Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2009 z dne 19. 6. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2009 z dne 19. 6. 2009

Kazalo

2275. Pravilnik o Slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo, stran 6324.

Na podlagi drugega odstavka 86. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o Slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo
1. člen
Ta pravilnik določa geografsko območje ter način pridelave in priprave za trg za Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo (v nadaljnjem besedilu: Slovenski med).
2. člen
(1) Ime Slovenski med ima lahko samo med, pridelan in pripravljen za trg na geografskem območju in na način, ki sta določena v specifikaciji za Slovenski med, ki jo je potrdilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: Ministrstvo) v skladu s predpisom, ki ureja postopke zaščite kmetijskih pridelkov oziroma živil.
(2) Specifikacija za Slovenski med iz prejšnjega odstavka je dosegljiva na Ministrstvu, Dunajska cesta 58, Ljubljana, ali na spletnih straneh ministrstva (www.mkgp.gov.si) pod povezavo Zaščita kmetijskih pridelkov oziroma živil.
3. člen
Slovenski med mora biti označen v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil, in s tem pravilnikom.
4. člen
Ime Slovenski med lahko uporablja pridelovalec medu, ki zanj pridobi certifikat v skladu s predpisom, ki ureja postopke zaščite kmetijskih pridelkov oziroma živil.
5. člen
Zaščitni znak za Slovenski med pridobi pridelovalec tega medu v skladu s predpisom, ki ureja zaščitni znak za označevanje kmetijskih pridelkov oziroma živil.
6. člen
Vsi pridelovalci Slovenskega medu, ki pridobijo certifikat iz 4. člena tega pravilnika in pridelujejo Slovenski med, morajo enkrat letno, najpozneje do konca februarja, na Ministrstvo pisno sporočiti količino Slovenskega medu, ki so ga v preteklem letu proizvedli.
7. člen
Pridelovalci medu, ki so do uveljavitve tega pravilnika za svoje pridelke uporabljali ime »Slovenski med«, morajo pridobiti certifikat iz 4. člena tega pravilnika najpozneje v roku enega leta od dneva uveljavitve tega pravilnika. Če certifikata v predpisanem roku ne pridobijo, imena Slovenski med na svojih proizvodih ne smejo več uporabljati.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 33203-35/2007/26
Ljubljana, dne 15. maja 2009
EVA 2009-2311-0103
dr. Milan Pogačnik l.r.
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti