Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2008 z dne 10. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2008 z dne 10. 10. 2008

Kazalo

4141. Pravilnik v zvezi z zahtevo za posredovanje podatkov Agenciji za zavarovalni nadzor, stran 13131.

Na podlagi osmega odstavka 294.a in 2. točke 256. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 109/06 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06, 9/07, 102/07 in 69/08) strokovni svet Agencije za zavarovalni nadzor izdaja
P R A V I L N I K
v zvezi z zahtevo za posredovanje podatkov Agenciji za zavarovalni nadzor
1. člen
(vsebina pravilnika)
V skladu z 294.a členom Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 109/06 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06, 9/07, 102/07 in 69/08, v nadaljevanju ZZavar) ta pravilnik določa:
(a) vrste zahtevanih podatkov in dokumentov, potrebnih za izvedbo postopka nadzora,
(b) dolžine rokov za posredovanje podatkov glede na njihovo nujnost,
(c) razpone višine denarnih kazni za posredovanje nepravilnih, nepopolnih ali zavajajočih podatkov oziroma neposredovanje podatkov.
2. člen
(vrste zahtevanih podatkov in dokumentov)
(1) Vrste zahtevanih podatkov in dokumentov (v nadaljevanju podatkov), ki so jih dolžni na zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor (v nadaljevanju Agencija) posredovati državni organi, organi lokalnih skupnosti, nosilci javnih pooblastil ter druge pravne osebe in organizacije (v nadaljevanju zavezanci), ki razpolagajo s podatki potrebnimi za odločitev, določi Agencija v zahtevi za posredovanje podatkov Agenciji (v nadaljevanju zahteva), za vsak posamezen primer, ko Agencija oceni, da je za izvedbo postopka nadzora takšen podatek potreben.
(2) Podatki iz prejšnjega odstavka tega člena, ki jih Agencija določi v zahtevi, so zlasti podatki, ki so v povezavi oziroma se nanašajo na:
– osebe, nad katerimi Agencija opravlja nadzor,
– zavarovalniško skupino, nad katero Agencija opravlja nadzor,
– posredne ali neposredne imetnike poslovnih deležev, delnic oziroma drugih pravic, ki jih imajo v osebah, nad katerimi Agencija opravlja nadzor,
– delničarje ali družbenike oseb, nad katerimi Agencija opravlja nadzor,
– člane organov vodenja in na člane organov nadzora oseb, nad katerimi Agencija opravlja nadzor,
– povezane osebe kot jih opredeljuje 10. člen ZZavar,
– opravljanje pregledov poslovanja oseb, nad katerimi Agencija opravlja nadzor,
– izrekanje ukrepov nadzora osebam, nad katerimi Agencija opravlja nadzor,
– kršitve oseb, o katerih Agencija vodi postopek o prekršku.
(3) Zavezanci morajo podatke iz prejšnjih odstavkov tega člena posredovati Agenciji tudi, ko gre za podatke, ki so skladno z 39. členom ZGD-1 določeni kot poslovna skrivnost in tajnimi podatki, ki jih kot tajne določa zakon, ki ureja tajne podatke.
3. člen
(dolžine rokov za posredovanje podatkov)
(1) Zavezanci morajo Agenciji posredovati podatke v roku, ki ga Agencija določi v zahtevi glede na njihovo nujnost, pri čemer ta rok ne sme biti krajši od 3 delovnih dni in ne daljši od 15 delovnih dni.
(2) Kateri podatki so nujni določi Agencija v zahtevi glede na okoliščine posameznega primera, zlasti pa se štejejo za nujne podatki, katerih neposredovanje onemogoča nadaljnje ukrepe Agencije in so potrebni za odločitev.
(3) Če zavezanec v roku iz prvega odstavka tega člena glede na okoliščine primera iz objektivnih razlogov ne more priskrbeti podatkov določenih v zahtevi, lahko zavezanec vloži prošnjo za podaljšanje roka, ki mora biti podana pred iztekom roka določenega v zahtevi. Zavezanec mora v prošnji za podaljšanje roka navesti okoliščine, zaradi katerih ne more pravočasno priskrbeti podatkov, in te okoliščine vsaj verjetno izkazati. Agencija na podlagi utemeljenosti razlogov oceni, ali navedeni razlogi opravičujejo podaljšanje roka, ki pa ne more biti daljši od 15 delovnih dni.
4. člen
(določitev novega roka)
V primeru, ko Agencija določi nov rok, ker zavezanec ne posreduje podatkov v roku, določenem v prvi zahtevi, je ta rok praviloma enak roku določenemu v tej zahtevi oziroma roku iz tretjega odstavka prejšnjega člena.
5. člen
(ponovna zahteva za posredovanje podatkov)
Če Agencija izda ponovno zahtevo za posredovanje podatkov (peti odstavek 294.a člena ZZavar), se v tej zahtevi za posredovanje podatkov določi rok v trajanju do 3 delovne dni, razen, če iz okoliščin primera izhaja, da je za posredovanje podatkov primeren daljši rok.
6. člen
(razponi višine denarnih kazni)
(1) Predsednik senata lahko izda sklep, s katerim naloži denarno kazen za posredovanje nepravilnih, nepopolnih ali zavajajočih podatkov, oziroma neposredovanje podatkov v naslednjem razponu:
– v primeru, da so bili podatki zahtevani v postopku opravljanja pregledov poslovanja osebe, nad katero Agencija opravlja nadzor, denarno kazen v razponu od 200 evrov do 30.000 evrov,
– v primeru, da so bili podatki zahtevani v postopku izrekanja ukrepov nadzora in glob za storjene prekrške po zakonu o zavarovalništvu, denarno kazen od 300 evrov do 50.000 evrov.
(2) Denarna kazen se odmeri v mejah iz prejšnjega odstavka tega člena, pri čemer se upošteva, da je višina denarne kazni v sorazmerju s kršitvijo, ki je predmet postopka nadzora.
7. člen
(nov sklep o izreku denarne kazni)
(1) V novem sklepu o izreku denarne kazni zaradi posredovanja nepravilnih, nepopolnih ali zavajajočih podatkov, oziroma neposredovanja podatkov, izdanem ob poteku roka za izvršitev ponovne zahteve za posredovanje podatkov (sedmi odstavek 294.a člena ZZavar), se za določitev višine denarne kazni uporabljajo določbe prejšnjega člena.
(2) Agencija lahko sklepe iz prejšnjega odstavka izdaja vse dokler seštevek denarnih kazni iz posameznih sklepov ne doseže 1 odstotka letnega prometa zavezanca v predhodnem poslovnem letu.
KONČNA DOLOČBA
8. člen
(uveljavitev pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 8. oktobra 2008
EVA 2008-1611-0122
Predsednik strokovnega sveta
Agencije za zavarovalni nadzor
dr. Mihael Perman l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti