Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2008 z dne 15. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2008 z dne 15. 12. 2008

Kazalo

5143. Pravilnik o dodeljevanju socialnih pomoči v Občini Bistrica ob Sotli, stran 15670.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB1, 21/06, 14/07, 60/07) ter 15. člena Statuta Občine Bistrica ob Sotli (Uradni list RS, št. 49/99, 125/03, 73/06) je Občinski svet Občine Bistrica ob Sotli na 14. redni seji dne 27. 11. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju socialnih pomoči v Občini Bistrica ob Sotli
1. člen
S tem pravilnikom se določajo upravičenci do dodelitve enkratne denarne socialne pomoči (v nadaljevanju: denarne pomoči), kriterije in merila za določitev višine denarne pomoči ter postopek uveljavljanja in dodelitve denarne pomoči v Občini Bistrica ob Sotli.
2. člen
Denarna pomoč po tem pravilniku je denarna pomoč, ki se upravičencem lahko podeli praviloma enkrat letno, kot pomoč pri razrešitvi trenutne materiale stiske prosilca.
3. člen
Občina Bistrica ob Sotli zagotavlja sredstva za dodelitev denarnih pomoči vsako leto v proračunu za tekoče leto na postavki »Denarne pomoči občanom«. Denarne pomoči se dodeljujejo do porabe predvidenih proračunskih sredstev po zaporedju vloženih popolnih vlog.
4. člen
Do denarne pomoči po tem pravilniku so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Občini Bistrica ob Sotli in ki v Občini Bistrica ob Sotli tudi dejansko bivajo in ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč občine, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
Trenutna materialna ogroženost je posledica utemeljenih okoliščin, ki ogrožajo ali bi lahko ogrožale preživetje posameznika ali družine, dolgotrajna bolezen, invalidnost, nesposobnost za pridobitno delo, nenadna izguba zaposlitve, smrt v družini, elementarne nesreče in druge posebne okoliščine.
5. člen
Kriterij za dodelitev denarnih pomoči je minimalni dohodek, določen Zakonu o socialnem varstvu, ki je izjemoma glede na socialne razmere upravičenca lahko povečan za 50%. Kot dohodek se štejejo vsi dohodki in prejemki po Zakonu o socialnem varstvu, ki so jih upravičenec in njegovi družinski člani pridobili v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo zahtevka.
6. člen
Denarna pomoč je namenjena:
– plačilu pogrebnih stroškov;
– nakupu šolskih potrebščin in oblačil;
– plačilu šolskih kosil osnovnošolcem;
– plačilo letovanj in šole v naravi osnovnošolcem razen za šole v naravi, ki so subvencionirane iz državnega proračuna oziroma Ministrstva za šolstvo in šport;
– doplačilu nakupa osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo;
– doplačilu zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, pa jih ne pokriva Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije;
– nakup ozimnice in kurjave;
– kritju drugih stroškov in izdatkov, za premostitev trenutne materialne ogroženosti z upoštevanjem materialnih razmer upravičenca.
7. člen
Denarna pomoč za plačilo šolskih kosil in šole v naravi osnovnošolcem se dodeli največ do višine dejansko nastalega stroška, ki ga zaračuna šola, vendar največ do višine minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino. Stroški se poravnajo neposredno šoli, ki jo obiskuje upravičenec.
Denarna pomoč za plačilo letovanj otrokom se dodeli največ do višine dejansko nastalega stroška, ki ga zaračuna organizator letovanja, vendar največ do višine minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino. Stroški se poravnajo neposredno organizatorju letovanja.
Denarna pomoč za ostale namene iz 6. člena tega pravilnika se dodeli upravičencu največ do višine minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino. Praviloma se denarna pomoč upravičencu izplača v gotovini, razen v primeru, ko obstoji možnost, da sredstva ne bi bila namensko porabljena. V takem primeru se denarna pomoč nakaže izvajalcu izdaje določenega blaga oziroma opravljene storitve upravičencu.
8. člen
Višina denarne pomoči iz 7. člena tega pravilnika se za upravičence, ki prejemajo dohodke, določi kot razlika med minimalnim dohodkom Zakona o socialnem varstvu na osebo ali družino, ki pripada upravičencu in njegovimi dohodki, ugotovljenimi na način, ki ga določa Zakon o socialnem varstvu.
Pri določanju višine denarne pomoči se upoštevajo vsi dohodki in prejemki posameznika ali družine iz 27. člena Zakona o socialnem varstvu.
9. člen
Denarna pomoč se lahko upravičencu dodeli v nižjem znesku kot bi mu pripadal po tem pravilniku, ali se mu ne dodeli, če:
– se ugotovi, da kljub izkazanemu nizkemu dohodku ni ogrožena socialna varnost upravičenca in družinskih članov;
– se ugotovi, da z upravičencem živijo osebe, ki niso družinski člani po zakonu o socialnem varstvu, pa pridobivajo dohodke iz zakona o socialnem varstvu skupaj z upravičencem.
10. člen
Izjemoma je mogoče dodeliti denarno pomoč za premostitev trenutne materialne ogroženosti tudi takrat, ko občan presega cenzus po 5. členu tega pravilnika v primeru večjih naravnih ali drugih nesreč.
11. člen
Občina Bistrica ob Sotli sofinancira povrnitev pogrebnih stroškov v primerih, kot jih določa 20. člen Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (ZPPDUP, Uradni list RS, št. 34/84, 26/90). Pogrebni stroški zajemajo običajne in primerne stroške pokopa ter morebitni prevoz pokojnika. Iz proračuna Občine Bistrica ob Sotli se povrnejo stroški tisti osebi ali organizaciji, ki je pokop organizirala.
Kljub izkazanemu dohodku se lahko odkloni plačilo pogrebnih stroškov na podlagi ocene dejanskega materialnega stanja dedičev in zavezancev kot tudi v primeru, da je pokojnik lastnik premičnega ali nepremičnega premoženja.
V primeru, da je bil pokojnik lastnik premičnega ali nepremičnega premoženja in dediči niso sposobni poravnati pogrebnih stroškov, jih za pokojnika poravna Občine Bistrica ob Sotli. V tem primeru lahko občina priglasi terjatev iz naslova plačila pogrebnih stroškov v zapuščinskem postopku po pokojniku.
12. člen
Pravico do denarne pomoči po tem pravilniku uveljavlja vlagatelj pri občinski upravi s pisno vlogo na predpisanem obrazcu »Vloga za dodelitev enkratne denarne socialne pomoči«, ki je priloga tega pravilnika. Vlogi so dolžni priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu s tem pravilnikom.
Za uveljavljanje denarne pomoči za doplačilo letovanj otrok ipd., sprejema vloge strokovni delavec šole ali pa starše napoti na Občino Bistrico ob Sotli.
13. člen
Občinska uprava odloči o upravičenosti do dodelitve in višini denarne pomoči z odločbo v roku 30 dni od prejema popolne vloge. V posameznih postopkih lahko občinska uprava pridobi mnenje Centra za socialno delo. Zoper odločbo je možna pritožba, ki jo občan vloži v roku osmih dni po prejemu odločbe. O pritožbi odloča župan.
14. člen
Pri odločanju o dodelitvi denarne pomoči se poleg določb tega pravilnika smiselno uporabljajo tudi tiste določbe zakona, ki urejajo področje socialnega varstva, ki se nanašajo na denarno socialno pomoč.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-0001/2008-14-4
Bistrica ob Sotli, dne 27. novembra 2008
Župan
Občine Bistrica ob Sotli
Jožef Pregrad l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti