Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2008 z dne 19. 11. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2008 z dne 19. 11. 2008

Kazalo

4712. Pravilnik o načinu razpolaganja z darili, ki jih sprejme funkcionar, stran 14383.

Na podlagi 6. člena Zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo (Uradni list RS, št. 20/06, 46/06 sklep US in 33/07 odl. US) in 16. člena Statuta Občine Dravograd (Uradni list RS, št. 106/05 in 123/06) je Občinski svet Občine Dravograd na 19. seji dne 6. novembra 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o načinu razpolaganja z darili, ki jih sprejme funkcionar
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja način razpolaganja z darili, ki jih v zvezi z opravljanjem funkcije sprejme funkcionar, vodenje seznama daril in druga izvedbena vprašanja v zvezi z omejitvami in dolžnostmi funkcionarjev v Občini Dravograd.
2. člen
Za vodenje seznama daril je zadolžena notranja organizacijska enota – Urad župana. Župan za vodenje seznama določi najmanj eno osebo, ki je pristojna oziroma odgovorna za pravilno vodenje seznama daril ter evidentiranje, hrambo in zavarovanje daril.
3. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku imajo za potrebe tega pravilnika naslednji pomen:
1. darilo je stvar, pravica ali storitev, ki jo je mogoče finančno ovrednotiti,
2. protokolarna darila so darila, ki jih izročijo predstavniki drugih lokalnih skupnosti, države ali mednarodnih organizacij ob obiskih, gostovanjih ali drugih priložnostih ter druga darila, dana v podobnih okoliščinah,
3. priložnostna darila manjše vrednosti so darila, ki so funkcionarjem izročena ob priložnostih, v katerih se ljudje tradicionalno obdarujejo in katerih vrednost ne presega 62,59 € oziroma katerih skupna vrednost v posameznem koledarskem letu ne presega 125,19 €, če so prejeta od iste osebe,
4. simbolična darila (darila zanemarljive vrednosti) so darila manjše vrednosti, katerih vrednost ne presega 20,86 €,
5. spominski znaki, kot so plakete, značke, zastavice in podobno, niso darila po tem pravilniku,
6. vrednost darila je tržna cena darila oziroma razlika med tržno in plačano ceno darila,
7. seznam daril je po časovnem zaporedju vodena zbirka obrazcev za evidentiranje prejetega darila funkcionarja,
8. pristojna oseba je oseba, ki je v občini po pooblastilu zadolžena za vodenje seznama prejetih daril.
II. PREPOVED OZIROMA OMEJITVE SPREJEMANJA DARIL
4. člen
(1) Funkcionar ne sme sprejemati daril v zvezi z opravljanjem funkcije, razen protokolarnih daril in priložnostnih daril manjše vrednosti.
(2) Priložnostna darila manjše vrednosti postanejo last funkcionarja.
(3) Protokolarna darila in priložnostna darila, za katera se po sprejemu ugotovi, da presegajo vrednost 62,59 €, oziroma katerih skupna vrednost presega 125,19 €, če so prejeta od iste osebe, postanejo last občine.
(4) Med priložnostna darila manjše vrednosti, niti darila simbolične (zanemarljive) vrednosti ne štejejo darila:
– katerih izročitev oziroma sprejem bi pomenila kaznivo dejanje,
– katerih izročitev ali sprejem je prepovedan s predpisi,
– izročena v obliki denarja ali vrednostnih papirjev,
– katerih sprejem bi bil kako drugače v nasprotju z etičnimi standardi, ki veljajo za posamezne vrste funkcionarjev.
(5) Darila iz prejšnjega odstavka ne morejo postati last funkcionarja in ne občine in jih je potrebno zavrniti, vrniti darovalcu oziroma z njimi ravnati v skladu s predpisi.
(6) Prepoved omejitve iz tega člena velja tudi v primerih, če bi se darilo v zvezi z opravljanjem funkcije funkcionarja izročilo njegovim družinskim članom in sicer zakoncu funkcionarja, otrokom in posvojencem, staršem in drugim osebam, ki živijo z njim v istem gospodinjstvu.
III. RAVNANJE V PRIMERU SPREJEMA DARILA
5. člen
(1) Funkcionar mora v primeru sprejema darila, takoj, ko je to mogoče, izpolniti obrazec za evidentiranje prejetega darila in ga izročiti organu, v katerem opravlja funkcijo.
(2) V obrazec mora vpisati naslednje podatke:
– svoje osebno ime in funkcijo, ki jo opravlja,
– ime, priimek in naslov darovalca oziroma naziv in sedež pravne osebe ali organa, če je bilo darilo dano v imenu pravne osebe ali organa,
– datum izročitve darila,
– navedbo ali gre za protokolarno ali priložnostno darilo,
– vrsto darila,
– ocenjeno vrednost darila z navedbo, na kakšen način se je določila vrednost darila,
– razlogi za izročitev darila oziroma okoliščine, v katerih je bilo darilo izročeno,
– navedbo ali je darilo postalo last funkcionarja ali občine,
– skupno vrednost daril, ki jih je funkcionar že prejel od istega darovalca v koledarskem letu,
– datum izpolnitve obrazca in
– podpis funkcionarja.
(3) Če darilo sprejme družinski član funkcionarja, je funkcionar dolžan izpolniti obrazec in ga izročiti pristojni osebi.
(4) Protokolarna darila in priložnostna darila, ki postanejo last občine, mora funkcionar takoj po prejemu, oziroma takoj, ko je to mogoče, izročiti pristojni osebi.
(5) O izročitvi obrazca o evidentiranju prejetega darila ali izročitvi darila občini, se funkcionarju na njegovo zahtevo izda pisno potrdilo.
6. člen
(1) Pristojna oseba, ki je zadolžena za vodenje seznama daril v občini, opremi izpolnjen obrazec z zaporedno številko in ga vloži v seznam daril.
(2) Pristojna notranja organizacijska enota občinske uprave – Urad župana je dolžan poskrbeti, da se darilo, ki je postalo last občine, evidentira v ustrezni evidenci in poskrbi za pravilno uporabo, hrambo in morebitno zavarovanje darila.
(3) Kolikor vrednosti darila ne določi funkcionar, je to dolžna storiti pristojna notranja organizacijska enota občinske uprave – Urad župana.
(4) Če je darilo takšno, da se ne da določiti njegove tržne vrednosti, se vrednost določi po nestrokovni oceni funkcionarja ali pristojne osebe, ki vodi seznam daril.
(5) Če je darilo umetniško delo ali stvar, ki predstavlja zgodovinsko vrednost ali drugo vrednost, ki se je ne da oceniti po tržnih merilih, se vrednost darila določi na podlagi ocene strokovnjaka.
7. člen
(1) Način razpolaganja z darilom, ki je postalo last občine določi župan. Kolikor je darilo sprejel župan, način uporabe darila določi podžupan.
(2) Če se po sprejemu priložnostnega darila, ki je postalo last občine ugotovi, da glede na svoje lastnosti ni primerno za uporabo ali hrambo, se darilo odstopi organizaciji, ki je pooblaščena za proizvodnjo ali promet s takšnimi stvarmi ali humanitarni organizaciji.
(3) O predaji darila je občina dolžna pridobiti potrdilo s strani prejemnika in ga priložiti v seznam daril.
8. člen
(1) Če funkcionar prejme darilo po pošti ali na drug posreden način, to dejstvo navede v obrazcu za evidentiranje prejetega darila.
(2) V tem primeru v obrazec vpiše podatke, ki so mu ob prejemu darila znani.
IV. SEZNAM DARIL
9. člen
(1) Seznam daril predstavljajo z zaporedno številko označeni in po časovnem zaporedju vodeni izpolnjeni obrazci za evidentiranje prejetega darila funkcionarja in potrdila po prevzemu daril drugih subjektov iz tretjega odstavka 7. člena tega pravilnika.
(2) Seznami daril se vodijo za časovno obdobje koledarskega leta.
(3) V seznam daril se ne vpisujejo darila simbolične (zanemarljive) vrednosti.
(4) Vsak funkcionar ima pravico do vpogleda v seznam daril glede podatkov, ki se nanašajo nanj.
10. člen
Pristojna notranja organizacijska enota občinske uprave je dolžna kopije seznamov daril posredovati komisiji za preprečevanje korupcije do 31. marca za preteklo leto.
V. KONČNI DOLOČBI
11. člen
Obrazec za evidentiranje prejetega darila funkcionarja je sestavni del tega pravilnika.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0013/2008
Dravograd, dne 6. novembra 2008
Županja
Občine Dravograd
Marijana Cigala l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti