Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2009 z dne 14. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2009 z dne 14. 4. 2009

Kazalo

1311. Sklep o začetku postopka priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje urejanja z oznako 1 C2 ZN – Bistrica – nakupovalni center – 1. faza, stran 4189.

Na podlagi 46. in 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07) ter 10. in 30. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01, 79/01, 20/02) je župan Občine Tržič dne 2. 4. 2009 sprejel
S K L E P
o začetku postopka priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje urejanja z oznako 1 C2 ZN – Bistrica – nakupovalni center – 1. faza
1. člen
S tem sklepom se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje urejanja z oznako 1 C2 ZN – Bistrica – nakupovalni center – 1. faza.
Predvideni OPPN se izdela skladno z določbami Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
2. člen
(Vsebina)
Vsebina sklepa:
– ocena stanja in razlogi za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta;
– območje občinskega podrobnega prostorskega načrta;
– način pridobitve strokovnih rešitev;
– roki za pripravo občinskega prostorskega podrobnega načrta in njegovih posameznih faz;
– navedba nosilcev urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovanje prostorske ureditve iz njihove pristojnosti;
– obveznosti v zvezi s financiranjem.
3. člen
(Ocena stanja in razlogi za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta)
Obravnavano območje 1 C2 ZN je z Odlokom o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Tržič (Uradni list RS, št. 109/99, 93/01) opredeljeno kot območje za centralne dejavnosti, ki se ureja z zazidalnim načrtom (sedaj OPPN).
Zaradi racionalne izvedbe predvidene prostorske ureditve in obstoječega lastniškega stanja obravnavanih zemljišč je v okviru celotnega ureditvenega območja predvidena faznost sprejemanja OPPN in zaporednost realizacije posameznih faz, pri čemer morajo posamezne faze predstavljati zaključene prostorske in funkcionalne celote.
Predmet prve faze OPPN za območje 1 C2 ZN je vzhodni del območja v izmeri cca. 0,6 ha, na katerem je predvidena gradnja poslovno trgovskega centra Bistrica vključno s komunalno opremo in površinami, potrebnimi za njegovo nemoteno delovanje.
Pobudo za izdelavo OPPN za ureditveno območje 1 C2 ZN – Bistrica – nakupovalni center – 1. faza je podal lastnik zemljišča.
4. člen
(Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta)
Obravnavano območje 1. faze OPPN se nahaja na južnem delu naselja Bistrica pri Tržiču. Območje je nepozidano in razmeroma ravno, na njem so travniki, vzhodni rob pa je poraščen z grmovnicami in drevesno vegetacijo. Na V strani je območje omejeno z državno z oznako G2-101, na S strani s sosednjim zemljiščem bencinskega servisa, na Z strani z obstoječo stanovanjsko pozidavo, na J strani pa se nahajajo nepozidane travnate površine. Zemljišča v okolici obravnavanega območja so komunalno opremljena.
Območje 1. faze OPPN obsega zemljišči s parcelnima številkama 222/1 in 222/7, k.o. Bistrica, in meri cca 0,6 ha.
5. člen
(Način pridobitve strokovnih rešitev)
Pri pripravi OPPN je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine, izhodišča iz Strategije razvoja Občine Tržič, podatke o prostoru in obstoječo komunalno opremo naselja Bistrica.
V postopku priprave dopolnjenega osnutka OPPN se zagotovijo vse potrebne strokovne podlage, zlasti če to izhaja iz načrtovanih rešitev predvidene prostorske ureditve, ki jih je potrebno obravnavati v okviru izdelave OPPN, ali če to izhaja iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Izdelati je potrebno vsaj naslednje strokovne podlage:
– zasnovo ureditve infrastrukturnega omrežja na celotnem vplivnem območju (ureditev energetskih, vodovodnih in drugih komunalnih ureditev),
– zasnovo rešitev in ukrepov za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– študijo osenčenja,
– strokovno oceno vplivov načrtovane prostorske ureditve na okolje.
Poleg naštetih predvidenih strokovnih podlag je potrebno upoštevati tudi že izdelane strokovne podlage, ki so bile pripravljene za izdelavo strateških prostorskih aktov občine.
Izdelava morebitnih dodatnih strokovnih podlag se določi v postopku priprave OPPN.
6. člen
(Program opremljanja)
Na podlagi OPPN je potrebno skladno z določbami Pravilnika o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07) izdelati tudi program opremljanja.
Sprejeti odlok o programu opremljanja za OPPN bo osnova za sklenitev pogodbe o opremljanju iz 78. člena ZPNačrt, na podlagi katere bo investitor zgradil komunalno opremo za zemljišče, na katerem je predvidena gradnja.
7. člen
(Roki in posamezne faze za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta)
Postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta bo potekal skladno z določbami in roki, ki jih predpisuje Zakon o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07).
Potrebni čas za dokončanje celotnega postopka je približno osem mesecev, sprejem je torej predviden najkasneje do konca leta 2009.
8. člen
(Navedba nosilcev urejanja prostora)
Navedeni nosilci urejanja prostora podajo svoje smernice na osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta ter mnenja k predlogu občinskega podrobnega prostorskega načrta.
Nosilci urejanja prostora so:
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Oddelek za območje zgornje Save, Ulica Mirka Vadnova 5, 4000 Kranj
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, izpostava Kranj, Jezerska cesta 20, 4000 Kranj
– Občina Tržič, Trg svobode 18, 4290 Tržič
– Elektro Gorenjska, d.d., Ulica Mirka Vadnova 3, 4000 Kranj
– Telekom Slovenije, d.d., PE Kranj, Ulica Mirka Vadnova 13, 4000 Kranj
– Javno podjetje Komunala Tržič d.o.o., Pristavška cesta 31, 4290 Tržič
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za okolje, Sektor za presoje vplivov na okolje, Dunajska 47, Ljubljana.
Kolikor se v postopku priprave osnutka OPPN ali v fazi priprave strokovnih podlag za OPPN ugotovi, da je potrebno pridobiti tudi smernice in mnenja drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-te pridobi v postopku.
9. člen
(Obveznosti v zvezi s financiranjem)
Sredstva v zvezi s financiranjem postopka priprave OPPN zagotovi lastnik zemljišč oziroma pobudnik izdelave OPPN.
10. člen
(Končne določbe)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnih straneh Občine Tržič. Hkrati z objavo se ga posreduje tudi Ministrstvu za okolje in prostor.
Sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-7/2009-31
Tržič, dne 2. aprila 2009
Župan
Občine Tržič
mag. Borut Sajovic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti