Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008

Kazalo

4029. Tehnični popravek Odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za območje Občine Grosuplje – generalni PUP Občine Grosuplje, in sicer za PPC I/1 in PPC I/2, PPC I/3, I/4, I/6, I/7 in I/8, PPC I/5 in PPC I/9, stran 12893.

Na podlagi 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99, 36/02) je Občinski svet Občine Grosuplje na 19. redni seji dne 24. septembra 2008 sprejel
T E H N I Č N I P O P R A V E K
Odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za območje Občine Grosuplje – generalni PUP Občine Grosuplje, in sicer za PPC I/1 in PPC I/2, PPC I/3, I/4, I/6, I/7 in I/8, PPC I/5 in PPC I/9
1. člen
Sprejme se Tehnični popravek Odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za območje Občine Grosuplje – generalni PUP Občine Grosuplje, in sicer za PPC I/1 in PPC I/2, PPC I/3, I/4, I/6, I/7 in I/8, PPC I/5 in PPC I/9, Uradni list RS, št. 118/05, 75/06, 5/07, 34/07 in 115/07.
2. člen
V 4. členu odloka se tretji odstavek nadomesti z besedilom, ki na novo glasi:
»Pomožni objekti so praviloma manjši objekti ali ureditve ob ali na obstoječih legalno zgrajenih objektih in napravah in so združljivi z obstoječo z upravnimi dovoljenji potrjeno dejavnostjo, lahko so objekti za lastne potrebe, ograje, škarpe, različni pomožni objekti, začasni objekti, manjše kmetijsko-gozdarske prometnice, manjši objekti za namakanje kmetijskih zemljišč, objekti za spremljanje stanja okolja, ograje za pašo živine in obore za divjad ipd. Glede na zahtevnost se delijo v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje.
Grajeno območje kmetije
Za grajeno območje kmetije se šteje zemljišče, sestavljeno iz ene ali več zemljiških parcel ali njihovih delov, na katerih stojijo legalno zgrajene stavbe in gospodarska poslopja kmetije (stanovanjska hiša in najmanj eno gospodarsko poslopje), ki so medsebojno povezana z dovozi, potmi in drugimi utrjenimi površinami, posamezna medsebojna oddaljenost stavb oziroma gospodarskih poslopij, ki tvorijo grajeno območje kmetije, pa ne presega 30 m. Grajeno območje kmetije se opredeli tako, da se s premico povežejo v vseh smereh najbolj izpostavljeni deli stavb in gospodarskih poslopij kmetije oziroma njihovih gradbenih parcel, če so določene, in sicer ne glede na to, ali preko takega območja poteka javna cesta ali ne.
Pogojno zazidljivo območje kmetije
Za pogojno zazidljivo območje kmetije se šteje 20 metrski pas zemljišča, ki obkroža grajeno območje kmetije, če na grajenem območju kmetije zaradi premajhne razpoložljive površine pomožnega objekta ni mogoče postaviti, in se predhodno pridobi mnenje pristojne kmetijske svetovalne službe, iz katerega izhaja, da je takšen objekt nujno potreben za obratovanje kmetije.«
3. člen
V 8. členu odloka se točka 9, nadomesti z besedilom, ki na novo glasi: »postavitev pomožnih objektov za lastne potrebe, medsosedskih ograj in škarp na zemljiških parcelah, ki pripadajo legalno zgrajeni stanovanjski stavbi, h kateri se gradijo (navedeni manj zahtevni pomožni objekti se lahko gradijo povsod, kjer niso izrecno prepovedani, v skladu s pogoji, ki veljajo znotraj namenske rabe); postavitev pomožnih kmetijsko – gozdarskih objektov v grajenem območju kmetije ali pogojno zazidljivem območju kmetije; postavitev pomožnih obrambnih objektov in vadbenih objektov, namenjeni obrambi ter zaščiti in reševanju, na površinah, ki so s prostorskimi akti namenjene za ta namen; postavitev začasnih objektov za skladiščenje in postavitev gostinskih vrtov – začasnih objektov za opravljanje gostinske dejavnosti, na zemljiških parcelah, ki pripadajo legalno zgrajeni stavbi za opravljanje dejavnosti, h kateri se gradijo, vse v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje.«
V točki 10 se črta besedilo: »Pravilnik o objektih 130/04 in veljavnih občinskih odlokov in pravilnikov« in se ga nadomesti z besedilom: »veljavne zakonske in podzakonske akte, ki urejajo to področje,«.
V točki 11 se črta besedilo: »Pravilnik o objektih 130/04« in se ga nadomesti z besedilom: »veljavne zakonske in podzakonske akte, ki urejajo to področje«,.
Črta se točka 12, ki na novo glasi:« rekonstrukcije obstoječih objektov, prizidave in nadzidave, rušitve in gradnje novih istonamenskih objektov ter vzdrževalna dela, če je osnovni objekt zgrajen z veljavnim gradbenim dovoljenjem ali drugim upravnim dovoljenjem, neglede na zahtevnost objekta, v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje,«.
V točki 15 se doda: »neglede na zahtevnost objekta,«.
V točki 16 se doda: »neglede na zahtevnost objekta,«.
V točki 17 se črta: »in začasnih objektov za skladiščenje,«.
Črta se točka 20.
4. člen
V 11. členu se v točki 3 za prvim stavkom doda besedilo: », neglede na zahtevnost objekta.«.
Črta se točka 4, ki na novo glasi:
»postavitev pomožnih objektov za lastne potrebe, medsosedskih ograj in škarp na zemljiških parcelah, ki pripadajo legalno zgrajeni stanovanjski stavbi, h kateri se gradijo (v primeru, da je zemljiška parcela večja od 600 m² se ti objekti lahko gradijo znotraj 20 metrskega pasu, ki obkroža stavbo); postavitev pomožnih kmetijsko-gozdarskih objektov v grajenem območju kmetije ali pogojno zazidljivem območju kmetije in ograj za pašo živine do višine 1,5 m; postavitev začasnih objektov za skladiščenje in postavitev gostinskih vrtov – začasnih objektov za opravljanje gostinske dejavnosti, na zemljiških parcelah, ki pripadajo legalno zgrajeni stavbi za opravljanje dejavnosti, h kateri se gradijo, vendar znotraj 30 metrskega pasu, ki obkroža stavbo; začasnih objektov za prireditve, če takšna prireditev ne traja več kot 15 dni, po končani prireditvi pa se takšen objekt odstrani in vzpostavi prejšnje stanje; vse v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje«.
V točki 7 se besedilo v celoti spremeni tako, da pravilno glasi: »namakanje in izsuševanje v skladu s predpisi s tega področja, neglede na zahtevnost objekta,«.
V točki 12 se doda: »neglede na zahtevnost objekta,«.
Črta se točka 14, ki na novo glasi: »postavitev naprav za potrebe študijske dejavnosti (meritve, zbiranje podatkov za spremljanje stanja okolja itd.), neglede na zahtevnost objekta,«.
V točki 16 se v drugi alieji za besedo obrambe doda: », neglede na zahtevnost objekta,«.
5. člen
V 12. členu se črta točka 1, ki na novo glasi: »ureditev površin za šport in rekreacijo, kadar gre samo za ploskovni poseg v prostor, ki je opredeljen v planskem aktu občine, neglede na zahtevnost objekta,«.
6. člen
V 14. členu se v točki 4 za besedilom doda: »neglede na zahtevnost objekta in v skladu z zakonskimi in podzakonskimi predpisi, ki urejajo to področje,«.
V točki 5 se doda: »neglede na zahtevnost objekta.«.
7. člen
V 15. členu se črta 4. odstavek, ki na novo glasi:
»Objekti, ki so v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje, opredeljeni kot začasni objekti se lahko izvedejo pod pogoji, ki jih določajo veljavni predpisi.«
V 15. členu se doda nov 6. odstavek, ki glasi:
»Kot začasni objekt za skladiščenje se ob legalno zgrajeni stavbi za opravljanje dejavnosti lahko postavi tudi pokriti prostor z napihljivo konstrukcijo ali v montažnem šotoru v skladi z zakonskimi in podzakonskimi predpisi, ki urejajo to področje.«.
V 15. členu se doda nov 7. odstavek, ki glasi:
»Začasni objekti za skladiščenje ne smejo biti namenjeni skladiščenju nevarnih kemikalij in drugih nevarnih snovi, ki jih opredeljujejo predpisi, ki urejajo kemikalije.«.
8. člen
V 18. členu se v točki 1 doda: »neglede na zahtevnost objekta,«.
9. člen
V 20. členu se črta drugi odstavek, ki na novo glasi:
»Brez soglasja lastnika sosednjega zemljišča se sme izdati gradbeno dovoljenje oziroma zgraditi pomožni objekt – stavbo in začasne objekte kolikor so zadoščeni predhodni pogoji v tem členu in znaša odmik skrajne točke objekta od sosednjega zemljišča vsaj 4 m.
Ograje in oporni zidovi, ki so v skladu z zakonskimi in podzakonskimi akti opredeljeni kot enostavni ali nezahtevni objekti se lahko gradijo brez soglasja lastnikov sosednjih zemljišč, če so od meje oddaljeni 0,5 m. Če je odmik manjši, je treba pred začetkom gradnje pridobiti pisno soglasje lastnika oziroma lastnikov sosednjih zemljišč.
Vadbeni objekti, spominska obeležja in urbana oprema se lahko gradijo brez soglasja lastnikov sosednjih zemljišč, če so od meje sosednjih zemljišč oddaljeni najmanj 1,5 m. Če je odmik manjši, je treba pred začetkom gradnje pridobiti pisno soglasje lastnika oziroma lastnikov sosednjih zemljišč.«
V tretjem odstavku 20. člena se v prvi alineji črta besedilo »enostavne objekte« in nadomesti z besedilom: »pomožne objekte«.
V tretjem odstavku 20. člena se druga alineja črta in na novo glasi: »za pomožne objekte, ki so maksimalne višine 3 m, merjeno od terena do kapi je minimalen obvezni odmik stene in temeljev 1 m od meje, strešine pa 0,5 m od meje,«
V tretjem odstavku 20. člena se v tretji alineji črta besedo »enostavne« in se jo nadomesti z besedo pomožne«,
V petem odstavku 20. člena se besedilo črta in na novo glasi: »Pri določbah za zunanje ureditve je treba zagotoviti skladnost z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje«.
10. člen
V 22. členu se prvi stavek 12. odstavka spremeni in na novo glasi:
»Pomožni objekti morajo biti zasnovani skladno z določili veljavnih zakonskih in podzakonskih aktov, ki urejajo to področje.«.
V 14. odstavku se besedilo spremeni in na novo glasi:
»Na gradbeni parceli legalno zgrajene vikend hiše v območju R, W ali EW se dopušča pomožne objekte za lastne potrebe na naslednji način: vse stavbe pomožnih objektov skupaj, ki niso infrastrukturni pomožni objekti (razen bazenov, ki se jih dopušča le v skladu z zadnjim odstavkom tega člena), naj ne presegajo 30 m² tlorisne površine.«.
V 19. odstavku se črta besedilo: »kot to določa Pravilnik o objektih 130/04.«.
V 21. odstavku se črta besedilo: »v skladu s pravilnikom Pravilnik o objektih 130/04 in«.
11. člen
V 33.f. členu se črta besedilo: »vendar v skladu s Pravilnikom o objektih 130/04«.
12. člen
V 37.a členu se zadnji stavek spremeni in na novo glasi: »Dopustna je tudi gradnja pomožnih objektov v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje.«.
13. člen
V 37.b členu se zadnji stavek spremeni in na novo glasi: »Za objekte namenjene bivanju je dopustna gradnja pomožnih objektov razen steklenjaka in bazena, vendar le v gabaritih v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, ki urejajo to področje.«.
14. člen
Ta tehnični popravek začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35003-2/99
Grosuplje, dne 24. septembra 2008
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti