Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2009 z dne 6. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2009 z dne 6. 4. 2009

Kazalo

1179. Odlok o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Skupna občinska uprava občin Tabor - Vransko«, stran 3940.

V skladu z 49.a členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 in 76/08) sta Občinski svet Občine Tabor z dne 23. 3. 2009 na 4. dopisni seji in Občinski svet Občine Vransko z dne 23. 3. 2009 na 9. korespondenčni seji sprejela
O D L O K
o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Skupna občinska uprava občin Tabor - Vransko«
SPLOŠNO
1. člen
(1) S tem odlokom se ustanovi organ skupne občinske uprave, določi njegovo ime in sedež, delovno področje, notranja organizacija, vodenje ter zagotavljanje sredstev in drugih pogojev za njegovo delo.
(2) S tem odlokom so določene pravice in obveznosti občin ustanoviteljic in njihovih organov v razmerju do organa skupne občinske uprave in v medsebojnih razmerjih.
PODROČJA SOU
2. člen
(1) Občina Tabor, Tabor 21, 3304 Tabor in Občina Vransko, Vransko 59, 3305 Vransko ustanovita organ skupne občinske uprave za skupno opravljanje nalog občinske uprave na področju:
– občinske finančne službe,
– notranjega finančnega nadzora,
– občinske inšpekcije,
– drugih strokovnih in tehničnih nalog.
(2) Ustanoviteljske pravice občin, razen sprejemanja sprememb in dopolnitev tega odloka ter zagotavljanje proračunskih sredstev za delovanje organa skupne uprave, za kar so pristojni občinski sveti, izvršujeta župana občin ustanoviteljic.
(3) Župana imenujeta in razrešujeta vodjo skupne občinske uprave, sprejmeta kadrovski načrt, program dela in finančni načrt skupne občinske uprave, nadzorujeta delo ter dajeta skupne usmeritve glede splošnih vprašanj organiziranja in delovanja skupne občinske uprave.
IME, SEDEŽ, ORGANIZACIJA SOU
3. člen
(1) Ime organa skupne občinske uprave je: »SKUPNA OBČINSKA UPRAVA OBČIN TABOR - VRANSKO«.
(2) Skrajšano ime organa je: SOU občin Tabor - Vransko (v nadaljevanju SOU).
(3) SOU ima status samostojnega skupnega upravnega organa občin iz 2. člena tega odloka.
(4) SOU je sestavljena iz notranjih organizacijskih enot:
– medobčinska finančna služba,
– medobčinska inšpekcija,
– medobčinski režijski obrat za urejanje javnih površin.
(5) Sedež SOU je na Občini Tabor, Tabor 21, 3304 Tabor.
(6) SOU uporablja žig okrogle oblike. Ob zgornjem robu žiga je napis: SOU občin Tabor - Vransko, na spodnjem robu pa je naveden sedež SOU: Tabor 21, 3304 Tabor.
(7) Upravni akti, ki jih izdajajo pooblaščene osebe SOU, imajo v glavi dokumenta naziv SOU, izdajajo pa se v imenu krajevno pristojne občine ustanoviteljice.
NALOGE SOU
4. člen
(1) SOU opravlja svoje delo v prostorih občinske uprave občine ustanoviteljice, v kateri ima sedež.
(2) SOU opravlja upravne, strokovne in pospeševalne naloge občinskih uprav občin ustanoviteljic:
– Medobčinska finančna služba: proračunsko računovodstvo, knjigovodstvo in notranji finančni nadzor;
– Medobčinska inšpekcija: naloge občinske inšpekcije, službe nadzora občinskih cest in občinskega redarstva;
– Medobčinski režijski obrat: strokovne naloge v zvezi z urejanjem javnih površin.
(3) SOU opravlja svoje naloge v skladu z zakonom, podzakonskimi predpisi in predpisi občin ustanoviteljic in so podrobneje opredeljene s pogodbo, katere skleniteljici sta občini ustanoviteljici, podpisnika pa župana obeh občin.
(4) Pri odločanju v upravnih zadevah iz občinske pristojnosti nastopa medobčinska uprava kot organ tiste občine ustanoviteljice, v katere krajevno pristojnost zadeva spada.
(5) Za škodo, povzročeno z nezakonitim delom zaposlenega v SOU odgovarjata občini ustanoviteljici solidarno.
(6) SOU mora pri izvrševanju s pogodbo določenih nalog ravnati po usmeritvah župana in nalogah direktorja občinske uprave občine ustanoviteljice, v katere krajevno pristojnost zadeva sodi, glede splošnih vprašanj organiziranja in delovanja uprave pa po skupnih usmeritvah obeh županov občin ustanoviteljic.
VODENJE SOU
5. člen
(1) SOU vodi vodja, ki je praviloma hkrati tudi direktor občinske uprave ene izmed občin ustanoviteljic. Vodjo imenujeta in razrešujeta župana občin ustanoviteljic v skladu z Zakonom o javnih uslužbencih. Vodja SOU je uradnik na položaju.
(2) Vodja SOU mora imeti univerzitetno izobrazbo ali visoko strokovno izobrazbo s specializacijo ali magisterijem in najmanj 6 let delovnih izkušenj.
(3) Vodja SOU odgovarja za izvrševanje nalog, ki spadajo v krajevno pristojnost posamezne občine ustanoviteljice županu in direktorju občinske uprave te občine, za delo SOU v celoti pa obema županoma občin ustanoviteljic.
(4) Vodja predstavlja SOU, organizira opravljanje nalog SOU, odloča v upravnih zadevah iz pristojnosti uprave, skrbi za izdelavo – realizacijo programa dela ter opravlja vse druge organizacijske naloge, ki so potrebne za redno, pravočasno, strokovno in učinkovito delo SOU.
(5) Župana občin ustanoviteljic določita sistemizacijo delovnih mest v SOU ter sklepata ali prekinjata delovna razmerja zaposlenih v SOU na predlog vodje SOU.
KADROVANJE
6. člen
(1) Občina, v kateri ima SOU sedež, ima za javne uslužbence SOU status delodajalca.
(2) Pravice in obveznosti delodajalca izvršujeta župana občin ustanoviteljic oziroma vodja SOU na podlagi pisnega pooblastila županov.
SREDSTVA ZA DELO, PROSTOR IN OPREMA SOU
7. člen
(1) Sredstva za delo SOU in druga materialna sredstva zagotavljata občini ustanoviteljici v svojih proračunih, po procentu opravljenih nalog za posamezno občino, ki je natančno opredeljen v medsebojni pogodbi.
(2) SOU uprava prične z delom, ko občini ustanoviteljici zagotovita sredstva za začetek dela ter občina ustanoviteljica, v kateri ima sedež, zagotovi prostore in opremo, vendar najkasneje v štirih mesecih po uveljavitvi tega odloka.
(3) Nakup opreme, ki je potrebna za delo SOU uprave, naroči v skladu s predpisi o javnem naročanju vodja SOU. Izbiro najboljšega ponudnika predlaga strokovna komisija. Župan vsake od občin ustanoviteljic imenuje v komisijo po enega člana.
(4) Stroške za uporabo upravnih prostorov, stroške nabave in uporabe opreme, obratovalne stroške in stroške vzdrževanja, si občini ustanoviteljici SOU delita v razmerju, določenem v medsebojni pogodbi.
(5) Prostor in opremo za delo SOU ter podrobnejše obveznosti občin ustanoviteljic iz naslova uporabe premoženja za delo SOU, dogovorita župana občin ustanoviteljic z medsebojno pogodbo.
FINANČNI NAČRT SOU
8. člen
(1) SOU je neposredni uporabnik proračuna občine ustanoviteljice, v kateri ima sedež.
(2) Finančni načrt SOU, ki ga na predlog vodje SOU določita župana občin ustanoviteljic, je vključen v proračun občine ustanoviteljice, v kateri ima SOU sedež.
(3) ObčinI soustanoviteljicI zagotavljata sredstva za SOU v finančnih načrtih svojih občinskih uprav na posebni postavki. Finančni načrt SOU je priloga k njihovim proračunom.
(4) Odredbodajalec za sredstva finančnega načrta SOU uprave je župan posamezne občine ustanoviteljice.
MEDSEBOJNA POGODBA OBČIN USTANOVITELJIC SOU
9. člen
Občini ustanoviteljici SOU skleneta medsebojno pogodbo, v kateri so podrobneje določeni: področje SOU, pravice in obveznosti do SOU, naloge SOU, program dela, način poročanja, opravljanje administrativno-strokovnih, pomožnih in drugih del za SOU ter druge, za nemoteno delo SOU, pomembne zadeve.
PRIČETEK DELA SOU
10. člen
(1) SOU je začela z delom 1. 3. 2004.
(2) SOU prevzame od občin ustanoviteljic naloge in pristojnosti na področjih v skladu z 2. členom tega odloka.
(3) Najkasneje do dne, ko prične z delom, prevzame SOU javne uslužbence, zaposlene v občinskih upravah občin ustanoviteljic, ki so razporejeni na uradniška ali strokovno tehnična delovna mesta, na katerih se opravljajo naloge občinske uprave, ki jih na podlagi tega odloka prevzame SOU.
(4) Javnim uslužbencem iz prejšnjega odstavka se izdajo sklepi o razporeditvi na delovna mesta v skladu s sistemizacijo delovnih mest v SOU upravi ter se jim v podpis predloži pogodbe o zaposlitvi.
(5) Z akti iz prejšnjega odstavka se javnim uslužbencem, zaposlenim v SOU ne more poslabšati položaj glede na položaj, ki so ga imeli v občinski upravi posamezne občine ustanoviteljice.
PRISTOP IN IZSTOP IZ SOU
11. člen
(1) V primeru, da druge občine izrazijo interes, lahko pristopijo k ustanovitvi SOU, če sklep o tem sprejmejo na pristojnem organu občine in se s pristopom strinjata občini ustanoviteljici. Vodja SOU opravi preračun zagotavljanja sredstev za delo SOU v skladu z medsebojno pogodbo.
(2) Občina soustanoviteljica lahko izrazi interes za izstop iz SOU tako, da svojo namero pisno poda županu druge občine soustanoviteljice.
(3) Občina lahko izstopi kot soustanoviteljica, ko poravna vse obveznosti do SOU.
SPREJEM, OBJAVA, VELJAVNOST ODLOKA
12. člen
(1) Ta odlok je sprejet, ko ga v enakem besedilu sprejmeta občinska sveta obeh občin iz 2. člena tega odloka.
(2) V petnajstih dneh po uveljavitvi tega odloka sprejmeta župana občin ustanoviteljic akt o sistemizaciji delovnih mest v SOU in kadrovski načrt in v nadaljnjih tridesetih dneh v skladu z Zakonom o javnih uslužbencih imenujeta vodjo SOU.
(3) Župana občin ustanoviteljic objavita ta odlok v Uradnem listu Republike Slovenije v sedmih dneh po sprejemu na seji tistega občinskega sveta, ki je o odloku o ustanovitvi organa skupne občinske uprave odločal zadnji.
(4) Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Za objavo poskrbi Občina Tabor.
(5) Z dnem uveljavitve odloka, v celoti preneha veljati Odlok o ustanovitvi skupne občinske uprave št. 303-01/2003, objavljen v Uradnem listu RS, št. 64/07 z dne 16.7.07.
Št. 303-03/2003
Tabor, dne 19. marca 2009
Župan
Občine Tabor
Vilko Jazbinšek l.r.
 
Župan
Občine Vransko
Franc Sušnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti