Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2009 z dne 8. 5. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2009 z dne 8. 5. 2009

Kazalo

1677. Odlok o občinskih taksah za uporabo javnih površin in javnih mest v Občini Ravne na Koroškem, stran 4977.

Na podlagi 9. člena Zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 123/06, 101/07, 57/08), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08, 76/08, 100/08), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 3/07 UPB4, 29/07, 58/07, 16/08, 17/08 (21/08 popr.), 76/08 in 16. člena Statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99 … 23/07) je Občinski svet Občine Ravne na Koroškem na 24. redni seji dne 22. 4. 2009 sprejel
O D L O K
o občinskih taksah za uporabo javnih površin in javnih mest v Občini Ravne na Koroškem
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina odloka)
Ta odlok predpisuje vrste in višine taks, zavezance za plačilo taks ter postopek odmere, obračuna in plačila taks na območju Občine Ravne na Koroškem (v nadaljevanju: občina).
Prihodki od občinskih taks so prihodki proračuna občine.
2. člen
(taksni predmeti)
V Občini Ravne na Koroškem se plačujejo občinske takse za naslednje namene oziroma taksne predmete:
1. uporabo javnih površin za prirejanje razstav, zabavnih in drugih prireditev,
2. oglaševanje na javnih mestih,
3. parkiranje na javnih površinah,
4. uporabo javnega prostora za kampiranje,
5. druge oblike uporabe javnih površin.
Občinske takse za dejavnosti iz prvega odstavka tega člena se ne obračunajo, če je to za posamezne primere z zakonom prepovedano ali je predpisan ali s pogodbo dogovorjen drug način plačila.
3. člen
(javna površina in javno mesto)
V prejšnjem členu uporabljena izraza »javna površina« in »javno mesto« imata naslednji pomen:
Javna površina je površina, katere raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem, kot so javna cesta, pločnik, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišče, pokopališče, park, zelenica, rekreacijska površina in podobna druga urejena ali neurejena površina na območju Občine Ravne na Koroškem, ki je v lasti oziroma je imetnik pravice njene uporabe Občina Ravne na Koroškem.
Javno mesto je vsako mesto v prostoru, ki je v javni rabi oziroma je imetnik pravice njene uporabe Občina Ravne na Koroškem in na katerega je taksni predmet nameščen tako, da je njegova sporočilnost usmerjena navzven, v javni prostor. Takšna mesta so ograje, zidovi, fasade, strehe, stavbe, mostovi, stebri ter druge podobne konstrukcije in površine.
4. člen
(taksni zavezanci)
Taksni zavezanec za plačilo občinske takse je pravna oseba, samostojni podjetnik ali fizična oseba, ki uporablja predmete in izvaja storitve, za katere so s tem odlokom določene takse (v nadaljevanju: taksni zavezanec).
Če ni mogoče ugotoviti uporabnika, je taksni zavezanec lastnik taksnega predmeta.
5. člen
(prijava taksne obveznosti)
Taksni zavezanci si morajo pred postavitvijo taksnega predmeta pridobiti dovoljenje pristojnega občinskega upravnega organa za vse taksne predmete, ki fizično posegajo na javno površino, so postavljeni na javnih napravah ali objektih, ali kakorkoli vplivajo na promet.
Prijava taksne obveznosti mora vsebovati podatke o zavezancu (ime, naslov oziroma sedež firme, davčno številko, odgovorno osebo), čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, opis taksnega predmeta (površina, število ipd.), predlagano trajanje uporabe in druge okoliščine, ki so pomembne za izdajo dovoljenja in določitev taksne obveznosti.
Taksni zavezanci so dolžni vsako spremembo taksnega predmeta ali izvajanje storitve oziroma spremembo zavezanca prijaviti pristojnemu občinskemu organu v roku osem (8) dni od nastale spremembe.
6. člen
(višina občinske takse)
Višina občinske takse za posamezne taksne predmete ali storitve iz 2. člena tega odloka je opredeljena s številom točk v posebnem delu – Tarifa občinskih taks, ki je sestavni del tega odloka.
Občinska taksa za posamezni taksni predmet se izračuna tako, da se število točk iz tarife občinskih taks pomnoži z vrednostjo točke za izračun občinske takse. Kot osnova za obračun občinske takse se upošteva vrednost točke, ki velja na dan odmere.
Vrednost točke se lahko s sklepom župana enkrat letno (do konca januarja tekočega leta) revalorizira skladno z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin za preteklo leto, ki ga ugotovi Statistični urad Republike Slovenije. Sklep župana o uskladitvi vrednosti točke se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
7. člen
(nastanek in prenehanje taksne obveznosti)
Taksna obveznost nastane z začetkom uporabe ali namestitve taksnega predmeta oziroma začetkom izvajanja storitve, preneha pa z dnem odstranitve ali uporabe oziroma s prenehanjem izvajanja storitve.
V primeru, da je taksna obveznost določena v letnem znesku, nastane taksna obveznost z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma z dnem začetka uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec občinsko upravo pisno obvestil o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju njegove uporabe ali z dnem prisilne odstranitve taksnega predmeta.
V primeru, ko je taksa določena v dnevnem znesku, taksna obveznost nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma z dnem pričetka uporabe, preneha pa s potekom zadnjega dne uporabe taksnega predmeta.
Okoliščina, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
8. člen
(odmera občinskih taks)
Taksnemu zavezancu se plačilo odmeri z odločbo, ki vsebuje tudi dovoljenje iz 5. člena tega odloka.
Občinske takse odmerja in pobira pristojni občinski upravni organ na podlagi prijav zavezancev.
V primeru, da taksni zavezanec ne prijavi taksne obveznosti, se odmeri taksa po obstoječih evidencah ali po podatkih, ugotovljenih s strani uradnih oseb občinskega nadzora.
9. člen
(plačilo takse)
Občinsko takso plačuje taksni zavezanec za določeno časovno obdobje (leto, mesec ali dan) vnaprej oziroma tako, kot je določeno z odločbo.
V primeru, ko je taksa določena v enkratnem ali dnevnem znesku, je taksni zavezanec dolžan plačati predpisano takso pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta.
V primeru, ko je za uporabo taksnega predmeta določeno mesečno plačilo občinske takse, taksna obveznost pa ne nastane prvega dne v mesecu, se pri odmeri občinske takse upošteva število točk, sorazmerno številu dni, za katere je taksna obveznost nastala.
V primeru, da je taksna obveznost določena v letnem znesku, taksni predmet pa se uporablja oziroma je postavljen manj kot leto dni, se taksa obračuna za vsak začeti mesec uporabe oziroma postavitve, in sicer po dvanajstinah letnih zneskov, razen če je v taksni tarifi drugače določeno.
Na enak način se obračuna tudi preveč plačana taksa zaradi prenehanja taksne obveznosti pred potekom koledarskega leta.
10. člen
(oprostitve plačila takse)
Občinske takse ne plačujejo občina, državni organi, četrtne, krajevne in vaške skupnosti v Občini Ravne na Koroškem ter javna podjetja in zavodi, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina.
Glede na namen se občinska taksa ne plačuje za kulturne, športne in humanitarne prireditve, prireditve, ki jih organizirajo društva in klubi, ki delujejo v javnem interesu Občine Ravne na Koroškem, ter za objave sponzorjev teh prireditev na prireditvenem prostoru.
Taksa se ne plačuje za objave političnih strank in neodvisnih kandidatov v predvolilnem obdobju. Prav tako se taksa ne plačuje za taksne predmete, ki opozarjajo na kulturne, naravne in zgodovinske znamenitosti v občini.
Takse ne plačajo zavezanci, ki na osnovi javnega razpisa občine z lastnimi vlaganji opremijo javno površino in to izkazujejo z ustrezno dokumentacijo; oprostitev velja za plačilo občinske takse, ki nastane na predmetu investiranja. Višino in čas trajanja oprostitve plačila takse prejšnjega stavka določi občina z javnim razpisom, v skladu z ekonomsko utemeljitvijo vsakega posamičnega projekta vlaganj zavezanca v opremljanje javne površine.
Poleg oprostitev iz tega člena in oprostitev iz taksne tarife tega odloka lahko pristojni občinski upravni organ s sklepom oprosti posamezne taksne zavezance plačila občinske takse, kadar gre za taksne predmete v zvezi s prireditvami in aktivnostmi, ki promovirajo Občino Ravne na Koroškem, ali prireditvami in aktivnostmi, ki so neprofitne narave in so pomembne za razvoj turizma v občini.
11. člen
(netaksni predmet)
Za taksni predmet se na objektu v lasti občine, ki ga občina odda v najem, ne šteje ena označba najemnika – gospodarskega subjekta (družbe) ali poslovne enote, ki je po zakonu obvezen, pod pogojem, da po vsebini ustreza veljavnim zakonskim predpisom. Vsaka nadaljnja označba šteje kot reklamni napis.
II. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
12. člen
(nadzor nad izvajanjem odloka)
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo uradne osebe občinskega nadzora.
13. člen
(ukrepanje organa, pristojnega za nadzor)
Občinski organ, pristojen za nadzor, ugotavlja, ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena, ter preverja resničnost podatkov na prijavi taksne obveznosti.
V primeru, ko taksna obveznost ni bila prijavljena ali so bili v prijavi taksne obveznosti navedeni neresnični podatki, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti, ali občinska taksa ni bila plačana ali plačana v celoti, lahko občinski organ, pristojen za nadzor, odredi na stroške taksnega zavezanca odstranitev taksnega predmeta z javne površine oziroma z javnega mesta ali prekinitev izvajanja taksne storitve na javni površini za čas do izpolnitve pogojev, ki jih za postavitev in uporabo taksnega predmeta ali za izvajanje taksne storitve na javni površini oziroma javnem mestu določa ta odlok.
14. člen
(ukrepanje občinskega organa, pristojnega za finance)
Če taksni zavezanec ne plača obveznosti v roku, poda pristojen občinski upravni organ, pristojen za finance, predlog za izterjavo zapadle obveznosti Davčni upravi Republike Slovenije.
III. DOLOČBE O SANKCIJAH
15. člen
(globe)
Z globo 1.200 € se sankcionira za prekršek pravno osebo ali samostojnega podjetnika:
1. če ne prijavi predmeta ali storitve, za katerega je predpisano plačilo občinske takse,
2. če v prijavi nastanka taksnega predmeta navede napačne podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti,
3. če postavi taksni predmet ali izvaja taksno storitev brez dovoljenja pristojnega občinskega upravnega organa oziroma ga postavi v nasprotju s soglasjem,
4. če ne prijavi sprememb taksnega predmeta ali storitve, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti.
Z globo 400 € se sankcionira odgovorno osebo pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z globo 300 € se sankcionira fizično osebo, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
(vrednost točke taksnih tarif)
Z dnem uveljavitve tega odloka znaša vrednost točke taksnih tarif 0,1 €.
17. člen
(taksna obveznost ob uveljavitvi odloka)
Taksni zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka opravljajo taksno storitev oziroma imajo nameščene taksne predmete, za katere ne plačujejo komunalne takse v skladu z Odlokom o komunalnih taksah v Občini Ravne na Koroškem, so dolžni taksno obveznost prijaviti pristojnemu občinskemu upravnemu organu najkasneje v roku 30 dni po uveljavitvi tega odloka. Taksna obveznost v tem primeru nastane z dnem začetka veljavnosti tega odloka.
Za taksne predmete, za katere zavezanci plačujejo komunalno takso v skladu z Odlokom o komunalnih taksah v Občini Ravne na Koroškem, se pred prvim obračunom po pričetku uporabe tega odloka izda nova odločba v skladu z določili Odloka o občinskih taksah.
18. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o komunalnih taksah v Občini Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 9/01, 38/05 in 46/08).
19. člen
(začetek veljavnosti odloka)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 426-0002/2009
Ravne na Koroškem, dne 22. aprila 2009
Župan
Občine Ravne na Koroškem
mag. Tomaž Rožen l.r.
POSEBNI DEL
TARIFE OBČINSKIH TAKS V OBČINI RAVNE NA KOROŠKEM
Tarifna številka 1: uporaba javnih površin za prirejanje razstav, zabavnih in drugih prireditev
1.1. Za uporabo javnih površin za prirejanje razstav, zabavnih in drugih prireditev (npr. cirkusi, zabavni parki, prireditve s profitnim namenom ipd.) znaša dnevna taksa za vsak začeti m²:
1.1.1. – za asfaltirane, betonske, tlakovane in        10 točk
       podobne utrjene površine
1.1.2. – za ostale vzdrževanje površine (npr.           5 točk
       makadamske, travnate površine)
1.1.3. – za nevzdrževane površine                      2 točki
Pojasnili:
a) Za javno površino po tej tarifi štejejo ceste, pločniki, ulice, trgi, tržnice, igrišča, parkirišča, parki, pokopališča, zelenice, rekreacijske površine in druge urejene ali neurejene javne površine na območju Občine Ravne na Koroškem, ki so v lasti oziroma je imetnik njihove pravice uporabe Občina Ravne na Koroškem.
b) Taksni zavezanec je uporabnik javnih površin oziroma javnega prostora za prirejanje razstav, zabavnih in drugih prireditev.
Tarifna številka 2: oglaševanje na javnih mestih
2.1. Za reklamne panoje, transparente, oglasne omarice, vitrine, reklamne napise in upodobitve na fasadah zgradb ipd., ki so trajno pritrjeni ali postavljeni na javnih mestih, se plača letna občinska taksa za vsak začeti m2:
2.1.1.  do 1 m2                                   400 točk
2.1.2.  nad 1 m2 do 2 m2                          650 točk
2.1.3.  nad 2 m2 do 5 m2                        1.200 točk
2.1.4.  nad 5 m2 do 10 m2                       3.200 točk
2.1.5.  nad 10 m2                               4.000 točk
   * Pri osvetljenih in svetlobnih reklamnih telesih se
število zgoraj navedenih točk poviša s faktorjem 1,5.
2.2. Za začasno postavljene panoje, transparente itd., izobešene ali postavljene na javnih mestih, se glede na njihovo velikost plača dnevna taksa za vsak posamezni element:
2.2.1.   za velikost do 1 m2                   10 točk
2.2.2.   za velikost nad 1 m2 do 2 m 2         15 točk
2.2.3.   za velikost nad 2 m2                  40 točk
Pojasnilo:
a) Taksni zavezanci, ki stalno nameščajo navedene začasne predmete, lahko zanje poravnajo letno takso.
2.3.      Plakati in letaki
2.3.1.    Za nameščanje plakatov se plača dnevna taksa
          glede na njihovo velikost in število:
2.3.1.1.  do velikosti A3 formata:
          – do 10 plakatov oziroma letakov            10 točk
          – od 10 do 30 plakatov oziroma letakov      25 točk
          – nad 30 plakatov oziroma letakov           40 točk
2.3.1.2.  za velikost nad A3 formata do 0,5 m2:
          – do 10 plakatov oziroma letakov            15 točk
          – od 10 do 30 plakatov oziroma letakov      40 točk
          – nad 30 plakatov oziroma letakov           55 točk
2.3.1.3.  za velikost nad 0,5 m2:
          – do 10 plakatov oziroma letakov            40 točk
          – od 10 do 30 plakatov oziroma letakov      80 točk
          – nad 30 plakatov oziroma letakov          120 točk
2.3.2.    Za množično plakatiranje (nad 100 plakatov 200 točk
          oziroma letakov) se plača enotna dnevna
          taksa ne glede na velikost in število
          plakatov oziroma letakov
2.3.3.    Za priložnostna sporočila, objave in       200 točk
          Razglase z mobilnimi ozvočevalnimi
          postajami in podobnimi sredstvi se plača
          dnevna taksa v višini
Pojasnilo:
a) Taksni zavezanec mora takso poravnati pred začetkom objavljanja.
Tarifna številka 3: parkiranje na javnih površinah
3.1. Za uporabo javnih površin za parkiranje avtomobilov plača vsak lastnik ali neposredni uporabnik poslovnih prostorov, ki za svojo poslovno dejavnost ne razpolaga z lastnimi ali zadostnimi parkirišči, letno občinsko takso od m2 koristne poslovne površine:
3.1.1. za industrijske obrate:
       – do 200 m2                                  80 točk
       – nad 200 m2                                 65 točk
3.1.2. za proizvodne obrtne dejavnosti:
       – do 100 m2                                  55 točk
       – nad 100 m2                                 40 točk
3.1.3. za posamezni lokal trgovske in gostinske
       dejavnosti:
       – do 50 m2                                   40 točk
       – nad 50 m2 do 100 m2                        25 točk
       – nad 100 m2                                 15 točk
3.1.4. za posamezni lokal ali poslovni prostor za
       druge dejavnosti:
       za vsak začeti 1 m2                          10 točk
Pojasnila:
a) Taksa za industrijske in obrtne dejavnosti zadeva obrate, ki so locirani v strnjenih naseljih izven industrijskih, poslovnih in obrtnih con.
b) Taksnemu zavezancu se do mejne površine iz posamezne postavke tarifne številke 3 obračuna taksa po višje določenem številu točk, za površine nad mejno vrednostjo pa po nižje določenem številu točk v okviru posamezne postavke tarifne številke 3.
b) Taksni zavezanci, ki v celoti razpolagajo z lastnimi ali najetimi parkirišči, so oproščeni plačila takse po tej tarifni številki. Šteje se, da industrijski in obrtni obrati v celoti pokrivajo potrebe po parkiriščih, če razpolagajo s po enim urejenim parkirnim mestom za vsakega zaposlenega, ki ima stalno oziroma začasno bivališče oddaljeno nad 2 km od delovnega mesta. Pisarniški in upravni prostori zadovoljujejo potrebe po parkiriščih, če razpolagajo s po enim parkirnim mestom na vsakih 40 m2 koristne poslovne površine. Poslovni prostori s storitvami za občane zadovoljujejo potrebe po parkiriščih, če razpolagajo s po enim parkirnim mestom na vsakih 20 m2 koristne poslovne površine. Trgovski lokali zadovoljujejo potrebe po parkiriščih, če razpolagajo s po enim parkirnim mestom na vsakih 30 m2 koristne prodajne površine (brez skladiščnih in pomožnih površin), vendar z najmanj dvema (2) parkirnima mestoma. Gostinski lokali zadovoljujejo potrebe po parkiriščih, če imajo zagotovljeno po eno urejeno parkirno mesto na šest (6) sedežev v lokalu.
c) Taksni zavezanci, ki le delno pokrivajo potrebe po parkiriščih, plačajo sorazmerni del občinske takse.
d) Javni zavodi, ki jih je (so)ustanovila Občina Ravne na Koroškem, so oproščeni plačila občinske takse po tej tarifni skupini.
3.2.   Za trajno uporabo parkirišča, namenjenega za
       parkiranje tovornih vozil, znaša letna
       občinska taksa:
3.2.1. za tovornjak s priklopnikom                  8.000 točk
3.2.1. za tovornjak                                 6.000 točk
3.2.3. za prikolico                                 4.500 točk
3.2.4. za poltovornjake in druga tovorna vozila     2.500 točk
       do 3 tone nosilnosti
Pojasnilo:
a) Za trajno uporabo parkirišča se šteje redna uporaba parkirišča za dobo enega leta.
Za uporabo parkirišča za krajšo dobo od enega leta plača zavezanec sorazmerni del letne občinske takse.
Tarifna številka 4: uporaba javnega prostora za kampiranje
4.1.   Za uporabo javnih površin za kampiranje
       Oziroma šotorenje se plača dnevna taksa:
4.1.1. za posamezno vozilo s kamp prikolico        65 točk
4.1.2. za posamezno vozilo in šotor                35 točk
4.1.3. za posamezen šotor                          15 točk
Pojasnilo:
a) Kampiranje ali šotorenje je dovoljeno le na prostoru, ki ga predhodno določi pristojni občinski organ. Taborniške in skavtske organizacije iz matične občine so oproščene plačila takse za taborjenje.
Tarifna številka 5: druge oblike uporabe javne površine
5.1.   Za uporabo tlakovanih, asfaltiranih ali posebej
       vzdrževanih javnih površin za gradbene namene
       za ureditev gradbišč za potrebe gradnje,
       rekonstrukcije ali adaptacijo znaša dnevna
       taksa za vsak začeti m2:
5.1.1. za stanovanjske objekte                       1 točka
5.1.2. za poslovno-stanovanjske objekte              2 točki
5.1.3. za poslovne objekte                           3 točke
5.2.   Za trajno oziroma sezonsko uporabo javnih
       površin ob poslovnem objektu za potrebe poslovne
       dejavnosti in za postavitev premične opreme na
       teh površinah se plača letna občinska taksa za
       vsak uporabljeni m2 javne površine za vse
       dejavnosti:
5.2.1. I. območje                                   600 točk
5.2.2. II. območje                                  400 točk
  * V času izven sezone veljajo 50% vrednosti točk.
Pojasnila:
a) Taksna obveznost obstaja, četudi dejavnost začasno ne obratuje.
b) Za I. območje po tem odloku šteje območje, ki je kot I.a in I. opredeljeno s sklepom o povprečni gradbeni ceni in povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnih zemljišč v Občini Ravne na Koroškem in območje v 150-metrskem pasu levo in desno ob regionalnih cestah R 341 in R 341 B.
c) Za trajno oziroma sezonsko uporabo javnih površin se šteje do 100 dni uporabe javnih površin na leto. Za čas sezone se šteje čas od 1. maja do 31. oktobra.
d) Za premično opremo štejejo mize, stoli, klopi, senčniki, montažni nadstreški ipd.
e) Če zavezanec za uporabo javne površine plačuje občini najemnino, se mu občinska taksa za uporabo javne površine ne obračuna.
5.3. Za začasno uporabo javnih in drugih površin za 10 točk
     poslovne in druge profitne dejavnosti se plača
     dnevna taksa po m2 prodajne površine oziroma
     površine objekta:
Pojasnilo:
a) Če javno površino koristi več taksnih zavezancev, se vsakemu zavezancu obračuna sorazmerni del takse.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti