Uradni list

Številka 84
Uradni list RS, št. 84/2009 z dne 27. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 84/2009 z dne 27. 10. 2009

Kazalo

3758. Pravilnik o izvrševanju varnostnih ukrepov obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti in obveznega zdravljenja alkoholikov in narkomanov, stran 11289.

Na podlagi 148. in 150. člena Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08 in 40/09) izdaja minister za zdravje v soglasju z ministrom za pravosodje
P R A V I L N I K
o izvrševanju varnostnih ukrepov obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti in obveznega zdravljenja alkoholikov in narkomanov
I. Splošni določbi
1. člen
(področje urejanja)
Ta pravilnik podrobneje ureja izvrševanje varnostnih ukrepov obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti in obveznega zdravljenja alkoholikov in narkomanov ter določa izvajalce, pri katerih se varnostni ukrep lahko izvršuje.
2. člen
(izvajalci)
(1) Varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu izvršujejo psihiatrične bolnišnice v Republiki Sloveniji, praviloma glede na prebivališče osebe, ki ji je izrečen ta varnostni ukrep.
(2) Varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti izvršujejo javni zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe, ki izvršujejo psihiatrično dejavnost na podlagi koncesije (v nadaljnjem besedilu: psihiatrična ambulanta).
(3) Če se varnostni ukrep obveznega zdravljenja alkoholikov in narkomanov ne izvršuje v zavodu za prestajanje kazni zapora, se lahko izvršuje v oddelkih za zdravljenje odvisnosti od alkohola v psihiatričnih bolnišnicah, ambulantnih službah oddelkov za odvisnost od alkohola, alkohološki službi v psihiatričnih dispanzerjih oziroma ambulantah v javnih zdravstvenih zavodih, drugih pravnih in fizičnih osebah, ki opravljajo psihiatrično dejavnost na podlagi koncesije, in centrih, ki se ukvarjajo z zdravljenjem odvisnosti od alkohola oziroma prepovedanih drog (v nadaljnjem besedilu: ustanova).
II. Obvezno psihiatrično zdravljenje in varstvo v psihiatrični bolnišnici
3. člen
(imenovanje strokovne skupine za forenzično psihiatrijo)
V psihiatrični bolnišnici (v nadaljnjem besedilu: bolnišnica) se ustanovi strokovna skupina za forenzično psihiatrijo (v nadaljnjem besedilu: strokovna skupina), katere člane imenuje direktor bolnišnice.
4. člen
(naloge strokovne skupine)
Strokovna skupina je pristojna za ustrezno strokovno obravnavo osebe in za izvajanje vseh obveznosti, ki jih je treba izvesti v okviru izrečenega varnostnega ukrepa.
5. člen
(sodelovanje strokovne skupine)
Strokovna skupina v sodelovanju s sodnimi izvedenci in ostalimi strokovnjaki s področja psihiatrije lahko daje pobude Razširjenemu strokovnemu kolegiju za psihiatrijo glede strokovne doktrine pri izvrševanju varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.
6. člen
(sprejem v bolnišnico)
(1) V bolnišnico se sprejmejo osebe na podlagi odločbe sodišča, skupaj z izvedenskim mnenjem, iz katerega je razvidno, da je bolnišnica določena za izvrševanje varnostnega ukrepa psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu na podlagi mnenja posvetovalne komisije, določene v Zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08 in 40/09).
(2) Sprejem osebe v bolnišnico je praviloma lahko le v rednem delovnem času. O vsakem sprejemu se obvesti strokovna skupina.
(3) Po sprejemu v bolnišnico se osebo namesti v ustrezni oddelek pod posebnim nadzorom.
(4) Določbe Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) o pravicah oseb v času obravnave v oddelku pod posebnim nadzorom se smiselno uporabljajo tudi za osebe, ki jim je izrečen ta varnostni ukrep.
7. člen
(izvrševanje varnostnega ukrepa)
(1) Če strokovna skupina meni, da psihiatrično zdravljenje in varstvo v bolnišnici nista več potrebna, o tem obvesti direktorja bolnišnice, ki nato obvesti sodišče, ki je izreklo ukrep.
(2) Strokovna skupina enkrat letno, pred potekom enega leta po izreku varnostnega ukrepa oziroma pred potekom enega leta od zadnje odločitve sodišča poroča sodišču, ki je izreklo ukrep, ali je nadaljnje psihiatrično zdravljenje in varstvo v bolnišnici še potrebno oziroma ali je psihiatrično zdravljenje uspešno.
III. Obvezno psihiatrično zdravljenje na prostosti
8. člen
(izvrševanje varnostnega ukrepa)
(1) Izvrševanje varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti se začne z dnem, ko je psihiatrična ambulanta z odločbo sodišča obveščena o napotitvi posamezne osebe na psihiatrično zdravljenje.
(2) Če oseba, ki ji je izrečen varnostni ukrep iz prejšnjega odstavka, ne začne s psihiatričnim zdravljenjem v roku, ki ga je določilo sodišče, če samovoljno opusti psihiatrično zdravljenje ali če je kljub psihiatričnemu zdravljenju tako nevarna za svojo okolico, da je potrebno varstvo in psihiatrično zdravljenje nadaljevati v zdravstvenem zavodu, psihiatrična ambulanta o tem obvesti sodišče, ki je izreklo ukrep.
(3) Po poteku enega leta izvrševanja ukrepa pristojni zdravnik obvesti sodišče, ki je izreklo ukrep, o poteku in učinkih psihiatričnega zdravljenja. Če psihiatrična ambulanta že med potekom psihiatričnega zdravljenja ugotovi, da psihiatrično zdravljenje ni več potrebno, o tem obvesti sodišče, ki je izreklo ukrep.
(4) Če sodišče, ki je izreklo ukrep, odloči, da se ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti izvršuje v zdravstvenem zavodu, ker se oseba ni želela psihiatrično zdraviti na prostosti, ali je psihiatrično zdravljenje samovoljno opustila, ali psihiatrično zdravljenje ni bilo uspešno, se oseba obravnava po določbah, ki veljajo za osebe z izrečenim varnostnim ukrepom obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.
IV. Obvezno zdravljenje alkoholikov in narkomanov
9. člen
(izvrševanje varnostnega ukrepa)
(1) Če je osebi izrečen varnostni ukrep obveznega zdravljenja alkoholikov in narkomanov skupaj s kaznijo zapora, se praviloma izvaja v zavodu za prestajanje kazni zapora, lahko pa se izvaja v ustanovi, kadar je to za osebo, ki ji je ta ukrep izrečen, zaradi posledic odvisnosti ustreznejše.
(2) O izvrševanju ukrepa iz prejšnjega odstavka v ustanovi odloči direktor zavoda za prestajanje kazni zapora na predlog psihiatra zavoda za prestajanje kazni zapora ali psihiatra ustanove in strokovne skupine zavoda za prestajanje kazni zapora. Če predlog da le en od obeh upravičenih predlagateljev, direktor zavoda za prestajanje kazni zapora pred odločitvijo pridobi mnenje drugega. Predlog mora že vsebovati določeno ustanovo, kjer se bo ukrep izvrševal. O sprejemu osebe, ki ji je izrečen ukrep iz tega člena v ustanovo, se dogovorita zavod za prestajanje kazni zapora in izbrana ustanova.
V. Končni določbi
10. člen
Psihiatrične bolnišnice v tridesetih dneh od dneva uveljavitve tega pravilnika ustanovijo strokovne skupine iz 3. člena tega pravilnika.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne trideseti dan po dnevu njegove uveljavitve.
Št. 0070-65/2009
Ljubljana, dne 21. septembra 2009
EVA 2008-2711-0151
Borut Miklavčič l.r.
Minister
za zdravje
 
Soglašam!
 
Aleš Zalar l.r.
Minister
za pravosodje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti