Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2009 z dne 8. 5. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2009 z dne 8. 5. 2009

Kazalo

1673. Pravilnik o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Polzela, stran 4974.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 100/08 – ust. Odl.), 16. člena Statuta Občine Polzela (Uradni list RS, št. 99/07), Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2, 122/07 – Ust. Odl.) je Občinski svet Občine Polzela na 15. redni seji dne 23. 4. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Polzela
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo upravičenci do dodelitve enkratne denarne socialne pomoči (v nadaljevanju: denarne pomoči), kriteriji za določitev višine denarne pomoči ter postopek uveljavljanja in dodelitve denarne pomoči.
2. člen
Denarna socialna pomoč po tem pravilniku je denarna pomoč, ki se upravičencem dodeli praviloma enkrat letno, kot pomoč pri razrešitvi trenutne materialne stiske prosilca.
3. člen
Sredstva za denarno pomoč se zagotovijo z vsakoletnim proračunom Občine Polzela. Denarne pomoči se dodeljujejo do porabe predvidenih proračunskih sredstev po zaporedju vloženih popolnih vlog v tekočem letu.
4. člen
Denarna pomoč je namenjena:
– doplačilu letovanj, šole v naravi, plavalnih tečajev in podobnih šolskih dejavnosti v sklopu učnega procesa,
– doplačilu nakupa šolskih potrebščin ali kritju drugih izobraževalnih stroškov otrok,
– plačila šolske prehrane osnovnošolcem,
– doplačilu nakupa osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo,
– pomoč pri nakupu ozimnice in kurjave,
– plačila oziroma doplačila najemnine za stanovanje,
– doplačila zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, pa jih ne pokriva ZZZRS,
– kritju drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti z upoštevanjem socialnih razmer upravičenca.
II. UPRAVIČENCI
5. člen
Do denarne pomoči so upravičeni tisti občani, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Občini Polzela in ki v Občini Polzela tudi stalno prebivajo.
Upravičenci do denarne pomoči morajo izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– da jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti, ki ni nastala po lastni krivdi nujno potrebna pomoč občine,
– da so v tekočem letu izkoristili vse zakonske in druge možnosti za rešitev socialne stiske,
– da izpolnjujejo druge pogoje, ki jih predvideva Zakon o socialnem varstvu in ta pravilnik.
Trenutna materialna ogroženost je posledica utemeljenih okoliščin, ki ogrožajo ali bi lahko ogrožale preživetje posameznika ali družine: dolgotrajna bolezen, invalidnost, nesposobnost za pridobitno delo, nenadna izguba zaposlitve, smrt v družini, elementarne nesreče in druge posebne okoliščine.
III. VIŠINA DENARNE POMOČI, KRITERIJI IN IZJEME PRI DODELJEVANJU
6. člen
Višina denarne pomoči znaša največ 200% osnovnega zneska minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu.
Denarna pomoč se nakaže upravičencu na njegov osebni račun. Pomoč se lahko nakaže tudi drugi osebi ali ustanovi (izvajalec, dobavitelj, šola, organizator ...).
7. člen
Kriterij za določitev višine denarne pomoči je minimalni dohodek posameznika ali družine (v nadaljevanju: minimalni dohodek), katerega višina se določi po merilih Zakona o socialnem varstvu.
Kot dohodek štejejo vsi dohodki in prejemki po Zakonu o socialnem varstvu, ki so jih upravičenec in njegovi družinski člani pridobili v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo zahtevka.
Do enkratne denarne pomoči so upravičeni posamezniki in družine, katerih dohodek na družinskega člana ne presega cenzusa za dodelitev denarne socialne pomoči, določene z Zakonom o socialnem varstvu, za več kot 50%, z upoštevanjem dejanskih materialnih oziroma socialnih razmer upravičenca.
8. člen
Denarna pomoč se dodeljuje po naslednjih kriterijih:
– za doplačilo letovanja otrok, šole v naravi, plavalnih tečajev in podobnih šolskih dejavnosti v sklopu učnega procesa – do višine dejansko nastalega stroška (cene), ki ga zaračuna organizator, oziroma ne več kot 100% višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.
– za doplačilo nakupa šolskih potrebščin ali za kritje drugih izobraževalnih stroškov otrok iz socialno ogroženih družin – do višine dejansko nastalega stroška (cene), oziroma ne več kot 100% višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.
– plačila šolske prehrane osnovnošolcem – do višine dejansko nastalega stroška (cene), oziroma ne več kot 100% višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.
– za doplačilo nakupa osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo – do višine dejansko nastalega stroška, oziroma ne več kot 200% višine minimalnega dohodka.
– za nakup ozimnice in kurjave ter nujno potrebnih prehrambenih artiklov – do višine dejansko nastalega stroška, oziroma ne več kot 200% višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.
– za doplačilo najemnine za stanovanja socialno ogroženim – do višine 100% višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.
– doplačila zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, pa jih ne pokriva ZZZRS – do višine dejansko nastalega stroška, oziroma ne več kot 150% višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.
– za kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti – do višine dejansko nastalega stroška, oziroma ne več kot 150% višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.
9. člen
Denarna socialna pomoč se lahko upravičencu dodeli v nižjem znesku, kot bi mu pripadal po tem pravilniku, ali se mu ne dodeli, če:
– se ugotovi, da kljub izkazanem nizkem dohodku ni ogrožena socialna varnost upravičenca in družinskih članov, ker je premoženje upravičencev in družinskih članov takšno, da bi mu lahko zagotavljalo preživetje oziroma dajalo dohodke,
– se ugotovi, da z upravičencem živijo osebe, ki niso družinski člani po Zakonu o socialnem varstvu.
10. člen
Denarno pomoč za premostitev trenutne materialne ogroženosti je mogoče dodeliti tudi v primerih, ko vlagatelj presega cenzus po 7. členu tega pravilnika, in sicer:
– v primeru večjih naravnih ali drugih nesreč (npr. požar, neurje …),
– za nakup naprav oziroma pripomočkov za invalidno osebo večje vrednosti.
O denarni pomoči v navedenih primerih odloča Občinski svet Občine Polzela s sklepom.
V. POSTOPEK UVELJAVLJANJA DENARNE POMOČI
11. člen
Pravico do denarne pomoči po tem pravilniku uveljavlja vlagatelj pri občinski upravi s pisno vlogo na predpisanem obrazcu »Vloga za dodelitev enkratne denarne socialne pomoči«.
Vlagatelj dvigne obrazec na sedežu Občine Polzela, Polzela 8, 3313 Polzela ali ga pridobi na spletni strani Občine Polzela, www.polzela.si. Vlogi iz prejšnjega odstavka mora vlagatelj priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki jih upravni organ in komisija potrebujeta pri vodenju postopka in so navedena kot priloge k vlogi.
12. člen
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve denarne socialne pomoči vodi delavec občinske uprave pristojen za družbene dejavnosti. Občinska uprava odloči o upravičenosti do dodelitve in višini denarne pomoči z odločbo v roku 30 dni od prejema popolne vloge (razen za določitev denarne pomoči iz 10. člena).
Delavec občinske uprave lahko pred izdajo odločbe pridobi pisno mnenje Centra za socialno delo.
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba na župana Občine Polzela. Pritožba se lahko vloži v roku 15 dni od dneva vročitve odločbe.
VI. KONČNI DOLOČBI
13. člen
Pri odločanju o dodelitvi denarne pomoči se poleg določb tega pravilnika smiselno uporabljajo tiste določbe zakona, ki urejajo področje socialnega varstva, ki se nanašajo na denarno socialno pomoč.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-2/2009-1
Polzela, dne 23. aprila 2009
Župan
Občine Polzela
Ljubo Žnidar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti