Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2009 z dne 29. 6. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2009 z dne 29. 6. 2009

Kazalo

2459. Pravila za evidentiranje sklenjenih pogodb za oskrbo z zemeljskim plinom, stran 6817.

Na podlagi drugega odstavka 31. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 27/07 – uradno prečiščeno besedilo in 70/08) in osme alineje 5. člena Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe dejavnost sistemskega operaterja prenosnega omrežja zemeljskega plina (Uradni list RS, št. 97/04 in 8/05) Geoplin plinovodi d.o.o. kot izvajalec gospodarske javne službe dejavnost sistemskega operaterja prenosnega omrežja zemeljskega plina, po pridobitvi soglasja sveta Javne agencije RS za energijo, št. 22-20/2008-17/ZP-13 z dne 21. 5. 2009, izdaja
P R A V I L A
za evidentiranje sklenjenih pogodb za oskrbo z zemeljskim plinom
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S temi pravili se podrobneje urejajo evidence sklenjenih pogodb za oskrbo z zemeljskim plinom, ki jih vodi sistemski operater prenosnega omrežja zemeljskega plina (v nadaljnjem besedilu: sistemski operater), podatki, ki se vodijo v evidencah, ter način in roki posredovanja podatkov sistemskemu operaterju in Javni agenciji Republike Slovenije za energijo (v nadaljnjem besedilu: agencija).
2. člen
V teh pravilih so uporabljeni pojmi in definicije kot so določeni v Energetskem zakonu in podzakonskih predpisih, izdanih na njegovi podlagi, poleg tega pa imajo v teh pravilih uporabljeni pojmi naslednji pomen:
– pogodbe za oskrbo z zemeljskim plinom: so pogodbe o dobavi zemeljskega plina (v nadaljnjem besedilu: pogodba o dobavi), pogodba o dostopu do prenosnega omrežja zemeljskega plina (v nadaljnjem besedilu: pogodba o dostopu) in pogodba o izravnavi in plačilu odstopanj prevzema in predaje zemeljskega plina bilančne skupine (v nadaljnjem besedilu: bilančna pogodba);
– sistemski operater: je izvajalec dejavnosti sistemskega operaterja prenosnega omrežja zemeljskega plina.
II. EVIDENCA POGODB
3. člen
V okviru izvajanja gospodarske javne službe dejavnost sistemskega operaterja prenosnega omrežja zemeljskega plina sistemski operater evidentira vse sklenjene pogodbe za oskrbo z zemeljskim plinom na prenosnem omrežju zemeljskega plina.
Kupec zemeljskega plina, za potrebe katerega sistemski operater izvaja prenos zemeljskega plina, je dolžan takoj oziroma najkasneje v roku 30 dni po podpisu pogodbe o dobavi, sistemskemu operaterju posredovati najmanj naslednje podatke iz pogodb o dobavi, ki jih sistemski operater vodi v evidenci pogodb o dobavi:
– naziv in naslov kupca;
– naziv in naslov dobavitelja zemeljskega plina;
– datum začetka in datum prenehanja veljavnosti pogodbe o dobavi;
– mesečne in letne količine zemeljskega plina, določene v pogodbi o dobavi s točko predaje oziroma prevzema zemeljskega plina;
– podatke o posebnostih predaje oziroma prevzema zemeljskega plina, kot npr. prekinljivost, največja dnevna količina zemeljskega plina ipd..
Kupci so dolžni sistemskemu operaterju spremembe podatkov iz prejšnjega stavka sporočiti v roku 30 dni od dneva nastanka spremembe.
Sistemski operater v evidenci pogodb o dostopu vodi vsaj naslednje podatke:
– naziv in naslov pogodbenih strank;
– datum začetka in datum prenehanja veljavnosti pogodbe o dostopu;
– zakupljena pogodbena prenosna zmogljivost;
– minimalni vstopni tlak na mestu prevzema zemeljskega plina v prenosno omrežje;
– minimalni izstopni tlak na mestu predaje in eventualno dovoljeno odstopanje izstopnega tlaka;
– največji urni pretok;
– minimalni dovoljeni pretok zemeljskega plina.
Sistemski operater v evidenci bilančnih pogodb vodi vsaj naslednje podatke:
– naziv in naslov pogodbenih strank;
– datum začetka in datum prenehanja veljavnosti bilančne pogodbe;
– število članov bilančne skupine;
– spisek članov bilančne skupine;
– naziv in naslov nosilcev bilančnih podskupin.
III. POSREDOVANJE PODATKOV SISTEMSKEMU OPERATERJU
4. člen
Za namen posredovanja podatkov iz drugega odstavka 3. člena teh pravil sistemski operater uporablja obrazec, ki je sestavni del teh pravil. Kupci lahko podatke iz drugega odstavka 3. člena teh pravil posredujejo sistemskemu operaterju tudi tako, da mu posredujejo fotokopije pogodb o dobavi. Šteje se, da so posredovani podatki, ki jih je prejel sistemski operater, resnični. V primeru dvoma v točnost podatkov je dokazno breme na strani kupcev, ki jih lahko sistemski operater pozove, da dokažejo pravilnost oziroma točnost posredovanih podatkov.
IV. VODENJE IN POSODABLJANJE EVIDENC
5. člen
Sistemski operater mora s skrbnostjo dobrega gospodarja voditi vse evidence, ki jih oblikuje na podlagi teh pravil in posodabljati ob vsaki spremembi takoj, ko prejme obvestilo o takšni spremembi.
V. POSREDOVANJE PODATKOV AGENCIJI
6. člen
Sistemski operater mora podatke iz evidenc sklenjenih pogodb za oskrbo z zemeljskim plinom enkrat letno, za preteklo koledarsko leto, najkasneje pa do 31. januarja v tekočem letu, posredovati agenciji. Sistemski operater mora navedene podatke posredovati agenciji tudi med letom, če to agencija zahteva.
VI. KONČNA DOLOČBA
7. člen
Ta pravila pričnejo veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. PS-805-SM/EV
Ljubljana, dne 7. maja 2009
EVA 2009-2111-0236
Geoplin plinovodi d.o.o.
Direktor
Marjan Eberlinc l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti