Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2011 z dne 29. 4. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2011 z dne 29. 4. 2011

Kazalo

1525. Odlok o ureditvi cestnega prometa v Občini Dravograd, stran 4188.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 Odl. US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/08, 100/08 Odl. US: U-I-427/06-9, 79/09, 14/10 Odl. US: U-I-267/09-19, 51/10 in 84/10 Odl. US: U-I-176/08-10), skladno z Zakonom o cestah (Uradni list RS, št. 109/10) in 16. členom Statuta Občine Dravograd (Uradni list RS, št. 117/08) je Občinski svet Občine Dravograd na 5. seji dne 14. 4. 2011 sprejel
O D L O K
o ureditvi cestnega prometa v Občini Dravograd
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo osnove za urejanje cestnega prometa na javnih prometnih površinah v Občini Dravograd, na drugih javnih površinah in v naseljih Občine Dravograd, in sicer na področjih:
– postavljanja in vzdrževanja prometne signalizacije;
– načrtovanja, postavljanja in vzdrževanja semaforskih naprav;
– stalne omejitve in prepovedi prometa;
– začasne omejitve, preusmeritve ali prepovedi prometa;
– parkirnih prostorov in parkiranja;
– posebnih prometnih režimov (dostava blaga, čiščenje prometnih površin, posebna uporaba prometnih površin);
– posebnih varnostnih ukrepih.
2. člen
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
– javne prometne površine so po tem odloku vse kategorizirane občinske ceste, nekategorizirane ceste, ulice, trgi, kolesarske steze, pločniki, posebne površine za pešce (za promet z vozili zaprto območje), parkirne površine in avtobusna postajališča, ki jih lahko vsak uporablja na način in pod pogoji, določenimi s predpisi, ki urejajo javne ceste in varnost prometa na njih;
– območje za pešce je del ceste ali cesta v naselju ali del naselja, ki je namenjen pešcem in je kot tako označeno s predpisano prometno signalizacijo;
– območje omejene hitrosti je s predpisano prometno signalizacijo označen del naselja, v katerem je zaradi gostote poselitve ali drugih urbanih značilnosti, varnosti prometa pešcev ali kolesarjev hitrost omejena na manj kot 50 km/h;
– prometna signalizacija so sredstva in naprave, s katerimi se zagotavlja izvajanje prometnih pravil in varnosti prometa ter jo sestavljajo prometni znaki in druga sredstva in naprave za vodenje in zavarovanje prometa na cesti, ter turistična in druga obvestilna signalizacija;
– parkirišče je prometna površina, ki je namenjena ustavljanju in parkiranju vozil;
– dostava je opravljanje prevoznih storitev fizičnih, pravnih oseb ter samostojnih podjetnikov posameznikov;
– dostavni čas je čas, predviden za opravljanje vsakodnevne dostave in oskrbe na območju za pešce;
– intervencijsko vozilo je vozilo pravnih ali fizičnih oseb za opravljanje intervencijskih nalog skladno z zakonskimi pooblastili ter vozilo za opravljanje intervencijskih dejavnosti na področju gospodarskih javnih služb;
– stanovanjska enota je prostor ali skupina prostorov, namenjenih za trajno bivanje, ki tvorijo funkcionalno celoto, praviloma z enim vhodom, ki je vknjižena kot stanovanjski objekt ali etažna lastnina v zemljiški knjigi oziroma je evidentirana kot del stavbe s svojo identifikacijsko številko v katastru stavb in registru stanovanj;
– parkirna cona je območje časovno omejenega parkiranja, kjer je parkiranje dovoljeno na označenih parkirnih prostorih na ali ob vozišču za čas, za katerega je plačana predpisana občinska taksa v višini tarife, določene s tem odlokom.
(2) Drugi izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot ga določajo zakoni in podzakonski predpisi s področja javnih cest, cestnih prevozov in varnosti cestnega prometa.
3. člen
(1) Pristojni organ za izvajanje tega odloka je, če ni z odlokom ali zakonom drugače določeno, organ občinske uprave, stvarno pristojen za gospodarske dejavnosti in urejanje prostora, za izvajanje določb 25. člena tega odloka pa organ občinske uprave, stvarno pristojen za splošne in pravne zadeve (v nadaljevanju: pristojni občinski organ).
(2) Organ, pristojen za odločanje o kršitvah določb tega odloka je, če ni z zakonom ali podzakonskim predpisom ali odlokom drugače določeno, občinska redarska in inšpekcijska služba.
(3) Pristojni občinski organ ter občinska redarska in inšpekcijska služba lahko pri opravljanju nadzora izdajajo odločbe ter odrejajo druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
II. POSTAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE PROMETNE SIGNALIZACIJE
4. člen
Odločbo o postavitvi, odstranitvi ali dopolnitvi prometne signalizacije in drugih naprav, ki zagotavljajo varnost cestnega prometa na javnih površinah, izda občinski upravni organ.
Investitor del financira pri novogradnjah in rekonstrukcijah cest oziroma javnih prometnih površinah postavitev nove ali nadomestitev stare prometne signalizacije. Le-ta se določi v tehnični dokumentaciji, h kateri je potrebno pridobiti soglasje občinskega upravnega organa.
5. člen
(1) Prometno signalizacijo postavlja, odstranjuje in vzdržuje pooblaščeni vzdrževalec javnih prometnih površin.
(2) Postavitev, dopolnitev, sprememba ali odstranitev prometne signalizacije in talnih označb se opravi na osnovi odločbe pristojnega organa.
(3) Sredstva za postavljanje in vzdrževanje prometne signalizacije na javnih prometnih površinah zagotovi Občina Dravograd.
(4) O postavljeni prometni signalizaciji mora upravljavec oziroma vzdrževalec javnih prometnih površin voditi ustrezno evidenco.
(5) Evidenca o prometni signalizaciji mora vsebovati naslednje podatke:
1. datum in uro postavitve;
2. naziv in številko;
3. kraj in cesto postavitve;
4. številko odločbe upravnega organa.
En izvod evidence z vsemi spremembami in dopolnitvami hrani upravni organ.
III. SEMAFORSKE IN SVETLOBNE NAPRAVE
6. člen
Semaforske in svetlobne naprave načrtuje in določa njihovo postavitev organ občinske uprave, stvarno pristojen za gospodarske dejavnosti in urejanje prostora.
IV. PROMETNA UREDITEV NA OBČINSKIH CESTAH
1. Omejitve hitrosti in določitev ter izvedba ukrepov za umirjanje prometa
7. člen
(1) Na območju naselij Občine Dravograd je hitrost omejena na 50 km/h, razen na odsekih, na katerih so urejene pešpoti in kolesarske steze.
(2) Če je zaradi gostote prometa pešcev, kolesarjev ali drugih udeležencev v prometu ter njihove varnosti ali iz drugih utemeljenih razlogov treba omejiti hitrost vozil v naselju pod 50 km/h, lahko pristojni organ na občinski cesti omeji najvišjo dovoljeno hitrost vozil na manj kot 50 km/h ali določi naselje oziroma del naselja kot območje omejene hitrosti.
(3) Hitrost iz prvega odstavka tega člena ne sme biti omejena na manj kot 30 km/h.
(4) Največja dovoljena hitrost iz prvega odstavka tega člena mora biti označena s predpisano prometno signalizacijo.
8. člen
(1) Zaradi prometno-tehničnih elementov, gostote prometa pešcev ter predvsem njihove varnosti, občinski svet s sklepom določi območja umirjenega prometa. Naprave in ukrepe za umirjanje prometa na občinskih cestah določi pristojni občinski organ.
(2) Naprave za umirjanje prometa so fizične, svetlobne ali druge naprave in ovire, s katerimi se udeležencem cestnega prometa onemogoči vožnja z neprimerno hitrostjo ali se jih opozori na omejitev hitrosti na delu ceste.
(3) Fizične ovire morajo biti označene z ustrezno prometno signalizacijo.
(4) Naprave in ukrepe za umirjanje prometa je dovoljeno izvesti le na delih cest skozi naselja, kjer z rešitvami in ukrepi v skladu s predpisi o projektiranju cest ni mogoče zagotoviti želene hitrosti vozil in varnosti udeležencev cestnega prometa.
(5) Dodatne tehnične in druge ukrepe za varnost otrok, pešcev in kolesarjev, zlasti v bližini vrtcev, šol, zdravstvenih zavodov, igrišč, stanovanjskih naselij in drugih območjih, kjer se ti udeleženci cestnega prometa pojavljajo v večjem številu, odredi pristojni občinski organ.
2. Območja za pešce
9. člen
(1) Območje za pešce je del ceste ali cesta v naselju ali del naselja, ki je namenjen pešcem in je kot tako označeno s predpisano prometno signalizacijo.
(2) Območja za pešce določi s sklepom občinski svet.
10. člen
(1) Na območjih za pešce je vožnja z motornimi vozili prepovedana. Dovoljena je vožnja intervencijskih vozil.
(2) Dostava na območjih za pešce se izvaja v dostavnem času. Dostavna vozila pri opravljanju dostave uporabljajo odstavna mesta. Vozila, ki so v dostavnem času na območju za pešce, morajo območje zapustiti do konca dostavnega časa, razen vozil, ki opravljajo dejavnost iz 11. člena tega odloka in vozil z dovoljenjem pristojnega organa. Dostavni čas na območjih za pešce je vse dni v tednu med 6.00 in 10.00 uro. Pristojni organ lahko izjemoma zaradi utemeljenih razlogov izda dovoljenje tudi za dostavo izven dostavnega časa.
(3) Z globo 40 eurov se za prekršek kaznuje voznik, če opravlja dostavo ali ustavi vozilo v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
11. člen
Promet s kolesi je v območjih za pešce dovoljen samo tam, kjer je to določeno s prometno signalizacijo.
12. člen
(1) Na javnih površinah, namenjenih pešcem, ni dovoljena nikakršna dejavnost, ki bi kakorkoli ovirala nemoteno gibanje pešcev.
(2) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z globo v znesku 50 eurov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
13. člen
(1) Območja za pešce so lahko varovana s premičnimi in nepremičnimi fizičnimi zaporami za preprečevanje vožnje z motornimi vozili. Premične fizične zapore so lahko povezane v sistem, ki omogoča elektronsko upravljanje. V tem primeru upravičenec do prevoza pri pristojnem organu pridobi elektronsko kartico za upravljanje premičnih zapor na območjih umirjenega prometa.
(2) O postavitvi premičnih fizičnih zapor, ki so povezane v sistem, ki omogoča elektronsko upravljanje, način pridobitve, izdaje, uporabe in plačila za pridobitev elektronske kartice, odloči s sklepom pristojni občinski organ.
14. člen
(1) Pristojni občinski organ z odločbo odloči o odvzemu dovolilnice, če se:
– dovolilnica uporablja v nasprotju z določili tega odloka,
– kršijo pravila opravljanja dostave in servisne dejavnosti.
(2) O odvzemu dovolilnice pristojni organ obvesti pristojno redarsko službo.
(3) O pritožbi zoper odločbo o odvzemu dovolilnice odloča župan. Pritožba ne zadrži izvršitve. Imetnik dovolilnice mora v osmih dneh po prejemu odločbe iz prvega odstavka tega člena pristojnemu organu vrniti dovolilnico.
V. USTAVLJANJE IN PARKIRANJE (UREDITEV MIRUJOČEGA PROMETA)
15. člen
(1) Ustavljanje in parkiranje vozil na javnih površinah in javnih prometnih površinah je prepovedano:
– kjer to prepoveduje prometna signalizacija;
– na zaznamovanem prehodu za pešce in na razdalji manj kot 5 m pred prehodom;
– na kolesarski stezi, kolesarski poti, pločniku in stezi za pešce;
– na prehodu ceste čez železniško progo in na razdalji manj kot 15 m od najbližje železniške tirnice;
– na križišču in na razdalji manj kot 15 m od najbližjega roba prečnega vozišča pred križiščem, razen če je drugače določeno s predpisano prometno signalizacijo;
– na označenem avtobusnem postajališču, kakor tudi na delu vozišča, ki je s stalnimi označbami določeno za avtobusno postajališče;
– pred uvozom ali na dohodu v stavbo, garažo, dvorišče ali gradbišče, skladiščni prostor ali drug podoben objekt ali do zasebnega zemljišča;
– na ali pred komunalnimi napravami (priključki na vodovodno omrežje, vhodi v kanalizacijo, hidranti, kontejnerji za odpadke, prometnih zapornicah);
– na predelih, kjer predstavlja vozilo oviro pri odvozu snega ali pri odstranjevanju posledic elementarnih ali drugih nezgod;
– na javnih zelenicah in sprehajalnih poteh;
– na funkcionalnih zemljiščih spomenikov in obeležij in označenih parkirnih prostorih za invalide;
– na označenih poteh, namenjenih intervencijskim vozilom;
– na mestu, na katerem bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu;
– na delu ceste, kjer bi bil prost prehod med ustavljenim oziroma parkiranim vozilom in nepretrgano vzdolžno črto na vozišču ali nasprotnim robom vozišča ali kakšno drugo oviro na cesti širok manj kot 3 metre;
– v območju umirjenega prometa, razen kjer je izrecno dovoljeno s predpisano prometno signalizacijo, in v območju za pešce.
(2) Poleg navedenih primerov je parkiranje prepovedano tudi:
– na površini za kolesarje (ob kolesarnicah, stojalih za kolesa in podobnih površinah, ki so namenjene parkiranju koles),
– v parku in na drugi javni zeleni površini (obcestna zelenica, drevored in podobno).
(3) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
16. člen
(1) Na območju Občine Dravograd so za ustavljanje in parkiranje namenjene naslednje javne parkirne površine:
– parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnine
– parkirne površine, na katerih je uvedeno plačilo parkirnine.
(2) Parkiranje na javnih parkirnih površinah je dovoljeno le pod pogoji, določenimi s tem odlokom in zakonom.
(3) Parkiranje tovornih vozil, priklopnih vozil in avtobusov je dovoljeno le na površinah, ki so določene za parkiranje teh vozil in označene s prometnim znakom ali s talno signalizacijo.
(4) Dovoljeni čas parkiranja, način parkiranja in obveznost plačila parkirnine na javnih prometnih površinah mora biti označeno s predpisano prometno signalizacijo.
(5) Z globo 250 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena.
Z globo v znesku 150 eurov se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek iz tretjega odstavka tega člena.
Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki stori prekršek iz tretjega odstavka tega člena.
17. člen
(1) Parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnine so:
– posebej urejena parkirišča izven vozišč javnih cest, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo;
– parkirišča na voziščih javnih cest in drugih javnih površinah, označena s predpisano prometno signalizacijo;
– parkirna mesta, ki so namenjena invalidom.
(2) Parkirne površine morajo biti označene s predpisano prometno signalizacijo.
18. člen
Občinski svet s sklepom določi urejena parkirišča oziroma območja kratkotrajnega parkiranja za osebna vozila (modre cone) na območju Občine Dravograd.
19. člen
(1) Rezervirani parkirni prostori so:
– prostori za potrebe službenih vozil na podlagi predhodnega dovoljenja;
– prostori, potrebni zaradi izvajanja dejavnosti (parkiranje gostov prenočišč in drugih prenočitvenih dejavnosti, potrebe dostave ali storitvene dejavnosti);
– prostori, rezervirani za parkiranje vozil invalidnih oseb;
– prostori, rezervirani za parkiranje motornih vozil in avtobusov;
– prostori, rezervirani za parkiranje intervencijskih vozil;
– prostori stanovalcev, rezervirani na podlagi abonmaja.
(2) Rezervirane parkirne prostore določi s sklepom občinski svet. Rezervirani parkirni prostori morajo biti vidno označeni s predpisano prometno signalizacijo.
(3) Stroški signalizacije teh prostorov gredo v breme lastnika. Na njih lahko parkirajo le motorna vozila, katerim to dovoljuje označba parkirnega prostora. Parkirni prostori za potrebe službenih vozil se lahko rezervirajo za posamezne časovne termine ter se v ostalem času uporabljajo kot splošni urejeni javni parkirni prostori.
(4) Rezervacija se pridobi na podlagi odločbe pristojnega občinskega organa. Upravičenec lahko tako parkirno mesto uporablja le za lastne potrebe oziroma potrebe svoje dejavnosti in za uporabo ne sme pobirati nadomestila ali parkirnine. Na podlagi odločbe, ki jo na vlogo stranke izda pristojni občinski organ in proti plačilu takse, upravičenec prejme dovolilnico za parkiranje na točno določenem parkirnem mestu.
(5) Z globo v znesku 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki parkira na rezerviranem parkirnem prostoru v nasprotju s tretjim in četrtim odstavkom tega člena.
20. člen
Splošni parkirni prostori so na odsekih javnih cest, ulic in na drugih prometnih površinah, kjer jih ne prepovedujejo cestnoprometna signalizacija in prometni predpisi. Na teh prostorih se lahko po potrebi organizira parkiranje za določen čas.
21. člen
Upravljavec javnega parkirnega prostora skrbi za vzdrževanje prometne signalizacije, skrbi za red in čistočo in ne odgovarja za škodo, ki nastane na parkiranem vozilu.
22. člen
(1) Ureditev lokacij za javne parkirne prostore za parkiranje tovornih vozil in avtobusov predpiše s sklepom občinski svet. Na območju Občine Dravograd je prepovedano parkiranje tovornih vozil in avtobusov na javnih površinah, razen na mestih, kjer je s prometnim znakom ali s talno signalizacijo to dovoljeno.
(2) Občinski svet lahko izjemoma dovoli in določi pogoje za ustavljanje in parkiranje tovornih motornih vozil, priklopnikov in avtobusov na drugih površinah izven lokacij urejenih parkirišč, če je to nujno za nemoteno opravljanje njihove proizvodne ali storitvene dejavnosti, in če to ne ovira drugih udeležencev v prometu.
VI. POSEBNI PROMETNI REŽIM
1. Dostava blaga
23. člen
(1) Javne površine se smejo praviloma uporabljati samo za promet. Dostava blaga je dovoljena samo v času od 5. do 20. ure.
(2) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, če opravlja dostavo, ustavi vozilo ali razloži blago v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
24. člen
(1) Dostava in dovoz blaga na javnih prometnih površinah ne sme onemogočati normalnega poteka prometa in mora biti opravljena brez odlašanja in hitro. Če pri izvedbi dostave pride do onesnaženja javne prometne površine, jo mora dostavljavec blaga takoj po odstranitvi blaga temeljito očistiti in na njej vzpostaviti prejšnje stanje. Blago in embalažo, dostavljeno in odloženo na javne površine, je potrebno odstraniti takoj po dostavi.
(2) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek:
– voznik, če opravlja dostavo, ustavi vozilo ali razloži blago v nasprotju s prvim odstavkom tega člena,
– voznik, ki po opravljeni dostavi ne očisti javne površine,
– voznik, ki dostavljenega blaga in embalaže takoj po dostavi ne odstrani z javne površine.
2. Posebna uporaba javnih prometnih površin
25. člen
(1) Javne prometne površine se lahko s soglasjem občinskega upravnega organa uporabljajo tudi za:
– občasno postavljanje kioskov, prodajnih stojnic, gostinskih vrtov, telefonskih govorilnic, panojev, stebrov in podobno;
– izvajanje športnih prireditev;
– organizacijo zborovanj, zabavnih in kulturnih prireditev, kadar to ne moti prometa.
(2) Dovoljenje za posebno uporabo javnih površin izda pristojni organ, ob soglasju upravljavca javnih površin, na katere se nanaša, v skladu z odlokom o komunalnih taksah.
26. člen
Če občinska inšpekcijska služba ugotovi, da je na javni prometni površini postavljen objekt iz prve alinee prvega odstavka prejšnjega člena brez soglasja upravnega organa ali v nasprotju s soglasjem, odredi lastniku takojšnjo odstranitev takšnega objekta.
3. Čiščenje ceste, posebnih javnih površin in drugih javnih prometnih površin
27. člen
Čiščenje in pranje javnih prometnih površin ter odvoz komunalnih in drugih odpadkov morajo izvajalci organizirati tako, da je promet čim manj oviran. Na prometno zelo obremenjenih javnih cestah lahko upravni organ določi čas, v katerem je izvajanje teh dejavnosti prepovedano.
VII. NADZOR
28. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka, za kršitev katerih je predpisana globa, izvajata občinska redarska in inšpekcijska služba.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
29. člen
(1) Občinski svet sprejme izvršilne predpise iz 8., 9., 13., 18., 19. in 22. člena tega odloka v roku šestih mesecev po uveljavitvi tega odloka.
(2) Do sprejema predpisov iz prvega odstavka tega člena ostane v veljavi:
– Sklep o določitvi območij kratkotrajnega parkiranja v Občini Dravograd (Uradni list RS, št. 102/06).
30. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati Odlok o parkirnem redu na območju Občine Dravograd (MUV, št. 15/89) in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o parkirnem redu na območju Občine Dravograd (MUV, št. 18/03).
31. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0005/2011
Dravograd, dne 14. aprila 2011
Županja
Občine Dravograd
Marijana Cigala l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti