Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2011 z dne 29. 4. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2011 z dne 29. 4. 2011

Kazalo

1569. Obvezna razlaga 1. in 2. točke 38. člena Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Tišina, stran 4272.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Tišina (Uradni list RS, št. 38/07) in 72. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Tišina (Uradni list RS, št. 92/07) je Občinski svet Občine Tišina na 5. redni seji dne 15. 4. 2011 sprejel
O B V E Z N O R A Z L A G O
1. in 2. točke 38. člena Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Tišina
1. člen
Sprejme se obvezna razlaga 1. in 2. točke 38. člena Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Tišina (Uradni list RS, št. 5/2010), ki se nanaša na pogoje urejanja področij zapuščenih gramoznic na območju Občine Tišina.
1. točko 38. člena je moč razumeti v smislu dovoljene ureditve opuščene gramoznice za komercialni ribolov, saj so območja opuščenih gramoznic namenjena površinam za rekreacijo, kamor se uvršča tudi komercialni ribolov.
V 2. točki 38. člena je mišljeno, da je dovoljena izvedba ukrepov, ki bodo pomenili izboljšanje hidromorfoloških in bioloških lastnosti površinskih voda in posegov, ki se nanašajo na ohranjanje voda. S tem je mišljeno, da je dovoljena izvedba ukrepov, s katerimi se bodo uredile brežine gramoznic in povečal volumen vode. Ureditev brežin je potrebna zaradi morfološkega spreminjanja oblike brežine gramoznic. Na določenih območjih so mogoči strmejši nakloni, ki omogočajo določenim rastlinskim in živalskim vrstam razvoj. Na določenih odsekih brežine gramoznic pa se lahko uredijo položni nakloni, ki bodo omogočali prehode dvoživkam in drugim živalskim vrstam. Okoli opuščenih gramoznic lahko uredijo določene zasaditve z drevesnimi in grmovnimi vrstami, ker se s tem povečuje možnost za gnezdenje različnih vrst ptic, ki se zadržujejo na območjih gramoznic, vodnih površin in mokrišč. Hidrološke lastnosti vode pa se lahko izboljšajo z odstranitvijo odvečnega mulja in zamuljenega gramoza iz gramoznic, ki se v gramoznicah nabira in posledično zmanjšuje njihov volumen. S povečanim volumnom se izboljšuje biološko stanje vode. Tu je predvsem mišljena povečana populacija avtohtonih vrst rib. Predmetni odlok prav tako dovoljuje, da se zapuščene gramoznice uredijo za izvajanje ribolova, ter turizma. Poglobitev voda pa je dovoljena pod pogoji, ki jih določi upravljavec voda.
Ureditev na področju izkoriščanja zapuščenih gramoznic za potrebe komercialnega ribolova na podlagi veljavne zakonodaje z ustreznim aktom investitorju določi pristojno ministrstvo.
2. člen
Obvezna razlaga je sestavni del odloka.
3. člen
Obvezna razlaga se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 007-0027/2011-1
Tišina, dne 18. aprila 2011
Župan
Občine Tišina
Franc Horvat l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti