Uradni list

Številka 102
Uradni list RS, št. 102/2009 z dne 11. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 102/2009 z dne 11. 12. 2009

Kazalo

4452. Uredba o potrjevanju primernosti za sodelovanje na razpisih zveze Nato, stran 13781.

Na podlagi prvega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 - uradno prečiščeno besedilo in 109/08) in v zvezi z Zakonom o obrambi (Uradni list RS, št. 113/04 - uradno prečiščeno besedilo) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o potrjevanju primernosti za sodelovanje na razpisih zveze Nato
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina uredbe)
S to uredbo se določajo pristojnosti, postopki in pogoji za izdajo potrdil o primernosti gospodarskih družb, zavodov, samostojnih podjetnikov posameznikov ter podjetnikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, in imajo sedež v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: podjetja) za sodelovanje na razpisih zveze Nato, njenih agencij in držav članic Nata oziroma potrdil o primernosti za vpis v registre dobaviteljev Natovih agencij.
2. člen
(pomen uporabljenih izrazov)
Izrazi uporabljeni v tej uredbi imajo naslednji pomen:
1. Razpisi zveze Nato (v nadaljnjem besedilu: razpisi) so razpisi za dobavo blaga, storitev in gradenj v okviru projektov varnostno investicijskega programa zveze Nato, ki jih izvaja zveza Nato neposredno, preko svojih agencij ali jih izvajajo države članice Nata, za katere se za udeležence na razpisu zahteva potrdilo o primernosti podjetja za sodelovanje na razpisu, ki ga izda država članica, na območju katere ima podjetje, ki želi sodelovati na razpisu, svoj sedež.
2. Hitro komuniciranje je posredovanje potrebnih podatkov med ministrstvi in vladnimi službami z uporabo elektronskih komunikacij v skladu s predpisi, ki urejajo upravno poslovanje, v postopku izdaje potrdil o primernosti za sodelovanje na razpisih oziroma potrdil o primernosti za vpis v register dobaviteljev Natovih agencij.
3. Potrdilo o primernosti za sodelovanje na razpisu je dokument, ki ima s pravili in zahtevami Nato predpisano vsebino in obliko in ki podjetju omogoča, da pridobi razpisno dokumentacijo ter odda ustrezno ponudbo na razpis.
4. Potrdilo o primernosti za vpis v register dobaviteljev Natovih agencij, je dokument, ki ima s pravili in zahtevami Nato predpisano vsebino in obliko in ki omogoča podjetju vpis v registre dobaviteljev Natovih agencij.
5. Registri dobaviteljev Natovih agencij (v nadaljnjem besedilu: register dobaviteljev) so seznami podjetij, ki jih imajo Natove agencije za izvajanje razpisov in nabav.
2. OBJAVA NAJAV RAZPISOV IN KONTAKTNA TOČKA ZA IZDAJO POTRDIL O PRIMERNOSTI
3. člen
(objava razpisov)
Ministrstvo za gospodarstvo zbira in vodi evidenco o razpisih in najavah razpisov, ki so mu posredovane preko predstavništva Republike Slovenije v Natu, Ministrstva za zunanje zadeve, diplomatskih predstavništev, Nato registra ali na drug način. Državni organi, ministrstva in vladne službe, ki se seznanijo z določenim razpisom ali njegovo najavo, so ga dolžne posredovati Ministrstvu za gospodarstvo.
4. člen
(seznanjanje z razpisom)
(1) Ministrstvo za gospodarstvo podatke o razpisih iz prejšnjega člena objavlja na svoji spletni strani in z njimi seznanja podjetja, ki bi lahko sodelovala na teh razpisih ter jim na njihovo zahtevo posreduje razpoložljive razpise ali najave razpisov. Ministrstvo za gospodarstvo pri tem upošteva predpise, ki v Natu in v Republiki Sloveniji urejajo varstvo tajnih podatkov.
(2) Ministrstvo za gospodarstvo na svoji spletni strani poleg podatkov o razpisih iz prejšnjega odstavka objavlja povezavo do najav razpisov na spletnih straneh Natovih agencij NAMSA in NC3A ter informacije o postopku izdaje potrdil o primernosti za sodelovanje na razpisih in za vpise v bazo dobaviteljev.
5. člen
(kontaktna točka)
Kontaktna točka za izdajo potrdil o primernosti za sodelovanje na določenem razpisu ali za vpis v določen register dobaviteljev je Medresorska komisija za Nato razpise (v nadaljnjem besedilu: medresorska komisija), ki ima svoj sedež na Ministrstvu za obrambo.
3. MEDRESORSKA KOMISIJA ZA NATOVE RAZPISE
6. člen
(sestava medresorske komisije)
(1) Medresorsko komisijo imenuje Vlada Republike Slovenije na predlog Ministrstva za obrambo. Za člane komisije in njihove namestnike se imenujejo predstavniki Ministrstva za obrambo, Davčne uprave Republike Slovenije, Ministrstva za gospodarstvo, Ministrstva za pravosodje in Urada Vlade Republike Slovenije za varovanje tajnih podatkov. Za člana medresorske komisije in njegovega namestnika je lahko imenovana oseba, ki ima dovoljenje za dostop do tajnih podatkov stopnje TAJNO. Imeti mora tudi pooblastila za dostop do podatkov za preverjanje s to uredbo določenih pogojev, ki jih morajo izpolnjevati podjetja in s katerimi razpolaga ministrstvo oziroma vladna služba, ki je osebo predlagala za imenovanje v medresorsko komisijo.
(2) Za predsednika medresorske komisije se imenuje predstavnik Ministrstva za obrambo.
(3) Administrativna in tehnična dela za delovanje medresorske komisije opravlja Ministrstvo za obrambo.
7. člen
(naloge in način dela medresorske komisije)
(1) Medresorska komisija opravlja zlasti naslednje naloge:
- zbira vloge podjetij za izdajo potrdil o primernosti za sodelovanje na določenem razpisu ali vpisu v register dobaviteljev;
- odloča o primernosti podjetij za sodelovanje na določenem razpisu ali vpisu v register dobaviteljev;
- izdaja potrdila o primernosti podjetij za sodelovanje na razpisih in potrdila o primernosti podjetij za vpis v register dobaviteljev;
- posreduje potrdila o primernosti podjetij za sodelovanje na določenem razpisu izvajalcu razpisa ter potrdila o primernosti podjetij za vpis v določen register dobaviteljev;
- vodi evidenco o svojem delu in izdanih potrdilih o primernosti.
(2) Medresorska komisija odloča na rednih in izrednih sejah. Medresorska komisija lahko odloča tudi na dopisnih sejah.
(3) Medresorska komisija mora svoje delo prilagoditi rokom za prijavo kandidatov na določen razpis.
(4) Medresorska komisija podrobneje uredi svoje delo s poslovnikom.
4. PRIDOBITEV POTRDILA O PRIMERNOSTI PODJETJA ZA SODELOVANJE NA RAZPISU ALI VPISU V REGISTER DOBAVITELJEV
8. člen
(vloga za izdajo potrdila o primernosti)
(1) Vlogo za izdajo potrdila o primernosti podjetja za sodelovanje na določenem razpisu oziroma za vpis v register dobaviteljev se vloži pri medresorski komisiji na obrazcu, ki ga določi medresorska komisija in ga objavi na spletni strani z navodilom za izpolnjevanje. Poleg splošnih podatkov, določenih s to uredbo, se za vlogo za izdajo potrdila o primernosti lahko zahtevajo tudi posebni podatki, če so ti določeni z razpisom.
(2) Vloga za izdajo potrdila o primernosti za sodelovanje na določenem razpisu oziroma za vpis v register dobaviteljev je lahko označena z oznako tajnosti le, če so kot tajni označeni podatki, ki izhajajo iz razpisa ali referenčnih del. Podjetje podatke na vlogi lahko označi kot poslovno skrivnost v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 65/09 - uradno prečiščeno besedilo).
(3) Medresorska komisija mora popolno vlogo prejeti najmanj tri delovne dni pred iztekom roka za prijavo podjetij na razpis.
9. člen
(pogoji za primernost)
(1) Potrdilo o primernosti za sodelovanje na določenem razpisu ali vpisu v register dobaviteljev se izda za podjetje, če:
- predloži medresorski komisiji popolno vlogo z zahtevanimi podatki za izdajo potrdila o primernosti, podpisano s strani odgovorne osebe;
- podjetje ali njegov zakoniti zastopnik ni bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivih dejanj določenih v prvem in drugem odstavku 42. člena Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 128/06 in 16/08);
- ni na seznamu ponudnikov z negativno referenco Ministrstva za finance;
- blago, storitev ali gradnja, na katero se nanaša razpis ali vpis v register dobaviteljev, sodi v dejavnost, za katero je podjetje registrirano;
- redno plačuje davke in prispevke v zvezi s svojim poslovanjem;
- ima predpisana soglasja ali dovoljenja za proizvodnjo in promet z vojaškim orožjem in opremo, če se razpis ali vpis v register dobaviteljev nanaša na vojaško orožje in opremo;
- je organizacijsko, tehnično, kadrovsko ter finančno sposobno izvesti naročilo, storitev ali gradnjo pod pogoji določenimi v razpisu;
- ni v stečaju ali prisilni poravnavi.
(2) Podjetje dokazuje izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka s podpisano izjavo.
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka medresorska komisija s hitrim komuniciranjem preko svojih članov v ministrstvih in vladnih službah, ki razpolagajo s podatki iz prvega odstavka tega člena, preveri pravilnost podatkov, ki jih je podjetje navedlo v vlogi za izdajo potrdila o primernosti za sodelovanje na določenem razpisu ali vpis v register dobaviteljev.
(4) Podjetje mora izpolnjevati tudi posebne pogoje, če so zahtevani z določenim razpisom ali za vpis v register dobaviteljev.
5. IZDAJANJE IN POSREDOVANJE POTRDIL O PRIMERNOSTI
10. člen
(izdaja potrdila o primernosti)
(1) Potrdilo o primernosti za sodelovanje na določenem razpisu oziroma potrdilo za vpis v register dobaviteljev se izda v predpisani obliki in s predpisano vsebino za podjetje, ki izpolnjuje s to uredbo določene pogoje. Potrdilo podpiše predsednik medresorske komisije.
(2) Medresorska komisija potrdilo o primernosti podjetja za sodelovanje na določenem razpisu oziroma vpisu v register dobaviteljev posreduje izvajalcu razpisa oziroma pristojni Natovi agenciji s potrebnimi podatki o podjetju na način kot je predpisan oziroma običajen.
(3) Medresorska komisija obvesti po elektronskih komunikacijah podjetje o svoji odločitvi glede njegove primernosti za sodelovanje na določenem razpisu ali vpisu v register dobaviteljev.
11. člen
(letno poročilo)
Medresorska komisija enkrat letno na svoji spletni strani objavi poročilo, ki obsega zlasti število prejetih vlog za izdajo potrdil o primernosti oziroma o vpisu v register dobaviteljev, izdanih potrdilih o primernosti ter o uspehu oddanih ponudb na razpise.
6. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
12. člen
(imenovanje medresorske komisije)
Medresorsko komisijo v skladu s to uredbo imenuje Vlada Republike Slovenije v 30 dneh po uveljavitvi te uredbe.
13. člen
(začetek veljavnosti)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00718-5/2009/8
Ljubljana, dne 3. decembra 2009
EVA 2009-1911-0018
Vlada Republike Slovenije
Borut Pahor l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti