Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2008 z dne 24. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2008 z dne 24. 10. 2008

Kazalo

4282. Sklep o poročanju Agenciji za trg vrednostnih papirjev o poslovanju investicijskih skladov in upravljanju finančnega premoženja dobro poučenih vlagateljev ter javni objavi podatkov in informacij o investicijskem skladu, stran 13483.

Na podlagi 2. točke drugega odstavka 89. člena, 5. točke 105. člena in 199. člena Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (Uradni list RS, št. 26/05 – ZISDU-1-UPB1, 68/05 – odločba US, 28/06 – ZTVP-1B, 114/06 – ZUE, 92/07 – ZISDU–1B, 109/07, 65/08) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P
o poročanju Agenciji za trg vrednostnih papirjev o poslovanju investicijskih skladov in upravljanju finančnega premoženja dobro poučenih vlagateljev ter javni objavi podatkov in informacij o investicijskem skladu
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(1) Ta sklep določa podrobnejšo vsebino, način in roke poročanja družbe za upravljanje Agenciji za trg vrednostnih papirjev (v nadaljnjem besedilu: Agencija) iz 88. člena Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (Uradni list RS, št. 26/05 – ZISDU-1-UPB1, 68/05 – odločba US, 28/06 – ZTVP-1B, 114/06 – ZUE, 92/07 – ZISDU–1B, 109/07, 65/08; v nadaljnjem besedilu: ZISDU-1), 5., 6. ter 8. točke prvega odstavka in 3. točke tretjega odstavka 197. člena ZISDU-1 ter javnih objav podatkov in informacij o investicijskem skladu iz 104. člena ZISDU-1.
(2) Ta sklep se smiselno uporablja tudi za krovne sklade, pri čemer se pojem »vzajemni sklad« v vseh sklonih nadomesti s pojmom »podsklad«, razen če ni v besedilu tega sklepa posebej določeno, da se posamezna določba nanaša na krovni sklad v celoti.
II. VSEBINA IN ROKI POROČANJA DRUŽBE ZA UPRAVLJANJE AGENCIJI
Poročanje o vrednosti enote premoženja
2. člen
(1) Družba za upravljanje mora prvi naslednji delovni dan po zadnjem dnevu obračunskega obdobja, določenega za izračun čiste vrednosti sredstev in vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada (v nadaljnjem besedilu: obračunski dan), po stanju na obračunski dan poročati Agenciji o vrednosti enote premoženja (v nadaljnjem besedilu: VEP) in spremembah VEP ter o drugih podatkih na obrazcu »VS/VEP – Poročilo o vrednosti in spremembi vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada po stanju na obračunski dan«.
(2) Kadar družba za upravljanje znotraj posameznega vzajemnega sklada izdaja različne razrede investicijskih kuponov, ki imajo različno vrednost enote premoženja, se podatki iz prejšnjega odstavka poročajo za vsak razred investicijskih kuponov posebej.
(3) Vsebina obrazca VS/VEP in navodila za njegovo izpolnjevanje so določeni v prilogi 1 k temu sklepu.
Redno mesečno poročanje
3. člen
(1) Družba za upravljanje mora Agenciji za vsak posamezni vzajemni sklad oziroma investicijsko družbo, ki jo upravlja, najpozneje do osmega dne v mesecu poročati:
– podatke iz bilance stanja po stanju na zadnji obračunski dan v preteklem mesecu na obrazcu MATRIKA/ISBS in
– podatke o transakcijah v obdobju preteklega meseca na obrazcu MATRIKA/ISTR.
(2) Vsebina obrazcev MATRIKA/ISBS in MATRIKA/ISTR ter navodila za njihovo izpolnjevanje so določeni v prilogi 3 k temu sklepu.
(3) Družba za upravljanje mora Agenciji za vsak posamezni vzajemni sklad oziroma investicijsko družbo, ki jo upravlja, najpozneje do osmega dne v mesecu poročati tudi podatke o številu imetnikov investicijskih kuponov vzajemnega sklada na obrazcu »A2. Število imetnikov investicijskih kuponov vzajemnega sklada«, in številu lastnikov delnic investicijske družbe na obrazcu »B2. Število lastnikov delnic investicijske družbe«.
(4) Vsebina obrazca »A2. Število imetnikov investicijskih kuponov vzajemnega sklada« in obrazca »B2. Število lastnikov delnic investicijske družbe« ter navodila za njihovo izpolnjevanje so določeni v prilogi 7 k temu sklepu.
Redno četrtletno poročanje
4. člen
(1) Družba za upravljanje mora najpozneje do osmega dne v mesecu aprilu, juliju, oktobru in januarju poročati Agenciji o poslovnem izidu posameznega investicijskega sklada za obdobje od začetka poslovnega leta do konca zadnjega meseca pred mesecem poročanja na obrazcu »IS/K-IPI – Izkaz poslovnega izida investicijskega sklada«.
(2) Družba za upravljanje, ki je pridobila dovoljenje Agencije za opravljanje storitev upravljanja finančnega premoženja dobro poučenih vlagateljev, mora najpozneje do osmega dne v mesecu aprilu, juliju, oktobru in januarju po stanju na zadnji dan preteklega meseca poročati Agenciji o številu in vrsti dobro poučenih vlagateljev ter agregatni strukturi njihovih naložb na obrazcu »DPV/K – Podatki o upravljanju finančnega premoženja dobro poučenih vlagateljev«.
(3) Vsebina obrazca IS/K-IPI in navodila za njegovo izpolnjevanje so določeni v prilogi 4 k temu sklepu.
(4) Vsebina obrazca DPV/K in navodila za njegovo izpolnjevanje so določeni v prilogi 6 k temu sklepu.
Poročanje na zahtevo Agencije
5. člen
(1) Agencija lahko od družbe za upravljanje kadarkoli zahteva, da ji pošlje podatke o posameznem investicijskem skladu na določen obračunski dan oziroma za določeno obdobje na naslednjih obrazcih:
1. MATRIKA/ISBS,
2. MATRIKA/ISTR.
(2) Družba za upravljanje je dolžna Agenciji poslati podatke o posameznih investicijskih skladih iz prvega odstavka tega člena najkasneje v petih delovnih dneh od prejema pisne zahteve Agencije oziroma v drugem roku, določenem v zahtevi.
Poročanje o plačilni sposobnosti investicijskega sklada
6. člen
(1) Družba za upravljanje mora obvestiti Agencijo o težavah pri izplačilu ali nezmožnostjo izplačila investicijskih kuponov ali dividend investicijskega sklada, ki ga upravlja, o težavah pri poravnavi ali nezmožnostjo poravnave iz naslova poslov s finančnimi instrumenti iz portfelja investicijskega sklada, ki ga upravlja, oziroma o težavah pri poravnavi ali nezmožnosti poravnave drugih obveznosti investicijskega sklada, ki ga upravlja, na obrazcu »IS/L-1 – Poročilo o težavah s plačilno sposobnostjo investicijskega sklada« najpozneje naslednji delovni dan po nastopu težav s plačilno sposobnostjo oziroma od začetka plačilne nesposobnosti.
(2) Družba za upravljanje mora obvestiti Agencijo na način in v roku iz prvega odstavka tega člena še zlasti v naslednjih primerih:
1. če investicijski sklad ne more izplačati tekočih obveznosti, ki so dospele na posamezen dan,
2. če je dnevni kratkoročni koeficient investicijskega sklada manjši kot 1,
3. če se je število enot vzajemnega sklada v obtoku v zadnjih petih dnevih zmanjšalo za več kot 10 odstotkov,
4. če se je čista vrednost sredstev vzajemnega sklada v zadnjih 30 dnevih zmanjšala za več kot 20 odstotkov.
(3) Družba za upravljanje mora obvestiti Agencijo na način in v roku iz prvega odstavka tega člena tudi v primerih, ko utemeljeno pričakuje, da bo:
1. čista vrednost sredstev vzajemnega sklada padla pod 100.000 eurov,
2. vrednost denarnih sredstev vzajemnega sklada padla na oziroma pod 1 odstotek sredstev vzajemnega sklada.
(4) Vsebina obrazca IS/L-1 in navodila za njegovo izpolnjevanje so določeni v prilogi 5 k temu sklepu.
(5) Poleg podatkov, vsebovanih v obrazcu IS/L-1, mora družba za upravljanje podrobneje obrazložiti vzroke za nastanek okoliščin iz prvega, drugega oziroma tretjega odstavka tega člena. Agencija lahko od družbe za upravljanje zahteva tudi druge podatke, potrebne za ugotovitev vzrokov okoliščin iz prvega, drugega oziroma tretjega odstavka tega člena.
III. NAČIN POROČANJA
7. člen
(1) Družba za upravljanje poroča Agenciji podatke na podlagi tega sklepa v elektronski obliki.
(2) Agencija z navodili določi obliko in način elektronskega poročanja, pri čemer lahko določi tudi dodatne podatke, ki so potrebni zaradi enolične identifikacije družbe za upravljanje, investicijskega sklada in vrste posameznega poročila.
(3) Družba za upravljanje je dolžna Agenciji poslati tudi morebitne popravke že poslanih podatkov oziroma poročil. Družba za upravljanje popravke že posredovanih podatkov pošlje nemudoma po ugotovitvi oziroma v roku, ki ga določi Agencija.
(4) Če zaradi izpada povezave oziroma nedelovanja sistema elektronskega poročanja pošiljanje podatkov na podlagi tega sklepa v elektronski obliki ni mogoče, mora najkasneje v roku za predložitev poročila družba za upravljanje o tem pisno obvestiti Agencijo, ustrezno dokumentacijo pa ji poslati v tiskani oziroma drugi ustrezni obliki najkasneje v roku dveh delovnih dni po preteku roka za oddajo poročila. Takoj po vzpostavitvi povezave oziroma začetku delovanja sistema elektronskega poročanja mora družba za upravljanje podatke, ki jih je poslala v pisni obliki, Agenciji sporočiti tudi na način iz drugega odstavka tega člena.
(5) Kadar se v primeru iz prejšnjega odstavka dokumentacijo pošilja v tiskani obliki se pod posamezno preglednico s tiskanimi črkami vpisuje ime in priimek člana uprave družbe za upravljanje oziroma ime in priimek druge odgovorne osebe družbe za upravljanje ter uradni žig družbe za upravljanje. Poleg imena in priimka se ta oseba tudi lastnoročno podpiše. Pod preglednico se vpisujeta še kraj in datum, ko je bila ta izpolnjena.
IV. JAVNA OBJAVA PODATKOV O POSLOVANJU INVESTICIJSKIH SKLADOV
Javna objava vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada, gibanja vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada ter nakupne in prodajne vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada
8. člen
(1) Družba za upravljanje mora podatke iz obrazca VS/VEP (z izjemo podatka o številu enot premoženja v obtoku na predhodni obračunski dan) javno objaviti v elektronskih medijih najkasneje naslednji delovni dan po obračunskem dnevu, v dnevnem časopisu, ki se prodaja v vsej Republiki Sloveniji, pa najkasneje naslednji dan po dnevu objave v elektronskih medijih. Če je naslednji dan po dnevu objave v elektronskih medijih nedelja ali državni praznik, ki je dela prost dan, mora družba za upravljanje zagotoviti, da bodo ti podatki v dnevnem časopisu, ki se prodaja v vsej Republiki Sloveniji, objavljeni prvi delovni dan po nedelji ali državnem prazniku.
(2) Družba za upravljanje lahko pri javni objavi podatkov iz obrazca VS/VEP izpusti podatke o sedežu družbe za upravljanje, o firmi in sedežu skrbnika premoženja vzajemnega sklada ter o osebah, odgovornih za resničnost, popolnost in istovetnost podatkov.
(3) Kadar družba za upravljanje upravlja več vzajemnih skladov, lahko pri javnem objavljanju podatkov iz obrazca VS/VEP obrazec priredi tako, da vsebuje podatke za več vzajemnih skladov.
(4) Družba za upravljanje mora pri javni objavi gibanja vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada oziroma posameznega razreda investicijskih kuponov vzajemnega sklada, ki je skladno s pravili upravljanja vlagateljem izplačeval del svojih prihodkov (dobička), navesti opombo, da je navedena sprememba vrednosti enote premoženja (v odstotkih) zmanjšana za delež vlagateljem že izplačanega dela prihodkov oziroma dobička vzajemnega sklada.
(5) Družba za upravljanje mora podatek o vrednosti enote premoženja iz obrazca VS/VEP objaviti v eurih najmanj na dve decimalni mesti natančno.
Javna objava poročila o gibanju vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada oziroma tržne cene delnice investicijske družbe ter podatkov o vrsti in sestavi naložb investicijskega sklada
9. člen
(1) Družba za upravljanje mora za vsak vzajemni sklad, ki ga upravlja, enkrat mesečno, in sicer do petnajstega dne v mesecu, na svoji spletni strani objaviti povprečnemu vlagatelju razumljivo mesečno poročilo o gibanju vrednosti enote premoženja ter vrsti in sestavi naložb vzajemnega sklada.
(2) Družba za upravljanje v mesečnem poročilu iz prvega odstavka tega člena prikaže najmanj:
– grafikon s prikazom gibanja vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada;
– povprečno tedensko donosnost naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada;
– standardni odklon tedenske donosnosti naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada;
– kumulativne donosnosti naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada;
– deset največjih naložb vzajemnega sklada;
– sestavo naložb vzajemnega sklada;
– čisto vrednost sredstev vzajemnega sklada.
(3) Kadar družba za upravljanje izdaja različne razrede investicijskih kuponov vzajemnega sklada z različnimi vrednostmi enote premoženja, se morajo prikazi in podatki iz prve do četrte alinee drugega odstavka tega člena nanašati na posamezne razrede investicijskih kuponov vzajemnega sklada.
(4) Navodilo za izračun in prikaz podatkov iz drugega odstavka tega člena je določeno v prilogi 2 k temu sklepu.
(5) Družba za upravljanje mora za vsako investicijsko družbo, ki jo upravlja, enkrat mesečno, in sicer do petnajstega dne v mesecu, na svoji spletni strani objaviti povprečnemu vlagatelju razumljivo mesečno poročilo o gibanju tržne cene delnice ter vrsti in sestavi naložb investicijske družbe.
(6) Družba za upravljanje v mesečnem poročilu iz petega odstavka tega člena prikaže najmanj:
– grafikon s prikazom gibanja tržne cene delnice investicijske družbe;
– sestavo naložb investicijske družbe;
– deset največjih naložb investicijske družbe.
(7) Za prikaz iz šestega odstavka tega člena se smiselno uporabljajo določbe priloge 2 k temu sklepu.
(8) V mesečnem poročilu iz prvega in petega odstavka tega člena je treba navesti mesto (npr. spletno stran), kjer je vlagatelju omogočen vpogled v metodologijo izračuna vseh izvedenih podatkov, navedenih v poročilu.
Javna objava podatkov o delnicah investicijske družbe
10. člen
(1) Družba za upravljanje mora zagotoviti, da so vsak naslednji dan po dnevu, na katerega se trguje z delnicami investicijske družbe na organiziranem trgu (v nadaljnjem besedilu: trgovalni dan), v dnevnem časopisu, ki se prodaja v vsej Republiki Sloveniji, objavljeni podatki o tržni ceni delnice in gibanju tržne cene delnice investicijske družbe. Če je naslednji dan po trgovalnem dnevu nedelja ali državni praznik, ki je dela prost dan, mora družba za upravljanje zagotoviti, da bodo ti podatki objavljeni prvi delovni dan po nedelji ali državnem prazniku.
(2) Družba za upravljanje mora zagotoviti, da so v roku iz prejšnjega odstavka javno objavljeni tudi podatki o knjigovodski vrednosti delnice investicijske družbe po stanju na obračunski dan.
(3) Šteje se, da je družba za upravljanje izpolnila obveznost iz drugega odstavka tega člena, če zagotovi, da podatke o knjigovodski vrednosti delnice investicijske družbe v roku iz prvega odstavka tega člena objavi organizator trga finančnih instrumentov v skladu s svojimi pravili.
(4) O knjigovodski vrednosti delnice investicijske družbe na obračunski dan mora družba za upravljanje obveščati organizatorja trga finančnih instrumentov v skladu z njegovimi pravili in v roku za obračun knjigovodske vrednosti delnice, določenem v statutu investicijske družbe.
(5) Če se z delnicami investicijske družbe trguje tudi na organiziranem trgu vrednostnih papirjev zunaj Republike Slovenije, mora družba za upravljanje zagotoviti, da so podatki o knjigovodski vrednosti, tržni ceni in gibanju tržne cene delnice investicijske družbe na organiziranem trgu finančnih instrumentov zunaj Republike Slovenije v dnevnem časopisu, ki se prodaja v vsej Republiki Sloveniji, objavljeni na enak način, z enako vsebino in v enakih rokih, kot so za delnice investicijskih družb določeni v pravilih organizatorja trga finančnih instrumentov v Republiki Sloveniji. V tem primeru mora družba za upravljanje objaviti tudi ime in segment organiziranega trga finančnih instrumentov zunaj Republike Slovenije, na katerem se trguje z delnicami investicijske družbe.
(6) Ne glede na določbo drugega odstavka tega člena mora družba za upravljanje javno objaviti podatek o knjigovodski vrednosti delnice investicijske družbe po stanju na dan 31. decembra najkasneje v dveh delovnih dnevih po zaključku koledarskega leta.
Preračun pretekle donosnosti naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada oziroma delnice investicijske družbe
11. člen
Pri izračunu sprememb vrednosti enote premoženja v obrazcu VS/VEP se izhodiščne vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada na obračunske dneve pred 1. 1. 2007 preračunajo iz tolarjev v eure po tečaju zamenjave tolarjev v euro, ki ga je 11. 7. 2006 določil Svet Evropske unije in ki znaša 239,640 tolarja za 1 euro (v nadaljevanju tečaj zamenjave). Tečaj zamenjave se uporabi tudi pri izračunu podatkov in grafičnem prikazu iz priloge 2 k temu sklepu. Kadar se podatki o pretekli donosnosti naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada, izraženi bodisi v grafični obliki bodisi v obliki numeričnih podatkov, nanašajo na preteklo obdobje, ki sega tudi v čas pred 1. 1. 2004, se vsi uporabljeni podatki o vrednosti enote premoženja v tolarjih pred 1. 1. 2007 preračunajo v eure po srednjem tečaju Banke Slovenije, kot je veljal na posamezni obračunski dan. Pri vseh javnih objavah podatkov, ki se kakorkoli nanašajo na preteklo donosnost naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada, je treba v opombi na vidnem mestu zapisati, kateri menjalni tečaj je bil uporabljen za preračun tolarskih zneskov v eurske (srednji tečaj Banke Slovenije ali tečaj zamenjave).
V. PREHODNA DOLOČBA
12. člen
(1) Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o poročanju Agenciji za trg vrednostnih papirjev o poslovanju investicijskih skladov in upravljanju finančnega premoženja dobro poučenih vlagateljev ter javni objavi podatkov in informacij o investicijskem skladu (Uradni list RS, št. 126/04, 137/06 in 52/07; v nadaljevanju Sklep).
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se 3., 5. in 7. člen Sklepa ter prilogi 3 in 4 Sklepa uporabljajo do 10. 4. 2009.
(3) Podatke iz prvega odstavka 3. člena tega sklepa družba za upravljanje Agenciji prvič poroča v januarju 2009 za pretekle tri mesece.
VI. KONČNA DOLOČBA
13. člen
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 320-2/22-30/2008
Ljubljana, dne 13. oktobra 2008
EVA 2008-1611-0125
Predsednik sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Damjan Žugelj l.r.
                                                      PRILOGA 1

   NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA VS/VEP
   (1) Zgornji del obrazca VS/VEP – Poročilo o vrednosti in
spremembi vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada na
obračunski dan se izpolnjuje z vnosom naslednjih podatkov:
   – prva vrstica: firma in sedež družbe za upravljanje;
   – druga vrstica: firma in sedež skrbnika;
   – tretja vrstica: ime vzajemnega sklada z oznako razreda
investicijskega kupona (samo pri razredih investicijskih
kuponov z različnimi vrednostmi enote premoženja);
   – zadnja vrstica: obračunski dan, po stanju na katerega je
izračunan VEP (dd/mm/llll).
   (2) V vrstice preglednice se vpisujejo podatki na naslednji
način:
   1. VEP (razreda) po stanju na obračunski dan (v eurih na
štiri decimalna mesta natančno);
   2. sprememba, izražena v odstotku na dve decimalni mesti
natančno, kot naslednje razmerje: (VEP obračunskega dne / VEP
prejšnjega obračunskega dne) * 100 – 100;
   3. sprememba, izražena v odstotku na dve decimalni mesti
natančno, kot naslednje razmerje: (VEP obračunskega dne / VEP
na zadnji obračunski dan preteklega koledarskega leta) * 100 –
100;
   4. sprememba, izražena v odstotku na dve decimalni mesti
natančno, kot naslednje razmerje: (VEP obračunskega dne / VEP
12 mesecev pred obračunskim dnevom) * 100 – 100;
   5. sprememba, izražena v odstotku na dve decimalni mesti
natančno, kot naslednje razmerje: (VEP obračunskega dne / VEP
36 mesecev pred obračunskim dnevom) * 100 – 100;
   6. najvišji vstopni stroški, ki se zaračunavajo ob nakupu
investicijskih kuponov, izraženi v odstotku od zneska vplačil
investicijskih kuponov na dve decimalni mesti natančno;
   7. najvišji izstopni stroški, ki se zaračunavajo ob prodaji
investicijskih kuponov, izraženi v odstotku od zneska izplačil
investicijskih kuponov na dve decimalni mesti natančno;
   8. število enot vzajemnega sklada v obtoku po stanju na
predhodni obračunski dan.
   (3) Na koncu obrazca se s tiskanimi črkami vpisuje ime in
priimek člana uprave družbe za upravljanje oziroma ime in
priimek druge odgovorne osebe, ki je pri družbi za upravljanje
pooblaščena za poročanje tega poročila.
   (4) Pod podatke iz prejšnjega odstavka se v vrstico »Skrbnik
potrdil:« vpisuje datum (dd/mm/llll) in ura (ura:min), ko je
skrbnik, ki za vzajemni sklad opravlja skrbniške storitve,
potrdil točnost podatkov iz drugega odstavka teh navodil ter
kraj in datum izpolnitve obrazca.
                                                       PRILOGA 2

   NAVODILO ZA IZRAČUN IN PRIKAZ OBVEZNIH PODATKOV V MESEČNEM
POROČILU O GIBANJU VREDNOSTI ENOTE PREMOŽENJA TER VRSTI IN
SESTAVI NALOŽB VZAJEMNEGA SKLADA
   (1) Grafikon iz prve alinee drugega odstavka 9. člena tega
sklepa mora v obliki lomljenega grafa prikazovati gibanje
vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada v obdobju zadnjih
36 mesecev njegovega poslovanja oziroma v primeru, ko posluje
manj kot 36 mesecev, gibanje vrednosti enote premoženja v
obdobju od njegovega oblikovanja do zadnjega obračunskega dneva
preteklega meseca.
   (2) Podatek o povprečni tedenski donosnosti naložbe v
investicijske kupone vzajemnega sklada iz druge alinee drugega
odstavka 9. člena tega sklepa mora predstavljati njeno
povprečno tedensko donosnost v zadnjih 12 mesecih poslovanja
vzajemnega sklada. Pri izračunu se upoštevajo vrednosti enote
premoženja po stanju na obračunski dan petek oziroma, če ta ni
bila izračunana, po stanju na predhodni obračunski dan. Podatek
se navede v odstotkih na tri decimalna mesta natančno. Prvič ga
je treba navesti v mesečnem poročilu, ki sledi 18. mesecu
poslovanja vzajemnega sklada.
   (3) Standardni odklon tedenske donosnosti naložbe v
investicijske kupone vzajemnega sklada iz tretje alinee drugega
odstavka 9. člena tega sklepa pomeni standardni odklon tedenske
donosnosti naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada v
zadnjih 12 mesecih poslovanja vzajemnega sklada od njene
povprečne tedenske donosnosti v istem obdobju. Podatek se
navede v odstotkih na tri decimalna mesta natančno. Prvič ga je
treba navesti v mesečnem poročilu, ki sledi 18. mesecu
poslovanja vzajemnega sklada.
   (4) Podatke o kumulativni donosnosti naložbe v investicijske
kupone vzajemnega sklada iz četrte alinee drugega odstavka 9.
člena tega sklepa je treba izkazovati za obdobje od zadnjega
obračunskega dne preteklega koledarskega leta do zadnjega
obračunskega dne preteklega meseca ter za obdobji zadnjih 12 in
36 mesecev poslovanja vzajemnega sklada. Podatki se navedejo v
odstotkih na dve decimalni mesti natančno.
   Družba za upravljanje ne sme navajati kumulativnih
donosnosti za obdobja, krajša od navedenih v prvem stavku tega
odstavka. Pri vzajemnih skladih, ki so skladno s pravili
upravljanja vlagateljem izplačevali del svojih prihodkov
(dobička), lahko navaja tudi podatek o kumulativni donosnosti
naložbe v investicijske kupone vzajemnega sklada, ki vključuje
tudi izplačane dele prihodkov (dobička) vzajemnega sklada,
vendar mora ob podatku o donosnosti navesti opombo, ki
vlagatelja na to izrecno opozarja.
   (5) Deset največjih naložb vzajemnega sklada iz pete alinee
drugega odstavka 9. člena tega sklepa je treba izkazovati po
stanju na zadnji obračunski dan meseca, ki je od meseca objave
oddaljen največ tri mesece (npr. podatek na zadnji obračunski
dan meseca januarja se objavi v mesečnem poročilu, izdanem
meseca maja). Podatek mora obsegati ime naložbe in delež
naložbe v odstotku od vseh sredstev vzajemnega sklada. Ob tem
je treba v tabeli na vidnem mestu navesti tudi obračunski dan
(dd.mm.llll), na katerega se podatki nanašajo. Podatek je treba
prvič navesti v mesečnem poročilu, ki sledi 10. mesecu
poslovanja vzajemnega sklada.
   (6) Sestavo naložb vzajemnega sklada iz šeste alinee drugega
odstavka 9. člena tega sklepa je treba izkazovati po stanju na
zadnji obračunski dan preteklega meseca. Sestava naložb mora
biti prikazana v grafični obliki kolačnika, ki vsebuje tudi
deleže (v odstotkih) posameznega segmenta naložb. Kolačnik mora
prikazovati sestavo naložb vzajemnega sklada po kriteriju, ki
je glede na specifično naložbeno usmeritev vzajemnega sklada
zanj najbolj reprezentativen (npr. razdelitev naložb po državah
oziroma regijah, razdelitev po gospodarskih sektorjih, po
valutah, po vrstah finančnih instrumentov, po ročnosti
dolžniških vrednostnih papirjev ipd.). V primeru, da vzajemni
sklad posluje manj kot 6 mesecev, mora kolačnik prikazovati
naložbe ločeno po vrstah finančnih instrumentov (depoziti,
delnice, obveznice, instrumenti denarnega trga, enote
premoženja odprtih investicijskih skladov, izvedeni finančni
instrumenti in drugo).
   (7) Podatek o čisti vrednosti sredstev iz sedme alinee
drugega odstavka 9. člena tega sklepa je treba izkazovati v
eurih po stanju na zadnji obračunski dan preteklega meseca.
                                                       PRILOGA 3

   NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE MATRIKE/ISBS IN MATRIKE/ISTR

   I. SPLOŠNA PRAVILA
   (1) Družba za upravljanje izpolni samo tista polja
MATRIKE/ISBS in MATRIKE/ISTR, ki so označena s kljukico, druga
polja ostanejo prazna.
   (2) Družba za upravljanje z aktivnimi in pasivnimi
postavkami v MATRIKI/ISBS tvori bilanco stanja, ki mora biti
izravnana.
   (3) Družba za upravljanje poroča cene finančnih instrumentov
in vse druge zneske v eurih na dve decimalni mesti natančno in
podatke o količinah na dve decimalni mesti natančno.
   (4) Opredelitve pojmov v MATRIKI/ISBS in MATRIKI/ISTR so
prilagojene potrebam poročanja podatkov o poslovanju
investicijskih skladov in izhajajo iz Uredbe Sveta (ES) št.
2223/96 z dne 25. junija 1996 o Evropskem sistemu nacionalnih
in regionalnih računov v Skupnosti (ESA 95) (UL L, št. 310 z
dne 30. novembra 1996, str. 1, z vsemi spremembami), Uredbe
Evropske centralne banke (ES) št. 958/2007 z dne 27. julija
2007 o statistiki sredstev in obveznosti investicijskih skladov
(ECB/2007/8) (UL L, št. 211 z dne 11. avgusta 2007, str. 8),
ZISDU-1 in Sklepa o naložbah investicijskega sklada (Uradni
list RS, št. 80/03, 87/05 in 31/08; v nadaljevanju Sklep o
naložbah). Vsebinske opredelitve dovoljenih oziroma
nedovoljenih naložb investicijskih skladov pa urejata izključno
ZISDU-1 in Sklep o naložbah.
   (5) Družba za upravljanje pri izpolnjevanju MATRIKE/ISBS in
MATRIKE/ISTR uporablja šifrante, določene v tem navodilu.

   II. OPREDELITEV POSTAVK MATRIKE/ISBS IN MATRIKE/ISTR
   (1) Posamezne postavke sredstev iz MATRIKE/ISBS in
MATRIKE/ISTR pomenijo naslednje:
   F0100 Prenosljive vloge
   Prenosljive vloge so vloge na vpogled v domači ali tuji
valuti.
   F0200 Druge vloge
   Druge vloge so vloge, ki jih ni možno uporabljati za
plačevanje in jih ni možno zamenjati v prenosljive vloge brez
pomembnejših omejitev ali dodatnih stroškov.
   Druge vloge obsegajo:
   – vezane vloge (vključno z vezanimi vlogami na odpoklic);
   – potrdila o vlogah (CD – »certificates of deposit«), ki
niso iztržljiva oziroma katerih iztržljivost je, čeprav
teoretično možna, zelo omejena;
   – druge vloge, ki niso vključene v postavko prenosljive
vloge.
   F0300 Kratkoročni dolžniški vrednostni papirji
   Kratkoročni dolžniški vrednostni papirji so vrednostni
papirji z originalno zapadlostjo enega leta ali manj in
obsegajo:
   – zakladne menice in druge kratkoročne vrednostne papirje
države;
   – menice, ki jih izdajajo lokalne oblasti;
   – blagajniške zapise;
   – komercialne zapise;
   – potrdila o vlogah, ki so iztržljiva (ang. negotiable);
   – bančne menične akcepte.
   Postavka kratkoročni dolžniški vrednostni papirji vključuje
vse instrumente denarnega trga, razen tistih z originalno
zapadlostjo od enega leta do 397 dni; slednji se navedejo v
okviru postavke dolgoročni dolžniški vrednostni papirji.
   (Opomba: Skladi denarnega trga pod to postavko izpolnjujejo
tudi šifrant Preostala zapadlost.)
   F0400 Dolgoročni dolžniški vrednostni papirji
   Dolgoročni dolžniški vrednostni papirji so vrednostni
papirji z originalno zapadlostjo, daljšo od enega leta, in
obsegajo obveznice ter druge dolžniške vrednostne papirje z
originalno zapadlostjo, daljšo od enega leta.
   Obrestovani dolžniški vrednostni papirji se izkazujejo
skupaj z obrestmi. V primeru, da obresti ni možno izkazovati
skupaj z dolžniškimi vrednostnimi papirji, se izkazujejo ločeno
v postavki druge terjatve.
   Pod to postavko družba za upravljanje navede tudi
instrumente denarnega trga (zakladne menice in druge
kratkoročne vrednostne papirje države, menice, ki jih izdajajo
lokalne oblasti, blagajniške zapise, komercialne zapise,
iztržljiva potrdila o vlogah in bančne akcepte) z originalno
zapadlostjo, daljšo od enega leta.
   (Opomba: Za instrumente denarnega trga, ki se navajajo pod
to postavko, se pri vseh vrstah investicijskih skladov poleg
šifranta Originalne zapadlosti izpolnjuje tudi šifrant
Preostala zapadlost. Skladi denarnega trga izpolnjujejo šifrant
Preostala zapadlost tudi za vse druge dolgoročne dolžniške
vrednostne papirje.)
   Izvedeni finančni instrumenti
   Pod to postavko se poročajo podatki o izvedenih finančnih
instrumentih.
   Izvedeni finančni instrumenti so bodisi finančna sredstva
bodisi finančne obveznosti, v bilanci stanja pa se evidentirajo
nepobotani.
   F0500 Izvedeni finančni instrumenti za trgovanje
   Postavka izvedeni finančni instrumenti za trgovanje
predstavlja tiste izvedene finančne instrumente (sredstva), ki
se merijo po pošteni vrednosti skozi izkaz poslovnega izida.
   F0600 Izvedeni finančni instrumenti za varovanje
   Postavka izvedeni finančni instrumenti za varovanje
predstavlja tiste izvedene finančne instrumente (sredstva), ki
so namenjeni za varovanje pred različnimi tveganji in se
evidentirajo skladno s Slovenskim računovodskim standardom 3.29
in Mednarodnimi računovodskimi standardi od 39.89 do 39.102.
   F0700 Delnice, razen delnic kolektivnih naložbenih podjemov
   Postavka delnice, razen enot premoženja oziroma delnic
kolektivnih naložbenih podjemov, so finančna sredstva, ki
predstavljajo lastninske pravice do delniških družb. Ta
finančna sredstva navadno dajejo imetnikom pravico do deleža v
dobičku delniških družb in do deleža v njihovih neto sredstvih
ob likvidaciji.
   F0800 Drugi lastniški kapital
   Postavka se ne poroča.
   F0900 Enote premoženja oziroma delnice kolektivnih
naložbenih podjemov
   Postavka enote premoženja oziroma delnice kolektivnih
naložbenih podjemov obsega enote premoženja oziroma delnice
odprtih in zaprtih kolektivnih naložbenih podjemov.
   F1000 Druge terjatve
   Postavka druge terjatve obsega terjatve za prodane oziroma
zapadle naložbe, terjatve do družbe za upravljanje in do
skrbnika, terjatve za obresti in dividende, terjatve iz naslova
posojanja vrednostnih papirjev in druge terjatve iz poslovanja
(npr. kritja za naložbe v izvedene finančne instrumente).
   F1100 Nefinančna sredstva
   Postavka se ne poroča.
   F1200 Aktivne časovne razmejitve (AČR)
   Aktivne časovne razmejitve zajemajo odložene stroške oziroma
odložene odhodke ter kratkoročno nezaračunane prihodke. Pod to
postavko se prištevajo tudi razmejene obresti.
   F1300 Zunajbilančna sredstva
   Družba za upravljanje poroča o skupni vrednosti
zunajbilančnih terjatev iz naslova izvedenih finančnih
instrumentov, ki zajema vsoto glavnic (notional amount) oziroma
drugih primerljivih zneskov, na katere se glasijo pogodbe o
izvedenih finančnih instrumentih.
   (2) Posamezne postavke obveznosti iz MATRIKE/ISBS in
MATRIKE/ISTR pomenijo naslednje:
   F5100 Najeta posojila
   Postavka vsebuje najeta posojila iz petega odstavka 78.
člena ZISDU-1, kritna posojila, repo posle in druge oblike
posojil kot tehnik in orodij upravljanja naložb investicijskega
sklada.
   F5200/5300 Izdane enote premoženja oziroma delnice
kolektivnih naložbenih podjemov
   Postavka izdane enote premoženja oziroma delnice kolektivnih
naložbenih podjemov predstavlja celotno obveznost do
delničarjev oziroma vlagateljev investicijskega sklada.
   (Opomba: V MATRIKI/ISBS se ta postavka poroča v dveh
temeljnih postavkah in sicer: Izdane enote premoženja oziroma
delnice kolektivnih naložbenih podjemov BS in Izdane enote
premoženja oziroma delnice kolektivnih naložbenih podjemov
ATVP.)
   (Opomba: Družbe za upravljanje v MATRIKI/ISBS za
investicijske družbe v okviru postavke Izdane enote premoženja
oziroma delnice kolektivnih naložbenih podjemov BS, ne poročajo
po šifrantih Sektor, Država in Mednarodna institucija, poročajo
pa število izdanih delnic investicijske družbe (Količina),
tržno ceno delnice na datum poročanja (Cena) in njun zmnožek
(Znesek) ter knjigovodsko vrednost delnice investicijske družbe
(Knjigovodska vrednost)).
   (Opomba: Družbe za upravljanje v MATRIKI/ISTR za
investicijske družbe v okviru postavke Izdane enote premoženja
oziroma delnice kolektivnih naložbenih podjemov BS, ne poročajo
po šifrantih Sektor, Država in Mednarodna institucija, poročajo
pa znesek odkupljenih lastnih delnic (znesek nakupa) in znesek
novo izdanih delnic (znesek prodaje) pa tudi zapadle zneske,
vendar te le investicijski skladi, oblikovani za določen čas.)
   F5400 Izvedeni finančni instrumenti za trgovanje
   Postavka izvedeni finančni instrumenti za trgovanje
predstavlja tiste izvedene finančne instrumente (obveznosti),
ki se merijo po pošteni vrednosti skozi izkaz poslovnega izida.
   F5500 Izvedeni finančni instrumenti za varovanje
   Postavka izvedeni finančni instrumenti za varovanje
predstavlja tiste izvedene finančne instrumente (obveznosti),
ki so namenjeni za varovanje pred različnimi tveganji in se
evidentirajo skladno s Slovenskim računovodskim standardom 3.29
in Mednarodnimi računovodskimi standardi od 39.89 do 39.102.
   F5600 Druge obveznosti
   Postavka druge obveznosti obsega poslovne obveznosti
investicijskega sklada, in sicer obveznosti iz nakupa finančnih
instrumentov, obveznosti iz upravljanja, obveznosti za plačila
davkov, obveznosti iz naslova razdelitve dobička oziroma drugih
izplačil imetnikom enot premoženja oziroma delničarjem ter
druge poslovne obveznosti.
   (Opomba: Vzajemni skladi v okviru šifranta Vrsta drugih
terjatev/obveznosti pod to postavko izpolnjujejo tudi podatek o
obveznostih iz naslova vplačil in izplačil investicijskih
kuponov.)
   F5700 Pasivne časovne razmejitve (PČR)
   Pasivne časovne razmejitve zajemajo vnaprej vračunane
stroške oziroma vnaprej vračunane odhodke in odložene prihodke.
Pod to postavko se vštevajo tudi razmejene obresti.
   F5800 Zunajbilančne obveznosti
   Družba za upravljanje poroča o skupni vrednosti
zunajbilančnih obveznosti iz naslova izvedenih finančnih
instrumentov, ki zajema vsoto glavnic (notional amount) oziroma
drugih primerljivih zneskov, na katere se glasijo pogodbe o
izvedenih finančnih instrumentih.

   III. ŠIFRANTI, VSEBINA IN FORMATI ZAPISA
   (1) Družba za upravljanje pri izpolnjevanju MATRIKE/ISBS in
MATRIKE/ISTR upošteva v nadaljevanju opredeljena navodila glede
šifrantov, potrebnih vsebin in formatov zapisa:
   1. Šifra poročila
   Vpiše se štirimestna šifra, in sicer:

ISBS         pri poročilih s podatki o bilanci stanja
ISTR         pri poročilih s podatki o transakcijah

   2. Datum poročila
   Vpiše se obračunski dan, na katerega se nanašajo podatki v
matriki poročanja, in sicer v obliki llll-mm-dd (standard ISO
8601).
   V MATRIKI/ISTR se kot datum poročila navede končni datum
obdobja, za katerega se poroča.
   121. Začetni datum obdobja
   Vpiše se začetni datum obdobja, na katerega se nanašajo
podatki v MATRIKI/ISTR, in sicer v obliki llll-mm-dd (standard
ISO 8601).
   3. Vrsta zapisa
   Vpiše se dvomestna šifra vrste zapisa:
   11 redno mesečno poročilo
   91 poročilo na zahtevo
   4. Obveznik poročanja
   Vpiše se desetmestna matična številka družbe za upravljanje
iz Poslovnega registra Slovenije (AJPES).
   101. Oznaka investicijskega sklada
   Vpiše se desetmestna matična številka investicijskega
sklada, na katerega se poročilo nanaša, iz Poslovnega registra
Slovenije (AJPES).
   102. Vrsta sklada
   Vpiše se dvomestna šifra, in sicer:
   11 Delniški sklad – Odprti
   12 Delniški sklad – Zaprti

   21 Obvezniški sklad – Odprti
   22 Obvezniški sklad – Zaprti

   31 Mešani sklad – Odprti
   32 Mešani sklad – Zaprti

   41 Nepremičninski sklad – Odprti
   42 Nepremičninski sklad – Zaprti

   51 Hedge sklad – Odprti
   52 Hedge sklad – Zaprti

   61 Denarni sklad – Odprti
   62 Denarni sklad – Zaprti

   71 Ostali sklad – Odprti
   72 Ostali sklad – Zaprti

   120. Indeksni sklad
   1 DA
   2 NE
   5. Zaporedna številka zapisa
   Vpiše se zaporedna številka zapisa v poročilu.
   6. Postavke poročila
   V poročilih se v rubriko postavke poročila vpiše šifra
odgovarjajoče postavke, in sicer:

+----------------+---------------------------------------------+
|Šifra           |              POSTAVKA POROČILA              |
|postavke        |                                             |
+----------------+---------------------------------------------+
|                |Sredstva                                     |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0100           |Prenosljive vloge                            |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0200           |Druge vloge                                  |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0300           |Kratkoročni dolžniški vrednostni papirji     |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0400           |Dolgoročni dolžniški vrednostni papirji      |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0500           |Izvedeni finančni instrumenti za trgovanje   |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0600           |Izvedeni finančni instrumenti za varovanje   |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0700           |Delnice, razen delnice kolektivnih naložbenih|
|                |podjemov                                     |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0800           |Drugi lastniški kapital                      |
+----------------+---------------------------------------------+
|F0900           |Enote premoženja/delnice kolektivnih         |
|                |naložbenih podjemov                          |
+----------------+---------------------------------------------+
|F1000           |Druge terjatve                               |
+----------------+---------------------------------------------+
|F1100           |Nefinančna sredstva                          |
+----------------+---------------------------------------------+
|F1200           |AČR                                          |
+----------------+---------------------------------------------+
|F1300           |Zunajbilančna sredstva                       |
+----------------+---------------------------------------------+
|                |Obveznosti                                   |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5100           |Najeta posojila                              |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5200           |Izdane enote premoženja/delnice kolektivnih  |
|                |naložbenih podjemov BS                       |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5300           |Izdane enote premoženja/delnice kolektivnih  |
|                |naložbenih podjemov ATVP                     |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5400           |Izvedeni finančni instrumenti za trgovanje   |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5500           |Izvedeni finančni instrumenti za varovanje   |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5600           |Druge obveznosti                             |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5700           |PČR                                          |
+----------------+---------------------------------------------+
|F5800           |Zunajbilančne obveznosti.                    |
+----------------+---------------------------------------------+

   9. Sektor
   Vpiše se šifra sektorja nasprotne stranke, in sicer:
+---------------+----------------------------------------------+
|S.11           |Nefinančne družbe                             |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.121          |Centralna banka                               |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.122          |Druge denarne finančne ustanove               |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.123          |Drugi finančni posredniki, razen zavarovalnic |
|               |in pokojninskih skladov                       |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.124          |Enote, ki opravljajo pomožne finančne         |
|               |dejavnosti                                    |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.125          |Zavarovalnice in pokojninski skladi           |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.1311         |Enote centralne države                        |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.1312         |Enote republiške države                       |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.1313         |Državne enote lokalne ravni                   |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.1314         |Skladi socialnega zavarovanja                 |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.14           |Gospodinjstva                                 |
+---------------+----------------------------------------------+
|S.15           |Neprofitni izvajalci storitev gospodinjstvom. |
+---------------+----------------------------------------------+

   11. Država
   Vpiše se dvomestna (alfa) šifra države izdajatelja
finančnega instrumenta oziroma sedeža kreditne institucije
oziroma druge osebe, do katerih ima investicijski sklad
terjatve/obveznosti, iz uradnega šifranta držav (standard ISO
3166). Če je nasprotna stran mednarodna institucija, se polje
'Država' izpolni z XX.
   12. Mednarodne institucije
   Vpiše se šifra mednarodne institucije iz uradnega šifranta
mednarodnih institucij (Eurostat).
   Seznam mednarodnih institucij je objavljen na spletni strani
Banke Slovenije.
   13. Valuta
   Vpiše se trimestna (alfa) šifra originalne valute postavke
iz uradnega šifranta valut (standard ISO 4217).
   107. Vrsta naložbe
   Vpiše se dvomestna šifra, pri čemer so šifre od 01 do 06
namenjene za izpolnjevanje pri postavkah kratkoročni dolžniški
vrednostni papirji (instrumenti denarnega trga) in dolgoročni
dolžniški vrednostni papirji ter delnice, razen delnic
kolektivnih naložbenih podjemov, šifre od 11 do 13 pa za
izpolnjevanje pri postavki enote premoženja oziroma delnice
kolektivnih naložbenih podjemov.
+------+-------------------------------------------------------+
|01    |Vrednostni papirji iz 1. do 4. točke prvega odstavka   |
|      |64. člena ZISDU-1                                      |
+------+-------------------------------------------------------+
|02    |Instrumenti denarnega trga iz 1. do 3. točke prvega    |
|      |odstavka 64. člena ZISDU-1                             |
+------+-------------------------------------------------------+
|03    |Instrumenti denarnega trga iz 8.c, 8.d in 8.e točke    |
|      |prvega odstavka 64. člena ZISDU-1                      |
+------+-------------------------------------------------------+
|04    |Instrumenti denarnega trga iz 8. č, 8.f, 8.g,8.h, in   |
|      |8.i točke prvega odstavka 64. člena ZISDU-1            |
+------+-------------------------------------------------------+
|05    |Drugi prenosljivi vrednostni papirji iz tretjega       |
|      |odstavka 64. člena ZISDU-1                             |
+------+-------------------------------------------------------+
|06    |Drugi instrumenti denarnega trga iz tretjega odstavka  |
|      |64. člena ZISDU-1                                      |
+------+-------------------------------------------------------+
|11    |Odprti kolektivni naložbeni podjemi – usklajeni z      |
|      |direktivo UCITS                                        |
+------+-------------------------------------------------------+
|12    |Odprti kolektivni naložbeni podjemi – neusklajeni z    |
|      |direktivo UCITS                                        |
+------+-------------------------------------------------------+
|13    |Zaprti kolektivni naložbeni podjemi.                   |
+------+-------------------------------------------------------+

   108. Namembnost vloge / najetega posojila
   Vpiše se dvomestna šifra, pri čemer so šifre od 01 do 05
namenjene za izpolnjevanje pri postavki prenosljive vloge in
druge vloge, šifre od 11 do 14 pa za izpolnjevanje pri postavki
najeta posojila:

+---------+----------------------------------------------------+
|01       |Denarna sredstva na posebnem računu investicijskega |
|         |sklada – samo za vloge                              |
+---------+----------------------------------------------------+
|02       |Druga dodatna likvidna sredstva                     |
+---------+----------------------------------------------------+
|03       |Sredstva za namene doseganja naložbenih ciljev      |
+---------+----------------------------------------------------+
|04       |Sredstva za zavarovanje pred tveganji               |
+---------+----------------------------------------------------+
|05       |Drugo                                               |
+---------+----------------------------------------------------+
|11       |Najeta posojila iz petega odstavka 78. člena ZISDU- |
|         |1                                                   |
+---------+----------------------------------------------------+
|12       |Kritna posojila                                     |
+---------+----------------------------------------------------+
|13       |REPO posli                                          |
+---------+----------------------------------------------------+
|14       |Drugo.                                              |
+---------+----------------------------------------------------+

   14. in 15. Originalna zapadlost / Preostala zapadlost
   Vpiše se dvomestna šifra razreda originalne zapadlosti, in
sicer:
+--------+-----------------------------------------------------+
|01      |Na vpogled/prenosljiva vloga                         |
+--------+-----------------------------------------------------+
|02      |Čez noč (ni prenosljiva za namen SFR)                |
+--------+-----------------------------------------------------+
|13      |Do 7 dni                                             |
+--------+-----------------------------------------------------+
|23      |Nad 7 dni do 1 meseca                                |
+--------+-----------------------------------------------------+
|04      |Nad 1 do 3 mesecev                                   |
+--------+-----------------------------------------------------+
|05      |Nad 3 do 6 mesecev                                   |
+--------+-----------------------------------------------------+
|06      |Nad 6 mesecev do 1 leta                              |
+--------+-----------------------------------------------------+
|07      |Nad 1 letom do 2 let (samo za banke)                 |
+--------+-----------------------------------------------------+
|17      |Nad 1 letom do 397 dni                               |
+--------+-----------------------------------------------------+
|27      |Nad 397 dni do 2 let                                 |
+--------+-----------------------------------------------------+
|18      |Nad 2 leti do 3 let                                  |
+--------+-----------------------------------------------------+
|28      |Nad 3 leta do 4 let                                  |
+--------+-----------------------------------------------------+
|38      |Nad 4 leti do 5 let                                  |
+--------+-----------------------------------------------------+
|19      |Nad 5 let do 7 let                                   |
+--------+-----------------------------------------------------+
|29      |Nad 7 let do 10 let                                  |
+--------+-----------------------------------------------------+
|39      |Nad 10 let do 15 let                                 |
+--------+-----------------------------------------------------+
|49      |Nad 15 let do 20 let                                 |
+--------+-----------------------------------------------------+
|59      |Nad 20 let                                           |
+--------+-----------------------------------------------------+
|99      |Brez zapadlosti (lastniški vrednostni papirji – samo |
|        |za banke).                                           |
+--------+-----------------------------------------------------+
   (Opomba: Šifrant »Preostala zapadlost« izpolnjujejo samo
skladi denarnega trga, razen pri instrumentih denarnega trga,
ki se navajajo v okviru postavke dolgoročni dolžniški
vrednostni papirji, pri katerem družbe za upravljanje za vse
vrste skladov izpolnjujejo tudi šifrant Preostala zapadlost.
Družbe za upravljanje ne uporabljajo šifre 07 in 99.)
   103. Količina
   Vpiše se število enot finančnega instrumenta ali v primeru,
da se s finančnim instrumentom trguje v zneskih in ne v enotah,
skupni nominalni znesek po stanju na obračunski dan.
   104. Cena
   Vpiše se cena enote finančnega instrumenta ali v primeru, da
se s finančnim instrumentom trguje v zneskih in ne v enotah,
odstotek skupnega nominalnega zneska.
   117. Knjigovodska vrednost delnice investicijske družbe
   Vpiše se knjigovodska vrednost delnice investicijske družbe
na zadnji obračunski dan v mesecu.
   28. Znesek
   Vpiše se znesek najnižje razčlenitve posamezne postavke
sredstev oziroma obveznosti v domači valuti na dve decimalni
mesti natančno po stanju iz bilance stanja investicijskega
sklada na zadnji obračunski dan v mesecu ali na drugi
obračunski dan, po stanju na katerega se zahteva poročilo.
   Za izdane enote vzajemnih skladov (postavka izdane
enote/delnice kolektivnih naložbenih podjemov) to pomeni
vrednost po konverziji obveznosti iz naslova odkupa
investicijskih kuponov in iz naslova vplačanih sredstev
vlagateljev v enote premoženja vzajemnega sklada po vrednosti
enote premoženja po stanju na zadnji obračunski dan ali po
vrednosti na drugi obračunski dan, po stanju na katerega se
zahteva poročilo.
   41. Znesek po nominalni vrednosti
   Vpiše se znesek stanja po nominalni vrednosti najnižje
razčlenitve posamezne postavke na dan na katerega se poročilo
nanaša.
   Nominalna vrednost pri posameznih instrumentih pomeni znesek
glavnice, ki jo dolžnik po pogodbi dolguje upniku:
   – posojila: neodplačana glavnica; obračunane obresti,
provizije in drugi stroški se ne vštevajo,
   – dolžniški vrednostni papirji: nominalna vrednost.
   Obresti, ki se pripisujejo glavnici in jo s tem povečujejo,
so sestavni del nominalne vrednosti.
   (Opomba: Postavko izpolnjujejo samo skladi denarnega trga.)
   105. Znesek nakupa
   V okviru postavk F0300, F0400, F0700 in F0900 MATRIKE/ISTR
se vnese znesek nakupa, ki obsega vsoto vrednosti vseh nakupov
posameznega finančnega instrumenta.
   V okviru postavke F5200 MATRIKE/ISTR se vnese vsoto
vrednosti izdaje enot premoženja / delnic investicijskega
sklada v mesecu oziroma v zahtevanem obdobju.
   106. Znesek prodaje
   V okviru postavk F0300, F0400, F0700 in F0900 MATRIKE/ISTR
se vnese znesek prodaje, ki obsega vsoto vrednosti vseh prodaj
posameznega finančnega instrumenta.
   V okviru postavke F5200 MATRIKE/ISTR se vnese vsoto
vrednosti odkupov izdanih enot premoženja / delnic
investicijskega sklada v mesecu oziroma v zahtevanem obdobju,
skupaj z izstopnimi stroški.
   118. Zapadli zneski
   Vnese se vsoto vrednosti zapadlih finančnih instrumentov.
   119. Znesek transakcij
   Družba za upravljanje poroča vrednost finančnih transakcij s
finančnim instrumentom v obdobju, za katerega se poroča. V
primeru negativnih transakcij (neto prodaja) se pred vrednost
obvezno vpiše negativni predznak. V primeru, da v obdobju, za
katerega se poroča, ni bilo transakcij, se vpiše vrednost 0.
   Transakcije, o katerih se poroča, so neto transakcije in
predstavljajo razliko med povečanji in zmanjšanji v posameznem
finančnem instrumentu (neto promet). Neto transakcija se ne
izračunava kot razlika dveh zaporednih stanj. Neto transakcija
= povečanje – zmanjšanje (po posameznem finančnem instrumentu)
pri čemer se:
   – kot povečanje v finančnem instrumentu upošteva izvirna
vrednost pridobitve instrumenta (npr. nakupna vrednost) kot je
evidentirano na kontu. Gledano po posameznem kontu, se kot
povečanja ne upoštevajo vrednosti iz naslova prevrednotenja
instrumenta.
   – kot zmanjšanje v finančnem instrumentu upošteva vrednost
ob odtujitvi instrumenta, ki predstavlja knjigovodsko vrednost
zmanjšanja instrumenta z vključenimi morebitnimi realiziranimi
spremembami vrednosti instrumenta na osnovi prevrednotenja
instrumenta ob odtujitvi (npr. prodajna vrednost vrednostnega
papirja, ki predstavlja izvirno vrednost ob nakupu instrumenta
s vključenimi realiziranimi spremembami vrednosti zaradi
spremembe tržne cene vrednostnega papirja).
   Kadar so v vrednost ob odtujitvi vključene tudi realizirane
spremembe vrednosti (povezane s transakcijo v instrumentu), je
treba za ugotavljanje vrednosti zmanjšanja instrumenta ob kontu
opazovanega instrumenta praviloma upoštevati tudi konte
prihodkov in odhodkov oziroma druge konte, ki izkazujejo
povečano ali zmanjšano vrednost instrumenta na osnovi
prevrednotenja.
   Vključene realizirane vrednostne spremembe se nanašajo
predvsem na instrumente s katerimi se trguje (npr. vrednostni
papirji). Pri instrumentih, s katerimi se ne trguje (posojila,
vloge, ipd.) se realizirane vrednostne spremembe pojavijo le v
primeru, kadar je instrument v tuji valuti (vpliv deviznega
tečaja).
   Ugotavljanje neto transakcij po kontu z upoštevanjem v
breme/v dobro:
   V primeru aktivnih kontov (terjatve) se ugotavljajo neto
transakcije po izračunu:
   – v breme (povečanje)
   – v dobro (zmanjšanje kot knjigovodska vrednost z
realiziranimi spremembami vrednosti).
   V primeru pasivnih kontov (obveznosti) se ugotavljajo neto
transakcije po izračunu:
   – v dobro (povečanje)
   – v breme (zmanjšanje kot knjigovodska vrednost z
realiziranimi spremembami vrednosti).
   Neto transakcije ugotavljamo ločeno za finančne instrumente
na strani finančnih sredstev in ločeno za tiste na strani
obveznosti.
   Posebnosti vrednotenja transakcij pri izvedenih finančnih
instrumentih glede na vrsto:
   Opcije:
   – kot transakcija se šteje sekundarno trgovanje z opcijami
ali nakup/prodaja nasprotne opcije;
   – do transakcije je prišlo, če je bila opcija izvršena in
sicer se za transakcijo šteje razlika med izvršilno ceno
(opredeljena v opciji) in tržno ceno osnovnega instrumenta na
katerem opcija temelji (navedena razlika je enaka likvidacijski
vrednosti opcije, ki je cena opcije ob dostavi);
   – kot transakcija se šteje tudi plačilo premije, plačane
prodajalcu opcije. Premija lahko vključuje tudi breme (plačilo)
storitve. V praksi je včasih nemogoče izločiti element
storitve, zato se naj zavede celotna vrednost premije kot
transakcija – povečanje finančnega sredstva kupca in povečanje
obveznosti prodajalca opcije;
   – do transakcije ni prišlo, če opcija ni bila izvršena in je
zapadla.
   Drugi izvedeni finančni instrumenti:
   – kot transakcija se šteje sekundarno trgovanje z izvedenimi
finančnimi instrumenti,
   – kot transakcije se štejejo tudi neto vrednosti ob
izvršitvi izvedenega finančnega instrumenta,
   – kot transakcije se lahko štejejo tudi zneski, ki jih plača
stranka v pogodbi drugi stranki pri sklenitvi pogodbe o
izvedenem finančnem instrumentu.
   Provizije, plačane ali prejete od borznoposredniških družb
ali drugih posrednikov v zvezi z izvedenimi finančnimi
instrumenti, se štejejo kot plačila storitev in ne kot
transakcije z Izvedenimi finančnimi instrumenti.
   109. Oznaka trga
   V MATRIKI/ISBS se vpiše štirimestna (alfa) šifra oznake trga
(iz zadnjega veljavnega uradnega šifranta trgov (standard ISO
10383– MIC standard)), po katerega objavljeni ceni je vrednoten
finančni instrument v poslovnih knjigah investicijskega sklada.
Kadar finančni instrument ni sprejet ali se z njim ne trguje ne
na borzi oziroma drugem organiziranem trgu finančnih
instrumentov, ne na trgu institucionalnih vlagateljev, se vpiše
šifra XXXX.
   V MATRIKI/ISTR se vpiše štirimestna (alfa) šifra oznake
trga, na katerem oziroma na katerih je investicijski sklad
trgoval s finančnim instrumentom. Kadar posel s finančnim
instrumentom ni bil sklenjen na borzi oziroma drugem
organiziranem trgu se vpiše šifra XXXX.
   V primeru, da uradni šifrant trgov ne vsebuje šifre
določenega trga, se navede šifra, ki enoznačno opredeljuje
takšen trg in ki jo na zahtevo družbe za upravljanje dodeli
Agencija.
   122. Tip trga
   Vpiše se trimestna (alfa) šifra tipa trga, in sicer:
+-----------+--------------------------------------------------+
|REG        |Organiziran (reguliran) trg kot je opredeljen v   |
|           |64. člen ZISDU-1                                  |
+-----------+--------------------------------------------------+
|OTC        |Trg institucionalnih vlagateljev                  |
+-----------+--------------------------------------------------+
|RST        |Drugi trgi, ki se ne uvrščajo med organizirane    |
|           |(regulirane) trge v smislu ZISDU-1.               |
+-----------+--------------------------------------------------+


   110. Oznaka izdajatelja
   Vpiše se desetmestna šifra oznake izdajatelja finančnega
instrumenta, pri čemer se pri finančnih instrumentih slovenskih
izdajateljev navede matična številka izdajatelja iz poslovnega
registra Slovenije (AJPES). Pri finančnih instrumentih tujih
izdajateljev družba za upravljanje navede lastno
identifikacijsko kodo, ki enoznačno opredeljuje posameznega
izdajatelja.
   111. Šifra finančnega instrumenta
   Vpiše se ISIN koda posameznega finančnega instrumenta. Za
instrumente, ki nimajo ISIN kode, se uporabi AII Koda
(Alternative Instrument Identifier).
   V primeru, da za finančni instrument ne obstajata niti ISIN
niti AII koda, se navede šifro finančnega instrumenta, ki
enoznačno opredeljuje posamezni finančni instrument in ki jo na
zahtevo družbe za upravljanje dodeli Agencija.
   112. Vrsta drugih terjatev / obveznosti
   Vpiše se dvomestna šifra, in sicer:
+-------+------------------------------------------------------+
|01     |Terjatve za prodane oziroma zapadle naložbe           |
+-------+------------------------------------------------------+
|02     |Terjatve do družbe za upravljanje                     |
+-------+------------------------------------------------------+
|03     |Terjatve do skrbnika                                  |
+-------+------------------------------------------------------+
|04     |Terjatve za obresti                                   |
+-------+------------------------------------------------------+
|05     |Terjatve za dividende                                 |
+-------+------------------------------------------------------+
|06     |Terjatve iz naslova posojanja prenosljivih            |
|       |vrednostnih papirjev                                  |
+-------+------------------------------------------------------+
|07     |Druge terjatve iz poslovanja                          |
+-------+------------------------------------------------------+
|51     |Obveznosti iz nakupa vrednostnih papirjev in drugih   |
|       |finančnih instrumentov                                |
+-------+------------------------------------------------------+
|52     |Obveznosti iz upravljanja                             |
+-------+------------------------------------------------------+
|53     |Obveznosti za plačila davkov                          |
+-------+------------------------------------------------------+
|54     |Obveznosti iz naslova razdelitve dobička oziroma      |
|       |prihodkov ter drugih izplačil imetnikom               |
|       |investicijskih kuponov (vzajemni skladi) oziroma      |
|       |delničarjem (investicijske družbe)                    |
+-------+------------------------------------------------------+
|55     |Obveznosti za vplačana in še nekonvertirana sredstva  |
|       |investitorjev (vzajemni skladi)                       |
+-------+------------------------------------------------------+
|56     |Obveznosti iz naslova izplačil investicijskih kuponov |
|       |(vzajemni skladi)                                     |
+-------+------------------------------------------------------+
|57     |Druge poslovne obveznosti.                            |
+--------------------------------------------------------------+
|Družba za upravljanje za sklad denarnega trga znotraj         |
|postavke druge obveznosti poroča tudi:                        |
+-------+------------------------------------------------------+
|58     |Obveznosti iz naslova obresti za najeta posojila.     |
+-------+------------------------------------------------------+

   113.  Obveznosti do imetnikov investicijskih kuponov oziroma
delničarjev
   Vpiše se dvomestna šifra, in sicer:
+--------------------------------------------------------------+
|– Postavke šifranta od 01 do 10 se izpolnjujejo samo za       |
|vzajemne sklade:                                              |
+--------+-----------------------------------------------------+
|01      |Nominalna vrednost vplačanih enot premoženja         |
+--------+-----------------------------------------------------+
|02      |Vplačani presežek enot premoženja                    |
+--------+-----------------------------------------------------+
|03      |Presežek iz prevrednotenja                           |
+--------+-----------------------------------------------------+
|04      |Preneseni čisti dobiček ali prenesena čista izguba iz|
|        |prejšnjih obračunskih obdobij                        |
+--------+-----------------------------------------------------+
|05      |Nerazdeljeni čisti dobiček ali čista izguba          |
|        |obračunskega obdobja.                                |
+--------------------------------------------------------------+
|– Postavke šifranta od 11 dalje se izpolnjujejo samo za       |
|investicijske družbe:                                         |
+--------+-----------------------------------------------------+
|11      |Osnovni kapital                                      |
+--------+-----------------------------------------------------+
|12      |Nevpoklican kapital                                  |
+--------+-----------------------------------------------------+
|13      |Kapitalske rezerve                                   |
+--------+-----------------------------------------------------+
|14      |Zakonske rezerve                                     |
+--------+-----------------------------------------------------+
|15      |Rezerve za lastne delnice                            |
+--------+-----------------------------------------------------+
|16      |Lastne delnice (kot odbitna postavka)                |
+--------+-----------------------------------------------------+
|17      |Statutarne rezerve                                   |
+--------+-----------------------------------------------------+
|18      |Druge rezerve iz dobička                             |
+--------+-----------------------------------------------------+
|19      |Presežek iz prevrednotenja                           |
+--------+-----------------------------------------------------+
|20      |Preneseni čisti poslovni izid                        |
+--------+-----------------------------------------------------+
|21      |Čisti poslovni izid obračunskega obdobja.            |
+--------+-----------------------------------------------------+

   114. Vrste izvedenih finančnih instrumentov
   Vpiše se dvomestna šifra, in sicer:
+--------+-----------------------------------------------------+
|01      |Terminska pogodba (ang. futures)                     |
+--------+-----------------------------------------------------+
|02      |Terminski posel (ang. forward)                       |
+--------+-----------------------------------------------------+
|03      |Nakupna opcija (ang. call option)                    |
+--------+-----------------------------------------------------+
|04      |Prodajna opcija (ang. put option)                    |
+--------+-----------------------------------------------------+
|05      |Zamenjava (ang. swap)                                |
+--------+-----------------------------------------------------+
|06      |Drugi izvedeni finančni instrumenti.                 |
+--------+-----------------------------------------------------+


   115. Vrsta varovanja pred tveganji
   Vpiše se dvomestna šifra, in sicer:
+--------+-----------------------------------------------------+
|01      |Varovanje pred tveganjem spremembe obrestne mere     |
+--------+-----------------------------------------------------+
|02      |Varovanje pred tveganjem spremembe cene lastniških   |
|        |vrednostnih papirjev                                 |
+--------+-----------------------------------------------------+
|03      |Varovanje pred valutnim tveganjem                    |
+--------+-----------------------------------------------------+
|04      |Varovanje pred kreditnim tveganjem                   |
+--------+-----------------------------------------------------+
|06      |Drugo                                                |
+--------+-----------------------------------------------------+
|05      |Ne varuje.                                           |
+--------+-----------------------------------------------------+

   116. Strukturirani finančni instrumenti
   Strukturiran finančni instrument za potrebe tega sklepa
pomeni kratkoročni dolžniški ali instrument pasivne strani
bilance (z originalno zapadlostjo do dveh let) z vgrajenim
izvedenim instrumentom (angl. retail derivatives oziroma
"certifikati"). Mednje spadajo tudi obratno zamenljivi ali
diskontni certifikati. Njihovo poplačilo (ang. pay-off) je
pogosto odvisno od gibanja cen drugega sredstva ali kazalnika
cen sredstev.
   Čeprav so ti finančni instrumenti strukturirani kot
dolžniški vrednostni papirji ali vloge, se njihov profil
tveganja precej razlikuje od drugih naložb investicijskega
sklada, zato je treba instrumente, katerih nominalna kapitalska
gotovost (ang. nominal capital certainty) je ob odplačilu
oziroma zapadlosti (ang. redemption) manjša od 100%,
prikazovati ločeno.
   Vpiše se dvomestna šifra, in sicer:
+--------+-----------------------------------------------------+
|01      |DA z 100 odstotnim in več odstotnim zajamčenim       |
|        |izplačilom                                           |
+--------+-----------------------------------------------------+
|02      |DA z manj kot 100 odstotnim zajamčenim izplačilom    |
+--------+-----------------------------------------------------+
|03      |Finančni instrument ni strukturiran.                 |
+--------+-----------------------------------------------------+

   37. Opombe
   Vpišejo se morebitne opombe oziroma pojasnila.
                                                       PRILOGA 4

   NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA IS/K-IPI
   (1) Zgornji del obrazca »IS/K-IPI – Izkaz poslovnega izida
investicijskega sklada« se izpolnjuje z vnosom naslednjih
podatkov:
   – prva vrstica: firma in sedež družbe za upravljanje;
   – druga vrstica: firma in sedež skrbnika;
   – tretja vrstica: ime vzajemnega sklada oziroma firma
investicijske družbe;
   – zadnja vrstica: obdobje, na katerega se podatki iz
preglednice nanašajo (od dan/mesec/leto do dan/mesec/leto).
   (2) Podatki vneseni v preglednico pod stolpec 3, so podatki
(v tolarjih) od pričetka koledarskega leta do zadnjega
obračunskega dne v mesecu, na katerega se nanaša poročilo.
   (3) Podatki od vrstice A 1. do A 5. v stolpcu 4, so podatki
(v odstotkih) o deležu posameznih vrst prihodkov v vseh
prihodkih investicijskega sklada. Podatki od vrstice B 1. do B
10. so podatki (v odstotkih) o deležu posameznih vrst odhodkov
v vseh odhodkih investicijskega sklada.
   (4) Na koncu obrazca se s tiskanimi črkami vpisuje ime in
priimek člana uprave družbe za upravljanje oziroma ime in
priimek druge odgovorne osebe, ki je pri družbi za upravljanje
pooblaščena za poročanje tega poročila ter kraj in datum
izpolnitve obrazca.
                                                       PRILOGA 5

   NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA IS/L-1
   (1) Zgornji del obrazca »IS/L-1 – Poročilo o težavah s
plačilno sposobnostjo investicijskega sklada« se izpolnjuje z
vnosom naslednjih podatkov:
   – prva vrstica: firma in sedež družbe za upravljanje;
   – druga vrstica: firma in sedež skrbnika;
   – tretja vrstica: ime vzajemnega sklada oziroma firma
investicijske družbe;
   – četrta vrstica: datum (dd.mm.llll), po stanju na katerega
veljajo podatki iz preglednice;
   – zadnja vrstica: skupna vrednost sredstev investicijskega
sklada (po stanju na dan na katerega veljajo podatki iz
preglednice).
   (2) Če ni na preglednici drugače označeno, se v posamezne
stolpce preglednice po stanju na dan, na katerega se nanaša
poročilo, vpisujejo naslednji podatki:
   – 3. stolpec (razen v vrstici C): vrednost posameznih vrst
kratkoročnih sredstev oziroma kratkoročnih obveznosti (v
eurih);
   – 4. stolpec (razen v vrstici C): delež (v odstotku na dve
decimalni mesti natančno) vrednosti posamezne vrste
kratkoročnih sredstev oziroma obveznosti v vrednosti celotnih
sredstev investicijskega sklada;
   – 5., 6., 7. in 8. stolpec: delež (v odstotku na dve
decimalni mesti natančno) posamezne vrste kratkoročnih sredstev
iz podtočk 3. točke oziroma posameznih obveznosti iz podtočk 6.
točke z ustreznim rokom zapadlosti, označenim v naslovu
stolpcev, v skupni vrednosti posamezne vrste kratkoročnih
sredstev iz podtočk 3. točke oziroma skupni vrednosti posamezne
vrste obveznosti iz podtočk 6. točke.
   (3) V posamezne vrstice preglednice se po stanju na dan, na
katerega se nanaša poročilo, vpisujejo naslednji podatki:
   – Vrstica A: vrednost vseh kratkoročnih sredstev (v
kratkoročna sredstva iz 1. in 2. točke se ne vštevajo terjatve
za vplačila investicijskih kuponov);
    – 1. točka: vsa takoj unovčljiva sredstva;
    – 2. točka: vsa druga kratkoročna sredstva, ki se lahko
unovčijo v roku do vključno 5 delovnih dni;
    – 3. točka in podtočke: vsa druga kratkoročna sredstva, ki
niso zajeta v 1. in 2. točki;
    – 4. točka: seštevek vrednosti oziroma deležev, navedenih v
1., 2. in 3. točki;
   – Vrstica B: vrednost vseh kratkoročnih obveznosti;
    – 5. točka in podtočke: vse kratkoročne obveznosti, ki
zapadejo v plačilo v roku do vključno 5 delovnih dni;
    – 6. točka in podtočke: vse druge kratkoročne obveznosti,
ki niso zajete v 5. točki;
    – 7. točka: seštevek vrednosti oziroma deležev, navedenih v
5. in 6. točki;
   – Vrstica C, stolpec 3: kratkoročni koeficient, izražen kot
razmerje (v odstotku na dve decimalni mesti natančno) med
vrednostmi v 3. stolpcu, navedenimi v ustreznih točkah
preglednice, po naslednji enačbi:
+-------------------------------------------------------------+
|   1. točka + 2. točka + (3. točka * delež iz 5. stolpca)    |
+-------------------------------------------------------------+
|         5. točka + (6. točka * delež iz 5. stolpca)         |
+-------------------------------------------------------------+


   (4) Na koncu obrazca se s tiskanimi črkami vpisuje ime in
priimek člana uprave družbe za upravljanje oziroma ime in
priimek druge odgovorne osebe, ki je pri družbi za upravljanje
pooblaščena za poročanje tega poročila ter kraj in datum
izpolnitve obrazca.
                                                       PRILOGA 6

   NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA DPV/K
   (1) Zgornji del obrazca »DPV/K – Podatki o upravljanju
finančnega premoženja dobro poučenih vlagateljev« se izpolnjuje
z vnosom naslednjih podatkov:
   – prva vrstica: firma in sedež družbe za upravljanje, ki
upravlja premoženje dobro poučenih vlagateljev;
   – zadnja vrstica: dan, mesec in leto, za katerega veljajo
podatki iz razpredelnice.
   (2) V posamezne stolpce preglednice A. Podatki o obsegu
storitve, se vpisujejo podatki na naslednji način:
   – 3 Število: število dobro poučenih vlagateljev, s katerimi
je družba za upravljanje sklenila pogodbo o upravljanju
finančnega premoženja za določen ali nedoločen čas, na zadnji
dan v mesecu, po posamezni vrsti vlagateljev;
   – 4 Vrednost v eurih: skupna vrednost premoženja na katerega
se pogodbe o upravljanju finančnega premoženja dobro poučenih
vlagateljev nanašajo, po posamezni vrsti vlagateljev, na zadnji
dan v mesecu.
   (3) V posamezne stolpce preglednice B. Podatki o agregatni
strukturi naložb, se vpisujejo podatki, na naslednji način:
   – 3 Vrednost v eurih: agregatni podatki (v eurih) o
vrednosti posameznih vrst naložb finančnega premoženja dobro
poučenih vlagateljev iz drugega stolpca, po stanju na zadnji
dan meseca, za katerega se sestavlja obrazec;
   – 4 Delež v odstotkih: deleži posameznih vrst naložbe
finančnega premoženja dobro poučenih vlagateljev iz drugega
stolpca, po stanju na zadnji dan meseca, za katerega se
sestavlja obrazec.
   (4) Na koncu obrazca se s tiskanimi črkami vpisuje ime in
priimek člana uprave družbe za upravljanje oziroma ime in
priimek druge odgovorne osebe, ki je pri družbi za upravljanje
pooblaščena za poročanje tega poročila ter kraj in datum
izpolnitve obrazca.
                                                       PRILOGA 7

   NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCEV A2. in B2.
   (1) Zgornji del obrazcev »A2. Število imetnikov
investicijskih kuponov vzajemnega sklada« in »B2. Število
lastnikov delnic investicijske družbe«, se izpolnjuje z vnosom
naslednjih podatkov:
   – prva vrstica: firma in sedež družbe za upravljanje;
   – druga vrstica: firma in sedež skrbnika;
   – tretja vrstica: ime vzajemnega sklada oziroma firma
investicijske družbe;
   – zadnja vrstica: dan, mesec in leto, za katera veljajo
podatki iz preglednice.
   (2) V obrazec »A2. Število imetnikov investicijskih kuponov
vzajemnega sklada« se vpisujejo podatki o številu imetnikov po
stanju na zadnji obračunski dan v mesecu oziroma na zahtevan
obračunski dan. Upošteva se podatek o številu imetnikov po
konverziji obveznosti iz naslova odkupa investicijskih kuponov
in iz naslova vplačanih sredstev investitorjev v enote
premoženja vzajemnega sklada po VEP po stanju na zadnji
obračunski dan v mesecu oziroma na zahtevan obračunski dan.
   (3) V obrazec »B2. Število lastnikov delnic investicijske
družbe« se vpisujejo podatki o številu lastnikov delnic
investicijske družbe na zadnji obračunski dan v mesecu oziroma
na zahtevan obračunski dan.
   (4) Na koncu obrazca se s tiskanimi črkami vpisuje ime in
priimek člana uprave družbe za upravljanje oziroma ime in
priimek druge odgovorne osebe, ki je pri družbi za upravljanje
pooblaščena za poročanje tega poročila ter kraj in datum
izpolnitve obrazca.
4283.    Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o
         podrobnejši vsebini obvestila imetnikom investicijskih
         kuponov vzajemnega sklada o začetku likvidacije
         vzajemnega sklada in o podrobnejši vsebini javne
         objave obvestila o začetku likvidacije vzajemnega
         sklada
   Na podlagi četrtega odstavka 149. člena Zakona o
investicijskih skladih in družbah za upravljanje (Uradni list
RS, št. 26/05 – ZISDU-1-UPB1, 68/05 – odločba US, 28/06 – ZTVP-
1B, 114/06 – ZUE, 92/07 – ZISDU–1B, 109/07, 65/08) Agencija za
trg vrednostnih papirjev izdaja

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti