Uradni list

Številka 117
Uradni list RS, št. 117/2008 z dne 12. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 117/2008 z dne 12. 12. 2008

Kazalo

5116. Odlok o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Rogašovci, stran 15644.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 87/01, 72/05, 100/05 – UPB1, 14/07, 60/07, 94/07 – UPB2, 76/08) in 17. člena Statuta Občine Rogašovci (Uradni list RS, št. 66/99, 76/02, 29/03, 88/05, 79/06) je Občinski svet Občine Rogašovci na 17. redni seji dne 5. 12. 2008 sprejel
O D L O K
o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Rogašovci
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Z odlokom o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Rogašovci (v nadaljevanju: denarne pomoči) se določijo upravičenci do dodelitve denarne socialne pomoči, kriteriji za določitev višine denarne pomoči ter postopek uveljavljanja in dodelitve denarne pomoči.
2. člen
Sredstva za denarne pomoči se zagotovijo z vsakoletnim proračunom Občine Rogašovci. Denarne pomoči se dodeljujejo do porabe predvidenih proračunskih sredstev.
3. člen
Denarna pomoč po tem odloku je pomoč, ki se upravičencem dodeli kot:
– pomoč pri razrešitvi trenutne materialne stiske upravičenca, praviloma enkrat letno kot enkratna denarna pomoč,
– pomoč za bivanje v stanovanjski skupnosti ali drugi organizirani obliki institucionalnega varstva, ki ni v okviru mreže javne službe in
– pomoč pri kritju pogrebnih stroškov.
4. člen
Do denarne pomoči so upravičeni občani Občine Rogašovci. Upravičenci do denarne pomoči morajo izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– da jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti, ki ni nastala po lastni krivdi, nujno potrebna pomoč občine,
– da so v tekočem letu storili vse, da si preživetje zagotovijo z delom, pravicami iz dela ali zavarovanja, z dohodki iz premoženja in drugih virov oziroma z nadomestili ali prejemki po drugih predpisih ali s pomočjo tistih, ki so jih dolžni preživljati ali na drug način in
– da izpolnjujejo druge pogoje, ki jih predvideva Zakon o socialnem varstvu in ta odlok.
5. člen
Trenutna materialna ogroženost je posledica okoliščin, na katere upravičenec ni mogel ali ne more vplivati in ogrožajo ali bi lahko ogrožale preživetje posameznika ali družine, kot so: dolgotrajna bolezen, invalidnost ali druga dalj časa trajajoča nezmožnost za pridobitno delo, smrt v družini, elementarne nesreče in druge okoliščine.
2. ENKRATNE DENARNE POMOČI
6. člen
Enkratna denarna pomoč je namenjena:
– doplačilu letovanj in šole v naravi osnovnošolcem;
– doplačilu letovanj otrokom iz socialno ogroženih družin in otrok z zdravstvenimi indikacijami;
– za zimsko pomoč – nakup kurjave (trda goriva, kurilno olje, plin …) socialno ogroženim;
– doplačilu nakupa osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo;
– obdarovanju otrok, ki se nahajajo v rejništvu in invalidnih otrok ter
– kritju drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti z upoštevanjem socialnih razmer upravičenca.
7. člen
Višina enkratne denarne pomoči znaša najmanj 25% osnovnega zneska minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu in največ dvakratni znesek osnovnega zneska minimalnega dohodka.
Prejšnji odstavek se ne uporablja za zimske pomoči. Višina te enkratne denarne pomoči znaša 40% osnovnega zneska minimalnega dohodka.
Enkratna denarna pomoč se nakaže upravičencu na njegov osebni račun. V utemeljenih primerih se izplača v naravi (boni, naročilnice, plačila računov izvajalcu, dobavitelju, šoli, organizatorju …).
Prejemnik enkratne denarne pomoči, ki mu je bila le-ta nakazana na njegov osebni račun, mora Centru za socialno delo Murska Sobota, v roku 15 dni po nakazilu denarnih sredstev, predložiti dokazilo o namenski porabi sredstev. V nasprotnem primeru prejemnik sredstev ne more zaprositi za dodelitev enkratnih denarnih pomoči za obdobje enega leta.
8. člen
Kriterij za določitev višine enkratne denarne pomoči je minimalni dohodek posameznika ali družine (v nadaljevanju: minimalni dohodek), katerega višina se določi po merilih Zakona o socialnem varstvu.
Kot dohodek štejejo vsi dohodki in prejemki v skladu z Zakonu o socialnem varstvu, ki so jih upravičenec in njegovi družinski člani pridobili v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo zahtevka.
Dediščina, darila in drugi enkratni prejemki (odškodnine, odpravnine, darila ipd. …) se upoštevajo v skladu z določbami Zakona o socialnem varstvu in Pravilnikom o ugotavljanju prihrankov in premoženja ter o vrednosti zagotovljene oskrbe v postopku za dodelitev denarne socialne pomoči.
9. člen
a) Če dohodek posameznika ali družine (v nadaljevanju: lastni dohodek) ne presega cenzusa za upravičenost do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu za več kot 30%, se dodeli enkratna denarna pomoč:
– Za zimske pomoči, kot je določeno v drugem odstavku 7. člena tega odloka.
– Za doplačilo nakupov osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo največ do višine dejansko nastalega stroška (cene), vendar ne več kot 200% višine minimalnega dohodka.
– Za kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti največ do višine dejansko nastalega stroška, vendar ne več kot 150% višine minimalnega dohodka.
b) Če lastni dohodek ne presega cenzusa za upravičenost do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu za več kot 60%, se dodeli enkratna denarna pomoč:
– Za doplačilo nakupov osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo največ do višine 50% dejansko nastalega stroška (cene), vendar ne več kot 150% višine minimalnega dohodka.
– Za kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti največ do višine 50% dejansko nastalega stroška (cene), vendar ne več kot 150% višine minimalnega dohodka.
10. člen
O dodelitvi in višini enkratne denarne pomoči namenjene doplačilu letovanj in šole v naravi osnovnošolcem, doplačilu letovanj otrokom iz socialno ogroženih družin in otrok z zdravstvenimi indikacijami in
obdarovanju otrok, ki se nahajajo v rejništvu in invalidnih otrok, odloča Občinski svet Občine Rogašovci. Predlog z obrazložitvijo o doplačilu oziroma obdarovanju poda osnovna šola oziroma Center za socialno delo.
11. člen
Enkratna denarna pomoč se lahko upravičencu dodeli v nižjem znesku, kot bi mu pripadala po tem odloku ali se mu ne dodeli, če:
– se ugotovi, da kljub izkazanemu nizkemu dohodku ni ogrožena socialna varnost upravičenca, ker ima premoženje ali prihranke, ki bi mu lahko dajalo dohodke ali zagotavljalo preživljanje,
– se ugotovi, da z upravičencem živijo oziroma mu pri preživljanju pomagajo osebe, ki niso družinski člani po Zakonu o socialnem varstvu.
12. člen
Enkratno denarno pomoč za premostitev trenutne materialne ogroženosti je mogoče dodeliti tudi v primerih, ko vlagatelj presega cenzus iz 9. člena tega odloka, in sicer:
– v primerih večjih naravnih ali drugih nesreč (npr. požar …),
– za nakup naprav oziroma pripomočkov za invalidno osebo večje vrednosti.
O dodelitvi enkratne denarne pomoči v navedenih primerih odloča Občinski svet Občine Rogašovci.
3. DOPLAČILO ZA BIVANJE V STANOVANJSKI SKUPNOSTI ALI DRUGI ORGANIZIRANI OBLIKI INSTITUCIONALNEGA VARSTVA, KI NI V OKVIRU MREŽE JAVNE SLUŽBE
13. člen
Za doplačilo oskrbe v stanovanjski skupnosti oziroma drugi organizirani obliki institucionalnega varstva, ki ni v okviru mreže javne službe, je upravičen občan Občine Rogašovci, ki se je znašel v trenutni stiski glede nastanitve, ob upoštevanju pogojev iz 5. člena tega odloka.
14. člen
Višina doplačila je odvisna od materialnih pogojev upravičenca in dejansko nastalih obveznosti do stanovanjske skupnosti oziroma druge organizacije, vendar ne več kot 150% višine minimalnega dohodka.
15. člen
Oskrba se sofinancira največ tri mesece z možnostjo podaljšanja, če se razmere niso spremenile, neposredno stanovanjski skupnosti oziroma drugi organizaciji.
4. POMOČ PRI KRITJU POGREBNIH STROŠKOV
16. člen
Občina Rogašovci doplača oziroma plača stroške pogreba v primerih, ki jih določa Zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč. Pobudo za kritje stroškov poda Centra za socialno delo. Pogrebni stroški zajemajo običajne in primerne stroške pokopa umrlega in se plačajo neposredno izvajalcu storitve.
Za pokojnike, ki so bili zavarovani za pogrebnino in posmrtnino v skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju se krijejo pogrebni stroški 100% višine zneska, ki ga priznava Zavod za zdravstveno zavarovanje, vendar ne več kot znaša razlika med izplačano pogrebnino, ki jo izplača Zavod za zdravstveno zavarovanje in dejansko nastalimi stroški pogreba.
Za pokojnike, ki niso bili zavarovani za pogrebnino in posmrtnino iz prejšnjega odstavka se krijejo pogrebni stroški do dvakratne višine zneska navedenega v prejšnjem odstavku, vendar ne več kot znašajo dejansko nastali stroški pogreba.
Pomoč pri kritju pogrebnih stroškov ni podvržena odmernemu postopku in izdaji odločbe, vendar pa mora biti izpolnjen eden od pogojev 17. člena tega odloka.
17. člen
Iz sredstev proračuna Občine Rogašovci se doplačajo oziroma plačajo pogrebni stroški za pokojnika:
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Rogašovci in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov, nima premoženja in zavezancev, ki bi bili dolžni kriti pogrebne stroške;
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Rogašovci in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov in zavezanci oziroma dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa;
– ki je bil najden oziroma je umrl na območju Občine Rogašovci in za njega ni bilo mogoče ugotoviti občine stalnega prebivališča.
Šteje se, da zavezanci oziroma dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa, kadar so tudi sami upravičeni do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali nimajo lastnih prihodkov.
18. člen
Kljub izkazanemu dohodku se lahko odkloni plačilo pogrebnih stroškov:
– v primeru, da je pokojnik lastnik nepremičnega ali premičnega premoženja;
– dedičem ali zavezancem, ki jim je pokojnik v enem letu pred smrtjo predal premoženje ter
– na podlagi ocene dejanskega stanja materialnega stanja dedičev in zavezancev.
V primeru, da je bil pokojnik lastnik nepremičnega ali premičnega premoženja in dediči niso sposobni poravnati pogrebnih stroškov, jih za pokojnika poravna Občina Rogašovci.
5. DISKRECIJSKA PRAVICA ŽUPANA
19. člen
Za posebne primere socialne potrebe oziroma ogroženosti posamezne osebe ali družine, ki ne padejo pod nobeno področje oziroma možnost upravičencev, ki jih ureja ta odlok, lahko župan odloči o takih situacijah izven določb tega odloka – za izredne posebne primere.
6. POSTOPEK UVELJAVLJANJA DENARNE POMOČI
20. člen
Denarna pomoč, razen izjem določenih v tem odloku, se uveljavlja na zahtevo upravičenca oziroma zakonitega zastopnika – vlagatelja.
Vlagatelj uveljavlja denarno pomoč pri Centru za socialno delo Murska Sobota s pisno vlogo na predpisanem obrazcu Vloga za dodelitev denarne socialne pomoči, ki je priloga tega odloka.
Vlogo za dodelitev denarne pomoči vlagatelj pridobi pri občinski upravi Občine Rogašovci, na spletni strani občine ali pri Centru za socialno delo Murska Sobota.
Pisni vlogi iz prejšnjega odstavka vlagatelj priloži vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki jih upravni organ potrebuje pri vodenju postopka in so navedene kot priloge k vlogi.
7. VODENJE POSTOPKA DODELITVE DENARNE POMOČI
21. člen
Pri odločanju o dodelitvi denarne pomoči se poleg določb tega odloka in določb zakona, ki ureja splošni upravni postopek, smiselno uporabljajo določbe Zakona o socialnem varstvu, ki se nanašajo na denarno socialno pomoč.
22. člen
Občina Rogašovci prenese vodenje postopkov in odločanje o upravičenosti do denarne pomoči na Center za socialno delo Murska Sobota.
Center za socialno delo Murska Sobota ima na podlagi dokazil in ugotovljenega dejanskega stanja diskrecijsko pravico odločanja o dodeljevanju denarnih pomoči.
Občina Rogašovci ima tudi pravico nadzorovati izvajanje postopkov in pravico do prejema enega izvoda odločbe. Center za socialno delo Murska Sobota odobreno pomoč izplača in odločbo predloži skupaj z zahtevkom za refundacijo izplačanih sredstev.
23. člen
Zoper izdano odločbo je dopustna pritožba v roku 15 dni od dneva prejema odločbe. Pritožbo je potrebno vložiti pri Centru za socialno delo Murska Sobota. O pritožbi zoper odločbo Centra za socialno delo Murska Sobota odloča župan Občine Rogašovci.
24. člen
Občina Rogašovci s Centrom za socialno delo Murska Sobota sklene pogodbo za izvajanje tega odloka, v kateri se določijo medsebojne pravice in obveznosti.
8. KONČNA DOLOČBA
25. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-20/2008-5(05)
Rogaševci, dne 5. decembra 2008
Župan
Občine Rogašovci
Edvard Mihalič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti