Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2009 z dne 14. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2009 z dne 14. 4. 2009

Kazalo

1292. Odlok o vračilu vlaganj upravičencev v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Metlika, stran 4163.

Na podlagi 6. člena Zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (Uradni list RS, št. 54/07 – UPB4), 19. člena Statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 14/09) je Občinski svet Občine Metlika na 18. redni seji dne 2. 4. 2009 sprejel
O D L O K
o vračilu vlaganj upravičencev v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Metlika
1. člen
(vsebina odloka)
S tem odlokom se določajo dejanski končni upravičenci (v nadaljevanju: upravičenci) do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, način sestave seznama upravičencev za vračilo vlaganj, način ugotavljanja deležev vračila ter pogoji in roki vračanja teh deležev na območju Občine Metlika (v nadaljevanju: občina).
2. člen
(upravičenci do vračila vlaganj)
Upravičenci do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje po tem odloku so fizične osebe in pravne osebe oziroma njihovi pravni nasledniki, ki so preko krajevnih skupnosti, z namenom pridobitve telefonskega priključka, sklepali pogodbe o investicijah v telekomunikacijsko omrežje s pravnimi predniki Telekoma Slovenije d.d. in s samoupravnimi interesnimi skupnostmi za poštni telegrafski in telefonski promet. Upravičenec je tudi lokalna skupnost.
Pravni nasledniki oseb iz prvega odstavka tega člena, morajo dokazati obstoj pravnega nasledstva.
Pravni posli, izjave o pristopu, obračuni in ostali dokumenti, ki so jih upravičenci sklenili oziroma so bili izdani s strani ustreznih gradbenih odborov, v zvezi z pridobitvijo telefonskega priključka ali vlaganji v gradnjo javnega telefonskega omrežja, se štejejo kot ustrezen pravni posel v skladu z zakonom. Če ti dokazi več ne obstojijo, se lahko upošteva kot dokazilo o obstoju pravnega posla tudi seznam vlagateljev iz zapisnikov ali arhivske dokumentacije občine oziroma krajevne skupnosti.
3. člen
(zavezanec za vračilo vlaganj)
Zavezanec za vračila vlaganj upravičencem iz drugega člena tega odloka je Občina Metlika, ki izvaja vračila vlaganj na podlagi zakona ter pod pogoji in na način, določenim s tem odlokom.
Občina je zavezanec do višine sredstev, ki jih prejme od Republike Slovenije oziroma Slovenske odškodninske družbe, d.d. na podlagi sklenjene poravnave.
Sredstva prejeta s strani Slovenske odškodninske družbe iz naslova posameznih poravnav se vračajo upravičencem, ki so zajeti s pravnimi posli, opredeljenimi v teh poravnavah.
Občina postane zavezanec za vračilo vlaganj z dnem nakazila sredstev za vračilo s strani Republike Slovenije oziroma Slovenske odškodninske družbe, d.d., po sklenitvi poravnave.
4. člen
(pristojni organi)
Za sestavo seznama končnih dejanskih upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje ter za vodenje ostalih aktivnosti v zvezi s postopkom vračanja, med drugim tudi za določitev višine vračila, ki pripada končnim upravičencem, je pristojna posebna komisija, ki jo imenuje županja.
5. člen
(predlog seznama končnih upravičencev)
Komisija skupaj s predstavniki krajevnih skupnosti in bivših gradbenih odborov, na osnovi evidenc in podatkov iz arhivov, s katerimi razpolagajo krajevne skupnosti ali druge pravne ali fizične osebe, zberejo vso potrebno dokumentacijo in podatke o višini vloženih sredstev v izgradnjo telekomunikacijskega omrežja na območju Občine Metlika.
Predlog seznama končnih upravičencev posreduje KS. Predlogu seznama morajo biti s strani KS predložena tudi vsa listinska dokazila, ki so potrebna za ugotovitev osnove za vračilo vlaganj in višine deležev, sorazmernih z vlaganjem oseb.
Na podlagi dokumentacije in podatkov iz prejšnjega odstavka komisija pripravi in s pomočjo krajevnih skupnosti objavi, na krajevno običajen način (spletna stran občine, oglasna deska …), predlog seznama končnih dejanskih upravičencev.
Seznam vsebuje zaporedno številko upravičenca, njegovo ime in priimek ter naslov bivališča.
Fizične osebe, ki jih ni na predlogu seznama končnih dejanskih upravičencev, ali smatrajo, da podatki iz seznama niso pravilni, lahko podajo na komisijo, v roku 15 dni od objave predloga seznama, pisni ugovor. K ugovoru morajo predložiti dokazila o pravnem naslovu in višini vlaganj iz 2. člena tega odloka, sicer se jih pri vračilu ne upošteva.
V roku 30 dni od objave seznama iz prejšnjega odstavka morajo upravičenci navedeni na seznamu občini sporočiti davčno številko ter številko osebnega računa, na katerega se jim sredstva nakažejo. Sporočiti morajo tudi vse druge podatke, ki se nanašajo na upravičenca (sprememba naslova, pravni naslednik – dedič).
6. člen
(ugovor in pritožba)
O utemeljenosti ugovora odloča komisija, ki s sklepom ugovoru ugodi, ga zavrže ali zavrne.
Komisija lahko zahteva od vlagatelja, da ugovor dopolni, če je to potrebno in mu določi rok za dopolnitev ugovora. Komisija mora o ugovoru odločiti najkasneje v roku 30 dni po poteku roka za vložitev ugovora zoper seznam iz prejšnjega člena tega odloka.
Zoper sklep komisije se lahko vlagatelj v roku 8 dni od prejema sklepa pritoži pri županji Občine Metlika. Pritožba mora biti podana v pisni obliki in utemeljena. Odločitev županje je dokončna.
7. člen
(potrditev končnega seznama)
Na podlagi dokončnih odločitev o ugovorih ali pritožbah komisija ustrezno dopolni predlog seznama končnih upravičencev in ga potrdi.
Komisija je dolžna potrditi dopolnjen seznam v najkrajšem možnem času. Tako potrjeni končni seznam upravičencev se objavi na krajevno običajen način.
8. člen
(osnova za določitev višine in priznana višina za vračilo vlaganj)
Osnova za določitev višine vračila vlaganj za posameznega upravičenca je vrednost navedena v listinah, ki dokazujejo pravni posel iz 2. člena tega odloka.
Priznana višina vračila vlaganj posameznemu upravičencu se določi v skladu s 4. členom Zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (Uradni list RS, št. 54/07 – UPB4).
9. člen
(sorazmerno vračilo vlaganj)
Če višina sredstev, ki jih prejme lokalna skupnost iz naslova vračanja vlaganj ne zadostuje za povračilo vlaganj vsem končnim upravičencem do višine, določene s prvim in drugim odstavkom prejšnjega člena, določi komisija sorazmerne deleže, ki jih prejmejo končni upravičenci tako, da vsem upravičencem priznano višino vračila vlaganja, ki bi jim pripadala v skladu s prejšnjim členom sorazmerno zmanjša za odstotek, za katerega je višina sredstev prejetih na osnovi pisne poravnave z Republiko Slovenijo manjša od višine potrebnih sredstev za poplačilo priznanih višin vračil vlaganj vseh upravičencev v celoti.
10. člen
(izdaja odločbe)
Občinska uprava izda odločbo o dodeljeni višini vračila z navedenim rokom vračila.
11. člen
(način in roki vračila prispevkov)
Občina prejeta vračila vrača posameznikom kot končnim upravičencem neposredno na osebni račun upravičenca, ki ga je ta sporočil občini. Rok za začetek vračanj je 30 dni po prejemu vračila od Slovenske odškodninske družbe, d.d.
V primeru, da bo občina prejela sredstva od Slovenske odškodninske družbe, d.d. v več obrokih, prične rok iz prvega odstavka tega člena teči naslednji delovni dan po dnevu, ko občina prejme 50% vračila.
Kolikor bo občina prejela sredstva od Slovenske odškodninske družbe d.d. pred potrditvijo končnega seznama upravičencev, rok iz prvega odstavka tega člena teče od potrditve končnega seznama upravičencev s strani komisije.
12. člen
(vračilo dedičem)
Dediči upravičenca morajo za sprejem vračila pooblastiti skupnega pooblaščenca. Razdelitev sredstev med dediče ni v domeni občine.
13. člen
(zaključek vračila vlaganj)
Občina konča z vračilom vlaganj v roku šestih mesecev od objave seznama.
Po preteku tega roka se neizplačana sredstva, ki pripadajo posameznim upravičencem, ki niso občini niti v tem roku sporočili zahtevanih podatkov, prenesejo med prihodke proračuna Občine Metlika, upravičenci pa izgubijo pravico do prejema teh sredstev.
14. člen
(prenehanje veljavnosti predpisov)
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o načinu in pogojih vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na področju Občine Metlika (Uradni list RS, št. 96/02).
15. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-7/2007
Metlika, dne 2. aprila 2009
Županja
Občine Metlika
Renata Brunskole l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti