Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2010 z dne 4. 6. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2010 z dne 4. 6. 2010

Kazalo

2235. Pravilnik o nalogah, pogojih in cenah storitev opravljanja javne službe v hmeljarstvu, stran 6609.

Na podlagi 117., 119., 120. in 121. člena ter za izvrševanje 124. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o nalogah, pogojih in cenah storitev opravljanja javne službe v hmeljarstvu
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa strokovne naloge v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju hmeljarstva (v nadaljnjem besedilu: javna služba), pogoje za opravljanje javne službe glede prostorov in opremljenosti, kadrovske pogoje za opravljanje javne službe in pogoje glede izvajalca javne službe ter ceno storitev javne službe.
2. člen
(javna služba)
Javna služba obsega izvajanje strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju hmeljarstva, in sicer:
– žlahtnjenje hmelja,
– tehnologije pridelave in predelave hmelja,
– ocena letnika hmelja.
3. člen
(pogoji glede prostorov in opremljenosti)
Za izvajanje javne službe mora izvajalec javne službe razpolagati z naslednjo opremo in prostori:
– najmanj 500 m2 površin rastlinjakov;
– opremo za mikropropagacijo;
– najmanj 20 m2 kalilnikov in mrežnikov;
– od 3 do 5 ha površin zemljišč oziroma hmeljišč za izvajanje tehnoloških poskusov v hmeljarstvu in za preizkušanje novih križancev hmelja;
– rastnimi komorami;
– laboratorijem, akreditiranim v skladu s standardom SIST EN ISO/IEC 17025, za opravljanje preskusnih metod v hmeljarstvu in pivovarstvu, potrebnih za izvajanje javne službe v hmeljarstvu.
4. člen
(kadrovski pogoji in pogoji glede oseb, ki izvajajo javno službo)
(1) Za izvajanje javne službe mora izvajalec javne službe:
– imeti zaposleno zadostno število oseb s predpisano strokovno izobrazbo ter tehničnim znanjem in izkušnjami na področju izvajanja strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju hmeljarstva, da se zagotovi izvajanje programa javne službe ter
– zagotavljati stalno izpopolnjevanje znanja oseb iz prejšnjega odstavka.
(2) Strokovni sodelavci, ki opravljajo naloge javne službe morajo imeti:
– najmanj visoko strokovno izobrazbo agronomske smeri ali druge ustrezne smeri in
– najmanj pet let delovnih izkušenj na področju izvajanja strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju hmeljarstva ali izobrazbo, pridobljeno na podiplomskih študijskih programih s področja agronomije ali druge ustrezne smeri.
(3) Tehnični sodelavci, ki opravljajo naloge javne službe morajo imeti:
– najmanj srednjo izobrazbo agronomske ali druge ustrezne smeri, iz katere izhaja znanje s področja strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju hmeljarstva in
– najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju izvajanja strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju hmeljarstva.
(4) Zadostno število oseb iz prvega odstavka tega člena izvajalec javne službe izkazuje z desetletnim programom javne službe za obdobje od 2010 do 2020 in dvoletnim programom javne službe, ki sta določena v predpisu, ki ureja trg s hmeljem.
5. člen
(cena storitev)
(1) Strokovni nalogi žlahtnjenje hmelja ter tehnologije pridelave in predelave hmelja sofinancirajo zainteresirani pridelovalci hmelja (v nadaljnjem besedilu: uporabniki javne službe).
(2) Uporabniki javne službe morajo za nalogo žlahtnjenje hmelja v obdobju od 2010 do 2020 letno zagotoviti najmanj 23,94% sredstev, kar v obdobju od 2010 do 2020 znaša najmanj 46.000,00 eurov letno in znaša ob predvidenem letnem pridelku 2.500 ton hmelja 1,84 eura na 100 kilogramov hmelja. Preostala sredstva do polne cene storitve za strokovno nalogo žlahtnjenje hmelja se financira iz proračuna Republike Slovenije, proračunske postavke 7649 Strokovne naloge v hmeljarstvu.
(3) Uporabniki javne službe morajo za nalogo tehnologije pridelave in predelave hmelja v obdobju ob 2010 do 2020 letno zagotoviti najmanj 12,91% sredstev, kar v obdobju od 2010 do 2020 znaša najmanj 15.000 eurov letno in znaša ob predvidenem letnem pridelku 2.500 ton hmelja 0,60 eura na 100 kilogramov hmelja. Preostala sredstva do polne cene storitve za strokovno nalogo tehnologije pridelave in predelave hmelja se financira iz proračuna Republike Slovenije, proračunske postavke 7649 Strokovne naloge v hmeljarstvu.
(4) Cena storitve za nalogo ocena letnika hmelja je za uporabnike javne službe brezplačna in se financira iz proračuna Republike Slovenije, proračunske postavke 7649 Strokovne naloge v hmeljarstvu.
(5) Vrednost strokovne ure izvajalca javne službe v hmeljarstvu za leti 2010 in 2011 znaša 20,80 eurov, vrednost tehnične ure pa 11,40 eurov.
(6) Če se poveča vrednost tehnične in strokovne ure iz prejšnjega odstavka, se poveča skupni znesek posamezne strokovne naloge iz drugega in tretjega odstavka tega člena in znesek financiranja uporabnikov na 100 kilogramov hmelja za znesek, ki najmanj ohrani delež financiranja strokovnih nalog iz drugega in tretjega odstavka tega člena.
(7) Če je v posameznem letu izvajanja javne službe skupni pridelek hmelja manjši od 2.500 ton, ki mu sledi izpad dohodka v hmeljarstvu, se v tem letu ustrezno zmanjša delež financiranja s strani uporabnikov javne službe. Če presežka sredstev, zbranih za financiranje javne službe s strani uporabnikov javne službe v prejšnjih letih, ni bilo ali če ne zadošča za celotno pokritje razlike do polnega financiranja s strani uporabnikov javne službe, se razlika do polnega financiranja strokovnih nalog zagotovi iz drugih virov.
(8) Če je v posameznem letu izvajanja javne službe skupni pridelek hmelja večji od 2.500 ton, ki mu sledi povečanje dohodka v hmeljarstvu, se delež in skupni znesek financiranja s strani uporabnikov javne službe v tem letu povečata. Sredstva, ki se v tekočem letu ne porabijo za financiranje javne službe, so pa presežek sredstev, zbranih za financiranje javne službe s strani uporabnikov, se porabijo za javno službo v naslednjem letu.
6. člen
(dokončanje postopkov)
Postopki financiranja nalog javne službe v hmeljarstvu za leto 2009, začeti na podlagi Pravilnika o nalogah, pogojih in cenah storitev opravljanja javne službe v hmeljarstvu (Uradni list RS, št. 51/09 in 80/09), se končajo v skladu s Pravilnikom o nalogah, pogojih in cenah storitev opravljanja javne službe v hmeljarstvu (Uradni list RS, št. 51/09 in 80/09).
7. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o nalogah, pogojih in cenah storitev opravljanja javne službe v hmeljarstvu (Uradni list RS, št. 51/09 in 80/09), uporablja pa se za dokončanje postopkov iz prejšnjega člena.
8. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-408/2009
Ljubljana, dne 18. maja 2010
EVA 2009-2311-0161
mag. Dejan Židan l.r.
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti