Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2010 z dne 4. 6. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2010 z dne 4. 6. 2010

Kazalo

2274. Pravilnik o oblikovanju in uresničevanju programa cepljenja proti okužbi s humanim virusom papiloma (HPV) v Občini Komen za leto 2010, stran 6692.

Na podlagi 3. in 8. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 72/06 – ZZVZZ-UPB3, 114/06 – ZUTPG, 91/07, 76/08 in 16. člena Statuta Občine Komen (Uradni list RS, št. 80/09) je Občinski svet Občine Komen na 33. redni seji dne 26. 5. 2010 sprejel
P R A V I L N I K
o oblikovanju in uresničevanju programa cepljenja proti okužbi s humanim virusom papiloma (HPV) v Občini Komen za leto 2010
1. člen
Občina Komen za uresničevanje programov za krepitev zdravja na svojem območju v letu 2010 zagotavlja v proračunu občine sredstva za cepljenje proti okužbi s humanimi virusi papiloma (HPV).
2. člen
Program cepljenja proti okužbi s humanim virusom papiloma (HPV) v Občini Komen za leto 2010 je namenjen deklicam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Občini Komen, ki v šolskem letu 2009/2010 obiskujejo 7., 8. ali 9. razred osnovne šole ter deklicam, ki so v šolskem letu 2008/2009 zaključile 9. razred osnovne šole.
Program cepljenja za navedene deklice se izvaja neobvezno.
3. člen
Program cepljenja proti okužbi s humanim virusom papiloma (HPV) Občine Komen upošteva določila programa, ki je določen s Pravilnikom o določitvi programa imunoprofilakse in kemoprofilakse za leto 2009 (Uradni list RS, št. 24/09 in 36/09), Poglavje I: tč. 2 program imunoprofilakse za učence, dijake in študente za šol. leto 2009/2010, tč. 1.6. in Poglavje II.; s tem, da določa občino kot plačnika cepljenja proti okužbam s humanimi virusi papiloma (HPV) za deklice iz drugega člena tega pravilnika, za katere ne krije stroškov cepljenja obvezno zdravstveno zavarovanje.
4. člen
Cepljenje se bo začelo izvajati v letu 2010.
Upravičenci po tem pravilniku morajo oddati podpisane izjave za prostovoljno cepljenje izvajalcu cepljenja najkasneje do konca novembra leta 2010. Obrazec izjave za prostovoljno cepljenje proti okužbi s humanim virusom papiloma (HPV) se objavi na spletni strani Občine Komen.
Kolikor se s cepljenjem ne prične v letu 2010, občina ni dolžna kriti stroškov cepljenja po tem pravilniku.
5. člen
Zainteresirane deklice, starši deklic ali njihovi zakoniti zastopniki bodo pred cepljenjem s strani izvajalca cepljenja predhodno informirani glede varnosti in koristi cepljenja ter pojavov pridruženih cepljenju in ravnanju z njimi. Za ustrezno informiranost bo skrbel izvajalec cepljenja.
6. člen
Cepljenje deklic bo izvajal Zdravstveni dom Sežana. Izvajalec cepljenja skrbi za strokovno izvedbo celotnega postopka cepljenja v skladu s predpisi in usmeritvami Inštituta za varovanje zdravja RS.
7. člen
Zdravstveni dom Sežana vodi evidenco in izda potrdilo o cepljenju. Podatki o cepljenju se evidentirajo v osnovni zdravstveni dokumentaciji in v osebnemu dokumentu cepljene osebe (Knjižica o cepljenju, Potrdilo o cepljenju).
8. člen
Plačnik neobveznih cepljenj proti okužbam s humanim virusom papiloma (HPV) po tem pravilniku je Občina Komen. Sredstva za kritje stroškov treh odmerkov cepiva proti humanim virusom papiloma (HPV) se zagotovijo v proračunu Občine Komen za leto 2010 na proračunski postavki 170602 – Sofinanciranje cepljenja raka materničnega vratu. Morebitna manjkajoča sredstva se zagotovijo z dodatno prerazporeditvijo.
9. člen
Pravico do kritja stroškov cepljenja proti humanim virusom papiloma (HPV) v Občini Komen imajo deklice določene v drugem členu tega pravilnika, katerih starši oziroma zakoniti zastopniki so podpisali izjavo, da se prostovoljno odločajo za cepljenje otroka, na lastno odgovornost ter da so seznanjeni z možnimi neželenimi učinki cepiva.
10. člen
Občina Komen oziroma izvajalec cepljenja si s privolitvijo staršev oziroma zakonitega zastopnika deklic zagotovi pravico do vpogleda v uradne evidence za naslednje podatke deklice: ime in priimek, letnica rojstva, stalno ali začasno bivališče, razred in osnovno šolo, ki jo obiskuje. Občina Komen oziroma izvajalec cepljenja bo navedene podatke preverjal izključno zaradi ugotavljanja skladnosti porabe sredstev z navedenim pravilnikom.
11. člen
O izvajanju cepljenja proti humanim virusom papiloma (HPV) Občina Komen z Zdravstvenim domom Sežana sklene pisno pogodbo, s katero se uredijo vsa medsebojna razmerja v zvezi z izvajanjem in financiranjem cepljenja.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 12201-8/2010
Komen, dne 26. maja 2010
Župan
Občine Komen
Uroš Slamič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti