Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2009 z dne 19. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2009 z dne 19. 10. 2009

Kazalo

3663. Sklep o začasnem zadržanju izvrševanja Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za mesto Sežana – vzhod, stran 11129.

Številka: U-I-219/09-7
Datum: 7. 10. 2009
S K L E P
Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti, začetem z zahtevo Vlade, na seji 7. oktobra 2009
s k l e n i l o :
Izvrševanje Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za mesto Sežana – vzhod (Uradni list RS, št. 116/08) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži.
O b r a z l o ž i t e v
1. Vlada je v skladu s 64. členom Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 52/02 in nasl. – ZDU-1) vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za mesto Sežana – vzhod (v nadaljevanju Odlok). Navaja, da je Občina sprejela Odlok, ne da bi predhodno izvedla postopek celovite presoje vplivov na okolje (v nadaljevanju CPVO), čeprav ji je Ministrstvo za okolje in prostor (v nadaljevanju Ministrstvo) izdalo odločbo št. 35409-229/2008-JL z dne 25. 8. 2008, s katero ji je naložilo izvedbo tega postopka. Ker naj Občina ne bi upoštevala odločbe Ministrstva, naj ji ne bi bilo izdano potrdilo o sprejemljivosti izvedbe izpodbijanega akta na okolje po četrtem odstavku 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07 – v nadaljevanju ZPNačrt). Zato meni, da je izpodbijani akt v neskladju s 153. členom Ustave. Zaradi zavarovanja javnega interesa na področju varstva okolja in ohranjanja narave Vlada predlaga, naj Ustavno sodišče do dokončne odločitve zadrži izvrševanje izpodbijanega predpisa.
2. Občina odgovarja, da ji je Ministrstvo odločbo o izvedbi postopka CPVO vročilo šele 10. 9. 2008 (po preteku roka iz tretjega odstavka 58. člena ZPNačrt). Ta rok naj bi bil prekluziven, zato naj bi Občina imela pravico nadaljevati postopek sprejemanja izpodbijanega akta. Pri pripravi izpodbijanega akta naj bi nasprotna udeleženka upoštevala vse zahteve za načrtovanje prostorskih ureditev. Izpodbijani akt naj ne bi ogrožal javnega interesa glede varstva okolja in ohranjanja narave, ker naj ta Odlok ne bi ”dokončno” urejal posamezne gradnje.
3. Po prvem odstavku 39. člena Zakona o Ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 64/07 – ur. p. b. – v nadaljevanju ZUstS) sme Ustavno sodišče do končne odločitve v celoti ali delno zadržati izvršitev predpisa, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive posledice. Kadar Ustavno sodišče odloča o začasnem zadržanju izvrševanja izpodbijanega predpisa, vselej tehta med škodljivimi posledicami, ki bi jih povzročilo izvrševanje morebiti protiustavnega predpisa, in med škodljivimi posledicami, ki bi nastale, če se izpodbijane določbe sploh ne bi izvrševale.
4. Po presoji Ustavnega sodišča so posledice, ki nastajajo z izvrševanjem izpodbijanega odloka, hujše od posledic, ki jih lahko povzroči začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanega odloka. Izpodbijani odlok je pravna podlaga za izdajo gradbenih dovoljenj. Gradnja pa lahko povzroči nepopravljive posledice na področju varstva okolja in ohranjanja narave. Po drugi strani pa začasno zadržanje izvrševanja tega Odloka nima drugih posledic, kot je ta, da se postopek izdaje gradbenega dovoljenja do končne odločitve Ustavnega sodišča ne more začeti in se bo lahko izvedel kasneje, če bo ugotovljeno, da izpodbijana ureditev ni v neskladju z Ustavo ali zakonom.
5. Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na podlagi prvega odstavka 39. člena ZUstS v sestavi: predsednik Jože Tratnik ter sodnice in sodniki dr. Mitja Deisinger, mag. Marta Klampfer, mag. Marija Krisper Kramberger, mag. Miroslav Mozetič, dr. Ernest Petrič, Jasna Pogačar, dr. Ciril Ribičič in Jan Zobec. Sklep je sprejelo soglasno.
Jože Tratnik l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti