Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2009 z dne 17. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2009 z dne 17. 4. 2009

Kazalo

1356. Odlok o priznanjih in nazivih Občine Postojna, stran 4274.

Na podlagi 16. in 117. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 30/07) je Občinski svet Občine Postojna na 18. seji dne 7. 4. 2009 sprejel
O D L O K
o priznanjih in nazivih Občine Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa vrste priznanj Občine Postojna, njihovo obliko, pogoje in postopek njihovega podeljevanja ter financiranje in evidenco podeljenih priznanj in nazivov.
2. člen
V Občini Postojna se podeljuje naslednja priznanja in nazive (v nadaljevanju: priznanja):
1. naziv častni občan oziroma častna občanka (v nadaljevanju: častni občan) Občine Postojna,
2. naziv častni meščan oziroma častna meščanka (v nadaljevanju: častni meščan) Postojne,
3. zlato priznanje Občine Postojna,
4. priznanje »23. april«,
5. srebrno priznanje Občine Postojna,
6. priznanje Miroslava Vilharja.
3. člen
Odločitev o dodelitvi priznanj iz 1. do 4. točke prejšnjega člena sprejme Občinski svet Občine Postojna na predlog komisije, ki jo s sklepom imenuje župan. Priznanja podeljuje župan Občine Postojna.
Dobitnik lahko prejme posamezno priznanje samo enkrat, v tekočem letu pa lahko prejme največ eno priznanje.
Priznanja morajo biti opremljena z grbom Občine Postojna in podpisom župana.
4. člen
Komisija iz prvega odstavka 3. člena tega odloka pobude za podelitev posameznega priznanja zbere na podlagi javnega poziva, če za posamezno priznanje s tem odlokom ni drugače določeno.
Javni poziv se za posamezno priznanje enkrat letno objavi na spletni strani Občine Postojna ter po potrebi v sredstvih javnega obveščanja.
5. člen
Javni poziv iz prejšnjega člena mora vsebovati:
– navedbo potencialnih pobudnikov,
– kriterije za podelitev posameznega priznanja,
– vrsto in število posameznih priznanj,
– navedbo dokumentacije, ki jo je treba priložiti k pobudi,
– rok, do katerega je treba poslati pobude,
– naslov, na katerega je treba poslati pobude.
6. člen
Pobude za podelitev priznanj lahko posredujejo svetniške skupine Občinskega sveta Občine Postojna, društva in druge organizacije civilne družbe ter posamezni občani. Pobude morajo biti pisne in obrazložene ter podane v skladu z določili javnega poziva.
Pobuda iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
– podatke o kandidatu: ime in priimek oziroma naziv pravne osebe, rojstni datum v primeru fizične osebe, naslov, telefon ter v primeru pravne osebe še kontaktno osebo, kolikor je to mogoče,
– pisno soglasje kandidata za kandidaturo in v primeru, da je kandidat fizična oseba, soglasje za uporabo osebnih podatkov, kolikor je to mogoče,
– podatke o pobudniku: ime in priimek oziroma naziv pravne osebe, naslov, telefon ter v primeru, da je pobudnik pravna oseba, še kontaktno osebo,
– vrsto priznanja,
– utemeljitev pobude,
– druge priloge, ki jih zahteva javni poziv.
K utemeljitvi pobude so lahko priložena tudi druga mnenja, ki pobudo podpirajo.
Kolikor pobudnik ne pridobi soglasja kandidata, komisija pozove kandidata, da poda soglasje h kandidaturi, ter v primeru, da je kandidat fizična oseba, tudi soglasje za uporabo osebnih podatkov. Kolikor kandidat ne poda soglasja, je pobuda izločena iz nadaljnje obravnave.
7. člen
Člani komisije iz prvega odstavka 3. člena tega odloka pri predlaganju kandidatov niso vezani izključno na pobude iz prejšnjega člena, temveč lahko v skladu z javnim pozivom tudi sami predlagajo druge kandidate po svoji presoji.
II. ČASTNI OBČAN OBČINE POSTOJNA
8. člen
Naziv »Častni občan Občine Postojna« je najvišje priznanje Občine Postojna in se lahko podeli posameznim občanom, ki so izjemno zaslužni za ugled, pomen in razvoj občine ter za razvoj njenih dobrih medmestnih in mednarodnih odnosov.
Kriteriji za podelitev naziva častni občan so izjemni dosežki življenjskega dela, ki ga odlikujejo: vizionarstvo, odličnost, dobrobit, sodelovanje ali skrb za blaginjo v Občini Postojna ali promociji občine.
Letno se lahko podeli največ en naziv častni občan.
9. člen
Naziv častni občan se podeli s posebno listino, ki vsebuje uvod, kratko vsebino podelitvenih razlogov, ime dobitnika priznanja, datum podelitve, pečat Občine Postojna in podpis župana.
Dobitnik prejme tudi odlitek z grbom Občine Postojna in napisom ČASTNI OBČAN ter letnico podelitve.
Častni občani se vpisujejo v knjigo častnih občanov.
III. ČASTNI MEŠČAN POSTOJNE
10. člen
Naziv »Častni meščan Postojne« se lahko podeli posameznim prebivalcem mesta Postojna, ki so s svojim življenjem in delom pustili poseben pečat pri razvoju mesta.
Kriteriji za podelitev naziva so pomembni dosežki življenjskega dela z vseh področij, prispevek k razvoju, ugledu in dobrobiti Postojne ter k prepoznavnosti mesta doma in v tujini.
Vsako leto se lahko podeli največ en naziv častni meščan, ob posebnih priložnostih pa največ dva.
11. člen
Naziv častni meščan se podeljuje enkrat letno s posebno listino, ki vsebuje uvod, kratko vsebino podelitvenih razlogov, ime dobitnika priznanja, datum podelitve, pečat Občine Postojna in podpis župana.
Dobitnik prejme tudi odlitek z grbom Občine Postojna in napisom ČASTNI MEŠČAN ter letnicama podelitve mestnih pravic in priznanja.
Častni meščani se vpisujejo v knjigo častnih meščanov.
IV. ZLATO PRIZNANJE OBČINE POSTOJNA
12. člen
Zlato priznanje Občine Postojna se podeljuje za izredne zasluge in dosežke, ki so vidno prispevali k razvoju in napredku gospodarskega, kulturnega, športnega in drugega napredka občine in širše skupnosti.
Zlato priznanje Občine Postojna se podeli s posebno listino, ki vsebuje uvod, kratko vsebino podelitvenih razlogov, ime dobitnika priznanja, datum podelitve, pečat Občine Postojna in podpis župana.
Dobitnik prejme tudi odlitek z grbom Občine Postojna in napisom ZLATO PRIZNANJE OBČINE POSTOJNA ter letnico podelitve.
Zlato priznanje Občine Postojna se lahko podeli podjetjem, družbam, podjetnikom, zavodom, društvom, krajevnim skupnostim in posameznim občanom Občine Postojna.
Vsako leto se lahko podelita največ dve zlati priznanji Občine Postojna.
Prejemniki priznanja se vpisujejo v posebno evidenco.
13. člen
Naziv »Častni občan Občine Postojna«, naziv »Častni meščan Postojne« in naziv »Zlato priznanje Občine Postojna« se praviloma podeljujejo na slavnostni prireditvi Občine Postojna ob občinskem prazniku.
V. PRIZNANJE »23. APRIL«
14. člen
Priznanje »23. april« se lahko podeli posameznim občanom, društvom in neprofitnim organizacijam za njihove zasluge pri ohranjanju vrednot TIGR-a, NOB in osamosvojitvene vojne ali za njihove zasluge na humanitarnem, solidarnostnem in drugih splošno koristnih področjih.
15. člen
Priznanje »23. april« ima obliko plakete, na kateri je kapnik »briljant« – simbol Postojnske jame. Priznanje se podeli z listino, ki vsebuje uvod, kratko vsebino podelitvenih razlogov, ime dobitnika priznanja, datum podelitve, pečat Občine Postojna in podpis župana občine.
16. člen
Priznanje »23. april« je enkratno in se podeljuje enkrat letno na slavnostni akademiji ob dnevu spomina Občine Postojna. V posameznem letu se lahko podelita največ dve priznanji.
VI. SREBRNO PRIZNANJE OBČINE POSTOJNA
17. člen
Srebrno priznanje Občine Postojna se lahko podeli ob posebnih dogodkih in jubilejih podjetjem, družbam, podjetnikom, združenjem, zavodom, društvom, krajevnim skupnostim in posameznikom.
18. člen
Srebrno priznanje Občine Postojna je kovinski odlitek z odtisom grba in imena Občine Postojna.
Sestavni del Srebrnega priznanja Občine Postojna je listina, ki vsebuje uvod, kratko vsebino podelitvenih razlogov, ime dobitnika, datum podelitve, pečat Občine Postojna in podpis župana občine.
19. člen
Srebrno priznanje Občine Postojna je enkratno, podeljuje pa se skozi vse leto.
Srebrno priznanje Občine Postojna podeljuje župan Občine Postojna.
VII. PRIZNANJE MIROSLAVA VILHARJA
20. člen
Priznanje Miroslava Vilharja se podeljuje za izjemne stvaritve s področja kulture, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev Občine Postojna ali za stvaritve, za katere so ustvarjalci prejeli mednarodna priznanja oziroma so s svojim delom pomembno prispevali k upodobitvi in predstavitvi Občine Postojna doma in v svetu.
Priznanje se praviloma podeli občanom Postojne, lahko pa se podeli tudi drugim, če se ti s kulturo ukvarjajo v Občini Postojna.
21. člen
Priznanje Miroslava Vilharja se lahko podeli kot:
– plaketa Miroslava Vilharja ali
– kipec Miroslava Vilharja.
Vsako leto se lahko podeli le eno priznanje. Posamezniku ali skupini se lahko plaketo podeli večkrat, toda le v primeru, da gre za ustvarjalen dosežek, ki se po vsebini razlikuje od dosežka, za katerega je bila plaketa že podeljena. Podelitev kipca Miroslava Vilharja pa je enkratna, kar pomeni, da ga tisti, ki ga je že prejel, ne more prejeti še enkrat.
Priznanje Miroslava Vilharja se podeljuje enkrat letno.
VIII. ODVZEM PRIZNANJA
22. člen
Posamezno priznanje se lahko odvzame, če se po podelitvi priznanja zve za nova dejstva, ki so v izrazitem nasprotju z razlogom podelitve.
Priznanje se odvzame, če se prejemnik priznanja priznanju odpove oziroma če prejemnik priznanje vrne ali če zavrne prejem priznanja.
23. člen
Odvzeto priznanje se lahko tudi vrne, če se po odvzemu priznanja zve za nova dejstva, ki so v izrazitem nasprotju z razlogom odvzema.
24. člen
V primeru iz prvega odstavka 22. člena odloča o odvzemu priznanja občinski svet na predlog župana.
Odvzem in vrnitev priznanja nista časovno omejena.
IX. FINANCIRANJE IN EVIDENCA PODELJENIH PRIZNANJ
25. člen
Sredstva za priznanja se zagotovijo v proračunu Občine Postojna.
26. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem priznanj opravlja občinska uprava, ki vodi tudi javno evidenco podeljenih priznanj.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
27. člen
Priznanja in nazive iz drugega člena tega odloka se lahko podeli tudi posthumno.
28. člen
Z uveljavitvijo tega odloka prenehajo veljati:
– Odlok o priznanjih Občine Postojna (Uradni list RS, št. 23/01),
– Pravilnik o podeljevanju priznanja Občine Postojna »23. april« (Uradni list RS, št. 23/01 in 22/02),
– Odlok o podeljevanju priznanj Miroslava Vilharja na področju kulture (Uradni list RS, št. 18/02).
29. člen
Odbor za podelitev priznanj Občine Postojna »23. april« nadaljuje z delom tudi po uveljavitvi tega odloka do izteka svojega mandata, in sicer kot komisija glede priznanja »23. april«.
30. člen
Ne glede na določbe tega odloka, se v letu 2009 priznanja in nazivi iz 1. do 3. točke 2. člena tega odloka podelijo na slavnostni prireditvi ob praznovanju 100. obletnice pridobitve mestnih pravic mesta Postojna.
31. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-7/2009
Postojna, dne 7. aprila 2009
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti