Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2009 z dne 19. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2009 z dne 19. 10. 2009

Kazalo

3672. Pravilnik o sprejemu otrok v VVZ Kekec Grosuplje, stran 11138.

Na podlagi določb 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 in 25/08), Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda VVZ Kekec Grosuplje (Uradni list RS, št. 6/97, 68/98, 94/00, 19/04, 61/05, 57/08) in 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) je na predlog sveta VVZ Kekec Grosuplje z dne 15. 9. 2009 Občinski svet Občine Grosuplje na 28. redni seji dne 7. 10. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o sprejemu otrok v VVZ Kekec Grosuplje
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja postopek sprejemanja otrok v VVZ Kekec Grosuplje (v nadaljnjem besedilu: vrtec), sestavo in način dela Komisije za sprejem otrok ter kriterije za sprejem otrok v vrtec.
II. SPREJEM OTROK V VRTEC IN VPIS
1. Sprejem otrok v vrtec
2. člen
Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost enega leta oziroma, ko je dopolnil starost najmanj enajst mesecev.
3. člen
Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto.
2. Vpis otrok v vrtec
4. člen
Starši oziroma skrbniki otroka (v nadaljevanju: starši) vpišejo otroka v vrtec tako, da oddajo vlogo na posebnem obrazcu, ki je priloga temu pravilniku. Vlogo za vpis otroka dobijo starši na upravi vrtca, in na spletnih straneh vrtca.
Vlogo za vpis otroka vložijo starši na upravi vrtca osebno ali priporočeno po pošti.
Vrtec starše pisno obvesti o datumu vključitve otroka v vrtec, ter o drugih pogojih za sprejem kot so: sklenitev medsebojne pogodbe, predložitev zdravniškega potrdila o tem, da se otrok lahko vključi, predložitev odločbe o usmeritvi za otroke s posebnimi potrebami in drugih pogojih.
Vrtec o vpisu in vključitvi otroka obvesti občino ustanoviteljico, občino zavezanko za plačilo in pristojno ministrstvo.
Kolikor je število prijav za sprejem v vrtec manjše od števila prostih mest, odloča o sprejemu otrok ravnatelj vrtca oziroma njegov pooblaščenec.
Če je v vrtec prijavljenih več otrok, kot je v vrtcu oziroma posamezni enoti prostih mest, odloča o njihovem sprejemu Komisija za sprejem otrok na podlagi kriterijev iz tega pravilnika. Prednost pri vpisu v vrtec oziroma razvrstitvi na čakalno listo po prednostnem vrstnem redu imajo otroci, ki imajo skupaj z vsaj enim od staršev kraj stalnega bivališča v Občini Grosuplje.
V skladu z odločbo pristojnega organa ima prednost pri sprejemu v vrtec otrok s posebnimi potrebami. Prednost pri sprejemu ima tudi otrok, za katerega starši predložijo potrdilo centra za socialno delo o njegovi ogroženosti.
5. člen
Vrtec najmanj enkrat letno objavi javni razpis za vpis novincev za naslednje šolsko leto. Razpis za vpis otrok v vrtec se objavi v sredstvih javnega obveščanja in v enotah vrtca.
Komisija odloča o sprejemu otrok praviloma enkrat letno do 30. maja. Oddaja vlog za vpis otrok v vrtec se izvede praviloma do 30. aprila za naslednje šolsko leto. Komisija mora obravnavati vse prijave za vpis, ki so bile vložene do 30. aprila koledarskega leta za vpis otrok v naslednjem šolskem letu.
6. člen
Med šolskim letom se na prosta mesta najprej sprejemajo otroci s prednostnega vrstnega reda, nato pa otroci glede na kronološki vpis v vrtec, razen če se vpiše otrok s posebnimi potrebami oziroma otrok, za katerega je CSD izdal potrdilo o njegovi ogroženosti.
3. Sestava komisije za sprejem otrok
7. člen
Sestavo komisije za sprejem otrok ter kriterije za sprejem otrok v vrtec določi občina ustanoviteljica na predlog sveta vrtca.
Komisijo za sprejem otrok v vrtec (v nadaljevanju: komisija) sestavljajo:
– predstavnik ustanovitelja,
– predstavnik staršev,
– predstavnik strokovnih delavcev,
– predstavnik Zdravstvenega doma Grosuplje ter
– predstavnik Centra za socialno delo Grosuplje.
Delo komisije vodi predsednik ali njegov namestnik, ki ju člani izvolijo izmed sebe.
Člani komisije so imenovani za dobo štirih let in so lahko imenovani največ dvakrat zaporedoma. Mandat predstavnika sveta staršev je vezan na status otroka v vrtcu.
8. člen
Komisija dela na sejah. Komisija obravnava vse vloge v skladu z določili zakona, ki ureja splošni upravni postopek z uporabo skrajšanega ugotovitvenega postopka.
Na seji komisije je lahko prisoten ravnatelj, pomočnik ravnatelja ali vodja enote, vendar brez pravice odločanja. Komisija sprejema svoje odločitve s sklepi, ki jih sprejme z večino glasov vseh članov.
9. člen
Komisija o svojem delu vodi zapisnik, ki se piše v skladu z ZUP in mora vsebovati:
– ime in sedež vrtca, kjer komisija deluje,
– kraj, datum in ura seje komisije, na kateri se odloča o sprejemu otrok,
– poimensko prisotnost članov komisije in drugih uradnih oseb,
– število prostih mest v vrtcu, v posamezni enoti ter starostnih skupinah,
– število vlog,
– poimenski seznam otrok, ki so bili sprejeti,
– seznam otrok, ki so bili odklonjeni s prednostnim vrstnim redom.
Zapisnik podpiše predsednik komisije in je sestavni del dokumentacije vrtca.
10. člen
Vrtec je dolžan pisno obvestiti starše otrok o odločitvi komisije. Komisija odloči o tem, kateri otroci so na podlagi kriterijev sprejeti v vrtec, otroke, ki niso sprejeti v vrtec, pa uvrsti v čakalno listo po prednostnem vrstnem redu.
11. člen
Komisija najkasneje v roku 8. dni po seji izda vsem staršem odločbo o sprejemu ali zavrnitvi sprejema otroka v vrtec. Za otroke, ki v vrtec niso bili sprejeti, se odločba dopolni z obrazložitvijo. Obrazložitev vsebuje podatke o številu razpoložljivih prostih mest v vrtcu za naslednje šolsko leto, podatek o številu vseh vpisanih otrok, navedba kriterijev, podatek o številu vseh prejetih vlog, o številu sprejetih otrok, najnižje število doseženih točk, ki so zadoščale za sprejem otrok v vrtec, podatek o številu doseženih točk za zavrnjenega otroka ter informacijo o tem, na katero mesto je otrok uvrščen na čakalni listi.
Zoper odločitev komisije lahko starši v 15 dneh po vročitvi vložijo pritožbo na svet vrtca. Svet vrtca mora o pritožbi odločati najkasneje v 30 dneh po prejemu pritožbe.
12. člen
Vrtec mora staršem na njihovo zahtevo omogočiti vpogled v zapisnik komisije, ki je odločala o sprejemu otrok v vrtec, vendar le tisti del zapisnika in dokumentacije, ki se nanaša na njihovega otroka.
4. Kriteriji za sprejem otrok
13. člen
Komisija mora pri izbiri in sprejemu otrok upoštevati naslednje kriterije:
1. družina z več otroki (predšolski otroci, šolski otroci, dijaki, študenti, posvojenci, pastorki – vpiše se ime in priimek otroka in rojstni podatki ter priloži fotokopija osebnega dokumenta):
– 2 otroka                                       3 točke
– 3 otroci in več                                5 točk
2. otroci, ki so bili 1x odklonjeni              3 točke
vsaj 2x odklonjeni                               5 točk
3. – otrok staršev, ki imajo v VVZ Kekec
Grosuplje že vključenega enega ali več otrok ter
imajo poravnane vse obveznosti do vrtca
– otrok staršev, ki v VVZ Kekec Grosuplje hkrati 2 točki
vključujejo več otrok
4. težko zdravstveno in socialno stanje v        do 5 točk
družini (oče, mati, otroci … s potrdilom)
5. otrok zaposlenih staršev
ali staršev s statusom študenta (s potrdilom):
– enega starša                                   3 točke
– obeh staršev                                   6 točk
6. stalno prebivališče staršev v Občini
Grosuplje s potrdilom (zadostuje fotokopija
osebnega dokumenta)
– enega od staršev                               2 točki
– obeh staršev                                   4 točke
7. otrok živi v enoroditeljski družini (potrdilo 5 točk
o družinski skupnosti)
(v primeru uveljavljanja točk tega kriterija,
lahko uveljavljate točke 5. in 6. kriterija le
za enega od staršev).
Pridobljene točke po posameznih kriterijih se seštevajo.
Če dva ali več otrok dosežejo enako število točk, komisija pri določitvi prednostnega vrstnega reda upošteva naslednje dodatne kriterije:
– starost otroka – prednost ima starejši otrok
– datum oddaje vloge v vrtec.
5. Trajanje sprejema in izpis otrok
14. člen
V primeru, da starši otroka med letom izpišejo, vrtec sprejme drugega otroka po vrstnem redu iz prednostne liste.
15. člen
Če starši ne podpišejo pogodbe v roku, ki jim ga določi vrtec, se šteje, da so umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec. V tem primeru se izda sklep o ustavitvi postopka vpisa.
16. člen
Vrtec na svojih spletnih straneh objavi informacije o številu mest, ki jih zagotavlja za predšolske otroke, o številu prostih mest, ki so staršem na voljo in podatek o predvideni čakalni dobi, ki predstavlja čas od vpisa otroka v vrtec do možnosti njegove vključitve v program vrtca.
17. člen
Otroka se izpiše iz vrtca v letu, v katerem bo vključen v osnovno šolo.
Starši lahko otroka trajno izpišejo iz vrtca kadarkoli to želijo skladno z odpovednim rokom:
– izstop zaradi zdravstvenih razlogov – ob predložitvi zdravniškega spričevala brez odpovednega roka,
– prestop v drug vrtec – 14-dnevni odpovedni rok,
– ostalo – enomesečni odpovedni rok.
Izpisani otrok nima pri ponovnem sprejemu prednosti. Za ponoven vpis morajo starši oddati novo vlogo za sprejem otroka v vrtec.
Otroka ni možno začasno izpisati iz vrtca.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Ta pravilnik sprejme Občinski svet Občine Grosuplje. Pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Dostopen pa je tudi na oglasnih deskah posameznih enot vrtca in upravi vrtca, ter na spletnih straneh vrtca.
19. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v VVZ Kekec Grosuplje z dne 15. 11. 2005. Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti