Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2010 z dne 4. 6. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2010 z dne 4. 6. 2010

Kazalo

2273. Pravilnik o dodeljevanju enkratnih denarnih socialnih pomoči v Občini Komen, stran 6691.

Na podlagi 21., 29. in 50.b člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08 in 79/09) in 16. člena Statuta Občine Komen (Uradni list RS, št. 80/09) je Občinski svet Občine Komen na 33. redni seji dne 26. 5. 2010 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju enkratnih denarnih socialnih pomoči v Občini Komen
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo upravičenci do dodelitve enkratne denarne socialne pomoči (v nadaljevanju: denarna pomoč), namen, višina ter postopek dodeljevanja in izplačevanja denarne pomoči v Občini Komen (v nadaljevanju: občina).
2. člen
Enkratna denarna socialna pomoč po tem pravilniku je denarna pomoč, ki se lahko na predlog Centra za socialno delo Sežana (v nadaljevanju: center za socialno delo) dodeli upravičencem praviloma enkrat letno, in sicer ob nastopu izjemnih socialnih razmer.
Denarna pomoč se lahko v letu, v katerem je bila dodeljena, izjemoma dodeli ponovno, kadar gre za premostitev trenutne težje materialne ogroženosti, ki je nastopila zaradi nenadne brezposelnosti ali bolezni, na katero upravičenec ni mogel vplivati. O upravičenosti do dodelitve ponovne denarne pomoči poda svoje mnenje center za socialno delo.
Denarna pomoč se lahko nakaže:
– upravičencu oziroma njegovemu zakonitemu zastopniku neposredno na njegov osebni račun,
– drugi osebi oziroma ustanovi, kadar gre za plačilo bodočih ali zapadlih obveznosti ali če center za socialno delo oceni, da pomoč ne bi bila namensko porabljena.
3. člen
Letni obseg razpoložljivih sredstev določa vsakoletni proračun občine.
Denarne pomoči se dodeljujejo po zaporedju vloženih popolnih vlog v tekočem letu do porabe predvidenih proračunskih sredstev.
II. UPRAVIČENCI DO DENARNIH POMOČI
4. člen
Do denarne pomoči so upravičeni občani in njihovi družinski člani, ki izpolnjujejo vse naslednje pogoje:
– so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Občini Komen,
– v položaju materialne ogroženosti so se znašli zaradi razlogov, na katere ne morejo vplivati,
– center za socialno delo je seznanjen z njihovo situacijo in materialno ogroženostjo.
III. NAMEN DENARNE POMOČI
5. člen
Denarna pomoč je namenjena kritju stroškov in izdatkov za premostitev materialne ogroženosti z upoštevanjem izjemnih socialnih razmer upravičenca.
IV. VIŠINA DENARNE POMOČI
6. člen
Višina denarne pomoči ne sme presegati višine dveh osnovnih zneskov minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu, razen v primeru elementarne nesreče in požara, ko ne sme presegati višino štirih minimalnih dohodkov.
Pri odločanju o višini denarne pomoči je potrebno poleg izjemnih socialnih razmer upravičenca upoštevati tudi možnosti glede na zagotovljena sredstva v proračunu občine.
V. POSTOPKI
7. člen
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve denarne pomoči se začne na zahtevo upravičenca pri centru za socialno delo.
Center za socialno delo v predhodnem postopku, to je pred posredovanjem predloga za dodelitev denarne pomoči občini, pridobi od vlagatelja ustrezna dokazila, ki dokazujejo upravičenost do pridobitve denarne pomoči ter pridobi oziroma izvede druge dokaze po prosti presoji, s katerimi se dokazujejo izjemne socialne razmere v konkretnem primeru.
Center za socialno delo pošlje občini vsa pridobljena dokazila in predlog za dodelitev denarne pomoči, ki vsebuje navedbo dejstev in okoliščin pomembnih za odločanje o upravičenosti do dodelitve denarne pomoči, obrazložitev ugotovljenega dejanskega stanja in izrednih socialnih razmer, v katerih se je znašel vlagatelj ter navedbo namena in predlagano višino denarne pomoči.
Obrazložen predlog za dodelitev denarne pomoči obravnava tričlanska komisija, ki jo po sprejemu proračuna za tekoče leto imenuje župan s sklepom. Komisijo praviloma sestavljajo javni uslužbenec, ki je pristojen za področje družbenih dejavnosti, en predstavnik centra za socialno delo in en predstavnik Odbora za negospodarstvo in družbene dejavnosti.
8. člen
Komisija se sestane najpozneje v roku 30 dni po prejemu obrazloženega predloga centra za socialno delo ter izda soglasje oziroma nesoglasje k dodelitvi denarne pomoči.
Komisija lahko od centra za socialno delo zahteva, da v roku 8 dni dopolni predlog za dodelitev denarne pomoči z dodatnimi dejstvi in dokazi, pomembnimi za izdajo soglasja oziroma nesoglasja.
9. člen
Občina najpozneje v treh dneh po odločitvi komisije, posreduje centru za socialno delo soglasje z navedbo višine denarne pomoči oziroma nesoglasje k izplačilu denarne pomoči.
Komisija določi višino denarne pomoči po prostem preudarku ob upoštevanju materialnega, socialnega in zdravstvenega stanja upravičenca in njegovih družinskih članov.
Na podlagi soglasja oziroma nesoglasja pristojne komisije, odloči center za socialno delo v roku 8 dni po prejemu soglasja oziroma nesoglasja o upravičenosti oziroma neupravičenosti do dodelitve denarne pomoči in o višini le te z odločbo.
Center za socialno delo izplača denarno pomoč takoj, ko postane odločba dokončna.
10. člen
Zoper odločbo centra za socialno delo je dopustna pritožba v roku 15 dni od prejema odločbe. O pritožbi zoper odločbo centra za socialno delo odloča župan občine.
V postopku dodelitve denarne pomoči se, kolikor ta pravilnik ne določa drugače, uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek.
11. člen
Občina Komen s tem pravilnikom podeljuje Centru za socialno delo Sežana, Kosovelova 4/b, 6210 Sežana javno pooblastilo za vodenje in odločanje v upravnem postopku dodelitve denarne pomoči na prvi stopnji, upoštevajoč soglasje oziroma nesoglasje pristojne komisije.
Občina Komen ima poleg pristojnosti izdaje soglasja oziroma nesoglasja k izplačilu denarne pomoči tudi pravico nadzorovati izvajanje postopkov, pravico do vpogleda v spise posameznih upravičencev ter pravico do prejema enega izvoda odločbe upravičenca.
Za izvajanje tega pravilnika sklene občina s centrom za socialno delo ustrezen pravni akt, s katerim se določijo medsebojne pravice in obveznosti.
VI. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 12201-8/2010
Komen, dne 26. maja 2010
Župan
Občine Komen
Uroš Slamič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti