Uradni list

Številka 115
Uradni list RS, št. 115/2008 z dne 5. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 115/2008 z dne 5. 12. 2008

Kazalo

4988. Uredba o merilih in pogojih za izdajanje poroštev po 86.a členu Zakona o javnih financah, stran 15326.

Na podlagi prvega odstavka 88.a člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01, 30/02, 56/02 – ZJU, 110/02 – ZDT-B, 127/06 – ZJZP, 14/07 – ZSPDPO in 109/08) je Vlada Republike Slovenije izdala
U R E D B O
o merilih in pogojih za izdajanje poroštev po 86.a členu Zakona o javnih financah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta uredba določa merila in pogoje ter višino provizije za izvedbo ukrepa iz 86.a člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01, 30/02, 56/02 – ZJU, 110/02 – ZDT-B, 127/06 – ZJZP, 14/07 – ZSPDPO in 109/08; v nadaljnjem besedilu: zakon). Ukrep po zakonu in tej uredbi je začasne narave in se uvede zaradi namena omejitve učinkov globalne finančne krize in ohranitve stabilnosti domačega finančnega sistema.
2. člen
(1) Poroštva Republike Slovenije lahko pridobijo solventne kreditne institucije, kot so opredeljene v zakonu, ki ureja bančništvo, ki izpolnjujejo zahteve po minimalnem kapitalu po zakonu, ki ureja bančništvo, imajo za opravljanje poslov veljavno dovoljenje pristojne nadzorne institucije, imajo sedež v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: kreditne institucije) in ki zaradi učinkov globalne finančne krize same, brez poroštva države, ne morejo izpeljati transakcij zadolžitev na finančnem ali medbančnem trgu, ki bi jim zagotovile pridobitev finančnih virov, potrebnih za financiranje zapadlih obveznosti in zagotavljanje virov za svoje poslovanje.
(2) Kreditne institucije morajo sredstva, pridobljena s poroštvom Republike Slovenije na podlagi zakona in te uredbe, uporabiti za spodbujanje gospodarske aktivnosti in za zagotovitev ustrezne kreditne podpore gospodarstvu in prebivalstvu, a ne za kreditiranje ali refinanciranje kreditov, namenjenih odkupom podjetij s strani uprav in z njimi povezanih oseb.
3. člen
(1) Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada) in ministrstvo, pristojno za finance, prednostno obravnavata vloge za izdajo poroštev.
(2) Banka Slovenije prednostno obravnava prošnjo ministrstva, pristojnega za finance, za izdajo ocene o potrebnosti in primernosti izdaje poroštva.
II. IZDAJA POROŠTEV
4. člen
(1) Kreditna institucija posreduje vlogo za pridobitev poroštva Republike Slovenije ministrstvu, pristojnemu za finance, in v vednost Banki Slovenije.
(2) Kreditna institucija k vlogi priloži dokumentacijo, ki vsebuje:
– obrazložitev vzrokov potrebnosti poroštva,
– podatke o obsegu zapadlih obveznosti,
– obrazložitev dosedanjih aktivnosti za pridobitev virov financiranja,
– obrazložitev posledic nepridobitve poroštva,
– predlog o znesku, ročnosti in izboru dolžniškega instrumenta, za katerega se pridobiva poroštvo,
– namen porabe sredstev ter
– izračun kapitala in kapitalske ustreznosti po tekočem stanju.
(3) Zadnje letno poročilo in zadnje medletne računovodske izkaze kreditna institucija priloži le k vlogi, ki jo posreduje ministrstvu, pristojnemu za finance.
(4) Ministrstvo, pristojno za finance, najpozneje naslednji delovni dan po prejemu vloge zaprosi Banko Slovenije za izdajo ocene o potrebnosti in primernosti izdaje poroštva.
(5) V postopku obravnave vloge oziroma izdaje ocene lahko ministrstvo, pristojno za finance, oziroma Banka Slovenije zahtevata dodatne podatke in informacije.
5. člen
(1) Ministrstvo, pristojno za finance, po prejemu vloge in po prejemu ocene o potrebnosti in primernosti izdaje poroštva, ki jo da Banka Slovenije, preveri popolnost in upravičenost vloge kreditne institucije za izdajo poroštva Republike Slovenije.
(2) Iz ocene o potrebnosti in primernosti izdaje poroštva, ki jo da Banka Slovenije, mora biti razvidno:
– ali kreditna institucija izpolnjuje pogoje za pridobitev poroštva po zakonu in po 2. členu te uredbe in
– ali je izdaja poroštva najprimernejši ukrep za dosego namena, ki ga predvideva zakon.
6. člen
(1) Če ministrstvo, pristojno za finance, na podlagi dokumentacije iz 4. člena te uredbe in na podlagi ocene Banke Slovenije oceni, da kreditna institucija izpolnjuje pogoje za pridobitev poroštva, vladi predlaga, da s sklepom odloči o izdaji poroštva. S sklepom se določijo tudi pogodbeni pogoji in druge zaveze, ki jih mora s pogodbo prevzeti kreditna institucija, kot so omejitve glede prejemkov in drugih bonitet vodilnih oseb v družbi, vključno z opcijami na delnice družbe in omejitve v zvezi z izplačilom dividend ter drugimi pravicami delničarjev.
(2) S sprejetim sklepom o poroštvu vlada seznani Banko Slovenije najkasneje naslednji dan po sprejemu.
(3) Na podlagi sklepa vlade lahko kreditna institucija začne ali nadaljuje postopek zadolževanja. O poteku postopka zadolževanja je kreditna institucija dolžna tedensko obveščati ministrstvo, pristojno za finance, in Banko Slovenije.
(4) Po končanem postopku zadolževanja kreditna institucija ministrstvu, pristojnemu za finance, predloži končno različico kreditne pogodbe ali druge listine o zadolževanju v potrditev. Pogodbeni pogoji in druge zaveze pogodbe ali listine o zadolžitvi morajo biti v bistvenih elementih primerljivi tistim, ki jih za istovrstne posle dogovori Republika Slovenija.
(5) Poroštveno pogodbo ali listino o izdaji poroštva z izbranim kreditodajalcem ali upnikom sklepa ali izda minister, pristojen za finance. Poroštvena pogodba ali listina o izdaji poroštva vsebuje nepreklicno zavezo Republike Slovenije, da v primeru če dolžnik ob zapadlosti svojih obveznosti ne poravna, te zapadle neplačane obveznosti poravna Republika Slovenija na prvi poziv.
7. člen
(1) Vlada s sklepom o izdaji poroštva določi višino letne provizije za izdano poroštvo. Ministrstvo, pristojno za finance, pripravi predlog višine letne provizije glede na ročnost poroštvene pogodbe in boniteto kreditne institucije v skladu z merili, določenimi v Prilogi, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Pri tem upošteva le dolgoročne bonitetne ocene kreditnih institucij s strani mednarodno priznanih rating agencij (Standard and Poor`s, Fitch Ratings, Moody's Investor Services) na nivoju posamezne kreditne institucije, z upoštevanjem prevajalnih tabel. V primeru različnih bonitetnih ocen kreditne institucije se upošteva nižja bonitetna ocena.
(3) Provizija za izdano poroštvo se plačuje kvartalno v naprej, na transakcijski račun proračuna Republike Slovenije in se med trajanjem poroštva ne povečuje.
III. KONČNA DOLOČBA
8. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in preneha veljati 31. decembra 2010.
Št. 00712-35/2008/11
Ljubljana, dne 4. decembra 2008
EVA 2008-1611-0148
Vlada Republike Slovenije
Borut Pahor l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti