Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2009 z dne 31. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2009 z dne 31. 12. 2009

Kazalo

5168. Pravilnik o merilih za podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Cerknica, stran 15549.

Na podlagi 12. člena Zakona o gostinstvu – UPB2 (Uradni list RS, št. 60/07, 93/07), 4. in 11. člena Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00, 30/06, 93/07) in 130. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00) je Občinski svet Občine Cerknica na 16. redni seji z dne 23. 12. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Cerknica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa merila in pogoje, na podlagi katerih pristojni organ lokalne skupnosti (v nadaljevanju: občinska uprava), izda soglasje k podaljšanju obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljevanju: gostinski obrati) na območju Občine Cerknica.
2. člen
Podaljšani obratovalni čas gostinskih obratov je tisti obratovalni čas, ki je daljši od rednega obratovalnega časa in je določen v Pravilniku o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
3. člen
Gostinec oziroma kmet določi podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata samostojno s svojimi poslovnimi interesi in ob upoštevanju določb tega pravilnika. Če v okviru gostinskega obrata deluje več enot, ki samostojno opravljajo dejavnost, je dolžan gostinec oziroma kmet prijaviti podaljšan obratovalni čas za vsako enoto posebej.
Gostinec oziroma kmet lahko obratuje v podaljšanem obratovalnem času, če za to pridobi pisno soglasje Občine Cerknica. Soglasje izda občinska uprava za vsako posamezno koledarsko leto do konca leta.
4. člen
Gostinec oziroma kmet mora razpored obratovalnega časa za svoj gostinski obrat prijaviti občinski upravi, na predpisanem obrazcu, najmanj 15 dni pred:
– začetkom novega koledarskega leta za naslednje leto,
– začetkom obratovanja,
– spremembo obratovalnega časa,
– spremembo osnovnih podatkov gostinskega obrata ali matične firme gostinskega obrata (podatki, ki so sestavni del veljavnega obrazca).
Občinska uprava preveri podatke iz prijave s podatki iz vpisa v poslovni register (AJPES).
II. MERILA ZA DOLOČITEV PODALJŠANEGA OBRATOVALNEGA ČASA GOSTINSKIH OBRATOV
5. člen
Kot merila za določitev obratovanja gostinskih obratov v podaljšanem obratovalnem času se upoštevajo naslednje značilnosti območja Občine Cerknica:
– značilnosti območja, kjer se gostinski obrat nahaja,
– vrsta gostinskega obrata,
– možnosti, ki jih gostinski obrat nudi za spodbujanje razvoja turizma v občini (kulturne, športne, turistične prireditve in programi ter druge zabavne prireditve),
– potrebe gostov,
– zagotovitev javnega reda in miru v obratu in okolici,
– poslovanje gostinskega obrata v predhodnem obdobju, v smislu kršitev obratovalnega časa ali javnega reda in miru,
– krajevni običaji ob praznikih in dela prostih dnevih,
– interesi gostincev in kmetov,
– drugi utemeljeni primeri, ko to narekuje javni interes.
6. člen
Gostinskim obratom se lahko odobri naslednji podaljšani obratovalni čas:
1. restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije:
a) v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj najdlje do 24. ure, ob petkih in sobotah pa do 2. ure naslednjega dne;
b) izven stanovanjskega območja ni omejitev.
2. slaščičarne, okrepčevalnice, bari, vinotoči:
a) v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj najdlje do 23. ure, ob petkih in sobotah pa do 24. ure;
a) izven stanovanjskega območja vsak dan največ do 24. ure, ob petkih, sobotah največ do 2. ure naslednjega dne.
3. gostinski obrati, ki nudijo živo in mehansko glasbo za ples:
a) v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj najdlje do 24. ure, ob petkih in sobotah pa do 4. ure naslednjega dne;
b) izven stanovanjskega območja ni omejitev.
4. gostinske terase in letni vrtovi smejo obratovati v enakem obratovalnem času kot sam gostinski obrat.
Podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata v večnamenskem objektu (trgovsko poslovni centri ipd.), mora biti določen v skladu z obratovalnim časom večnamenskega objekta, določenim na temelju pisnega soglasja večine najemnikov in lastnikov prostorov. Če soglasje o obratovalnem času med najemniki in lastniki objekta ni določeno, obratuje gostinski obrat v skladu z določili 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena.
Gostinski obrati iz tega člena lahko pričnejo z obratovalnim časom ob 5.30.
Ne glede na prejšnje določbe tega člena lahko gostinski obrati brez dovoljenja občinske uprave obratujejo dlje kot traja obratovalni čas na dan pred prazniki, določenimi z zakonom, ob pustovanju in martinovanju (vsakič po enkrat), ob drugih priložnostih pa le ob soglasju občinske uprave.
To soglasje se lahko nanaša tudi na več priložnosti hkrati.
7. člen
Občinska uprava lahko, ne glede na določbe prejšnjega člena, izjemoma odobri podaljšanje obratovalnega časa ob raznih prireditvah (plesi, veselice, koncerti ...), največ do 4. ure naslednjega dne, vendar le za tiste lokale, kjer v zadnjih šestih mesecih ni bilo kršitev obratovalnega časa ali javnega reda in miru, ugotovljenih s strani policije, pristojni inšpekcijskih služb oziroma drugih pristojnih organov.
Gostinec ali kmet, ki opravlja gostinsko dejavnost, mora zaprositi občinsko upravo za podaljšanje obratovalnega časa najmanj 5 delovnih dni pred dnevom prireditve.
Gostinec ali kmet v določenem časovnem obdobju, ki ne sme biti daljše od šestih mesecev, na istem kraju organizira istovrstno prireditev, lahko zaprosi občinsko upravo za podaljšanje obratovalnega časa za vse prireditve v tem obdobju.
8. člen
Če za gostinstvo pristojni organ občine ugotovi, da:
– je vloga za prijavo obratovalnega časa popolna,
– so upoštevane vse določbe tega pravilnika,
– je obratovalni čas določen skladno z merili tega pravilnika,
– soglaša z morebitnim predlaganim podaljšanim obratovalnim časom, tako določeni razpored obratovalnega časa potrdi, nato pa potrjen obrazec najkasneje v 15 dneh vrne gostincu ali kmetu, eno kopijo zadrži za svojo evidenco, drugo pa posreduje območni enoti pristojnega tržnega inšpekcijskega organa.
Če za gostinstvo pristojni organ občine ugotovi, da kateri izmed v prejšnjem odstavku navedenih pogojev ni izpolnjen, z odločbo deloma ali v celoti zavrne prijavljeni obratovalni čas.
V primeru iz prejšnjega odstavka za gostinstvo pristojni organ občine gostincu s to odločbo tudi določi obratovalni čas.
9. člen
Razpored obratovalnega časa mora biti objavljen na vidnem mestu ob vhodu v gostinski obrat. Na enak način mora biti objavljeno tudi obvestilo o začasnem zaprtju gostinskega obrata (ob načrtovanem zaprtju najmanj sedem dni pred tem).
Potrjen razpored obratovalnega časa mora gostinec hraniti v gostinskem obratu tako, da je dostopen inšpekcijskem organu.
III. PREKLIC SOGLASJA O OBRATOVANJU V PODALJŠANEM OBRATOVALNEM ČASU
10. člen
Podaljšanje obratovalnega časa gostinskega obrata se gostincu oziroma kmetu med letom z odločbo prekliče oziroma odvzame ali skrajša na redni obratovalni čas, v naslednjih primerih:
– če pristojni organ nadzora v postopku ugotovi, da gostinski obrat oziroma kmetija večkrat obratuje preko dovoljenega podaljšanega obratovalnega časa,
– če so zaznamovane ponavljajoče in utemeljene pisne pritožbe prizadetih občanov ali bližnjih stanovalcev zaradi kršitve javnega reda in miru na območju, kjer se gostinski obrat oziroma kmetija nahaja,
– če je bilo v času podaljšanega obratovalnega časa gostinskega obrata oziroma kmetije večkrat posredovano s strani policije, oziroma pristojnih inšpekcijskih organov.
Gostinec, kateremu je bilo soglasje po prvem odstavku tega člena preklicano oziroma odvzeto ali skrajšano na redni obratovalni čas, ne more zaprositi za novo soglasje pred pretekom 6 mesecev od dneva preklica soglasja.
V primeru, da se gostincu prekliče izdano soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času, občinska uprava v odločbi določi obratovalni čas. Pritožba zoper izdano odločbo ne zadrži njene izvršitve.
IV. NADZOR
11. člen
Uresničevanje določb tega pravilnika nadzorujejo pristojni inšpekcijski organ in policisti.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Za vsa vprašanja, ki niso opredeljena s tem pravilnikom, se smiselno uporabljajo določbe Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja kmetijska dejavnost.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o merilih za določanje podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 73/00).
14. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0025/2009
Cerknica, dne 23. decembra 2009
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti