Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2009 z dne 30. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2009 z dne 30. 10. 2009

Kazalo

3810. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvrševanju kazni zapora, stran 11615.

Na podlagi 17., 56., 72., 75., 76., 78.a, 87. in 206. člena Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08 in 40/09) in drugega odstavka 43. člena Zakona o zaščiti prič (Uradni list RS, št. 81/06 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDoh-2 in 110/07) izdaja minister za pravosodje
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvrševanju kazni zapora
1. člen
V Pravilniku o izvrševanju kazni zapora (Uradni list RS, št. 127/06, 112/07, 62/08, 76/08 – ZIKS-1C in 19/09) se v celotnem besedilu pravilnika besedilo "program individualnega tretmaja" v različnih sklonih nadomesti z besedama "osebni načrt" v ustreznem sklonu.
V celotnem besedilu pravilnika se besedilo "individualni program tretmaja" v različnih sklonih nadomesti z besedama "osebni načrt" v ustreznem sklonu.
V celotnem besedilu pravilnika se beseda "paznik" v različnih sklonih in številih nadomesti z besedama "pravosodni policist" v ustreznem sklonu in številu.
V naslovu V. poglavja ter v 23., 24., 25., 79., 106. in 122. členu se beseda "tretma" v različnih sklonih nadomesti z besedo "obravnava" v ustreznem sklonu, v 40. členu se besedilo "za obsojenčev tretma" nadomesti z besedilom "v okviru obsojenčeve obravnave", v 93. členu pa se beseda "tretmaja" nadomesti z besedama "vzgojne službe".
V 78. in 84. členu se besedi "program tretmaja" v različnih sklonih nadomestita z besedama "osebni načrt" v ustreznem sklonu.
2. člen
1. člen se spremeni tako, da se glasi:
"1. člen
Ta pravilnik podrobneje ureja izvrševanje kazni zapora, mladoletniškega zapora in uklonilnega zapora, določenega v postopku o prekršku.".
3. člen
V 2. členu se besedilo "potekati tako, da omogoča usposabljanje obsojenca za življenje na prostosti v smislu 14. člena" nadomesti z besedilom "biti organizirano skladno s 14. členom".
4. člen
Za 5. členom se doda nov 5.a člen, ki se glasi:
"5.a člen
V primeru, da sodišče, ki je obsojencu nadomestilo kazen zapora s hišnim zaporom, odredi, da se izrečena kazen zapora izvrši, odredbo pošlje zavodu, ki mu je poslalo sklep o nadomestnem hišnem zaporu.".
5. člen
V tretjem odstavku 6. člena se za prvim stavkom doda besedilo, ki se glasi: "Zapis v osebni načrt mora vsebovati pravni pouk o pravici do pritožbe zoper odločitev namestitve obsojenca v strožji režim prestajanja kazni zapora, s katerim mora biti obsojenec pred namestitvijo v strožji režim seznanjen.".
6. člen
Drugi odstavek 7. člena se črta.
Za dosedanjim tretjim odstavkom, ki postane drugi odstavek, se dodata nova tretji in četrti odstavek, ki se glasita:
"Zavod sklene z delodajalcem, pri katerem obsojenec ostane v delovnem razmerju po prvem odstavku 12. člena zakona, pogodbo, v kateri se z delodajalcem dogovori, da zavod nemudoma obvesti, če obsojenec kakorkoli zlorabi način prestajanja kazni zapora, še posebej pa, če ne opravlja svojih delovnih obveznosti ali stori hujšo kršitev delovnih obveznosti. Če ima obsojenec status samostojnega podjetnika ali je sam edini zakoniti zastopnik delodajalca, tak dogovor ni potreben.
Direktor zavoda na podlagi obvestila delodajalca o zlorabi načina prestajanja kazni zapora iz prejšnjega odstavka ter na podlagi dodatno zbranih podatkov o zlorabi nemudoma odloči, da bo obsojenec kazen zapora prestajal v zavodu, o čemer obvesti delodajalca.".
7. člen
V drugem odstavku 8. člena se beseda "upravo" nadomesti z besedilom "Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij (v nadaljnjem besedilu: uprava)".
Tretji, četrti, peti in šesti odstavek se črtajo.
8. člen
V tretjem odstavku 9. člena se črta besedilo "v skladu z 21. členom zakona", za besedo "centru" pa se doda besedilo "za socialno delo (v nadaljnjem besedilu: center)".
9. člen
V tretjem odstavku 13. člena se črta besedilo "iz prvega odstavka 21. člena zakona".
10. člen
Četrti odstavek 37. člena se spremeni tako, da se glasi:
"Prošnji iz drugega odstavka 12. člena zakona je treba priložiti kopijo sklenjene pogodbe o zaposlitvi z opisom del in nalog ter predvidenim delovnim časom ali dokazila o izobraževalnem razmerju."
11. člen
V tretjem odstavku 39. člena se črta besedilo "in obsojenci iz 12. člena zakona,".
12. člen
V 43. členu se beseda "osemnajst" nadomesti z besedo "štiriindvajset".
Prva alinea se spremeni tako, da se glasi:
"– prizadevanje in doseganje uspehov pri delu, kvaliteta dela in spoštovanje delovne discipline,".
Druga alinea se spremeni tako, da se glasi:
"– vsakodnevno opravljanje delovnih obveznosti s polnim delovnim časom v daljšem časovnem obdobju, brez zapuščanja delovnega mesta iz neupravičenih razlogov,".
Tretja in četrta alinea se črtata.
13. člen
Prvi in drugi stavek prvega odstavka 44. člena se spremenita tako, da se glasita:
"Število dni letnega dopusta se obsojencu določi za koledarsko leto v mesecu decembru. Če bo obsojenec odpuščen s prestajanja kazni zapora med koledarskim letom, se mu določi dva dni letnega dopusta za vsak poln mesec dni dela.".
14. člen
V 45. členu se črta drugi odstavek.
Dosedanja tretji in četrti odstavek, ki postaneta drugi in tretji odstavek, se spremenita tako, da se glasita:
"V odločitvi o letnem dopustu mora biti naveden čas, koliko je obsojenec v koledarskem letu delal, število dni letnega dopusta nad štiriindvajset dni, določenih po kriterijih iz 43. člena tega pravilnika, in skupno število delovnih dni letnega dopusta.
Direktor zavoda obsojencu na njegovo prošnjo dovoli, da letni dopust koristi med koledarskim letom v višini dni, ki mu nesporno pripada za vsak mesec dela, v katerem je izpolnil delovno obveznost. Odločitev o odmeri letnega dopusta po posameznih mesecih dela in koriščenja dopusta se vpiše v obsojenčev osebni načrt.".
15. člen
54. člen se spremeni tako, da se glasi:
"54. člen
Preizkus prisotnosti psihoaktivnih snovi na telesu ali v telesnih tekočinah iz 63. člena zakona se opravi na način, ki je v predpisu, ki ureja izvrševanje pooblastil in nalog pravosodnih policistov, določen za preizkus prisotnosti prepovedanih drog oziroma alkohola.
Uporaba urinskih testov je dovoljena le v primeru, ko ima obsojenec sklenjen terapevtski dogovor in je v procesu obravnave v zavodu ali ko to zahteva sam zaradi izvedbe kontrolnega preizkusa.
Obsojenec odda urin za urinski test v primernem prostoru in na način, ki ne krši njegovega osebnega dostojanstva. Podrobnejši način izvedbe postopka oddaje urina določi generalni direktor.".
16. člen
55., 56. in 57. člen se črtajo.
17. člen
V tretjem odstavku 77. člena se besedilo "z 12. členom" nadomesti z besedilom "s 14. členom".
18. člen
78. člen se spremeni tako, da se glasi:
"78. člen
Obsojenec sme prejemati denar v neomejenem znesku. Denar, ki ga obsojenec sprejme v zavod, kakor tudi denar, ki ga zasluži z delom, vključno z obveznim prihrankom, se hrani kot njegov depozit.
Obsojenec sme z denarjem, ki ga ima na depozitu, razen z obveznim prihrankom, prosto razpolagati, pri čemer mora v času, ko se nahaja v zavodu, upoštevati določbe hišnega reda.
Denar sme imeti obsojenec v zavodu pri sebi le izjemoma, če je to določeno v njegovem osebnem načrtu, in sicer največ v znesku, ki ga določi hišni red zavoda.".
19. člen
Za 78. členom se doda nov 78.a člen, ki se glasi:
"78.a člen
Če so v zavodu zagotovljeni ustrezni tehnični pogoji za uporabo elektronskih komunikacij, lahko direktor zavoda na prošnjo obsojenca dovoli posedovanje in uporabo sredstev za elektronske komunikacije iz petega odstavka 75. člena zakona, vendar le v primeru, da ni podana nevarnost za kakršnokoli zlorabo teh komunikacij ter da z njihovo uporabo ni ogrožena varnost v zavodu.
Napravo za elektronsko komunikacijo mora pred začetkom uporabe pregledati pooblaščenec ustreznega servisa na stroške obsojenca.
Če obsojenec kakorkoli zlorabi sredstvo za elektronsko komunikacijo ali z njo ogroža varnost v zavodu, se mu to nemudoma odvzame.".
20. člen
V prvem odstavku 80. člena se beseda "enkrat" nadomesti z besedo "dvakrat", beseda "dvakrat" pa z besedo "trikrat".
V drugem odstavku se beseda "trikrat" nadomesti z besedo "štirikrat".
V tretjem odstavku se beseda "trikrat" nadomesti z besedo "štirikrat", beseda "štirikrat" pa se nadomesti z besedo "petkrat".
21. člen
Za XII. poglavjem se dodata novo XII.A poglavje ter nov 83.a člen, ki se glasita:
"XII.A DUHOVNA OSKRBA OBSOJENCEV
83.a člen
Pri uresničevanju in izvajanju duhovne oskrbe obsojencev se uporabljajo določbe Pravilnika o organizaciji in izvajanju verske duhovne oskrbe v zavodih za prestajanje kazni zapora, vzgojnih zavodih, prevzgojnih domovih in v zavodih za usposabljanje (Uradni list RS, št. 101/08).".
22. člen
Drugi in tretji odstavek 86. člena se črtata.
23. člen
Drugi stavek prvega odstavka 88. člena se spremeni tako, da se glasi:
"Ko se ugotovi, da zdravljenje zunaj zavoda ni več potrebno, direktor zavoda izda odločbo o nadaljevanju prestajanja kazni.".
24. člen
Prvi odstavek 93. člena se spremeni tako, da se glasi:
"Disciplinske kazni po prvem odstavku 90. člena zakona izreka direktor zavoda, v dislociranih oddelkih pa vodja dislociranega oddelka. Direktor zavoda oziroma vodja dislociranega oddelka lahko za izrekanje disciplinskih kazni pooblasti tudi drugo osebo.".
Drugi odstavek se črta.
Dosedanji tretji odstavek, ki postane drugi odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
"Če gre za zaščiteno osebo, se v disciplinskem postopku upoštevajo usmeritve enote, ki v njem sodeluje s svojim predstavnikom.".
Četrti odstavek se črta.
25. člen
V prvem odstavku 94. člena se beseda "Komisija" nadomesti z besedilom "Direktor zavoda oziroma vodja dislociranega oddelka".
V četrtem odstavku se besedi "disciplinska komisija" nadomestita z besedilom "direktor zavoda oziroma vodja dislociranega oddelka".
26. člen
V drugem odstavku 95. člena se besedi "disciplinska komisija" nadomestita z besedilom "direktor zavoda oziroma vodja dislociranega oddelka".
27. člen
Naslov XV. poglavja se spremeni tako, da se glasi: "POMOČ OBSOJENCU ZA SOCIALNO VKLJUČEVANJE OB ODPUSTU".
28. člen
V prvem odstavku 106. člena se številka "99" nadomesti s številko "30".
29. člen
V prvem odstavku 127. člena se črta besedilo "o morebitnih nerešenih kazenskih postopkih", pika se nadomesti z vejico in se doda besedilo "v kakšni fazi so morebitni drugi uvedeni kazenski postopki ali postopki o prekršku, ter podatke iz kazenske evidence, ki so določeni v tretjem odstavku 250.a člena zakona, in evidence pravnomočnih sodb oziroma sklepov o prekrških.".
30. člen
V drugem odstavku 131. člena se za besedo "odločba" črta vejica in besedilo "ki je ni potrebno obrazložiti,".
KONČNA DOLOČBA
31. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-279/2009
Ljubljana, dne 19. oktobra 2009
EVA 2009-2011-0025
Aleš Zalar l.r.
Minister
za pravosodje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti