Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2009 z dne 30. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2009 z dne 30. 4. 2009

Kazalo

1545. Odlok o turistični taksi v Občini Moravske Toplice, stran 4764.

Na podlagi določb Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04) in 16. člena Statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 11/99, 2/01, 69/02 in 28/03) je Občinski svet Občine Moravske Toplice na 21. seji dne 8. 4. 2009 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Moravske Toplice
1. člen
S tem odlokom se določa obveznost plačila turistične takse na območju Občine Moravske Toplice, način obračuna, višina turistične takse, zavezanci za plačilo in njihove obveznosti, način porabe in odvajanja turistične takse ter nadzor nad izvajanjem določil tega odloka.
2. člen
Pojmi, ki se uporabljajo v tem odloku imajo enak pomen, kot jih določa Zakon o spodbujanju razvoja turizma.
3. člen
(1) Zavezanci za plačilo turistične takse so državljani Republike Slovenije in tujci – turisti, ki izven kraja stalnega prebivališča in na območju Občine Moravske Toplice uporabljajo storitve prenočevanja v nastanitvenem objektu.
(2) Zavezanci za plačilo turistične takse so tudi lastniki počitniških hiš oziroma počitniških stanovanj.
4. člen
(1) Obveznost plačila turistične takse za zavezance iz prvega odstavka prejšnjega člena tega odloka nastane hkrati s koriščenjem storitve prenočevanja (v nadaljnjem besedilu: turistična taksa za prenočevanje). Plačati so jo dolžni tudi v primeru, ko so deležni brezplačnih storitev za prenočevanje.
(2) Obveznost plačila turistične takse za zavezance iz drugega odstavka prejšnjega člena tega odloka se obračuna v letnem pavšalnem znesku, ki se odmeri z odločbo, ki jo izda občinska uprava Občine Moravske Toplice po uradni dolžnosti (v nadaljnjem besedilu: pavšalna turistična taksa).
5. člen
(1) Občina Moravske Toplice vzpostavi evidenco lastnikov počitniških hiš in počitniških stanovanj v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov v šestih mesecih po uveljavitvi tega odloka.
(2) Lastniki počitniških hiš in stanovanj so dolžni na poziv občine posredovati podatke o svoji počitniški hiši oziroma počitniškem stanovanju.
6. člen
(1) Turistična taksa se določa v točkah. Vrednost točke določa in usklajuje Vlada Republike Slovenije enkrat letno, na podlagi gibanja cen življenjskih potrebščin.
(2) Znesek turistične takse se izračuna tako, da se število točk pomnoži z vrednostjo točke.
(3) Število točk za izračun turistične takse je naslednje:
a) turistična taksa za prenočevanje na dan 11 točk
b) pavšalna turistična taksa na leto, določena glede na površino počitniškega stanovanja oziroma hiše:
– do 30 m2 stanovanjske površine objekta 800 točk
– od 30 do 60 m2 stanovanjske površine objekta 1600 točk
– nad 60 m2 stanovanjske površine objekta 2000 točk.
V primeru, da obveznost plačevanja pavšalne turistične takse nastopi med letom, se število točk za letno obveznost deli z 12 meseci in pomnoži s številom mesecev, začenši z mesecem, v katerem je obveznost nastala.
7. člen
(1) Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do 7. leta starosti,
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih,
– osebe na podlagi predložitve fotokopije odločbe pristojnega organa, iz katere je razvidno, da je pri zavarovancu podana invalidnost oziroma telesna okvara ali fotokopije potrdila oziroma izvedenskega mnenja pristojne komisije o ugotavljanju invalidnosti oziroma telesni okvari ali na podlagi članske izkaznice invalidske organizacije,
– otroci in mladostniki na podlagi predložitve fotokopije odločbe, ki zadeva razvrščanje in usmerjanje otrok s posebnimi potrebami,
– učenci, dijaki in študenti ter njihove vodje oziroma mentorji, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo društva in druge vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– dijaki in študentje v dijaških oziroma v študentskih domovih,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v gostinskem obratu več kot 30 dni,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila takse.
Plačila pavšalne turistične takse so oproščeni lastniki vinskih kleti, ki imajo v bližini vinske kleti zasajen vinograd oziroma vinsko trto in so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina.
(2) Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta starosti,
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključena v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF,
– turisti v kampih.
8. člen
Zbrana turistična taksa je prihodek občine, ki se v skladu z vsakoletnim proračunom občine, namenja za izvajanje dejavnosti in storitev v javnem interesu, opredeljenih v določbah Zakona o spodbujanju turizma.
9. člen
(1) Pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobirati turistično takso za prenočevanje v imenu in za račun občine, hkrati s plačilom storitev za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka morajo pobirati in odvajati turistično takso za prenočitev turista tudi v primeru, če mu ne zaračunavajo plačila storitev za prenočevanje. V tem primeru mora biti razlog oprostitve vpisan v evidenci, ki je določena v prvem odstavku 12. člena tega odloka.
10. člen
(1) Osebe iz prvega odstavka 9. člena tega odloka so dolžne nakazati turistično takso na poseben račun Občine Moravske Toplice do 25. dne v mesecu za pretekli mesec.
(2) Lastniki počitniških hiš oziroma stanovanj so pavšalno turistično takso dolžni plačati na osnovi odločbe občinske uprave občine, najkasneje do 31. marca za preteklo leto.
11. člen
Osebe iz prvega odstavka 9. člena tega odloka so v roku, ki ga določa prvi odstavek prejšnjega člena tega odloka, dolžne predložiti občini in pristojnemu davčnemu organu mesečno poročilo, iz katerega mora biti razvidno število prenočitev in znesek pobrane turistične takse. Mesečno poročilo se lahko posreduje tudi v elektronski obliki. Predpisan obrazec se objavi na spletni strani Občine Moravske Toplice. Občina Moravske Toplice kopije mesečnih poročil posreduje TIC Moravske Toplice, ki podatke uporabi izključno za potrebe statistike.
12. člen
(1) Osebe iz prvega odstavka 9. člena tega odloka morajo voditi evidenco o turistični taksi, ki se vodi v evidenci gostov v skladu s predpisi, ki urejajo prijavo prebivališča. Iz evidence mora biti poleg s predpisi o prijavi bivališča določenih podatkov, razvidno tudi število prenočitev posameznega gosta oziroma turista.
(2) Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse ter vodenjem evidenc opravlja pristojni davčni organ.
(3) Nadzor opravlja tudi pristojni medobčinski inšpekcijski organ v skladu s predpisi o inšpekcijskem nadzoru.
13. člen
Prisilno izterjavo turistične takse opravlja pristojni davčni organ v skladu z določbami Zakona o spodbujanju turizma in po postopku, ki je predpisan za izvršbo davčnih obveznosti.
14. člen
(1) Z globo 4.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki sprejema turiste na prenočevanje, če:
– ne pobira turistične takse v skladu z določbo 9. člena tega odloka,
– ne nakazuje pobrane turistične takse v skladu z določbo 10. člena tega odloka,
– ne vodi evidence v skladu z določbo prvega odstavka 12. člena tega odloka.
(2) Z globo 500 EUR se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
(3) Z globo 2.500 EUR se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena samostojni podjetnik posameznik, ki sprejema turiste na prenočevanje.
(4) Z globo 300 EUR se kaznujeta za prekršek iz prvega odstavka tega člena sobodajalec in kmet, ki sprejemata turiste na prenočevanje.
(5) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek lastnik počitniške hiše oziroma počitniškega stanovanja, ki na poziv Občine Moravske Toplice v predpisanem roku, ne posreduje podatkov za vzpostavitev potrebne evidence.
15. člen
Za vprašanja, ki s tem odlokom niso posebej urejena, se neposredno uporablja Zakon o spodbujanju turizma.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o turistični taksi v Občini Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 71/98).
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-00006/2009
Moravske Toplice, dne 8. aprila 2009
Župan
Občine Moravske Toplice
Franc Cipot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti