Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2011 z dne 25. 2. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2011 z dne 25. 2. 2011

Kazalo

545. Uredba o načinu opravljanja republiške gospodarske javne službe obratovanja javnega letališča državnega pomena, stran 1359.

Na podlagi četrtega odstavka 158. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 - uradno prečiščeno besedilo) in drugega odstavka 3. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 - ZZLPRO, 127/06 - ZJZP in 38/10 - ZUKN) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o načinu opravljanja republiške gospodarske javne službe obratovanja javnega letališča državnega pomena
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta uredba določa način opravljanja gospodarske javne službe obratovanja javnega letališča državnega pomena, če se obratovanje javnega letališča ne more zagotoviti v obsegu in na način, ki je potreben za zagotovitev javnega interesa iz tretjega odstavka 1. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 - uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: Zakon o letalstvu).
2. člen
(1) Opravljanje gospodarske javne službe po tej uredbi obsega izvajanje obratovanja letaliških infrastruktur iz drugega odstavka tega člena, vključno z investicijskim in rednim vzdrževanjem letališke infrastrukture, ki se v celoti ali delno uporablja za prilete, vzlete ali premikanje zrakoplovov po površini, ter s tem povezane opreme in inštalacij, razen objektov in naprav zemeljske oskrbe, če niso posebej navedeni v tej uredbi, in zagotavljanje s tem povezanih letaliških storitev, razen storitev zemeljske oskrbe (v nadaljnjem besedilu: gospodarska javna služba obratovanja letališča).
(2) Gospodarska javna služba obratovanja letališča iz prejšnjega odstavka se nanaša na:
a) investicijsko in redno vzdrževanje:
- vzletno-pristajalne steze in voznih stez (manevrske površine), vključno s stripom,
- ploščadi,
- svetlobnonavigacijskega sistema,
- objektov in opreme reševalne in gasilske službe,
- objektov in opreme službe za odstranjevanje zrakoplovov v okvari,
- objektov in opreme službe za vzdrževanje in nadzor letaliških površin, objektov, naprav, sredstev, ovir, vizualnih pripomočkov in oznak, sistemov električnega napajanja in osvetlitve,
- objektov in opreme službe za zmanjšanje nevarnosti, ki jih povzročajo ptice,
- objektov in opreme službe za upravljanje ploščadi,
- objektov in opreme službe varovanja in
- objektov in opreme službe nujne medicinske pomoči, ter
b) zagotavljanje:
- reševalne in gasilske službe,
- službe za odstranjevanje zrakoplovov v okvari,
- službe za vzdrževanje in nadzor letaliških površin, objektov, naprav, sredstev, ovir, vizualnih pripomočkov in oznak, sistemov električnega napajanja in osvetlitve ter podobne službe,
- službe za zmanjšanje nevarnosti, ki jih povzročajo ptice,
- službe za upravljanje ploščadi,
- službe varovanja in
- službe nujne medicinske pomoči ali prve pomoči, vse na območju določenega letališča, na katerem je ustanovljena gospodarska javna služba obratovanja letališča.
II. ORGANIZACIJSKA IN PROSTORSKA ZASNOVA OPRAVLJANJA
3. člen
Gospodarska javna služba obratovanja letališča se opravlja kot koncesionirana gospodarska javna služba. Koncesija se podeli izvajalcu, izbranemu na podlagi javnega razpisa.
4. člen
Gospodarska javna služba obratovanja letališča se izvaja na območju določenega letališča.
III. VRSTA IN OBSEG JAVNIH DOBRIN TER NJIHOVA PROSTORSKA RAZPOREDITEV
5. člen
Gospodarska javna služba obratovanja letališča se zagotavlja v pogojih republiške gospodarske javne službe.
6. člen
(1) Gospodarska javna služba obratovanja letališča (letališke storitve) se zagotavlja tako, da je v času obratovanja letališča zagotovljena določena kategorija reševalno-gasilske službe in kategorija sistema za instrumentalno pristajanje, če je letališče opremljeno z radionavigacijskimi napravami, za vse zrakoplove, ki imajo pravico leteti v slovenskem zračnem prostoru. Kategorija reševalno-gasilske službe in kategorija sistema za instrumentalno pristajanje se opredelita v koncesijskem aktu za posamezno letališče.
(2) Obratovalni čas letališča določi upravljalec letališča, ki je izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča, v skladu s 162. členom Zakona o letalstvu in Uredbo o načinu usklajevanja obratovalnega časa javnega letališča (Uradni list RS, št. 9/07).
(3) Izjemoma se lahko kategorija reševalno-gasilske službe zniža, če za daljše obdobje ni predviden zračni promet z zrakoplovi, za katere se zahteva višja kategorija. Največje znižanje kategorije reševalno-gasilske službe se opredeli v koncesijskem aktu za posamezno letališče.
7. člen
Gospodarska javna služba obratovanja letališča državnega pomena se izvaja za potrebe vseh uporabnikov določenega letališča.
IV. POGOJI ZA ZAGOTAVLJANJE IN UPORABO JAVNIH DOBRIN
8. člen
(1) Obratovanje letališča se mora izvajati v skladu s predpisi, ki urejajo letalstvo.
(2) Izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča mora zagotoviti tudi izvajanje storitev zemeljske oskrbe. Za kategorije storitev zemeljske oskrbe, ki jih izvaja sam, se lahko v skladu s koncesijskim aktom in koncesijsko pogodbo zagotovijo objekti, naprave in oprema, ki so na določenem letališču v lasti Republike Slovenije.
V. PRAVICE IN OBVEZNOSTI UPORABNIKOV
9. člen
Uporabniki letaliških infrastruktur imajo pravice in obveznosti, kot so določene v 92. in 161. členu Zakona o letalstvu in v uredbi, ki določa način ustanovitve in delovanja odbora uporabnikov letališča ter njegove naloge.
VI. VIRI FINANCIRANJA IN NAČIN NJIHOVEGA OBLIKOVANJA
10. člen
(1) Gospodarska javna služba obratovanja letališča se financira s sredstvi obratovalca letališča, ki jih pridobi z zaračunavanjem letaliških pristojbin.
(2) Če sredstva iz prejšnjega odstavka ne zadostujejo za pokritje vseh stroškov, nastalih z izvajanjem gospodarske javne službe obratovanja letališča, se potrebna sredstva v skladu s koncesijskim aktom in koncesijsko pogodbo zagotovijo iz proračuna Republike Slovenije.
11. člen
(1) Višina sredstev proračuna Republike Slovenije iz drugega odstavka prejšnjega člena ne sme presegati dejanskih stroškov izvajanja gospodarske javne službe obratovanja letališča in primernega dobička.
(2) Če višina sredstev proračuna Republike Slovenije iz drugega odstavka prejšnjega člena ne zadostuje za pokritje vseh stroškov, nastalih z izvajanjem gospodarske javne službe obratovanja letališča, ki jih mora v skladu s to uredbo zagotoviti Republika Slovenija, lahko potrebna sredstva zagotovi izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča iz drugih prihodkov od opravljenih dejavnosti v zvezi z letališkimi storitvami in letališčem.
(3) Nadomestilo za izvajanje gospodarske javne službe obratovanja letališča mora biti v skladu s Smernicami Skupnosti o financiranju letališč in zagonski državni pomoči letalskim družbam z odhodi z regionalnih letališč (UL C št. 312 z dne 9. 12. 2005, str. 1).
(4) Najpozneje tri mesece po izteku poslovnega leta se na podlagi revidiranega letnega poročila za opravljanje gospodarske javne službe obratovanja letališča opravi poračun sredstev, ki so bila za izvajanje te službe zagotovljena iz proračuna Republike Slovenije. Če ta sredstva na letni ravni presegajo upravičeni delež, mora izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča ta presežek sredstev vrniti v proračun Republike Slovenije v roku enega meseca po opravljenem poračunu. Pri tem dobiček izvajalca gospodarske javne službe obratovanja letališča za dejavnosti iz drugega odstavka 2. člena te uredbe ne sme presegati povprečne donosnosti dolgoročnih vrednostnih papirjev, ki ji izdaja Republika Slovenija.
12. člen
Letališke pristojbine za storitve gospodarske javne službe obratovanja letališča se določajo v skladu s predpisi, ki urejajo letalstvo. K tarifi in ceni letaliških storitev za storitve v zvezi z letališkimi storitvami, ki se zagotavljajo v okviru gospodarske javne službe obratovanja letališča, mora dati soglasje Ministrstvo za promet Republike Slovenije.
VII. VRSTA IN OBSEG OBJEKTOV IN NAPRAV, POTREBNIH ZA IZVAJANJE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE, KI SO LASTNINA REPUBLIKE, TER DEL JAVNE LASTNINE, KI JE INFRASTRUKTURA DRŽAVNEGA POMENA, IN VARSTVO, KI GA UŽIVA
13. člen
(1) Za izvajanje gospodarske javne službe obratovanja letališča se nameni letališka infrastruktura, oprema in zmogljivosti javnega letališča iz drugega odstavka 2. člena te uredbe, ki je v lasti Republike Slovenije in letališka infrastruktura, oprema in zmogljivosti javnega letališča, ki je v lasti obratovalca letališča.
(2) Če izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča zagotavlja tudi storitve zemeljske oskrbe, lahko v skladu s koncesijskim aktom pod enakimi pogoji uporablja tudi letališko infrastrukturo, opremo in zmogljivosti v lasti Republike Slovenije, ki so namenjene storitvam zemeljske oskrbe.
(3) Letališke infrastrukture, opreme in zmogljivosti iz prvega odstavka tega člena, ki so v lasti Republike Slovenije, izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča ne sme odtujiti ali obremeniti, v najem pa jo sme oddati le s pogojem odpovednega roka, ki je določen za odpoved koncesijske pogodbe. Letališko infrastrukturo, opremo in zmogljivosti je dovoljeno uporabljati na način, določen s predpisi, ki urejajo letalstvo.
VIII. DRUGI ELEMENTI, POMEMBNI ZA OPRAVLJANJE IN RAZVOJ GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
14. člen
(1) Izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča mora letališko infrastrukturo, opremo in zmogljivosti, ki so predmet gospodarske javne službe obratovanja letališča, uporabljati in vzdrževati na način in v obsegu, kakor je določen s predpisi, ki urejajo letalstvo.
(2) Če katero od vprašanj, pomembnih za varnost zračnega prometa na letališču, ni urejeno s predpisi iz prejšnjega odstavka, mora izvajalec gospodarske javne službe obratovanja letališča ravnati v skladu z veljavno izdajo priloge 14 k Čikaški konvenciji, ki jo objavlja Mednarodna organizacija civilnega letalstva.
IX. NADZOR
15. člen
Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravlja Ministrstvo za promet Republike Slovenije.
X. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
16. člen
Do sklenitve koncesijske pogodbe s koncesionarjem, izbranim na podlagi javnega razpisa, se zagotovi obratovanje javnega letališča državnega pomena z izvajanjem gospodarske javne službe obratovanja letališča na podlagi pogodbe o uporabi letališke infrastrukture javnega letališča državnega pomena, ki jo neposredno skleneta Republike Slovenije in obratovalec določenega letališča, ki je na dan uveljavitve te uredbe obratoval letališče.
17. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00721-2/2011
Ljubljana, dne 24. februarja 2011
EVA 2011-2411-0062
Vlada Republike Slovenije
Borut Pahor l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti