Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2010 z dne 26. 7. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2010 z dne 26. 7. 2010

Kazalo

3367. Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč na območju Občine Cerknica, stran 9287.

Na podlagi 74. člena Zakona o prostorskem načrtovanju /ZPNačrt/ (Uradni list RS, št. 33/07), 17. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07), Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07) ter 8. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00) je Občinski svet Občine Cerknica na 19. redni seji dne 8. 7. 2010 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja stavbnih zemljiščna območju Občine Cerknica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina programa opremljanja)
(1) S tem odlokom se sprejme program opremljanja stavbnih zemljišč za območje celotne Občine Cerknica (v nadaljevanju: program opremljanja).
(2) Program opremljanja vsebuje:
a) Izhodišča za izdelavo programa opremljanja,
b) Prikaz obstoječe in predvidene komunalne opreme,
c) Podlage za odmero komunalnega prispevka.
(3) Program opremljanja je izdelalo podjetje IPSUM, okoljske investicije, d.o.o., Domžale, št. 188/10, marec 2010.
II. IZHODIŠČA ZA IZDELAVO PROGRAMAOPREMLJANJA
2. člen
(obračunsko območje)
(1) Program opremljanja stavbnih zemljišč je izdelan za vsa območja stavbnih zemljišč, ki so določena v Odloku o prostorskih sestavinah dolgoročnega in družbenega plana Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 100/04).
(2) Ne glede na določilo prve alineje tega odloka, se za območja, ki se jih ureja z ločenim izvedbenim prostorskim aktom, izdela in sprejme ločen program opremljanja stavbnih zemljišč v skladu z določili veljavnega prostorskega zakona. Program opremljanja stavbnih zemljišč se izdela za javno komunalno opremo, ki se jo bo uredilo na območju urejanja z izvedbenim prostorskim aktom. Stroške za nadomestilo uporabe obstoječe komunalne opreme na območju občine se obračuna po tem odloku.
(3) Površine stavbnih zemljišč oziroma površine parcel objektov in neto tlorisne površine objektov po naseljih Občine Cerknica, so podane v prilogi 1 tega odloka.
(4) Obračunska območja so določena ločeno za posamezne vrste komunalne opreme, ki je oziroma bo urejena na območjih stavbnih zemljišč. Obračunska območja so po naseljih podana v prilogi 2 tega odloka.
III. OBSTOJEČA IN PREDVIDENA KOMUNALNAOPREMA
3. člen
(komunalna oprema)
(1) Obstoječa komunalna oprema je povzeta iz evidenc Občine Cerknica ter evidenc izvajalcev javnih služb na območju občine. Investicije v komunalno opremo so določene v Načrtu razvojnih programov. V obračunske stroške investicij se lahko zajame načrtovane investicije za tekoče in naslednje leto. V programu opremljanja je upoštevana komunalna oprema obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb: ceste, vodovod, kanalizacija odpadnih komunalnih in padavinskih vod, čistilne naprave in ravnanje z odpadki.
(2) Cestno omrežje, vodovodno omrežje in kanalizacijsko omrežje se obravnava kot primarno in sekundarno omrežje. Čistilne naprave odpadnih komunalnih vod so v celoti zajete v primarnem delu. Vodovodni objekti, kot so vodohrani in zajetja, so v celoti zajeti v primarnem delu, črpališča pa v sorazmernem delu glede na sekundarni in primarni del vodovodnega omrežja. Eko-otoki so v celoti zajeti v primarnem delu.
(3) Dolžine, površine in kapacitete obstoječe komunalne opreme so opredeljeni v Programu opremljanja stavbnih zemljišč in so povzeti v prilogi 3 tega odloka. Program opremljanja stavbnih zemljišč je na vpogled dosegljiv na sedežu Občine Cerknica.
IV. PODLAGE ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
4. člen
(vrednost komunalne opreme)
Obračunski stroški po vrstah komunalne opreme so določeni glede na obseg komunalne opreme. Obračunski stroški so razdeljeni na skupno vrednost primarnega in sekundarnega omrežja ter na vrednost primarnega omrežja. Obračunski stroški so po vrstah komunalne opreme in glede na primarni ter sekundarni del prikazani v prilogi 3.
5. člen
(preračun stroškov na površino stavbnih zemljišč oziromana neto tlorisno površino objektov)
(1) Enoti mere za preračun obračunskih stroškov, ki se uporabljata za odmero komunalnega prispevka zavezancem, sta kvadratni meter parcele objekta in kvadratni meter neto tlorisne površine objekta na obračunskem območju.
(3) Cene opremljanja kvadratnega metra parcele objekta (C(p)) so za naselja podane v prilogi 4 tega odloka. V tabeli 1 so prikazane cene za skupno primarno in sekundarno omrežje ter v tabeli 2 za primarno omrežje.
(4) Cene opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta (C(t)) so za naselja podane v prilogi 5 tega odloka. V tabeli 1 so prikazane cene za skupno primarno in sekundarno omrežje ter v tabeli 2 za primarno omrežje.
V. IZRAČUN IN PODROBNEJŠA MERILA ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
6. člen
(Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka)
(1) Komunalni prispevek se izračuna in odmeri:
– za vsako novo gradnjo na območju občine;
– za vsako rekonstrukcijo, dozidavo, nadzidavo na območju občine, pri čemer se poveča neto tlorisna površina objekta;
– za vsako spremembo namembnosti objekta;
– kadar se komunalni prispevek odmerja zaradi izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo, izda pristojni organ občinske uprave odločbo po uradni dolžnosti vsem lastnikom objektov na območju, ki se opremlja z novo komunalno opremo oziroma se obstoječa komunalna oprema izboljšuje in niso plačali komunalnega prispevka za to komunalno opremo.
(2) Če je neto tlorisna površina nadomestne gradnje oziroma stavbe po rekonstrukciji manjša od neto tlorisne površine obstoječe stavbe, se razlika investitorju ne vrne. Pri morebitni novi rekonstrukciji ali nadomestni gradnji pa se upošteva neto tlorisna površina največje stavbe za katero je bil plačan komunalni prispevek.
7. člen
(površina parcele objekta in neto tlorisna površina objektov)
(1) Komunalni prispevek se zavezancu odmeri glede na stroške opremljanja s komunalno opremo na območju, kjer leži objekt, glede na dva kriterija:
– površino parcele objekta zavezanca (A(p)) in
– neto tlorisno površino stavbe (A(t)).
(2) Neto tlorisna površina stavbe in površina parcele objekta se za novogradnje in druge posege, za katere se izdaja gradbeno dovoljenje, določi na podlagi načrta arhitekture ali načrta gradbenih konstrukcije v sklopu projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Iz navedene dokumentacije mora izhajati, da je bila neto tlorisna površina objekta določena v skladu s standardom SIST ISO 9836.
(3) Za obstoječe objekte se za izračun neto tlorisne površine stavbe lahko uporabi podatek o tlorisni površini in etažnosti iz katastra stavb, ki ga vodi Geodetska uprava RS. V primeru pritožbe na tako ocenjeno neto tlorisno površino stavbe mora stranka dokazati dejansko neto tlorisno površino stavbe z načrtom v skladu s prejšnjim odstavkom.
8. člen
(Podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka)
Podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka so:
– razmerje med merilom gradbene parcele objekta (D(p)) in merilom neto tlorisne površine objekta (D(t)) pri izračunu komunalnega prispevka je 0,4:0,6.
– faktor dejavnosti (K(dejavnost)) se za posamezne vrste objektov določi glede na dejavnost v objektu. Določi se povprečni faktor utežen glede na neto tlorisno površino dejavnosti v objektu. Faktorji dejavnosti po klasifikaciji objektov so podani v prilogi 6 tega odloka.
9. člen
(Izračun komunalnega prispevka)
(1) Komunalni prispevek se izračuna:
KP = (D(p) x C(p) x A(parcela) + D(t) x C(t) x A(tlorisna)x K(dejavnost)) x i
pri čemer je:
KP          – komunalni prispevek                           
A(parcela)  – površina parcele objekta (m2)                 
A(tlorisna) – neto tlorisna površina objekta (m2)           
i           – letni povprečni indeks podražitev, ki jih     
              objavlja GZS – Združenje za gradbeništvo in IGM 
              za področje nizkih gradenj                      
Cp          – cena opremljanja glede na površino parcele    
              objekta (€/m2) (faktorji so po naseljih določeni
              s 5. členom)                                    
Ct          – cena opremljanja glede na neto tlorisno       
              površino stavbe (€/m2) (faktorji so po naseljih 
              določeni s 5. členom)                           
Dp          – delež površine parcele pri izračunu (faktor je
              določen z 8. členom)                            
Dt          – delež neto tlorisne površine pri izračunu     
              (faktor je določen z 8. členom)                 
K(dejavnost)– faktor dejavnosti se določi za posamezne vrste
              objektov glede na dejavnost v skladu s členom 8 
              tega odloka.
(2) Za parcele objektov, ki so komunalno opremljene se komunalni prispevek izračuna ob upoštevanju prve alineje tega člena in cen na enoto mere tabele 1 iz priloge 4 in 5. Upošteva se cene na enoto mere za primarno in sekundarno omrežje.
(3) Za parcele objektov, ki so na območjih izvedbenih prostorskih aktov (OPPN, OLN, ZN, UN) ali drugih zaključenih območij na katerih še ni urejene komunalne opreme in jo bo uredil zavezanec iz 6. člena tega odloka, po pogodbi o opremljanju, se komunalni prispevek nadomestila uporabe obstoječe komunalne opreme, izračuna ob upoštevanju prve alineje tega člena in cen na enoto mere tabele 2 iz priloge 4 in 5. Upošteva se cene na enoto mere za primarno omrežje.
(4) V primeru, da se objekt na območju ne more priključiti na določeno vrsto komunalne opreme, se komunalni prispevek za to vrsto komunalne opreme ne obračuna. Za ceste se komunalni prispevek vedno obračuna.
(5) V primeru nadomestne gradnje, rekonstrukcije, dozidave, nadzidave ali druge gradnje, pri kateri se spremeni le neto tlorisna površina stavbe, se za izračun komunalnega prispevka uporabi formula:
KP = D(t) x C(t) x (A(tlorisna2) – A(tlorisna1)) x K(dejavnost) x i
pri čemer je:
A(tlorisna2)  – neto tlorisna površina objekta po
                rekonstrukciji
A(tlorisna1)  – neto tlorisna površina objekta pred
                rekonstrukcijo
Neto tlorisna površina objekta pred rekonstrukcijo in po rekonstrukciji mora biti razvidna iz načrta v skladu z drugim odstavkom 7. člena tega odloka. Če se površina stavbnega zemljišča ob rekonstrukciji ne spremeni, se ta del ne upošteva pri obračunu prispevka.
(6) Na območjih, ki se urejajo z občinskimi podrobnimi prostorskimi načrti in za katera se izdela ločene programe opremljanja stavbnih zemljišč, občina na podlagi tega odloka zaračunava le stroške obstoječe komunalne opreme.
10. člen
(osnova za revalorizacijo komunalnegaprispevka)
Cene v tem odloku so določene na dan 1. 3. 2010. Valorizacija na dan izdaje odločbe o odmeri komunalnega prispevka se izvede z Indeksom za obračun razlike v ceni gradbenih storitev – indeks za ostalo nizko gradnjo, ki ga mesečno izdaja GZS Združenje za gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala.
11. člen
(predvideni terminski plan realizacije)
(1) Program opremljanja obravnava obstoječo komunalno opremo, na katero se lahko investitorji že priključujejo. Program opremljanja lahko obravnava tudi načrtovano komunalno opremo, katere realizacija bo potekala s terminskim načrtom Načrta razvojnih programov v tekočem in sledečem letu.
(2) Za novo komunalno opremo, ki ni vključena v ta odlok, se izdela nov program opremljanja z novim ovrednotenjem komunalne opreme ali se ustrezno spremeni ta odlok.
VI. OPROSTITVE IN OLAJŠAVE
12. člen
(oprostitve plačila komunalnega prispevka)
(1) Komunalni prispevek se ne plača za gradnjo gospodarske javne infrastrukture.
(2) Občina lahko z odločbo o odmeri komunalnega prispevka predpiše, da se komunalni prispevek ne plača za gradnjo posameznih vrst stavb za izobraževanje, znanstveno-raziskovalno delo ter zdravstveno in socialno varstvo po predpisih o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov.
(3) Občinski svet na pobudo občinske uprave lahko predpiše delno ali celotno oprostitev plačila komunalnega prispevka tudi za gradnjo objektov, katerih je sama investitorica.
VII. POSTOPEK ODMERE
13. člen
(1) Komunalni prispevek se odmeri z odmerno odločbo na zahtevo zavezanca ali po uradni dolžnosti.
(2) Če se postopek odmere komunalnega prispevka začne na zahtevo zavezanca iz prejšnjega odstavka, mora biti zahtevi priložen tisti del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, kot je določeno z drugo alinejo 7. člena tega odloka.
(3) Če se postopek odmere komunalnega prispevka začne po uradni dolžnosti, potem ko občina od upravne enote prejme obvestilo o popolnosti vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja, mora biti obvestilu upravne enote priložen tisti del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, kot je določeno z drugo alinejo 7. člena tega odloka.
(4) Za zavezance v primeru iz tretje alineje 7. člena tega odloka postopek za odmero komunalnega prispevka uvede občinska uprava po uradni dolžnosti. Če lastnik zemljišča, ki se komunalno opremlja, dokaže, da je za to komunalno opremo že plačal komunalni prispevek, se to upošteva pri obračunu komunalnega prispevka.
(5) Komunalni prispevek zavezanec plača v enkratnem znesku v skladu z določili iz odločbe.
(6) Zavezanec je dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja v 15 dneh po pravnomočnosti odmerne odločbe. Če komunalni prispevek ni plačan v roku, je zavezanec dolžan plačati zakonite zamudne obresti, stroške izterjave in druge stroške, ki nastanejo v postopku prisilne izterjave. Potrdilo o plačanem komunalnem prispevku izda upravni organ po plačilu celotnega odmerjenega prispevka, vključno z morebitnimi zamudnimi obrestmi in stroški.
(7) Priključitev na komunalno opremo po občinskem odloku o gospodarski javni infrastrukturi izvede občinsko komunalno podjetje po predhodno pridobljenem potrdilu o plačanem komunalnem prispevku, ki ga predloži zavezanec za plačilo komunalnega prispevka po tem odloku.
(8) Na zahtevo zavezanca o obročnem odplačevanju komunalnega prispevka občina lahko z odmerno odločbo določi obročno odplačevanje komunalnega prispevka vendar ne več kot v 12 obrokih.
14. člen
Odmerjeni komunalni prispevek zagotavlja investitorju priključek na komunalno opremo v skladu s tehničnimi rešitvami upravljavca posamezne javne komunalne opreme, ne zajema pa stroškov izvedbe priključkov na posamezno vrsto komunalne opreme.
VIII. POGODBA O OPREMLJANJU
15. člen
(1) Gradnjo nove komunalne opreme po tem odloku lahko Občina Cerknica zavezancu odda s pogodbo o opremljanju.
(2) Zavezanec, ki pristopi k pogodbi o opremljanju, v skladu s programom opremljanja zgradi vso ali del načrtovane komunalne opreme in pridobi potrebna zemljišča ter to prenese na Občino Cerknica.
(3) Ostale vsebine pogodbe o opremljanju se določi na podlagi veljavnega zakona o prostorskem načrtovanju.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
(dokument Program opremljanja)
Program opremljanja iz 1. člena tega odloka s prilogami je na vpogled na spletni strani Občine Cerknica in na sedežu Občine Cerknica.
17. člen
(veljavnost odloka)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
18. člen
(prenehanje odloka)
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o povprečni gradbeni ceni in povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnih zemljišč v Občini Cerknica za leto 2004 (Uradni list RS, št. 32/04).
Št. 7-10/2010
Cerknica, dne 8. julija 2010
Župan
Občina Cerknica
Miroslav Levar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti