Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2010 z dne 31. 5. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2010 z dne 31. 5. 2010

Kazalo

2196. Pravilnik o subvencioniranju varstva otrok, ki ne obiskujejo organizirane predšolske vzgoje in varstva, stran 6178.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08 in 79/09) je Občinski svet Občine Brezovica na 25. redni seji dne 27. 5. 2010 sprejel
P R A V I L N I K
o subvencioniranju varstva otrok, ki ne obiskujejo organizirane predšolske vzgoje in varstva
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik ureja subvencioniranje varstva otrok, ki niso vključeni v programe javnih vrtcev ali vrtcev s koncesijo (v nadaljnjem besedilu: vrtec), določa upravičence, višino subvencije ter postopek za uveljavljanje subvencije.
II. UPRAVIČENCI DO SUBVENCIJE
2. člen
S subvencijo se staršem oziroma otroku zagotovijo dopolnilna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z varstvom otroka, ki ni vključen v javni vrtec ali vrtec s koncesijo.
Upravičenec do subvencije je otrok:
– ki ima stalno prebivališče v Občini Brezovica,
– ki je dopolnil starost 11 mesecev pod pogojem, da starši več ne uveljavljajo pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela in
– ki zaradi prezasedenosti kapacitet vrtca ni sprejet v vrtec v Občini Brezovica ter ni vključen v drug vrtec.
Ne glede na določbo tretje alineje prejšnjega odstavka tega člena je do subvencije upravičen tudi:
– otrok prve starostne skupine, ki je prejel odločbo o sprejemu v vrtec v Občini Brezovica, pa so starši po prejemu odločbe pisno umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec;
– otrok, ki je prejel odločbo o sprejemu v vrtec v Občini Brezovica, pa so zaradi hudih zdravstvenih težav, ki se dokazujejo z zdravniškim potrdilom starši pisno umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec ali ga izpisali. Pogoj za izpis je, da so v tej isti starostni skupini lahko kljub umiku vloge, zasedena vsa prosta mesta v skupini.
III. VIŠINA SUBVENCIJE
3. člen
Višina subvencije za upravičenca znaša 150 EUR neto mesečno.
IV. POSTOPEK ZA UVELJAVLJENJE SUBVENCIJE
4. člen
Subvencijo uveljavlja eden od staršev oziroma zakoniti zastopnik (v nadaljnjem besedilu: vlagatelj) s pisno vlogo, ki jo po pošti ali osebno posreduje na Občino Brezovica. Obrazec vloge je upravičencem dostopen v vložišču ali na spletni strani Občine Brezovica, www.brezovica.si.
Vloga vsebuje:
– podatke o vlagatelju: ime in priimek, naslov stalnega prebivališča, EMŠO, davčna številka, številka osebnega računa;
– podatke o otroku: ime in priimek, datum rojstva, naslov stalnega prebivališča;
– vlagatelj mora vlogi priložiti negativno odločbo, s katero je bil staršem odklonjen sprejem otroka v vrtec, ali pisno uprave Vrtcev Brezovica, da je bila vloga za sprejem otroka, v prvo starostno skupino kljub pozitivni odločbi, pisno umaknjena.
5. člen
Kolikor starši želijo prejemati subvencijo za otroka prve starostne skupine ali otroka, ki ima hude zdravstvene težave, pa je bil na podlagi pozitivne odločbe sprejet v Vrtce Brezovica, morajo s pisno izjavo umakniti vlogo za sprejem v vrtec, v roku 15 dni od prejem odločbe.
6. člen
Če vloga za uveljavljanje subvencije ni popolna, prisojni občinski organ vlagatelja opozori na pomanjkljivosti in mu določi rok, v katerem mora pomanjkljivosti odpraviti. Če vloga v tem roku ni dopolnjena, se šteje, da vloga za uveljavljanje subvencije ni bila vložena.
7. člen
Otrok, ki izpolnjuje pogoje za subvencijo iz 2. člena tega pravilnika, je upravičen do subvencije z naslednjim mesecem, ko je oddana popolna vloga.
8. člen
O dodelitvi subvencije odloča občinska uprava v roku 30 dni od prejema vloge, z odločbo.
Zoper odločbo lahko vlagatelj v roku 15 dni od prejema odločbe vloži pritožbo. O pritožbi zoper odločbo, ki jo je izdala občinska uprava, odloča župan.
9. člen
Občina Brezovica odobrene subvencije izplačuje do 15. v mesecu za pretekli mesec na račun vlagatelja.
10. člen
Občinska uprava lahko na podlagi pisnega mnenja patronažne službe ali Centra za socialno delo določi, da se subvencija dodeljuje v materialni obliki, če tako zahtevajo koristi otroka.
V. IZGUBA PRAVICE DO SUBVENCIJE
11. člen
Starši otroka, ki prejema subvencijo, so dolžni v roku 15 dni obvestiti pristojni občinski organ o vsaki spremembi, ki vpliva na upravičenost otroka do subvencije iz 2. člena tega pravilnika.
VI. ODGOVORNOST ZA RESNIČNOSTI PODATKOV
12. člen
Vlagatelj je materialno in kazensko odgovoren za resničnost podatkov, ki jih navede v vlogi in priloži vlogi. Če pristojni organ ugotovi neresničnost podatkov, vlagatelj izgubi pravico do subvencije. V tem primeru je vlagatelj dolžan v roku 8 dni od izstavitve obračuna oziroma poziva občine Brezovica vrniti sredstva za celotno obdobje prejemanja subvencije skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
VII. VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV
13. člen
Podatki na vlogi za uveljavljanje subvencije so osebni podatki, ki morajo biti varovani v skladu z zakonom. Vse osebe, ki imajo v postopku uveljavljanja subvencije in pri izvajanju plačil vpogled v osebne podatke vlagatelja, so jih dolžne varovati kot poklicno skrivnost. Pri uveljavljanju subvencije se za zbiranje in varovanje osebnih podatkov smiselno uporabljajo določbe pravilnika, ki ureja varovanje osebnih podatkov na področju vzgoje in izobraževanja.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Subvencije, ki so bile odobrene po Pravilniku o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca (Uradni list. RS, št. 113/08) se izplačujejo do 31. 8. 2010.
15. člen
Ne glede na določbo 7. člena, se subvencije po tem pravilniku začnejo izplačevati s 1. septembrom 2010.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca (Uradni list RS, št. 113/08).
17. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 02/10-GŠ
Brezovica, dne 27. maja 2010
Župan
Občine Brezovica
Metod Ropret I.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti