Uradni list

Številka 104
Uradni list RS, št. 104/2009 z dne 18. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 104/2009 z dne 18. 12. 2009

Kazalo

4621. Odlok o delovnih telesih Občinskega sveta Občine Kranjska Gora, stran 14147.

Na podlagi 29. in 30. člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-UPB2, Uradni list RS, št. 94/07, 76/08, 79/09), 25. člena Statuta Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 55/07, 122/08) in 59. člena Poslovnika občinskega sveta (Uradni list RS, št. 55/07) je Občinski svet Občine Kranjska Gora na 29. redni seji dne 9. 12. 2009 sprejel
O D L O K
o delovnih telesih Občinskega sveta Občine Kranjska Gora
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Občinski svet s tem odlokom določa ustanovitev delovnih teles občinskega sveta, njihovo sestavo, način odločanja ter obseg njihovega delovnega področja.
2. člen
Občinski svet s sklepom ustanovi stalna delovna telesa občinskega sveta, določena s Statutom Občine Kranjska Gora in s tem odlokom. Delovna telesa občinskega sveta so odbori in komisije.
Občinski svet lahko s sklepom ustanovi tudi občasna delovna telesa.
II. SESTAVA IN NAČIN DELOVANJA
3. člen
Delovna telesa občinskega sveta štejejo 3 do 7 članov in jih ustanovi občinski svet s sklepom.
Člane delovnih teles občinskega sveta imenuje občinski svet izmed svojih članov in največ polovico izmed drugih občanov. Predlog za imenovanje pripravi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Kandidate za člane delovnih teles občinskega sveta predlagajo Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, člani občinskega sveta, politične stranke, strokovna in interesna združenja ter sveti krajevnih skupnosti.
Za člane delovnih teles občinskega sveta ne morejo biti imenovani člani nadzornega odbora in zaposleni v občinski upravi.
4. člen
Delo delovnega telesa občinskega sveta vodi član občinskega sveta kot predsednik in ga določi občinski svet istočasno s sklepom o imenovanju delovnega telesa.
Predsednik delovnega telesa občinskega sveta predstavlja delovno telo, organizira in vodi delo delovnega telesa, sklicuje njegove seje in zastopa njegova mnenja, stališča in predloge v občinskem svetu.
Občinski svet s sklepom o imenovanju delovnega telesa občinskega sveta določi enega od članov, ki jih imenuje občinski svet izmed svojih članov, kot podpredsednika delovnega telesa.
Podpredsednik nadomešča predsednika v času njegove odsotnosti in takrat izvaja vse naloge, ki so opredeljene kot naloge predsednika.
5. člen
Seje delovnih teles občinskega sveta se skličejo za obravnavo dodeljenih zadev po sklepu občinskega sveta, na podlagi dnevnega reda redne seje sveta, na predlog predsednika delovnega telesa ali na zahtevo župana.
Gradivo za sejo delovnega telesa mora biti poslano članom delovnega telesa najmanj tri dni pred sejo delovnega telesa, razen v izjemnih, utemeljenih primerih.
6. člen
Delovno telo občinskega sveta dela na sejah. Seje delovnega telesa občinskega sveta so javne.
Delovno telo občinskega sveta lahko veljavno sprejema svoje odločitve, če je na seji navzoča večina vseh članov. Navzočnost se ugotavlja na začetku seje in pred vsakim glasovanjem.
Delovo telo občinskega sveta sprejema odločitve – mnenja, stališča in predloge z večino glasov navzočih članov.
Glasovanje v delovnem telesu občinskega sveta je javno.
Za delo delovnih teles občinskega sveta se smiselno uporabljajo določila Poslovnika občinskega sveta.
7. člen
Na sejo delovnega telesa občinskega sveta predsednik praviloma vabi javne uslužbence, ki so sodelovali pri pripravi predlogov aktov in drugih odločitev občinskega sveta, ki jih določi predlagatelj, lahko pa vabi tudi predstavnike drugih organov in organizacij, zavodov, podjetij in skladov, katerih delo je neposredno povezano z obravnavo problematiko.
8. člen
O seji delovnega telesa občinskega sveta se piše zapisnik. Za zapisnik skrbi javni uslužbenec občinske uprave, ki ga določi direktor občinske uprave.
Direktor občinske uprave je odgovoren tudi za strokovno in administrativno delo, potrebno za delovna telesa.
III. DELOVNA TELESA IN NJIHOVE NALOGE
9. člen
Občinski svet Občine Kranjska Gora ustanovi naslednja stalna delovna telesa:
– Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Komisija za MVVI),
– Odbor za negospodarstvo in javne službe družbenih dejavnosti,
– Odbor za gospodarstvo in gospodarske javne službe,
– Odbor za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami,
– Statutarno-pravno komisijo.
10. člen
Občinski svet lahko ustanovi tudi občasna delovna telesa. S sklepom o ustanovitvi občasnega delovnega telesa občinski svet določi število članov delovnega telesa, opravi imenovanje in določi naloge delovnega telesa.
11. člen
Delovna telesa v okviru svojega delovnega področja v skladu s Poslovnikom občinskega sveta, aktom o ustanovitvi in tem odlokom obravnavajo zadeve iz pristojnosti občinskega sveta in občinskemu svetu dajejo mnenja in predloge.
Delovna telesa lahko predlagajo občinskemu svetu v sprejem odloke in druge akte iz njihove pristojnosti, razen poračuna in zaključenega računa ter drugih aktov, za katere je v zakonu ali statutu občine določeno, da jih sprejme občinski svet na predlog župana.
12. člen
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ima pet članov. Člane imenuje občinski svet izmed svojih članov na prvi seji po volitvah, takoj ko se konstituira in ugotovi, kdo je bil izvoljen za župana.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja opravlja zlasti naslednje naloge:
– občinskemu svetu predlaga kandidate za delovna telesa občinskega sveta, občinskih organov, ravnateljev, direktorjev in predstavnikov ustanovitelja v organih javnih zavodov, javnih agencij, javnih skladov in javnih podjetij,
– občinskemu svetu ali županu predlaga pobude in mnenja v zvezi s kadrovskimi vprašanji v občini, ki je v pristojnosti občinskega sveta,
– pripravlja predloge odločitev občinskega sveta v zvezi s plačami ter drugimi prejemki občinskih funkcionarjev, članov občinskih organov in delovnih teles, ravnateljev in direktorjev javnih zavodov, javnih agencij in skladov ter direktorjev javnih podjetij ter izvršuje odločitve občinskega sveta v zvezi s tem,
– opravlja naloge v zvezi s preprečevanjem korupcije,
– obravnava druga vprašanja, ki jih določi občinski svet.
13. člen
Odbor za negospodarstvo in javne službe družbenih dejavnosti ima sedem članov.
Ta odbor obravnava vse predloge aktov in drugih odločitev iz pristojnosti občine na področju negospodarstva in javnih služb družbenih dejavnosti, ki so občinskemu svetu predlagani v sprejem, oblikuje o njih svoje mnenje in občinskemu svetu poda stališče s predlogom odločitve.
Odbor je dolžan opraviti obravnavo najkasneje tri dni pred dnem, za katerega je sklicana redna seja občinskega sveta ter svoje mnenje, stališče in predlog pisno sporočiti županu, predsedujočemu in predlagatelju. Mnenje o spremembah in dopolnitvah splošnih aktov mora odbor predložiti najkasneje do začetka obravnave predloga splošnega akta.
Odbor lahko predlaga občinskemu svetu v sprejem odloke in druge akte iz njegove pristojnosti na področju negospodarstva in javnih služb družbenih dejavnosti.
14. člen
Odbor za gospodarstvo in gospodarske javne službe ima sedem članov.
Ta odbor obravnava vse predloge aktov in drugih odločitev iz pristojnosti občine na področju gospodarstva (malega gospodarstva in obrti, kmetijstva, gostinstva in turizma) in gospodarskih javnih služb, ki so občinskemu svetu predlagani v sprejem, oblikuje o njih svoje mnenje in občinskemu svetu poda stališče s predlogom odločitve.
Obravnavo je odbor dolžan opraviti najkasneje tri dni pred dnem, za katerega je sklicana redna seja občinskega sveta ter svoje mnenje, stališče in predlog pisno predložiti županu, predsedujočemu in predlagatelju. Mnenje o dopolnilih k predlaganim splošnim aktom mora odbor predložiti najkasneje do začetka obravnave predloga splošnega akta.
Odbor za gospodarstvo in gospodarske javne službe lahko predlaga občinskemu svetu v sprejem odloke in druge akte iz njegove pristojnosti na svojem področju dela.
15. člen
Odbor za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami ima sedem članov.
Ta odbor obravnava vse predloge aktov in drugih odločitev iz pristojnosti občine na področju planiranja, urejanja in gospodarjenja s prostorom in nepremičnim premoženjem občine ter varstvom okolja, ki so občinskemu svetu predlagani v sprejem, oblikuje o njih svoje mnenje in občinskemu svetu poda stališče s predlogom odločitve.
Odbor je dolžan opraviti obravnavo najkasneje tri dni pred dnem, za katerega je sklicana redna seja občinskega sveta ter svoje mnenje, stališče in predlog pisno sporočiti županu, predsedujočemu in predlagatelju. Mnenje o spremembah in dopolnitvah splošnih aktov mora odbor predložiti najkasneje do začetka obravnave predloga splošnega akta.
Odbor lahko predlaga občinskemu svetu v sprejem odloke in druge akte iz njegove pristojnosti na svojem področju.
16. člen
Statutarno-pravna komisija ima 5 članov.
Komisija obravnava predlog statuta občine in poslovnika občinskega sveta ter njunih sprememb in dopolnitev, predloge odlokov in drugih aktov, ki jih občinski svet sprejema v obliki predpisov.
Komisija oblikuje svoje mnenje oziroma stališče glede skladnosti obravnavanih predlogov aktov z ustavo, zakoni in statutom občine ter glede medsebojne usklajenosti z drugimi veljavnimi akti občine.
Komisija lahko predlaga občinskemu svetu v sprejem spremembe in dopolnitve statuta občine in poslovnika občinskega sveta ter obvezno razlago določb splošnih aktov občine.
Med dvema sejama občinskega sveta ali v času seje, če tako zahteva predsedujoči sveta, statutarno-pravna komisija razlaga poslovnik občinskega sveta.
17. člen
Občinski svet in župan lahko ustanovita tudi skupna delovna telesa. V aktu o ustanovitvi skupnega delovnega telesa se določi njihova sestava in naloge.
IV. RAZREŠITEV
18. člen
Občinski svet lahko razreši predsednika ali člana delovnega telesa občinskega sveta ali delovno telo v celoti na predlog najmanj četrtine članov občinskega sveta. Pobudo za razrešitev posameznega člana delovnega telesa občinskega sveta lahko občinskemu svetu poda tudi predsednik delovnega telesa.
Predlog novih kandidatov namesto razrešenih članov pripravi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja do prve naslednje seje občinskega sveta.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
19. člen
Odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi, uporabljati pa se začne za imenovanje delovnih teles občinskega sveta v naslednjem mandatnem obdobju po lokalnih volitvah v letu 2010.
Z dnevom začetka veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o ustanovitvi in delovnem področju odborov in komisij občinskega sveta Občine Kranjska Gora, št. 002/1-1/99 z dne 20. 1. 1999, objavljen v Uradnem vestniku Gorenjske št. 2/1999 in Odlok o spremembah odloka o ustanovitvi in delovnem področju odborov in komisij občinskega sveta Občine Kranjska Gora, št. 002/1-4/99 z dne 25. 2. 2003, objavljen v Uradnem vestniku Gorenjske, št. 6/2003.
Odbori in komisije občinskega sveta, imenovane z odlokom, navedenim v prejšnjem odstavku tega člena, opravljajo svoje naloge do novih volitev v letu 2010.
Št. 007/9-1/2009-EK
Kranjska Gora, dne 10. decembra 2009
Župan
Občine Kranjska Gora
Jure Žerjav l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti