Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2009 z dne 18. 5. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2009 z dne 18. 5. 2009

Kazalo

1794. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Lokacijskega načrta za rekonstrukcijo Ljubljanske ceste v Novem mestu – glavne ceste GII 105, stran 5316.

Na podlagi 57. člena in v povezavi s 96. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1) in statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 96/08 – uradno prečiščeno besedilo, UPB2) je župan Mestne občine Novo mesto dne 8. 5. 2009 sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Lokacijskega načrta za rekonstrukcijo Ljubljanske ceste v Novem mestu – glavne ceste GII 105
1. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev LN za rekonstrukcijo Ljubljanske ceste)
Skozi Novo mesto poteka del državne ceste R3 651, odsek 0252 Karteljevo – Novo mesto (Bučna vas). Ta je bila z Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o kategorizaciji državnih cest (Uradni list RS, št. 116/07) prekategorizirana iz glavne ceste drugega reda (GII 105) v regionalno cesto tretjega reda (R3 651). Cesta se od krožnega križišča proti mestnemu jedru nadaljuje kot lokalna cesta LG 299261.
Regionalna cesta R3 651 se ureja z Lokacijskim načrtom za rekonstrukcijo Ljubljanske ceste v Novem mestu – glavne ceste GII 105 oziroma z njegovimi spremembami in dopolnitvami, ki so bile sprejete z občinskim odlokom v juliju 2007 (Uradni list RS, št. 68/07). Po Lokacijskem načrtu za rekonstrukcijo Ljubljanske ceste (v nadaljevanju LN) je predviden preboj čez vzpetino Tržič in zaprtje Tržiške ulice. Rekonstrukcija še ni izvedena, projekt pa je v fazi pridobivanja zemljišč.
Krožno križišče Bučna vas, v katerem se stikajo Ljubljanska cesta, Tržiška ulica, Mirnopeška in Andrijaničeva cesta ter ulica Velika Bučna vas, je bilo zgrajeno v sklopu projekta izgradnje severne obvoznice Novega mesta (Andrijaničeva in Mirnopeška cesta).
Za nadaljnji razvoj poslovnih, trgovskih, servisnih dejavnosti in bivalnega prostora ter krepitev centralnih funkcij Bršljina v razmerju z drugimi deli Novega mesta je nujno intenzivirati proces njegove stavbne in programske prenove. Še posebej pomembno pa je, da se zagotovijo ustrezne prometne razmere.
V območju SV od krožnega križišča Bučna vas se načrtuje območje za centralne dejavnosti, katerega priključevanje po LN ni bilo predvideno. Ker LN predvideva zaprtje šestega kraka (Tržiške ulice), je potrebno pristopiti k spremembam in dopolnitvam Lokacijskega načrta rekonstrukcije Ljubljanske ceste v Novem mestu (v nadaljevanju SDLN), ki bodo uredile novo prometno situacijo območja ob Ljubljanski cesti. SDLN bodo podale rešitve za ustrezno priključevanje centralnih dejavnosti na cestno omrežje.
2. člen
(okvirno območje sprememb in dopolnitev LN za rekonstrukcijo Ljubljanske ceste)
Okvirno območje SDLN obsega krožno križišče in priključne krake tangiranih cest v dolžini:
– na kraku Ljubljanske ceste (R3 651/ 0252 Karteljevo – Novo mesto (Bučna vas)) severno od krožišča cca. 150 m,
– na kraku Mirnopeške ceste zahodno od krožišča (R3 651/ 1198 Trebnje – Novo mesto (Bučna vas)) cca 150 m,
– na kraku Andrijaničeve ceste vzhodno od krožišča (R3 651/ 0399 Novo mesto (Bučna vas) – Krka) cca. 240 m,
– na kraku Ljubljanske ceste južno od krožišča (LG 299261 Ljubljanska cesta – Seidlova cesta) cca. 150 m,
– na Tržiški ulici (JP 799477) cca 100 m,
– na ulici Velika Bučna vas (JP 799476) cca 100 m.
Območje urejanja je določeno okvirno in se lahko na podlagi rešitev in ugotovitev iz strokovnih podlag razširi tudi na druga sosednja zemljišča z namenom, da se zagotovijo celovite urbanistične, funkcionalne in prometne ureditve.
3. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve se izdelajo na osnovi analize prostora ter programskih izhodišč oziroma urbanističnih, prostorskih in okoljskih zahtev, pridobljenih podatkov nosilcev urejanja prostora in analize le teh ter v skladu z veljavno zakonodajo.
Za pridobitev prometno tehnične rešitve kot podlage za pripravo SDLN je treba izdelati idejni projekt rekonstrukcije krožnega križišča.
4. člen
(faze priprave SDLN)
Izdelava SDLN bo potekala v naslednjih fazah:
1. Faza: izdelava strokovnih podlag in osnutka SDLN:
– izdelava idejnega projekta optimalne ureditve in dimenzioniranje krožišča v dveh fazah (v prvi fazi ter ob koncu planske dobe leta 2029).
– izdelava osnutka SDLN na podlagi strokovnih podlag
– pri izdelavi osnutka SDLN izdelovalec preveri obstoječe informacije o stanju prostora z informacijami o stanju gospodarske infrastrukture ter planih nosilcev gospodarske javne infrastrukture, strokovne podlage in veljavne prostorske akte ter izdana dovoljenja za gradnjo in po potrebi dopolni oziroma izdela širše strokovne podlage, pri čemer upošteva predpise za izdelavo SDLN in določila projektne naloge.
2. Faza: pridobitev smernic in izdelava dopolnjenega osnutka SDLN:
– pridobitev, pregled in analiza smernic
– pridobitev odločbe o ne/potrebnosti izvedbe celovite presoje vplivov na okolje
– izdelava dopolnjenega osnutka SDLN
3. Faza: javna razgrnitev in javna obravnava
– priprava gradiva in obrazložitve za javno razgrnitev na sedežu pripravljavca, krajevne skupnosti in obravnava na odborih občinskega sveta in občinskem svetu Mestne občine Novo mesto
– javna razgrnitev in javne obravnave
– 1. obravnava na odborih OS in na seji OS Mestne občine Novo mesto
4. Faza: izdelava predloga stališč do pripomb in predlogov
– proučitev pripomb iz javne razgrnitve, javne obravnave in obravnave na občinskem svetu ter priprava predloga stališč do podanih pripomb in predlogov
– sprejem stališč do pripomb
5. Faza: izdelava predloga SDLN in pridobitev mnenj NUP
– dopolnitev prostorskega akta v skladu s sprejetimi stališči do pripomb in predlogov, podanih v času javne razgrnitve in izdelava predloga SDLN,
– pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora
6. Faza: izdelava usklajenega predloga SDLN:
– izdelava usklajenega predloga SDLN
– predstavitev in obravnava usklajenega predloga SDLN Občinskemu svetu Mestne občine Novo mesto in njegovim odborom v 2. obravnavi
– Priprava končnih elaboratov sprejetega prostorskega akta
V kolikor bo Ministrstvo za okolje in prostor v fazi pridobivanja smernic pisno sporočilo pripravljavcu, da je za SDLN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, se izvedba presoje smiselno vključi v faze izdelave SDLN, pri čemer se roki smiselno podaljšajo.
5. člen
(nosilci urejanja prostora)
Pri pripravi SDLN morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenemu predlogu SDLN sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter drugi udeleženci:
1. Mestna občina Novo mesto, Oddelek za krajevne skupnosti in komunalne zadeve, Seidlova cesta 1, Novo mesto; za področje prometne in druge komunalne infrastrukture;
2. Direkcija RS za ceste, Izpostava Novo mesto, Ljubljanska 47, 8000 Novo mesto,
3. JP Elektro Ljubljana d.d., DE Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, 8000 Novo mesto; za področje distribucije električne energije,
4. Komunala Novo mesto d.o.o., Podbevškova 12, 8000 Novo mesto; za področje odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda, za področje oskrbe z vodo in zbiranja ter odvoza odpadkov,
5. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Oddelek Območja spodnje Save, Novi trg 9, Novo mesto; za področje odvajanja voda,
6. Ministrstvo za obrambo, Uprava za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana,
7. Ministrstvo za obrambo RS, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana,
8. Geoplin d.o.o. Ljubljana, Ljubljanske brigade 11, 1000 Ljubljana
9. Istrabenz Plini d.o.o., PE Osrednja Slovenija, Podbevškova 10, 8000 Novo mesto
10. Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana
11. Telekom Slovenije d.d., Regionalna enota TK omrežja vzhod, Novi trg 7a, 8000 Novo mesto,
12. drugi nosilci urejanja prostora, organi ali organizacije, za katere se v postopku izkaže, da jih je v postopek potrebno vključiti.
Nosilci urejanja prostora morajo v skladu z drugim odstavkom 58. člena ZPNačrt podati smernice v 30 dneh od prejema vloge ter v skladu s prvim odstavkom 61. člena ZPNačrt podati mnenje v 30 dneh od podane vloge. V primeru, če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku ne poda smernic, se bo v skladu z 58. členom ZPNačrt štelo, da smernic nima, pri čemer mora načrtovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi. Če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bo podal odgovora, se šteje, da s predlagano prostorsko ureditvijo soglaša.
6. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave in izdelave SDLN)
Pripravo in izdelavo SDLN rekonstrukcije Ljubljanske ceste v Novem mestu v financira Kranjska investicijska družba d.o.o.
7. člen
(začetek veljavnosti)
Sklep o pričetku priprave SDLN se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave. Sklep se objavi tudi na spletnih straneh Mestne občine Novo mesto ter se v vednost pošlje Ministrstvu za okolje in prostor RS.
Št. 350-3/2009 (1908)
Novo mesto, dne 8. maja 2009
Župan
Mestne občine Novo mesto
Alojzij Muhič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti