Uradni list

Številka 110
Uradni list RS, št. 110/2008 z dne 21. 11. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 110/2008 z dne 21. 11. 2008

Kazalo

4763. Odlok o postopku vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Tržič, stran 14514.

Na podlagi drugega odstavka 6. člena Zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (Uradni list RS, št. 54/07 – ZVVJTO UPB4) in 10. ter 18. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01 in 79/01) je Občinski svet Občine Tržič na 17. redni seji dne 12. 11. 2008 sprejel
O D L O K
o postopku vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Tržič
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina odloka)
Ta odlok ureja postopek vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Tržič, ki obsega postopek za določitev seznama upravičencev, način ugotavljanja sorazmernih deležev vračila ter pogoje in roke vračanja sredstev, ki jih Občina Tržič (v nadaljevanju: občina) pridobi na podlagi Zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (v nadaljevanju: zakon).
2. člen
(zavezanec)
Zavezanec za vračilo sorazmernih deležev vračila dejanskim (končnim) upravičencem postane občina z dnem dokončnega vračila sredstev v javno telekomunikacijsko omrežje za posamezno območje s strani Republike Slovenije.
II. POSTOPEK ZA DOLOČITEV SEZNAMA UPRAVIČENCEV
3. člen
(imenovanje in pristojnosti komisije)
Za vodenje postopka vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (v nadaljevanju: vračanje vlaganj) ter izvajanje ostalih nalog, posebej opredeljenih z zakonom in s tem odlokom, imenuje župan komisijo, ki je pristojna za izvedbo postopka vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na posameznih območjih Občine Tržič.
Operativno in svetovalno podporo komisiji v okviru s tem odlokom podeljenih pristojnosti in nalog zagotavlja tudi svet pristojne krajevne skupnosti (v nadaljevanju: svet KS).
4. člen
(sklepanje poravnave pri državnem pravobranilstvu)
Predlog pisne poravnave, ki ga pripravi državno pravobranilstvo, je občinska uprava dolžna nemudoma posredovati v presojo svetu KS z zahtevo, da županu v roku 15 dni od prejema zahteve predloži sklep o primernosti sklenitve pisne poravnave. Če svet KS v tem roku sklepa ne predloži, se šteje, da se svet KS s predlogom pisne poravnave strinja.
Svet KS lahko s sklepom iz prejšnjega odstavka županu predlaga naslednje:
– sklenitev pisne poravnave po predlogu državnega pravobranilstva;
– zavrnitev pisne poravnave z napotkom za začetek postopka pred pristojnim sodiščem.
Vračilo vlaganj, doseženo pri pristojnem sodišču po pravnomočno končanem postopku za določitev odškodnine iz osmega odstavka 8. člena zakona, se v nadaljnjem postopku obravnava enako kot vračilo, doseženo pri državnem pravobranilstvu s sklenjeno pisno poravnavo iz petega odstavka 8. člena zakona.
5. člen
(način sestave in objave seznama upravičencev)
Komisija pripravi predlog seznama dejanskih upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje po posameznem zahtevku, za katerega je bila sklenjena pisna poravnava iz 4. člena tega odloka ali izdana ustrezna pravnomočna sodna odločba (v nadaljevanju: predlog seznama) v sodelovanju s svetom KS. Osnova predloga seznama so prijave upravičencev, razpoložljive evidence in podatki iz arhivov, s katerimi razpolagajo občina, krajevne skupnosti in druge pravne in fizične osebe, podatki pa so lahko pridobljeni tudi z javnimi pozivi osebam, ki razpolagajo z ustrezno dokumentacijo.
Predlog seznama se v roku dveh mesecev po sklenitvi pisne poravnave ali pravnomočne sodne odločbe iz 4. člena tega odloka objavi na oglasni deski občine ter oglasni deski pristojne krajevne skupnosti ter na spletni strani občine. Na predlog sveta KS se predlog seznama lahko objavi tudi na druge, krajevno običajne načine. Vse objave predloga seznama morajo biti opravljene istega dne.
Obvestilo o objavi predloga seznama dejanskih končnih upravičencev se objavi v sredstvih javnega obveščanja.
Na predlogu seznama so, ob splošnih podatkih o zahtevku, za katerega je bila dosežena pisna poravnava, naslednji podatki o posameznem dejanskem upravičencu: ime in priimek oziroma naziv dejanskega upravičenca, naslov v času vlaganja in/ali naslov v času objave predloga seznama ter delež poravnanega zneska vlaganj, ki pripada dejanskemu upravičencu.
Predlog seznama mora vsebovati tudi pouk o pravnem sredstvu z navodili za ravnanje po 6. členu tega odloka.
6. člen
Vsaka pravna ali fizična oseba, ki za to izkaže pravni interes, ima pravico v roku 15 dni po objavi predloga seznama iz 5. člena tega odloka podati komisiji pisni ugovor na predlog seznama, s čimer lahko izrazi zahtevo po naknadni uvrstitvi na predlog seznama ali zahtevo po popravku posameznih podatkov na predlogu seznama. Posamezen predlagatelj lahko vloži ugovor na predlog seznama, ki se nanaša nanj ali na njegovega pravnega prednika.
Ugovor mora biti podan v pisni obliki, naslovljen na komisijo in dokumentiran z dokazili, iz katerih je razvidna vsebina ugovora. Poziv za posredovanje ugovora z navedbo končnega datuma, naslova in načina predložitve, se objavi skupaj s predlogom seznama in razglasom iz 5. člena tega odloka.
Kot dokazilo za dopolnitev ali spremembo predloga seznama se upoštevajo pogodbe, računi in potrdila o plačilih, prispevkih v materialu oziroma opravljenem delu ter druge verodostojne listine, ki dokazujejo neposredna vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje.
7. člen
Po zaključenem postopku iz 6. člena tega odloka oziroma najkasneje v roku enega meseca po objavi predloga seznama upravičencev iz 5. člena tega odloka se objavi dokončen seznam dejanskih upravičencev (v nadaljevanju: seznam končnih upravičencev).
Hkrati z objavo seznama končnih upravičencev objavi občinska uprava na spletni strani ter oglasni deski Občine Tržič, in na oglasnih deskah krajevnih skupnosti obvestilo o nadaljnjih aktivnostih in obrazec, s katerim končni upravičenci ali njihovi zakoniti dediči oziroma pravni nasledniki, kolikor so le-ti že znani, podajo natančne podatke, ki omogočajo nakazilo vrnjenih sredstev (osebni podatki z naslovom, davčna številka, transakcijski račun in banka, pri kateri je le-ta odprt, izjava o točnosti podatkov itd.).
Naknadne spremembe in dopolnitve seznama končnih upravičencev so možne le glede podatkov o dejanskem končnem upravičencu, ki vplivajo na nadaljnji postopek vračanja vlaganj (na primer sprememba naslova, novi dediči oziroma pravni nasledniki na seznam uvrščenih oseb …), ne pa tudi glede dodatnih uvrstitev dejanskih upravičencev na seznam ali glede sprememb njim pripadajočih deležev vračila.
III. NAČIN UGOTAVLJANJA SORAZMERNIH DELEŽEV VRAČILA
8. člen
(določitev sorazmernega deleža vračila)
Pri določitvi sorazmernega deleža vračila se predpostavlja, da so vsi dejanski upravičenci, ki so plačali za priključek in izgradnjo telekomunikacijskega omrežja, plačali krajevni skupnosti realno enako ceno za priključek in izgradnjo javnega telekomunikacijskega omrežja znotraj posamezne krajevne skupnosti, ne glede na to, ali je bila cena priključka zaračunana posebej ali ne in ne glede na to, ali je bilo delo plačano ali opravljeno.
Vračilo dejanskemu upravičencu se izračuna tako, da se od zneska, ki ga bo občina za posamezno krajevno skupnost prejela s posamezno sklenjeno pisno poravnavo, odšteje znesek lastnih sredstev krajevne skupnosti, drugih javnih sredstev ter sredstev, ki jih je krajevna skupnost pridobila iz drugih virov (na primer samoprispevek, donacije, sponzorstva itd.) ter stroški izvedbe postopka vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje in se ga deli s številom vseh dejanskih upravičencev ugotovljenih v seznamu končnih upravičencev oziroma, se ga razdeli skladno s sorazmernimi deleži upravičencev, kot je ugotovljeno po drugem odstavku tega člena.
Dejanski upravičenci, ki so plačali telefonski priključek v višini, ki skupaj s prispevkom samoupravni interesni skupnosti za poštni, telegrafski in telefonski promet ne dosega zneska priključnine za ustrezno geografsko območje, določenega skladno s tretjim odstavkom 4. člena zakona, do vračila vlaganj niso upravičeni.
Kadar ne obstajajo seznami dejanskih upravičencev, vezani na pridobitev konkretnih telefonskih priključkov, in je šlo za solidarno združevanje sredstev za namene pridobitve telefonskega priključka, ki ga je nato uporabljala širša okolica (na primer naselje, krajevna skupnost itd.), se šteje, da je dejanski upravičenec občina, ki pa je dolžna s poravnavo vrnjena sredstva nameniti za investicije v infrastrukturo na območju, na katerem so bila sredstva združena. Enako se ravna z vložki, ki so jih v izgradnjo javnih telekomunikacijskih omrežij zagotovile krajevne skupnosti iz drugih virov.
IV. POGOJI IN ROKI VRAČANJA VLAGANJ
9. člen
(dedovanje oziroma pravno nasledstvo)
Če posamezni dejanski končni upravičenec nastopa kot dedič oziroma pravni naslednik dejanskega upravičenca, mora skupaj s podatki iz 8. člena tega odloka komisiji predložiti pravnomočen sklep o dedovanju oziroma mora izkazati pravno nasledstvo.
V primeru prodaje telefonskega priključka oziroma drugega pravnega posla v zvezi s tem, je dejanski upravičenec oseba, ki se izkaže z ustrezno listino.
10. člen
(sklepanje poravnave z dejanskim končnim upravičencem)
Občinska uprava pripravi na podlagi popolnih podatkov, zahtevanih v 7. členu tega odloka, predlog pisne poravnave o vračilu sorazmernega deleža vlaganj.
Pisna poravnava iz prejšnjega odstavka, sklenjena med občino ali krajevno skupnostjo in dejanskim končnim upravičencem, je podlaga za izplačilo sorazmernega deleža vračila dejanskemu končnemu upravičencu.
11. člen
O vseh odprtih vprašanjih (na primer ustreznost dokazil ...) odloča, v skladu z zakonom in s tem odlokom, komisija v sodelovanju s svetom KS.
12. člen
(način in roki vračanja vlaganj)
Občina postane zavezanec za vračilo vlaganj za posamezno območje po prejemu vseh sredstev, ki izvirajo iz zahtevka, ki se nanašajo na to območje. Občina je zavezanec po tem odstavku samo do višine prejetih sredstev zmanjšanih skladno s tretjim odstavkom 8. člena tega odloka.
Prejeta vračila po posameznem poravnanem zahtevku bo občina začela vračati dejanskim končnim upravičencem v roku 30 dni po prejemu vseh sredstev s strani Slovenske odškodninske družbe d.d., ki se nanašajo na posamezni poravnalni zahtevek. Nakazilo sorazmernega deleža vračila dejanskim končnim upravičencem se izvrši v roku 30 dni od dneva sklenitve pisne poravnave iz 10. člena tega odloka.
Sredstva, ki jih zaradi nepopolnosti podatkov oziroma dokazil ali nedosegljivosti dejanskih končnih upravičencev ne bi bilo mogoče nakazati dejanskim končnim upravičencem, postanejo v roku šestih mesecev po objavi končnega seznama upravičencev iz 7. člena tega odloka sredstva v lasti občine. Občina jih mora porabiti namensko za investicije v infrastrukturo na območju, na katerem je bilo izvršeno predmetno vlaganje.
Sorazmerni del vrnjenih sredstev, ki pripadajo občini iz naslova vlaganj namenskih sredstev občinskega proračuna, sredstev krajevnih skupnosti in drugih virov, tako da ne pripadajo drugim dejanskim končnim upravičencem, morajo biti namenjena za investicije v infrastrukturo na območju, na katerem so bila izvedena vračilu ustrezna vlaganja.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
Postopki vračanja vlaganj, ki so bili začeti do uveljavitve tega odloka, se nadaljujejo in končajo po določbah tega odloka.
14. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravlja Nadzorni odbor Občine Tržič.
15. člen
(uveljavitev odloka)
Ta odlok začne veljati z objavo v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje v Občini Tržič (Uradni list RS, št. 91/02 in 25/04).
Št. 346-08/02-07
Tržič, dne 12. novembra 2008
Župan
Občine Tržič
mag. Borut Sajovic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti