s takim odmikom, da ni zmanjšana pregledna razdalja. Pred gradnjo takšne ograje si je potrebno pridobiti soglasje upravljavca javne ceste. Kot gradbeni material se uporablja žično pletivo, les ali kovina, možno na monolitnem podstavku višine do 60 cm nad koto javne ceste.
– Gradnja je možna za gradbeno linijo obstoječih objektov.
– Nadstrešek za osebna vozila ja lahko lociran med javno cesto in gradbeno linijo obstoječih objektov.
– Odmiki nezahtevnih in enostavnih objektov so do 2,5 m brez soglasja in za ograje do 0,5 m brez soglasja soseda mejaša. Odmiki so mišljeni od najbolj izpostavljenega dela objekta (napušč, balkon, izzidek …) do parcelne meje soseda. Ob pridobljenem pisno overjenim soglasjem soseda mejaša, je možna postavitev objekta bliže meji oziroma do meje.
– K enostanovanjski zgradbi se lahko zgradi največ po en nezahtevni oziroma enostavni objekt iste vrste za lastne potrebe. Zgrajeni so kot posamična zgradba ali tako da se stikajo z osnovnim objektom ali se stikajo med seboj. V primeru stikanja lahko imajo skupne konstrukcijske elemente.
III. KONČNE DOLOČBE
4. člen
(nadzor nad izvajanjem PIA)
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
5. člen
(hramba sprejetega PIA)
Spremembe in dopolnitve ZN so stalno na vpogled pri pristojnem organu Občine Slovenske Konjice.
6. člen
(začetek veljavnosti PIA)
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0001/2011
Slovenske Konjice, dne 5. maja 2011
Župan
Občine Slovenske Konjice
Miran Gorinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti