Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2009 z dne 3. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2009 z dne 3. 4. 2009

Kazalo

1081. Odlok o avtotaksi prevozih na območju Občine Bled, stran 3434.

Na podlagi 56. člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06), Zakona o prekrških (UPB4 – Uradni list RS, št. 3/07), Zakona o varnosti cestnega prometa (UPB4 – Uradni list RS, št. 133/06) in 16. člena Statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 119/03 – UPB in 84/06) je Občinski svet Občine Bled na 16. redni seji dne 24. 3. 2009 sprejel
O D L O K
o avtotaksi prevozih na območju Občine Bled
1. člen
(predmet urejanja odloka)
(1) Ta odlok določa organizacijo, način in posebne pogoje opravljanja avtotaksi prevozov na območju Občine Bled.
(2) Avtotaksi prevozi so prevozi v notranjem cestnem prometu kot javni prevozi v prostem cestnem prometu, ki ne vsebujejo značilnosti linijskega prevoza.
(3) Izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen kot izrazi v Zakonu o prevozih v cestnem prometu.
2. člen
(dejavnost avtotaksi prevozov)
(1) Dejavnost avtotaksi prevozov na območju Občine Bled lahko opravljajo le avtotaksi prevozniki, ki so pridobili dovoljenje občinske uprave skladno z določili tega odloka (v nadaljevanju: dovoljenje).
(2) Avtotaksi prevoznik, ki nima občinskega dovoljenja, ne sme prevzemati potnikov na območju Občine Bled, lahko pa jih vanjo prepelje.
(3) Avtotaksi postajališča lahko za opravljanje avtotaksi prevozov uporabljajo samo vozila pravnih in fizičnih oseb, ki imajo potrdilo občinske uprave.
(4) Avtotaksi postajališča so rezervirane parkirne površine, ki so namenjene ustavitvi ali parkiranju avtotaksi vozil med opravljanjem dejavnosti avtotaksi prevozov.
3. člen
(pogoji za izdanje dovoljenja)
(1) Dovoljenje za avtotaksi prevoze izda organ občinske uprave, pristojen za promet, za veljavno koledarsko leto oziroma največ za čas do izteka veljavnosti licence za avtotaksi prevoze.
(2) Dovoljenje se izda avtotaksi prevozniku na podlagi pisne vloge, ki jo vloži prevoznik do konca koledarskega leta za naslednje leto, ob izpolnjevanju naslednjih pogojev:
– da ima prevoznik veljavno licenco za opravljanje avtotaksi prevozov in to za vsako vozilo, s katerim bo opravljal avtotaksi prevoze,
– da predloži kopije veljavnih zavarovalnih polic oziroma certifikat o ustreznem zavarovanju prevoza potnikov;
– da je za vozilo plačano letno nadomestilo za uporabo avtotaksi postajališč – občinska taksa za uporabo javnih površin – iz 6. člena tega odloka.
(3) Za vsakega voznika, ki pri avtotaksi prevozniku opravlja prevoze, mora prevoznik vlogi priložiti:
– kopijo veljavnega vozniškega dovoljenja voznika,
– dokazilo o osnovnem poznavanju slovenskega jezika (če voznik ni slovenski državljan),
– dokazilo o poznavanju območja Občine Bled, kar izkazuje s potrdilom o udeležbi na seminarju oziroma opravljenem izpitu, ki ga v dogovoru z občino izvaja Turizem Bled, zavod za pospeševanje turizma oziroma druga pooblaščena institucija.
(4) Osnovno poznavanje slovenskega jezika se dokazuje z izvirnikom ali overjeno fotokopijo potrdila o znanju slovenskega jezika, ki ga izda institucija z verificiranim programom.
(5) Seminar oziroma izpit o poznavanju območja Občine Bled se izvede skladno s programom, ki ga sprejme župan. Kdor ima opravljen izpit za lokalnega turističnega vodnika, mu seminarja oziroma izpita o poznavanju območja Občine Bled ni potrebno opraviti.
4. člen
(postopek izdaje dovoljenja)
(1) Občinska uprava sprejema vloge za pridobitev dovoljenj, daje vlagateljem vsa potrebna pojasnila glede pridobitve dovoljenj, opravlja vsa strokovna in administrativna opravila v zvezi z izdajanjem dovoljenj, izdaja ustrezna potrdila za izdana dovoljenja ter vodi evidenco izdanih dovoljenj in potrdil.
(2) Za postopek izdaje dovoljenj in potrdil se uporabljajo določila Zakona o splošnem upravnem postopku.
(3) Ob izdaji dovoljenja se posameznemu avtotaksi prevozniku izda potrdilo za posamezno vozilo, s katerim se izkazuje veljavnost dovoljenja. Obliko potrdila sprejme župan s sklepom.
(4) Potrdilo vsebuje naslednje podatke:
– številko dovoljenja in letnico veljave,
– registrsko številko avtotaksi vozila, za katerega je bilo izdano dovoljenje,
– žig izdajatelja in podpis pooblaščene uradne osebe.
(5) Avtotaksi prevoznik mora imeti ves čas opravljanja avtotaksi prevozov potrdilo na vidnem mestu v vozilu, za katerega je bilo potrdilo izdano. Kdor ima opravljen izpit za lokalnega vodnika, seminarja oziroma izpita o poznavanju območja Občine Bled ni potrebno opraviti.
(6) Ob izdaji dovoljenja se posameznemu avtotaksi prevozniku izda tudi potrdilo za posameznega voznika, ki lahko opravlja dejavnost avtotaksi prevozov, ki se poimensko nanaša na voznika avtotaksija. V času opravljanja dejavnosti mora imeti voznik ves čas pri sebi predmetno potrdilo.
5. člen
(preklic dovoljenja)
(1) Izdano dovoljenje se lahko prekliče na podlagi poročil pristojnih inšpekcijskih služb, občinskega redarstva in policije, iz katerih se ugotovi, da je prevoznik oziroma njegovi vozniki ponavljajoče (več kot dvakrat) kršil določbe tega odloka. Kršitve se ugotavljajo s pravnomočnim kaznovanjem.
(2) Zoper odločitev o preklicu je v 15 dneh dovoljena pritožba pri županu.
(3) Avtotaksi prevoznik mora v osmih dneh po pravnomočnosti odločbe o preklicu dovoljenja, pristojnemu organu občine vrniti dovoljenje za opravljanje avtotaksi prevozov in potrdila za vozila in za voznike.
6. člen
(občinska taksa za uporabo javnih površin)
(1) Za pridobitev dovoljenja in potrdila mora prevoznik za vsako vozilo plačati nadomestilo za uporabo avtotaksi postajališč – občinsko taksa za uporabo javnih površin - in sicer za tekoče leto vnaprej. Ob pridobitvi dovoljenja med koledarskim letom, se nadomestilo obračuna v sorazmernem deležu preostanka leta, vključno za celotni mesec, v katerem dovoljenje prične veljati.
(2) Vrednost nadomestila – občinske takse znaša 200,00 evrov letno za prvo vozilo prevoznika, za drugo in ostala pa 100 €. Vrednost nadomestila – občinske takse se enkrat letno valorizira z rastjo življenjskih stroškov.
(3) Že plačano nadomestilo se kot pravica lahko prenese na drugo vozilo pri istem imetniku dovoljenja.
(4) Občinska uprava na podlagi vloge imetnika dovoljenja odloči o vračilu že plačanega nadomestila v sorazmernem deležu preostanka leta na podlagi pisnih dokumentov pristojnih organov v primerih:
– prenehanja opravljanja dejavnosti,
– odtujitve vozila, ki se ne nadomesti,
– uničenja vozila.
7. člen
(avtotaksi postajališča)
(1) Območja in število avtotaksi postajališč določi župan s sklepom na podlagi predloga načrta lokacij, ki ga pripravi občinska uprava.
(2) Avtotaksi postajališča morajo biti označena s predpisano prometno signalizacijo. Na postajališču se postavi dopolnilna tabla s kontaktnimi podatki avtotaksi prevoznikov z dovoljenji, njihovimi delovnimi časi ter cenikom za lokalne prevoze. Za ureditev, opremljenost in vzdrževanje avtotaksi postajališč skrbi pristojna služba občine.
8. člen
(organizacija opravljanja avtotaksi prevozov)
(1) Avtotaksi prevozi se opravljajo:
– z avtotaksi postajališč,
– s kraja, ki ga določi naročnik,
– z ustavitvijo prostega avtotaksi vozila med njegovo vožnjo, če to ne ovira ali ogroža drugih udeležencev v prometu.
(2) Vozilo, s katerim se opravlja avtotaksi prevoze, mora biti označeno v skladu z Zakonom o prevozih v cestnem prometu. Avtotaksi vozilo mora biti čisto in urejeno zunaj in znotraj. Voznik mora biti primerno urejen.
(3) Avtotaksi vozila oziroma njihovi vozniki nimajo v dinamičnem prometu, pri parkiranju ali pri ustavljanju nobenih posebnih pravic v primerjavi z drugimi udeleženci v prometu.
(4) Ustavitev in parkiranje na avtotaksi postajališčih je avtotaksi prevoznikom dovoljeno samo v času opravljanja dejavnosti avtotaksi prevozov.
9. člen
(način opravljanja avtotaksi prevozov)
(1) Na avtotaksi postajališču mora biti voznik v vozilu ali poleg njega, od vozila se lahko oddalji le toliko, da pospremi potnika.
(2) Avtotaksi prevozov ni dovoljeno opravljati s ponavljajočimi elementi linijskih prevozov (ob istem času, na isti relaciji, z ustavljanjem na istih mestih zaradi vstopov in izstopov potnikov) in prevzemati potnikov, ki bi sicer koristili linijski prevoz.
(3) Odhodi avtotaksi vozil z avtotaksi postajališča se opravljajo po ustaljenem vrstnem redu. Naročilo prevzame prvo vozilo v vrsti, razen če naročnik izrecno zahteva drugo vozilo na postajališču.
(4) Voznik mora naročeno vožnjo opraviti skladno z naročilom in po najkrajši možni poti.
10. člen
(odklonitev prevoza)
(1) Voznik ne sme med delom brez opravičenega razloga odkloniti naročila za prevoz oseb in njihove prtljage.
(2) Opravičljiva razloga za odklonitev naročila prevoza oseb oziroma potnikov ali prtljage sta:
– očitna napadalnost potnika,
– če bi potnik sam ali s svojimi stvarmi, obleko ali na kakšen drug način lahko poškodoval vozilo.
(3) Voznik ima pravico odkloniti prevoz živali.
(4) V primeru, da voznik ne more dokončati začete vožnje, je dolžan v najkrajšem možnem času zagotoviti potniku uporabo drugega avtotaksi vozila.
11. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravlja prometni inšpektor ter občinsko redarstvo.
12. člen
(kazenske določbe)
(1) Za ravnanje v nasprotju z določbami prvega in drugega odstavka 2. člena tega odloka se za prekršek kaznuje z globo:
– 1000 evrov – pravno osebo ali samostojnega podjetnika, ki zaposluje druge osebe,
– 850 evrov – samostojnega podjetnika posameznika,
– 200 evrov – odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika, ki zaposluje druge osebe,
– 100 evrov – fizično osebo (voznika).
(2) Za ravnanje v nasprotju z določbami petega in šestega odstavka 4. člena tega odloka se za prekršek kaznuje z globo:
– 500 evrov – pravno osebo ali samostojnega podjetnika, ki zaposluje druge osebe,
– 300 evrov – samostojnega podjetnika posameznika,
– 200 evrov – odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika, ki zaposluje druge osebe,
– 100 evrov – fizično osebo (voznika).
(3) Za ravnanje v nasprotju z določbo tretjega odstavka 5. člena tega odloka tega člena se za prekršek kaznuje pravno osebo ali samostojnega podjetnika, z globo 1000 evrov.
(4) Za ravnanje v nasprotju z določbami 9. člena tega odloka se za prekršek kaznuje fizično osebo (voznika) z globo 100 evrov.
13. člen
(pridobitev dovoljenj)
Prevozniki morajo pridobiti dovoljenja in potrdila, ki so potrebna za opravljanje funkcije voznika avtotaksi vozila na območju Občine Bled z začetkom koledarskega leta 2010.
14. člen
(uveljavitev odloka)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 039-4/2009
Bled, dne 24. marca 2009
Župan
Občine Bled
Janez Fajfar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti